Autor Tema: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?  (Pročitano 140456 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Simić Ivan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 47
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Sokobanja, selo Blendija 350m
Odg: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?
« Odgovor #30 poslato: Avgust 06, 2013, 14:37:39 »
I za kraj, da postavim trik pitanje.

U stilu nama svima dragog Ivana Brndusica.  U stilu : A koja je ovo pcela?

Pitanje:   Sto je u ovoj flasi?

Ostatak u flaši sa vodom prilikom pečenja rakije kada mlaz alkohola prvo pada u flašu sa vodom,zabluda je da se na taj način može odvojiti metil alkohol od etanola. Taj beli talog u flaši su viši alkoholi i jedinjenja bakra  kojih ima više ako kazan nije od elektrolitički čistog bakra. Procenat metil alkohola se može smanjiti odbacivanjem 1-2 procenta prvenca od zapremine kazana.

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
« Odgovor #31 poslato: Avgust 06, 2013, 19:37:03 »
Da kolega i jesi i nisi u pravu voće i plodovi voća su usko vezani za pčelarstvo ,pitanje kad se povezuje kaca sa kominom

Da kolega Radoslave, ja bih rekao da pčelarstvo i voće su usko povezane (ali samo zbog oprašivanja cvetova voća od strane pčela koje usput u košnice donesu puno polena i nešto nektara, a nadalje opet kako nalaže priroda). Tako, ove godine kod mene pčele su lepo završili posao što se tiče oprašivanja ali sve je bilo đzaba kad je udario grad koji utukao svo voće, tako da nema plodove voćaka da pčelice ohlade dušu u ove paklene dane, a kamo li da ima i za kacu i rakiju.
Odgovor na tvoje pitanje: kaca sa kominom podvezuje se kad je puna.

Kolega Radoslave šalio sam se malo (zato i one smajliće), kolege su se tako udubile u ovoj temi i pišu li pišu posebnim pijetetom ...
"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
« Odgovor #32 poslato: Avgust 06, 2013, 21:04:26 »
Hvala kolega na odgovoru kod mene su dobro rodile ove rane to su one divlje već sazrevaju i berba je u toku a one požegače starinske idu u septembru inače svo voće kod mene se ne tretira a bogami dobro rodi bude koliko bude ljudi ovde ne vjeruju u prskanje nadam se i u buduće da će tako biti u protivnom nebi valjalo

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #33 poslato: Avgust 07, 2013, 11:34:15 »
Tako je Ivane.   Ima tu i etericnih ulja koje se u kontaktu sa vodom ponasaju kao oblacic.  Zabluda starijih generacija je bila da je to metil alkohol. A nije.  Rodjak koji drzi onu flasu na slici i dan danas je ubijedjen da je to to. Strasno mu je cudan ovaj novi sisitem nas ``mladjih`` rakijasa koji prosipaju rakiju i ne ``prepiraju`` rakiju preko vode :)

Kolega Blagoja, jeste ovo pcelarski forum, ali ovdje je rijec o bliskoj temi i uzrocno posledicnoj vezi.   Bez pcela nema ni rakije :)  Znam naravno da se salite :)  Vecina kolega pcele drzi ne samo iz koristi, vec i iz ljubavi.  A ljubav nije ogranicena samo na pcele.  Ima nesto i u toj casici.  Meni licno najvise prija sam proces.  Barem tri ili cetiri vikenda sjeseni meni prodje u dobrom drustvu, kraj rostilja ili kazana za corbu.  Tutnji vesela masina.  Pcele zuje i kidisu na vrijesak koji tada cvjeta itd itd.

Svako ima svoj otrov.  Kakvih sve na svijetu ima , ovaj nas je najbezazleniji :)

A ko rakiju ne voli,   ovu temu moze i da ignorise :)
« Poslednja izmena: Avgust 07, 2013, 11:39:21 od strane Milosavljević Dalibor »

Van mreže Čabarkapa Ilija

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Maj 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Kamenica 400
« Odgovor #34 poslato: Avgust 09, 2013, 13:56:57 »
Према саветима стручњака али и искуству домаћина који деценијама пеку домаћу ракији-шљивовицу,у комину шљиве се обавезно додаје 2 до 5% посто шећера,и тај шећер прође фазу ферментације и није уопште штетан.Количина која се додаје зависи од слаткоће убраних шљива и посебно од једрине плодова.Такође се додаје минимална количина квасца који поспешује ферментацију.
Ја ракију печем тако што је оставим у препеку јачине 60 до 70 степени.Касније тако добијену количину спустам на јачину до 48-50 степени правилним додавањем медицинске дестиловане воде.
Овако се добије знатно квалитетнија ракија,мање времена се одвоји за дестилацију и мање потроши дрва а добије се скоро иста количина препечене ракије.У поступку препека мозе се у казан додати по неколико комада плода шљиве или на излазу огољено парче дрвета шљиве пожегаче(тако што се скине само она танка тамна кожица а остане она подкожица која у ствари даје и шмек и боју ракији).Ракију након печења држим у бурету,храстово је боље од дудовог и багремовог,највише три месеца да мало укрти,јер свако дуже држање имате губитак на количини и због тинина који се из бурета ослобађа ракија губи основни шмек,добија превише тамну боју и помало горчи.
Овако добијете препеченицу боје злата која је по мени најбоља боја препеченице.
Наравно,најбоље је комину ослободити од кошпица,уосталом то је сада и исплативо јер се кошпице сада откупљују,али то тражи посебно направљену машину и посебан поступак за дестилацију јер долажи до загоревања,па су најбољи за то казани са мешачем или решетке,кукурузна комина на дну и слично.
На крају мало оладити ракију и послужити је уз добар Пљеваљски сир и Ужичку пршуту.Живели!   

