Autor Tema: RAZGOVOR O OTVARANJU ŠKOLE PČELARSTVA!  (Pročitano 64464 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dobrodolac Miki

• Lutka
  • Član na forumu od: Avg 2011
  • Starost: 35
  • Pol: Muškarac
  • skype - miki_dobrodolac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Brzeće (1100m)
Odg: RAZGOVOR O OTVARANJU ŠKOLE PČELARSTVA!
« Odgovor #30 poslato: Februar 01, 2012, 17:23:03 »
Djole mogao bih na ovoj temi da otvoris glasanje u vezi naziva skole?

1. Škola pčelarstva za početnike,
2. Škola pčelarstva
3. Mala škola pčelarstva

« Poslednja izmena: Februar 01, 2012, 17:52:58 od strane admin »

Van mreže Stepanović Dejan

• Matica
  • Član na forumu od: Jul 2011
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #31 poslato: Februar 01, 2012, 18:34:12 »
Skola pcelarstva ima glas od mene.
Ko drugome jamu kopa fizicki je radnik.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #32 poslato: Februar 02, 2012, 00:04:29 »
Ja sam za to da se zove "skola pcelarstva od pocetnika do samostalnog pcelara "

Van mreže Todorović Spomenko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 56
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Bajina Bašta, Rogačica, Gvozdac - 650 n/m
« Odgovor #33 poslato: Februar 02, 2012, 05:40:34 »
Moje mišljenje o školi je da je odlićna stvar i da se može okarakterisati kao jedan putokaz ili kodeks pćelarenja.
Vidim da je sve redom napisano, onako kako treba ali ja imam jedan predlog da se dopuni sa opremom i tehnikom jer ovde nas ima koji mogu da adekvatno daju dobre postavke i objašnjenja o toj vrsti tehnike.Moja bolest je takva da sve sto pravim pravim od recikliranog materijala, pa bi se tu ukljućila i ekologija.Šta mislite o tome?

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #34 poslato: Februar 02, 2012, 06:32:00 »
Ja sam za to da se zove "skola pcelarstva od pocetnika do samostalnog pcelara "

Verice mislim da ti je predlog jako dobar.
Ja bi samo napravio igru reci "od pocetnika do samostalnog pcelara". Da se ne pominje rec pcela dva puta u naslovu.
Nikako mala skola pcelarstva, ili slicno..... Jer siguno i nece po sadrzaju biti mala skola.
Bice jos dosta jos boljih predloga od postovanih kolega.
Djoko potpuno si u pravu sto se tice pristupa skoli polaznika, predavaca, clanova foruma, i gostiju.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #35 poslato: Februar 02, 2012, 07:15:54 »
Dragi nas domacine Foruma dostavljam moj predlog dopune ili delimicne izmene Globalnog plana

Hronoloski mislim da bi moglo ovako ili slicno da krenu predavanja:

1. Doneo sam odluku da se bavim pcelarstvom (ko moze da se bavi pcelarstvom)
2. Koje cu materijalne koristi imati od pcela
3. Koje cu  nematerijalne koristi imati od pcela
4. Pocetna ulaganja u moj pcelinjak
5. Izvori sticanja prvih znanja iz oblasti pcelarstva (mentor, literatura, elekronski mediji, internet)
6. Izbor mesta za moj pcelinjak i njegovo uredjenje
7. Izbor tipa kosnica sa kojim cu pcelariti (samo standardni i najzastupljeniji na ovim prostorima)
8. Zasnivanje mog pcelinjka (kupovinom drustava, planski for. rojeva, prirodnih rojeva, paketnih rojeva)
9. Moj prvi dan na pcelinjku
10. Moj pcelarski ucitelj, moje omiljene pcelarske knjige, moji pcelarski forumi i drugi vidovi edukacije

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #36 poslato: Februar 02, 2012, 07:57:51 »
Dorbo jutro poštovane Kolege,

Odlično je krenulo, bravo za vas koji ste se odmah javili!
Verica mi je na PP poslala svoje sugestije a mogla je i ovde sasvim slobodno!
Ja sam naglasio da sa nestrpeljenjem očekujem primedbe i predloge?

