Autor Tema: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?  (Pročitano 140444 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
Odg: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?
« Odgovor #15 poslato: Avgust 02, 2013, 22:29:10 »
Hvala kolege Vladimire i Slobodane,
Zato sam i pitao (jel gradi i % alkohola se razlikuju). Ako je tako kao Vi kažete onda sve mi je jasno (znači i kod nas prepečenica iznosi od 50 do 55% etanola). Kolega Vladimire očevidno sam u zabludi o "Šumadinskom čaju", to govorim po kazivanjima drugih ljudi. Hvala na rečima "А шумадијски чај,  е то је када ми дођеш у госте па кренемо по српски од почетка", ali ja već 17 godina ne konzumiram alkohol zbog primanja terapije za povišeni krvni pritisak (hipertenzija), pa tako i dve čašice bacile bi me u komu.

Pozdrav, i neka Vi je u zdlje!
"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

Van mreže Jovanović Miroslav

• Pčela
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ub, Šarbane 120 metara
« Odgovor #16 poslato: Avgust 03, 2013, 10:28:28 »
Rakija gde je dodavan šećer u kominu zove se petkovača (petkom na pijaci se prodaje). Od nje puca crna i bela dzigerica a najviše glava. Med bi se mogao dodati ali prethodno razblažen vodom da procenat šećera bude oko 22%. Da napomenem da ne treba žuriti sa branjem šljive već sačekati da bude dobro zrela. Čuvena rakija žuta osa se spravlja od plodova koji su toliko zreli da ih posećuju ose. Što se mene tiče kazan u moju avliju ne ulazi. Nit ću da je pečem nit je pijem. Pekao sam nekada i preko sto litara pa celu zimu ne mogu da živim od pijandura. Ako ne iznesem nisam dobar ako iznesem ponapijaju se a ja ne podnosim pijane ljude osim ako se i sam ne napijem. Zadnjih desetak godina sam se mozda overio desetak puta. Vodite računa naročito mlađe kolege nije uzalud poslovica : Nezna rakija ko je kadija

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
« Odgovor #17 poslato: Avgust 03, 2013, 13:12:53 »
Potpuno pogrešno razmišljanje u vezi dodavanja šećera,i ja ga ne dodajem ali nije to po propisu .Nedostatak šećera u voću nadoknadi se dodavanjem germe i šećera oko 5 posto sve zavisi koliko širometar pokaže a šećeruša je kad se iz drugog puta peče pa se onda nagura šećera i to je loša rakija

Van mreže Tadić Savo

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Starost: 49
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Stanišić 92m
« Odgovor #18 poslato: Avgust 04, 2013, 16:07:11 »
Nikola na pitanje dali se moze dodati med u kom od sljiva ja cu odgovoriti tako da ja pecem rakiju od meda u koju dodajem malo koma od sljiva da pokrene vrenje ... Znaci ,sa medom neces pogresiti .sretna radnja

Van mreže Киперовић Радоје

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2013
« Odgovor #19 poslato: Avgust 04, 2013, 20:05:06 »

Ово је сорта црвењача, још је зову ранка....

Како да сазнам? На основу сорте или је потребна посебна анализа?...

Знам за црвену ранку или даросавку углавном само  из литературе. Познато ми је да се ради о аутохтоној, ракијској сорти од које се може произвести релативно добра  ракија, појединих година и одлична. У мојим крајевима та стара сорта се не гаји.
Квалитет сировине најлакше ћеш анализирати рефрактометром. Сваки озбиљнији виоградар га има и зна како се користи па да не објашњавам. Покушај га наћи. Ако не нађеш, ослони се на чуло укуса. Ако ти је шљива " на језик" довољно слатка, сочна, али се осјећа и лагана киселост (врло битно) која не доминира, готово сигурно се ради о квалитетној сировини којој додавање шећера није потребно. Исто се како рече Радослав може установити и Ексловим широмјером, мада се у принципу он  користи за мјерење преласка шећера у алкохол, односно одређивање краја ферментације и почетка дестилације. Потребно би било урадити нека прерачунавања и корекције што његову употребу компликује у ову сврху.
Заборавио сам написати да приликом муљања - припреме сировине за ком, никако не би требало доћи до оштећења коштица. Сјеменке садрже и цијано водоничну киселину која је јак отров. Понека оштећена коштица неће направити проблем али треба бити опрезан. Имао сам прилику пробати ракију која је произведена од шљиве којој су одстрањене коштице. Иако нисам мјеродаван да дам адекватан суд о квалитету чини ми се да је таква ракија добрим дијелом лишена било какве ароме.

