Autor Tema: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?  (Pročitano 140465 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
  • Pol: Muškarac
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
Odg: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?
« Odgovor #60 poslato: Novembar 10, 2013, 10:42:31 »
Ja sam do skoro imao masinu napravljenu od kazana iz bojlera ( donji dio otvoren ) i sa prikacenim motorom od ves masine. Unutra su bila tri noza i otvor sa lijevkom sa strane za sipanje jabuka.

Ali... kada se jedan od tih nozeva slomio ( mlio sam ajdare koje su vrlo tvrde ) i kad je rikosetirao , probio plasticno bure ispod njega i prozujalo mi pored noge...... samo sam ga spakovao u kontejner.  Da sam stajao 10 cm u stranu probilo bi mi nogu , jednako kao i debelu plastiku bureta od 500 Litara.

Ne volim kolega te improviacije.  Ovo kazem jer sam ispricao ovu pricu da bi neko naucio iz moje greske.

Ove godine i nije bilo voca u mom kraju. Godina je bila cudna, ali ocekujem iduce godine dobar rod. A umjesto sjeckalice probacu da se organizujem sa presom za voce.  Vise necu da vrsim fermentaciju usitnjene jabuke jer necu da dozvolim da fermentira zajedno sa suvom masom i kosticama.  U tim kosticama jabuke je otrov cijanid.   Umjesto klasicne jabukovace, ici cu na kalvados.   Baskijska rakija od jabuke.   Razlika je samo u tehnologiji.   Fermentira samo SOK od jabuke i mora odlezati barem 3 god u manjem ( do 100 Lit. ) hrastovom buretu.

Pozdrav svim kolegama rakijasima  :)

Van mreže Nikolić Radisav

• Rasa
  • Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 78
  • Zovem se Nikolic Radisav, iz Nisa
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Niš, Donje Crnatovo 152
  • Tip košnice: Dadanblat
« Odgovor #61 poslato: Novembar 10, 2013, 18:01:01 »
Sretene, ova mašinica kupljena je u Nišu u prodavnici "Raj Komerc". Jako je prosto uradjena ali je jako efikasna.Ja je ručno pokrećem i za kratko vreme sameljem 50kg voća, najviše jabuka.Ja ću sada pokušati da opišem njen rad, a kad budem ovih dana išao na plac slikaću i postaviču slike. Ona ima od čvrstog lima bubanj, koji je u redovima zasečen, i taj zasečeni deo je oštar i podignut iznad nivoa bubnja. Upravo ti isečeni delovi lepo seku i sitne jabuke , kao na kuhinjskim rendima. S obzirom, da nije skupa neznam dali se isplati da je sami pravite.  Sadašnju cenu  neznam, potrudiću se da i nju saznam i objavim. Neznam koliko sam uspeo da vam bar malo približim njen rad i funkciju bubnja. Pozdrav i pitajte slobodno!
Nadam se da sam vam pruzio pomoc :)

Van mreže Puzić Sreten

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vlasina, 200 i 350 m
« Odgovor #62 poslato: Novembar 10, 2013, 18:25:52 »

Колега Радисаве хвала на одговору.

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
« Odgovor #63 poslato: Novembar 14, 2013, 22:10:12 »
Ja imam mašinu za mljevenje voća na el pogon i vjerujte da je spas 500kg voća sameljem za 1 sat samo je stavim direktno iznad kace i sipam dok naspem iz đaka kantu voća ona je prehodna samljevena baš je stroj za deset inače ručni rad jednog majstora bez el motora košta 100evra

Van mreže Puzić Sreten

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vlasina, 200 i 350 m
« Odgovor #64 poslato: Novembar 15, 2013, 08:05:27 »

Колега Радославе, било би корисно за све нас да сликате (радни захват) ту Вашу направу да и ми добијемо информације о њој које можемо искористити код набавке-израде сличне.

Поздрав из Власотинца   

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
« Odgovor #65 poslato: Novembar 15, 2013, 20:39:41 »
Biće i slika trenutno sam u velikom poslu pčenje rakije, sutra posječim pa ću u toku sl sedmice naći vremena za fotku i biće na forumu poz

Van mreže Rančić Zoran

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2013
  • Starost: 55
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana 140mnv
« Odgovor #66 poslato: Novembar 23, 2013, 18:14:58 »
Sad bili gosti,Arsenijevic doneo neku domacu da proba da podmiti da ga primite na forum!!! ;D ;D ;D

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #67 poslato: Novembar 23, 2013, 20:51:30 »
Sad bili gosti,Arsenijevic doneo neku domacu da proba da podmiti da ga primite na forum!!! ;D ;D ;D
Arsenijevića primamo na "neviđeno"a rakiju neka ponese za svaku eventualiju....   :) ;)

Van mreže Rančić Zoran

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2013
  • Starost: 55
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana 140mnv
« Odgovor #68 poslato: Novembar 23, 2013, 21:15:49 »
Al od ove se ide unazad! ;D ;D ;D
Pa tako sve do Uzica...ha-ha....
Odose kod Gocija rano,valjda ce biti dobri?

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #69 poslato: Novembar 23, 2013, 21:44:53 »

Odose kod Gocija rano,valjda ce biti dobri?