ONO ŠTO SAM NA POČETKU ŽELEO DA ČUJEM A TO JE DA LI MISLITE
DA GLOBALNI PLAN TREBA MENJATI ILI DORAĐIVATI???
Da li tu nešto nedostaje?

Inače, vaši predlozi su operativni a ja ih nisam prezentovao, jer očekujem vaše sugestije i predloge
prvo na globalni Plan a onda i predloge za operativu?

Mislim na Radetov i Veričin (PP).

Rade, dragi kolega, mislim da si dao odličan uvod operativnog plana rada,
a ovo što si predložio se odnosi na OSNOVE PČELARSTVA, zar ne?

Očekujem i molim ostale kolege koji su voljni da pomognu da pošalju svoje predloge i za globalni i za operativni Plan rada?
Neka rok za to bude PET dana.

Spomenko, pa naravno da će i o inovacijama biti reči a ima i gde, jer u temama postoji Alat i pribor a možemo ubaciti i u NAPREDNO PČELARSTVO.

O nazivu ćemo se još dogovarati, predlozi su na mestu pa ćemo ih malo gramatički (rečima) doterati i odabrati najprikladniji.

Pozdrav sa Zlatara gde od sinoć, opet sneg neprestano pada!!!
"Odavno i nije..."

• Matica
« Odgovor #37 poslato: Februar 02, 2012, 09:17:28 »

Inače, vaši predlozi su operativni a ja ih nisam prezentovao, jer očekujem vaše sugestije i predloge
prvo na globalni Plan a onda i predloge za operativu?

Rade, dragi kolega, mislim da si dao odličan uvod operativnog plana rada,
a ovo što si predložio se odnosi na OSNOVE PČELARSTVA, zar ne?

Upravo tako - OSNOVE PCELARSTVA i to detaljno ili operativno.
Posto su to kratke teme, one ce svakako biti sintetizovane da vise njih cine jedno predavanje, ali je po meni jako vazno da ko god se sta jos seti da se dogradi u OSNOVE. I kuca pocinje da se gradi od temelja.
Djole i nasi predlozi, bilo za Globalni bilo za Operativni plan sigurno ce mnogo koristiti, jer iz jednih ili drugih mogu se izvuci teme.
Zato predlazem da za ovih 5 dana narednih saljemo svoje misljenje i za Globalne i za Operativne teme, jer se mi u toj podeli najbolje ne snalazimo, ali pedagozima ce to svakako mnogo koristiti. Kad imaju sve pred ocima bice istovremeno i Globalni i Operativni.

Van mreže Stepanović Dejan

• Matica
  • Član na forumu od: Jul 2011
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #38 poslato: Februar 02, 2012, 17:02:04 »
-Pocetak pcelarenja i osnivanje pcelinjaka
-odrzavanje pcelinjaka
--seoba pcela na pasu
-oduzimanje ,centrifugiranje i pakovanje meda
-proizvodnja meda u sacu
-sakupljanje propolisa
-prirodno rojenje pcela
-bolesti i stetocine pcela

Moj predlog za dopunu pozdrav
Ko drugome jamu kopa fizicki je radnik.

Van mreže Veličković Bojan

• Jaje
  • **
  • Starost: 52
  • DB-10
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Lebane, sl. Popovce 324 mns
« Odgovor #39 poslato: Februar 02, 2012, 21:12:57 »
Skola pcelarstva ima glas od mene.
Takodje i od mene. Ja bih da se upisem u skolu.
Velickovic Bojan -Lebane
http://pcelarstvo-lebane.iz.rs/

• Matica
« Odgovor #40 poslato: Februar 03, 2012, 06:53:06 »
Drage kolege vreme brzo prolazi, pa cu izneti jos neko svoje razmisljanje u vezi ove skole.
Mislim da u sadasnjim realnim uslovima treba ici na klasicno predavanje sa pisanim tekstom i naravno odgovarajucim fotografijama, a onlive zahteva mnogo vise tehnike i poznavanja rada sa njom, pa se plasim da bi bio mnogo manji broj predavaca, sto siguno nije cilj.
Polaznici skole, i ko zeli, moze jednostavno te tekstove da odstampa i napravi neku svoju SKOLSKU SVESKU.
U toj skolskoj sveci moze da doda jos neke svoje zabeleske, na primer iz pitanja i odgovora.
Ako bi krenuli sa 15.02. do kraja aprila imali bi 75 dana, pa bi moglo oko 25 predavanja na 3 dana.
Ako bi se prijavilo bar 6 predavaca, za njih to ne bi bio veliki napor da pripreme po 4-5 tema. Ili desetak predavaca po 2-3 teme.
U svakom slucaju ovaj ili priblizan termin ne bi trebalo vise prolongirati.
U svakom slucaju sve tekstove slati domacinu foruma i Direktoru ove skole na recenziju, koji bi ih posle stavljao na Forum.
Na taj nacin bi malo ublazili razliciti nacin pisanja predavaca, sto bi dalo jos veci kvalitet nastavi.

