Ja pecem vise vrsta vocnih rakija i naravno lozovu rakiju. I ova prica o seceru mi je bliska.
1. Grozdju secer ne treba. Desi se godina da procenat secera bude malo nizi, ali ni tada se ne dodaje. Cesto ljudi odtoce vino i onda dodaju secer u preostali trop, i vrate stvar na fermentaciju. E to je rakija secerusa. Jer sve sto valja otislo je sa vinom a rakija ... tzv `komovica`` je vrlo loseg kvaliteta.
2.Vocu secer prija. Bez obzira sto ce se uvijek naci strucnjak koji ce reci da on NIKAD ne dodaje secer i da mu je vrhunska rakija.
Secer je nekada bio skup. Nosio se kao poklon u posjetama. Jos ako je u kockama ..

Danas je jeftin. Ja sam zadje kupovao po 3 EUR-a / 5 Kg. Za prihranu pcela sada u avgustu.
Uglavnom pecem jabukovacu. Od 200 do 1000 Lit, zavisi od godine. I dodajem onih famoznih 5%. Pokusacu laicki, jednostavnim rijecima ,da Vam objasnim sto se desava:
Jabuka ima sladak plod , ali procenat secera varira od sort do sorte, a ja imam na imanju 11 razlicit sorti. Najvise Ajdareda, koji sazrijeva u Septembru. Medjutim taj procenat secera ipak nije dovoljan da bi sam proces proizvodnje bio islativ. Evo jednostavnog primjera. Moj Alambik kazan od 120 Lit daje mi Lozove rakije 10-12 Lit po kazanu. A Jabukovace 5-6 Lit. ( Testirao sam koliko izda bez secera ) Kad se uporedi siromjerom slad lozovog tropa i jabokovog, taman se i vidi da je duplo manje slada.
Uzmite u obzir da savjestan rakijas ce naravno prosuti prvi litar ispod lule , jer u njemu su koncentrovani alkoholi koji isparavaju prvi i koji su vrlo stetni. I ono sto ostaje je vrlo malo. Jos ako se skida samo srce rakije.... ne ostade nista.
E zato se dodaje tih 5% secera. Time se povecava bas ta zapremina ``SRCA`` rakije. Jer 1. Kg. secera se pretvara u 700 ml alkohola. I to obicnog etanola. Tako da prica da od secera boli glava nije tacna. Bas nije tacna. Glava boli od onih drugih alkohola koji se prosipaju.
Sto je jos vazno napomenuti?
Ako dodate vise od tih 5-6% , tacno je da ce te dobiti i jos vise rakije...... ALI! ,,,, vi ste sa malo secera poboljsali svoju rakiju i izvukli iz tog kazana njegov puni potencijal. Sve preko tih 5% povecava zapreminu alkohola ali vas i primorava da izvlacite sve iz kazana , pa i ono sto inace nebiste vec bi ste to pustiliu u patoku. I zato dobijate razblazenu, bljutavu rakiju.
Znaci: Sradina je zlato. Dodajte u vocne rakije slobodno malo secera. Ali ne pretjerujte. Sa malo dobijate mnogo. A ako Vas uhvati pohlepa izgubicete sve .