Nisu valjda i flašu poneli da ih greje uz put  :D ?

Van mreže Kovačević Marko

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kragujevac 300m
« Odgovor #70 poslato: Novembar 23, 2013, 21:46:30 »
pozdrav za kolege sa slike. :)

Van mreže Ristić Nenad

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Okt 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Trenutno nema pcele.
« Odgovor #71 poslato: Decembar 02, 2013, 09:56:14 »
Evo, krajnje pojednostavljeno.

Voce ili grozdje ima u sebi odredjeni procenat secera. On varira i od vrste i od godine. Taj secer , uz pomoc kvasca, u odredjenom vremenskom periodu se pretvori u alkohol. To se zove alkoholno vrenje.

Pecenje rakije je u stvari klasicna destilacija.  Od kolicine secera u smjesi koja se kuva, zavisi koliko ce biti rakije a prilikom same destilacije vrsi se odvajanje onog procenta rakije koji se zeli.  Prvo iz kazana izlaze visoki alkoholi i uvjek je dobro prosuti prvi litar.  Nakon toga sve sto izlazi je rakija.

Kako ona istice , a to ide polako i sto sporije to bolje, tako procenat alkohola u toj tecnosti je sve manji.  Mjeri se u posudi procenat alkohola sparavom koja lici na toplomjer.   Kada dodje do cifre koju domacin zeli, tu se stvar prekida.   Rakija se ostavlja po zelji.  neko je voli na 55 stepeni neko na 40.   Stvar ukusa.
G-dine Milosavljevicu, hvala Vam puno na odgovoru.
U sustini, znao sam sve sto ste napisali, ali hteo sam samo da budem siguran. Sto se tice kvasca koji ste pomenuli, da li se on dodaje u smesu koja vri ili je to neki prirodni kvasac koji se nalazi u vocu?
Sto se tice same rakije koja izlazi iz kazana, ona se meri spravom koja se zove gradomer, ako ne gresim, a 1 grad ima 2.5 stepena!? Posto ste rekli da kako rakija istice procenat alkohola je sve manji, to znaci da ja mogu da pustim da ona tece i do, npr, 1 grada ako to zelim, ali zato ce mi rakija biti slabija!?
Jos jedna stvar. Video sam da neki ljudi ovu prvu rakiju koja je istekla ponovo vracaju u kazan i ponovo je peku. Zasto se to radi i sta se time dobija?

Van mreže Jovanović Miroslav

• Pčela
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ub, Šarbane 120 metara
« Odgovor #72 poslato: Decembar 02, 2013, 17:37:19 »
Da bi se dobilo što više akkohola destilacija se prekida kad grad pokazuje 8 do 9. Ili da destilat bude oko 12 do 14 gradi. To je takozvana meka rakija. Meka rakija ide ponovo na pečenje ili destilaciju i kada pokaze da ima 24 grada ta frakcija se odvaja na stranu. Ostatak destilacije je patoka i ona se dodaje tj meša sa blagom te se prepice. Ova što je 24 do 26 gradi se razblažuje destilovanom vodom i to po želji do potrebne jačine od 19 do 21grad. Neki ne razblazuju već je ostavljaju tako na 26 gradi. E kad popiješ dve takve, zbogom pameti a četri pet obara konja. Ovde sam pisao o prepečenici. Ima i varijanta koja se zove PODLIVUŠA. Kada meku rakiju vraćamo na prepek dodaje se jedan deo oko 20% komine. To se radi zbog arome da se "oseti" ukus i miris od kog je voća. To je i najlepša rakija i nebi trebalo da je jača od 18gradi.  Lepa ukusna i mirisna. Ali poslovica kaže da rakija neće mirna ni u buretu a kamo li kad se pije.

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #73 poslato: Decembar 02, 2013, 19:05:22 »
Nenade,  Miroslav je ovo objasnio a ja cu samo oko kvasca.  U teoriji postoje selekcionisani kvasci i ima tu dosta visoke matematike. Ali u praksi i pekarski je odlican :)

Postoji nesto sto se zove ``srce rakije`` To je ono sto istekne poslije drugog litra pa dok ne padne na nekih 35 stepeni.  ( Na grade je lako preracunati )   To srce ima najbolji odnos rakije i svega ostalog sto ide kao destilat.  Ja ne bih zalio da prospem onaj prvi litar - dva nikada. To su visoki alkoholi i to je goli otrov.  A ono ispod 35 slobodno prepeci. A ispod 9- 10 gradi i ne izdvajaj.  Steta da gori kazan bez veze.

Inace. Kada peces. Uvijek ispeci jedan kazan vode ``na prazno``.   Cak i ako si napravio pauzu od dvije nedelej u pecenju.  Izgubices sat - dva ali ocistices kazan :)

Van mreže Avramović Gradimir

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2013
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Beograd
« Odgovor #74 poslato: Decembar 02, 2013, 19:25:48 »

Pravo je zadovoljstvo čitati ove stručne i korisne savete oko "pečenja"  rakije...
    Da li je negde objašnjeno otkud termin "pečenje", kad se sve vreme nešto kuva ???