Ovo sam napisao u pozdravnoj reči polaznicima Škole pčelarstva kojih za sada ima TRIDESET.
Stavljam i celom članstvu na uvid. Naravno, članstvo ovo ne može videti ali sam ja poželeo da podelim sa vama svima.
Pozdrav svima.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poštovani polaznici Škole pčelarstva,
Dobro došli!
Veoma sam radostan što ćemo se ovde družiti i zajedno učiti ili se čak (za one koji već zanju), potsećati na ono što smo pozaboravljali!
Siguran sam da je majka uspeha ponavljanje (ne razreda, daleko bilo), već učenog ili čak i naučenog!
Budite opušteni, neposredni i radoznali.
Sve pitajte što vas interesuje.
Kada pređemo oblast RESURSI, tu više pitanja nećemo postavljati (da ne bi bilo zbrke), u vezi njih, zato iskoristite priliku i pitajte
dok je ta oblast aktuelna.
Predavači ili saradnici će pisati teme u razmaku od 3 dana, dok se ne završi oblast. Pitanja se mogu od početka pisanja
postavljati.
Nemojte se u početku razočarati jer će biti naizgled poznatih tema ali vrlo značajnih za učenje i dobru pčelarsku praksu.
Ja se u svom učenju uvek rukovodim mudrim ljudima koji su zadužili pčelarstvo kao naši preci jer njima pripada slava a nama da ih pominjemo i poštujemo a budućim generacijama pokažemo da smo i mi bili jedna značajna karika u lancu pčelarskom.
Uvek rado citiram prof. Jovana Živanovića (1841-1916), koji se smatra ocem racionalnog pčelarstva koji davno još u 19 veku, u predgovoru svog rečnika napisa za kovandžije (pčelare), sledeće:
"Osim materijalne dobiti još je veća moralna dobit od zanimanja sa pčelarstvom.
Sve su kovandžije, s'malim izuzetkom dobri ljudi. Ovo je sasvijem pojmljivo, jer
pčelarstvo je tako plemenito da se njime gadne duše ne mogu zanimati..."
Mnoge su izreke krasile njegov pčelinjak ali jedna krupnim slovima zapisana na latinskom jezku, bila je:
"IN TENIUI LABOR
AT TENUS NON GLORIA", što u prevodu glasi: "BIĆE POSLA OKO STVARI MALE, ALI SLAVA NEĆE BITI MALA"
I na samom kraju želim svima nama (predavačima i polaznicima), pre svega dobro zdravlje, potpun uspeh u edukaciji i dobro raspoloženje.
Srećan početak!
Vaš Domaćin