Van mreže Vukic Milic

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2011
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Užice selo Ribaševina 450 mnv
« Odgovor #41 poslato: Februar 03, 2012, 11:36:15 »
Znanje je ključni faktor za uspeh u pčelarstvu.
Moja puna podrška ovom vrednom i časnom poduhvatu.
Nema potrebe zazirati od mogućnosti sličnog pokušaja. Znaja nikad dovoljno.
Ono što ja mislim da će odneti prevagu jeste kvalitet, a domaćin ovog foruma po tom pitanju sumnjam da ima ozbiljnu konkurenciju.
Srdačan pozdrav.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #42 poslato: Februar 03, 2012, 15:27:41 »
Evo kolege da i ja dam doprinos u skladu sa mogucnostima , ako sam nesto zaboravila predlozite pa da dodamo u temu gde hvali .
Sta mislite za koliko broj casova je ovo gradivo ?

Cilj teme :

Da se osposobi pocetnik za pravilan uzgoj i negu pcelinje zajednice , u cilju samostalnog resavanja  najcescih problema u pcelarstvu .Ova tema obuhvata i gradivo iz oblasti bolesti pcela

Pocetnik treba da razume   sastav i razvoj pcelinje zajednice , jednostavni nacini uzgoja matica , kao i razvoj pcelinje zajednice po mesecima

Tehnologija pcelarenja podrazumeva niz mera koje se preduzimaju u cilju  postizanja sto boljih proizvodnih  rezultata

Uspeh u pcelarstvu zavisi od izbora mesta za pcelinjak, pcelarske opreme i pribora,  kvaliteta pcela i rasporeda kosnica na pcelinjaku
Takodje uspeh avisi i od tipa kosnica , zbog mogucnosti prosirivanja legla i suzbijanja rojevog nagona

.BOLESTI PCELA I BOLESTI LEGLA : Americka Kuga , Nozemoza, krecno leglo ,Varoa , (nacin suzbijanja , hemijskim sretstvima I alternativnim metodama )

Da se pocetnik osposobi za samostalno vodjenje pcelinjaka .

Sadrzaj predavanja :

Teorijska nastava tema br1.
1)   struktura pcelinjeg gnezda ……..(matica, trut , radilica )
2)   dinamika razvoja pcelinje zajednice ……(razvoj po mesecima

Tehnologija pcelarenja  tema br 2.

3)   izbor mesta a pcelinjak ………………………………………..
  4 )    pcelarska oprema i pribor , pcelarska kuca (pribor za pregled pcela , za prihranu pcela , za oduzimanje i cedjenje meda , za ucvrscivanje saca , cedjenje voska , pomocni pcelarski pribor .)
   5) tipovi kosnica ............................(sa pokretnim i nepokretnim sacem( nastavljace  .DB, LR,farar ) poloska , nukleus, vrskara .........
6) priprema drustva za medobranje ....(.Prolecni razvoj do medobranja , tehnologija rada.)
7)ozicavanje ramova i umetanje SO..
8 ) formiranje i nega pcelinjih zajednica ........(nacini formiranja i prihrana )
9( sezonski radovi na pcelinjaku ........(radovi po periodima: jesen i zima (jer se prolece i leto obradjuje u tacki 6.  )
10)Pcelarevi proizvodi  (  uzgoj matica i rojeva  )
Pcelinja pasa(polenarice i nektarice) i
Pcelinji proizvodi (med, polen , propolis, ....)