Van mreže Aleksić Bojan

• Pčela
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 45
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Okolina Paraćina,oko 250m
  • Tip košnice: DB-10,DB-12, LR
« Odgovor #35 poslato: Avgust 09, 2013, 16:05:37 »
Da se ukljucim i ja u temu...
Ja sam ove godine sakupio veliku kolicinu sljiva jer je rod nadprosecan,sve je stavljeno na fermentaciju bez dodavanja secera jer je u pitanju stara sorta sljive u mom kraju poznate kao "Ranka" koja ima veliki posto secera...
Da li je dobro iscediti kominu (suvu materiju izbaciti),a u kazan sipati samo tecnost i tako ispeci rakiju? Da li ima neko iskustva sa pecenjem na ovaj nacin i da li je moguce dobiti kvalitetnu rakiju tim postupkom?
Time bi se smanjila opasnost od zagorevanja kazana!

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #36 poslato: Avgust 09, 2013, 18:36:28 »
Da se ukljucim i ja u temu...
Ja sam ove godine sakupio veliku kolicinu sljiva jer je rod nadprosecan,sve je stavljeno na fermentaciju bez dodavanja secera jer je u pitanju stara sorta sljive u mom kraju poznate kao "Ranka" koja ima veliki posto secera...
Da li je dobro iscediti kominu (suvu materiju izbaciti),a u kazan sipati samo tecnost i tako ispeci rakiju? Da li ima neko iskustva sa pecenjem na ovaj nacin i da li je moguce dobiti kvalitetnu rakiju tim postupkom?
Бојане,прочитај из почетка неколико поступка је објашњено,па сам одабери!
Мој начин печења је објашњен,а и поред мог начина имаш и других колега који су врло лепо објаснили
њихове начине печења ракије,тако да мој савт још једном немој да стављаш шеќер,јер то није уопште природно
а као упореду ради,кад је била дискусија око спремање сирупа инвертовани неинвертовани загрејани исл
неколко пута је потенцирано да и мед загревањем на преко40 степени ствара HMF,а замисли тек шеќер
и онако за шеќер кажу бела смрт,мож мислити шта ќе да буде у казану приликом печења,опет кажем није то природно.
Сад ќе колеге реќи то нема везе,шеќер се разграѓује приликом ферментације комине,али шта има мед да разгради?
поздрав

Van mreže Пејчић Владимир

• Urednik
  • Član na forumu od: Apr 2013
  • Starost: 62
  • Kada bismo bili kao pcele , bili bismo bolji ljudi
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Доње Црнатово, 400 м
« Odgovor #37 poslato: Avgust 09, 2013, 20:30:10 »
Бојане, ја додам кесицу лимонтуса који лепо помогне у распадању шљиве. Иначе ракију печем од аутохтоне сорте Моравка  и Стенлеја. Коштица иде на дно суда у коме је комина. Када убацујем комину у казан за печење трудим се да коштице остану на дну суда  да ми не би укиселиле ракију. Свака шљива са око 16% природног шећера не тражи додавање шећера у процесу врења. Таква је на пример  руска џанарика(ако сам добро информисан).
vlada

• Urednik
« Odgovor #38 poslato: Avgust 09, 2013, 21:18:44 »
За   ХМФ   би могао да нам помогне колега  Киперовић, он је овде на овој теми човек од струке. И мене лично занима да ли када печемо медовачу има  ХМФ-а? Искрено ја незнам да ли се ствара у процесу печења  ако намажем поклопац казана медом.
Поздрав.
vlada

Van mreže Киперовић Радоје

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2013
« Odgovor #39 poslato: Avgust 09, 2013, 23:03:54 »

Da li je dobro iscediti kominu (suvu materiju izbaciti),a u kazan sipati samo tecnost i tako ispeci rakiju?

Свакако да може Бојане али проблем је што на тај начин смањујеш рандман (искористивост) сировине. Тешко ћеш постићи такав степен цијеђења да сав шећер буде ослобођен из ћелија и изађе вани кроз сок. У најбољем случају имао би принос дестилата умањен за 20 %.

Свака шљива са око 16% природног шећера не тражи додавање шећера у процесу врења.

Чак и далеко мање. Наше сорте шљиве у просјеку имају 10-12% шећера. У добрим годинама тај проценат иде горе.