... i nikada dosad nisam dodavao secer da bih ubrzao fermentaciju.

Шећер никако не може убрзати или успорити ферментацију пошто је он сам материја која ферментише у алкохол и то радом квасаца. На убрзавање се може утицати повећањем температуре до одређене границе али је тада већа вјероватноћа губитка алкохола испаравањем. Снижавањем температуре врења испод оптималне успорава се ферментација и повећава могућност инфекције бактеријама које алкохол разлажу на сирћетну киселину и неке друге спојеве. Поздрав.
« Poslednja izmena: Avgust 04, 2013, 20:36:34 od strane Киперовић Радоје »

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #20 poslato: Avgust 04, 2013, 21:54:36 »
Ja pecem vise vrsta vocnih rakija i naravno lozovu rakiju. I ova prica o seceru mi je bliska.

1.  Grozdju secer ne treba.  Desi se godina da procenat secera bude malo nizi, ali ni tada se ne dodaje.  Cesto ljudi odtoce vino i onda dodaju secer u preostali trop, i vrate stvar na fermentaciju. E  to je rakija secerusa. Jer sve sto valja otislo je sa vinom a rakija ... tzv `komovica`` je vrlo loseg kvaliteta.

2.Vocu secer prija.  Bez obzira sto ce se uvijek naci strucnjak koji ce reci da on NIKAD  ne dodaje secer i da mu je vrhunska rakija.
Secer je nekada bio skup. Nosio se kao poklon u posjetama.  Jos ako je u kockama ..  ;)
Danas je jeftin.   Ja sam zadje kupovao po 3 EUR-a / 5 Kg. Za prihranu pcela sada u avgustu.

Uglavnom pecem jabukovacu.  Od 200 do 1000 Lit, zavisi od godine.  I dodajem onih famoznih 5%.    Pokusacu laicki, jednostavnim rijecima ,da  Vam objasnim sto se desava:

Jabuka ima sladak plod , ali procenat secera varira od sort do sorte, a ja imam na imanju 11 razlicit sorti. Najvise Ajdareda, koji sazrijeva u Septembru.   Medjutim taj procenat secera ipak nije dovoljan da bi sam proces proizvodnje bio islativ.  Evo jednostavnog primjera.  Moj Alambik kazan od 120 Lit daje mi  Lozove rakije 10-12 Lit po kazanu.  A Jabukovace 5-6 Lit. (  Testirao sam koliko izda bez secera )  Kad se uporedi siromjerom slad lozovog tropa  i jabokovog,  taman se i vidi da je duplo manje slada.

Uzmite u obzir da savjestan rakijas ce naravno prosuti prvi litar ispod lule , jer u njemu su koncentrovani alkoholi koji isparavaju prvi i koji su vrlo stetni.  I ono sto ostaje je vrlo malo.   Jos ako se skida samo srce rakije.... ne ostade nista.
E zato se dodaje tih 5% secera.   Time se povecava bas ta zapremina ``SRCA``  rakije.  Jer  1. Kg. secera se pretvara u 700 ml alkohola.   I to obicnog etanola.  Tako da prica da od secera boli glava nije tacna.  Bas nije tacna.   Glava boli od onih drugih alkohola koji se prosipaju.

Sto je jos vazno napomenuti?

Ako dodate vise od tih 5-6% ,  tacno je da ce te dobiti i jos vise rakije...... ALI!  ,,,,   vi ste sa malo secera poboljsali svoju rakiju i izvukli iz tog kazana njegov puni potencijal.  Sve preko tih 5% povecava zapreminu alkohola ali  vas i primorava da izvlacite sve iz kazana , pa i ono sto inace nebiste vec bi ste to pustiliu u patoku.   I zato dobijate razblazenu, bljutavu rakiju.