Bolesti pcela tema br3

Bolesti odraslih pcela
Bolesti legla
Stetocine na pcelinjaku

.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Pribor za pregled cine , kapa, bluza , rukavice , dimilica , pcelarski noz .(sanducic u kome stoji alat )
Za prihranu : . milerova hranilica , obicna plasticna hranilica , hranilica u vidu rama sa sacem , ram hranilica ….
Pribor za dodavanje I otpremanje matica :komplet pribora cine , zicana caura , zicani kavez , kavezi “poklapaci” kavezi za otpremanje matica I maticna resetka .
   Pribor za ucvrscivanje      Sarke , spone , stege I reza
Pribor a vrcanje I istresanje meda :cetka ili guscje pero , pcelarska viljuska i noz , sito za cedjenje meda , sanduk za otklapanje mednog saca I centrifuga .
Pribor za ucvrscivanje , silo, burgija , basilica , sablon za busenje , sablon za obelezavanje mesta za busenje , zvrk , podmetac I cilindar za zalivanje voska .
Topionik voska ,(parni, suncani ….)

-cekic klesta turpija i testerica ….potrebno za popravku ostecenja na ramovima ili kosnici ..Vrskara ili pletara ….
Hvatac cvetnog praha , pcelarska vaga i beleznica …

Van mreže Todorović Spomenko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 56
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Bajina Bašta, Rogačica, Gvozdac - 650 n/m
« Odgovor #43 poslato: Februar 03, 2012, 18:55:49 »
Nisam siguran da sam adekvatno obrazovan da uzmem na sebe postavku ili deo o opremi,jer obilazim stalno sve te sprave koje su širom sveta putem interneta dostupne pa bih mogao napraviti sve te sprave na jednom mestu,bar funkcionalne makete.
Poćev od vrsta dimilica,noževa,pomoćnika koji drže ram prilikom pregleda,skidanje propolisa,vadjenje perge,topionici,sušaći, centrifuge,mešalice za pogaće i razne medne smeše i kreme itd,
Ama lakše bi mi bilo sve što postoji i dosad viđeno i neviđeno pa da vam sve to pokažem ako vam se sviđa.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #44 poslato: Februar 03, 2012, 22:19:46 »
Znanje je ključni faktor za uspeh u pčelarstvu.
Moja puna podrška ovom vrednom i časnom poduhvatu.
Nema potrebe zazirati od mogućnosti sličnog pokušaja. Znaja nikad dovoljno.
Ono što ja mislim da će odneti prevagu jeste kvalitet, a domaćin ovog foruma po tom pitanju sumnjam da ima ozbiljnu konkurenciju.
Srdačan pozdrav.
Hvala prijatelju i kolega Miliću, nadam se samo uz vašu punu pomoć i svaku podršku?
Bez pomoći iskusnih Kolega, sigurno se ne bih upuštao u ovu vrlo ozbiljnu priču!
Nadam se da ćete mi pomoći da maksimalno prenesemo znanje na zainteresovane kolege?
Uostalom, uskoro ćemo videti koliko su Prijatelji pčelarstva spremni da se uključe, jer kako neko ovde napisa,
"znanje nije samo znati, već je znanje, znanje drugom dati"

Sada nešto o pripremama za početak rada:
Pošto se rasprava oko Plana još malo nastavlja, želim da kažem da je globalni Plan koji sam postavio otprilike
definitivan, jer nisam (bar do sada), uočio da je bilo značajnijih dopuna ili predloga za izmene?

Ovo što su kolege pisale i predlagale, može se oceniti kao predlozi za operativni plan edukacije - nastave.
Naravno, nije pisano nekim hronološkim redosledom ali će se to srediti.

Kolega Rade je bio najkonkretiniji i dao teze u okviru Osnova pčelarstva.

Sa glavnim Administratorom večeras ću razgovarati o tehnici i načinu prijavljivanja polaznika, predavača i postavljanju
pitanja i odgovora!
Dakle o otvaranju DVA Foruma koji će iamti ograničen pristup na sajtu.
Najverovatnije, Školu će moći da prate samo prijavljeni polaznici a ona će se održati ako bude prijavljeno najmanje 10 članova.
No, sačekajmo uputstva od glavnog Administratora za tehničku podršku, pa ćemo onda ustanoviti Pravila Škole.

Pozdrav Kolegama