За   ХМФ   би могао да нам помогне колега  Киперовић, он је овде на овој теми човек од струке. И мене лично занима да ли када печемо медовачу има  ХМФ-а? Искрено ја незнам да ли се ствара у процесу печења  ако намажем поклопац казана медом.

Вјеруј да заиста не знам ни ја. То је више питање за технолога. У литератури којом располажем нигдје нисам налазио да се посебно истиче проблем хидрокси метил фурфурола у алкохолним пићима али немојте ме држати за ријеч. Врло је могуће да је присутан у некој од фракција. Ипак сам сигуран да додавање шећера 3 - 5 % које се технолошки дозвољава код воћних ракија не може значајније утицати на појаву ХМФ-а јер воће само по себи садржи шећере. Свакако ћу се распитати код пријатеља технолога па написати.

Углавном видим да скоро све колеге предлажу доста добре технологије за ферментацију и дестилацију  :). Поздрав свима.

• Urednik
« Odgovor #40 poslato: Avgust 27, 2013, 22:40:42 »
Колеге , да обновимо причу. Је ли неко поставио "веселу машину" ?  Код неких колега је већ време.Ја вредно скупљам шљиве, бурићи се полако пуне материјалом за печење. У неким бурићима је кренуло врење. Обећавам за неки дан поставићу слике.
vlada

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #41 poslato: Avgust 28, 2013, 09:16:21 »
Колеге , да обновимо причу. Је ли неко поставио "веселу машину" ?  Код неких колега је већ време.Ја вредно скупљам шљиве, бурићи се полако пуне материјалом за печење. У неким бурићима је кренуло врење. Обећавам за неки дан поставићу слике.
Ух Владо,код мене нема ове године, шљиве су празне,поред пчелињака не прскам уопште
а оне на старој локацији нешто их (вјеројатно мраз) овенуло
у цвату,тако да ове године ВЕСЕЛА МАШИНА код мене неќе да ради! :-\
Али код тебе ќе да буде весело сигурно,све најбоље и чекамо слике!
поздрав

Van mreže Nikolić Radisav

• Rasa
  • Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 78
  • Zovem se Nikolic Radisav, iz Nisa
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Niš, Donje Crnatovo 152
  • Tip košnice: Dadanblat
« Odgovor #42 poslato: Avgust 28, 2013, 11:29:50 »
Drage kolege, na forumu se vodi intenzivna prepiska o pečenju rakije šljivovice, i vidim da ima dosta dobrih majstora za tu vrstu rakije. Ja sam jedan od onih koji nema šljive ali zato ima jabuke koje izuzetno radjaju te jedan deo koristim da ispečem rakiju za moje potrebe. Ja imam svoj način pripreme melase za pečenje, i on je ovakav: Jabuke sameljem specijalnom" muljačom" pripremljenom za muljanje jabučastog voća. Na sto litara melase dodam 5kg šećera i 20 litara vode. Sa šećerom rastopim i5 malih kockica pekarskog kvasca. Najbolje je zatvoriti bure a da ono ima na vrhu "vranj" na kome će izlaziti vazduh. Ako nemate takav sud onda može poklopac a preko njega folija . Potrebno je svremena na vreme promešati dobro masu u buretu. Kad se završi vrenje pristupam pečenju meke rakije, nakon čega meku porepičem i jačinu odredjujem sam. Verujem da ovaj moj način sigurno ima ,manjkavosti pa ako ih neko primeti neka se javi i zajedno ih ispravimo. Dosad sam po mom znanju i umeću i onih koji su degustirali rakiju spremao dobru i pitku rakiju, koja jedino ne valja kad se unese u organizam u velikim količinama. Pozdrav svim forumašima a posebno onim koji peku ovu vrstu rakije.
Nadam se da sam vam pruzio pomoc :)

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #43 poslato: Avgust 28, 2013, 18:56:36 »
 ;)   Imamo identican postupak.  Sa time sto ja koristim ( tj. koristio sam. stradala je, moram da napravim novu ) rucno pravljenu sjeckalicu.  Motor od ves masine i kazan od bojelra . :)    Improvizacija ali vrlo efikasna.  I ja ne koristim vranj. Poklopim debelim celofanoom i ucvrstim sa dva tri reda lastike. Kada pritisak se naravi, nadje nacina da odusi :)   Mijesam u pocetku svakih par dana. Kasnije i ne diram .  Pecem 3 kazana patoke pa jedan prepeke.   

Pozdrav :)

• Urednik
« Odgovor #44 poslato: Oktobar 04, 2013, 19:16:57 »
Да обновимо тему. Ја данас почео са печењем ракије. Весела машина стартовала. Ту су и помоћници: син,супруга,таст,ташта . Исто је и код комшије. Зимница се припрема на традиционалан начин. Слана удесила башту па је ред да се почисти. Права јесења атмосфера.

Сутра правим паузу. Састанак код шатора на Ташу  у 12 часова. Долазимо Верица и ја  са  Лесковчанима. Видимо се.
vlada