Znaci:  Sradina je zlato.   Dodajte u vocne rakije slobodno malo secera. Ali ne pretjerujte.   Sa malo dobijate mnogo. A ako Vas uhvati pohlepa izgubicete sve .
« Poslednja izmena: Avgust 04, 2013, 22:08:44 od strane Milosavljević Dalibor »

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #21 poslato: Avgust 05, 2013, 06:42:52 »
Danas je jeftin.   Ja sam zadnje kupovao po 3 EUR-a / 5 Kg. Za prihranu pcela sada u avgustu.
Uglavnom pecem jabukovacu i dodajem onih famoznih 5%.

Kolega Dalibore, da li je to cena secera secera od repe ili secerne trske? Naime secer od secerne trske ima  manju energetsku vrednost i jeftiniji je, a i iz drugih razloga pcelari ga izbegavaju. Ja redovno koristim od secerne repe bilo za pogace ili za sirup.
Upravo sam kupio Vojvodjanski secer, mislim da danas samo te secerane i rade, dzak od 50kg za 3700din, ili 74 din/kg ili 65ecenti.

Iako sam laik u vezi pecenja rakije, smatram da tih 5% dodatih secera u vocu  mogu samo da koriste, naravno uz odlicno kolega Vase objasnjenjenje. Hvala.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Simić Ivan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 47
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Sokobanja, selo Blendija 350m
« Odgovor #22 poslato: Avgust 05, 2013, 16:14:48 »
Као бр1. немој да стављаш шеќер,касније боли глава од такве ракије

Bolece glava jedino ako preteras sa dodavanjem secera, 5-6% secera na 100kg sljiva nece se ni osetiti.secer se treba rastvoriti u mlakoj vodi .

Van mreže Šljivić Mlađen

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Rogoušići 840m LR,
  • Tip košnice: LR, RV,EV
« Odgovor #23 poslato: Avgust 05, 2013, 21:21:56 »
                 Više boli glava ako se pretjera sa rakijom nego sa šećerom.
                        Pozdrav sa Pala.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #24 poslato: Avgust 05, 2013, 21:23:50 »
                 Više boli glava ako se pretjera sa rakijom nego sa šećerom.

Samo treba znati, da li cemo da pijemo ko ljudi, ili kao stoka.

Stoka pije dok je zedna i prestane, a ljudi tek kad malo vise popiju neznaju da prestanu.
E pa ko je bolji, ljudi ili stoka?
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Pčela
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #25 poslato: Avgust 05, 2013, 22:21:19 »
Za secer Rade stvarno ne znam.  Obraticu paznju kod sledece kupovine i javiti .

A evo pogledah sto imam na racunaru od fotografija.  Dosta su i stare sa starih telefona slabije rezolucije, ali evo da podijelim sa vama kako obicno izgleda kraj ljeta i pocetak jeseni  u mom kraju :)

• Pčela
    • www.farbaj.me
« Odgovor #26 poslato: Avgust 05, 2013, 22:22:25 »
i jos :)

• Pčela
    • www.farbaj.me
« Odgovor #27 poslato: Avgust 05, 2013, 22:25:38 »
I za kraj, da postavim trik pitanje.

U stilu nama svima dragog Ivana Brndusica.  U stilu : A koja je ovo pcela?

Pitanje:   Sto je u ovoj flasi?

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
« Odgovor #28 poslato: Avgust 05, 2013, 22:52:13 »
Ova tema je otvorena 1.08.2013 god., u 23,31 sati, znači za malo puna četiri dana, a već ima 165 poseta.
Pitam se, jel ovo pčelarski ili rakijski forum  ;D
Dajte kolege, kalendarski počinje nova pčelarska sezona pa se malo posvetimo pčelarstvu.
Kod mene rakija se peče u jesen, a sada nije nitu vreme za pijanje, premnogo e vrućeee.... ;D
"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
« Odgovor #29 poslato: Avgust 06, 2013, 12:21:54 »
Da kolega i jesi i nisi u pravu voće i plodovi voća su usko vezani za pčelarstvo ,pitanje kad se povezuje kaca sa kominom