Evo, krajnje pojednostavljeno.
Voce ili grozdje ima u sebi odredjeni procenat secera. On varira i od vrste i od godine. Taj secer , uz pomoc kvasca, u odredjenom vremenskom periodu se pretvori u alkohol. To se zove alkoholno vrenje.
Pecenje rakije je u stvari klasicna destilacija. Od kolicine secera u smjesi koja se kuva, zavisi koliko ce biti rakije a prilikom same destilacije vrsi se odvajanje onog procenta rakije koji se zeli. Prvo iz kazana izlaze visoki alkoholi i uvjek je dobro prosuti prvi litar. Nakon toga sve sto izlazi je rakija.
Kako ona istice , a to ide polako i sto sporije to bolje, tako procenat alkohola u toj tecnosti je sve manji. Mjeri se u posudi procenat alkohola sparavom koja lici na toplomjer. Kada dodje do cifre koju domacin zeli, tu se stvar prekida. Rakija se ostavlja po zelji. neko je voli na 55 stepeni neko na 40. Stvar ukusa.
G-dine Milosavljevicu, hvala Vam puno na odgovoru.
U sustini, znao sam sve sto ste napisali, ali hteo sam samo da budem siguran. Sto se tice kvasca koji ste pomenuli, da li se on dodaje u smesu koja vri ili je to neki prirodni kvasac koji se nalazi u vocu?
Sto se tice same rakije koja izlazi iz kazana, ona se meri spravom koja se zove gradomer, ako ne gresim, a 1 grad ima 2.5 stepena!? Posto ste rekli da kako rakija istice procenat alkohola je sve manji, to znaci da ja mogu da pustim da ona tece i do, npr, 1 grada ako to zelim, ali zato ce mi rakija biti slabija!?
Jos jedna stvar. Video sam da neki ljudi ovu prvu rakiju koja je istekla ponovo vracaju u kazan i ponovo je peku. Zasto se to radi i sta se time dobija?