Autor Tema: RAZGOVOR O OTVARANJU ŠKOLE PČELARSTVA!  (Pročitano 66224 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
RAZGOVOR O OTVARANJU ŠKOLE PČELARSTVA!
« poslato: Januar 26, 2012, 13:00:39 »
Poštovani Prijatelji, članovi Foruma,

Rodila se ideja da se ovaj sajt, obogati novim sadržajem tj. novim Forumom!
Ta ideja se naslovljava kao ŠKOLA PČELARSTVA!
No, sada stoji pitanje, da li da se naslovi ZA POČETNIKE ili samo ŠKOLA PČELARSTVA, na koje treba zajedno da damo odgovor?
Naravno, škola mora biti realizovana u oblasti pčelarstva od A do Š, što bi značilo od osnove (čovek-budući pčelar, alat i pribor, lokacija...), pa sve do same nadgradnje koja će doći sama po sebi?

Svakako, nakon osnovnog kursa za totalni početak, polako će se izdvajati tehnike rada sa pojedinim tipovima košnica, DB, LR i FR! Kasnije se to može proširiti i na ostale tipove košnica, ukoliko bude potrebe?

Za realizaciju ovog vrlo složenog i nadasve odgovornog PROJEKTA, potrebno je izraditi globalni i operativni plan rada po kome će se isključivo raditi i isti realizovati!

Dakle, ne sme i ne može biti improvizacije!

Evo, nagalsio sam ovo kao osnovnu ideju, pa uvaženi članovi IZVOLTE, pišite, predlažite jer samo tako možemo iskristalisati najbolje moguće rešenje za realizaciju ove, podvlačim još jednom, vrlo ozbiljne i odgovorne teme.

Iskreno, ovaj Forum ima u svom sastavu (članstvu), veoma dobre i iskusne pčelare, te me je to i rukovodilo da ovo objavim pa zbog toga i očekujem konstruktivne predloge i svaku vrstu pomoći da ovo zaživi kao raritet na pčelasrkim sajtovima.

Verujem da će buduće mlade generacije umeti da poštuju i prepoznaju svoje učitelje.

Hvala unapred na saradnji i idejama.

Domaćin Foruma

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: RAZGOVOR O OTVARANJU ŠKOLE PČELARSTVA!
« Odgovor #1 poslato: Januar 26, 2012, 14:59:42 »
Djoko ovo jeste pionirski posao na Forumima i zelim ti puno uspeha u njemu.
Mislim da je dovoljno da nosi naziv ŠKOLA PČELARSTVA jer uvek ima nesto sto i pocetnici znaju, a takodje nesto sto i iskusniju neznaju.
Zato smatram da ce ona biti od koristi i jednim i drugim.
Jedino, smatram posto ce u pojedinim temama biti i citata iz literature, obavezno navesti izvor informacije, gde se uvek moze detaljnije procitati.
Za pocetak sasvim je dovoljno ova 3 tipa kosnica koje si naveo, stim sto bi DB i LR bile mnogo vise zastupljene u ovoj skoli, jer su to kosnice koje se najvise koriste na ovim prostorima. Posle njih jos samo moze AŽ, koja je najčešće zastupljena u paviljonima ili pokretnim vozilima.
Inace one kosnice koje svet ne priznaje, a na nasim forumima se o njima mnogo pise, smatram da tamo treba i da ostanu. 
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stepanović Dejan

• Matica
  • Član na forumu od: Jul 2011
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #2 poslato: Januar 26, 2012, 16:13:59 »
Predlozi sa moje strane ;
-Skolu pcelarstva treba da posecuju svi koji se prijave stim da samo prijavljeni mogu imati pristup.
-Skolu pcelarstva trebalo bi da vodis ti a da pomaze ili menja neko tvog kalibra i znanja .
-Polaznik ne daje nikakbve komentare vec moze samo da postavi pitanje.
-Mozemo da organizujemo u nekom periodu i prakticnu skolu za najbolje polaznike.
Ko drugome jamu kopa fizicki je radnik.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #3 poslato: Januar 26, 2012, 17:25:16 »
Predlozi sa moje strane ;
-Skolu pcelarstva treba da posecuju svi koji se prijave stim da samo prijavljeni mogu imati pristup.
-Skolu pcelarstva trebalo bi da vodis ti a da pomaze ili menja neko tvog kalibra i znanja .
-Polaznik ne daje nikakbve komentare vec moze samo da postavi pitanje.
-Mozemo da organizujemo u nekom periodu i prakticnu skolu za najbolje polaznike.

Ok Dejane, ali to nikako ja neću niti mogu sam da radim!
Jedino ako budem morao, obajvili smo (sam), i nema mi druge?
No, siguran sam da će mi veliku pomoć pružiti iskusni članovi našeg Foruma,
odnosno učestvovaće kao edukatori, jedino ako ih to ne interesuje?
Uostalom, sačekajmo pa ćemo videti?

• Matica
« Odgovor #4 poslato: Januar 26, 2012, 17:53:55 »
Evo ja se javljam prvi, bice mi narocita cast da pohadjam skolu kod tebe .
imao sam 2 knjige ali su dobile noge ,tako da sada nemam nijednu .
Bicu verovatno jedini ucenik bez knjiga pa molim da me istolerisete dok ne uhvatim korak
sa ostalim polaznicima.
Molio bih ostale koleginice i kolege da se prijave jer smatram da je znanja nikad dosta
u skoli pcelarstva bih zabranio prepisivanje kao i u svakoj regularnoj skoli.
Xeliki pozdrav

Van mreže Radosavljevic Sasa

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 42
  • "Župljanka" Brend iz Aleksandrovca Zupskog
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rataje, Aleksandrovac Župa 350m
« Odgovor #5 poslato: Januar 26, 2012, 17:58:34 »
Po mom mišljenju treba da nosi naziv "ŠKOLA PČELARSTVA".
Jer čovek se uči dok je ŽIV, i treba da obnavlja i uci i da nauči....
NIJE ZNANJE ZNANJE ZNATI, NEGO ZNANJE ZNANJE DATI (Vuk Stefanović Karađić)
Košnica je alat a Pčelarenje zanat ;)

Van mreže Šljivic Miljko

• Matica
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 66
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Globoder 196m
« Odgovor #6 poslato: Januar 26, 2012, 19:29:47 »
                        Skola treba da ima cilj da pocetnici nesto nauce a ostali ne budu uskraceni za ucestvovanje. Posto je skola ucenje a ucenje je najbolje kad uci polako i ne zuri onda je najbolje da se u nekom roku odrede teme i da domacin zaduzi odredjene clanove forume koji ce napraviti izlaganje. Ostali treba da daju svoj doprinos u diskusijama i fotografijama. To znaci da DJoko odredi recimo za 5. februr nekog recimo Radeta za prvu temu recimo Pcelinji proizvodi, pa onda drugom recimo Nusreta za 8.februar za temu pcelinje drustvo, pa onda trecega za 11.februar sa temom  Kosnica i Pcelinjak i tako redom na odredjen broj dana po jednu temu. Teme treba da daju kontinuitet u ucenju i da budu kratke, jasne i poucne. Diskusije takodje kratke i konstruktivne o cemi treba ioak napisati par pravila. Da se ne desi da diskutant zeli da pokaze da zna vise od predavaca i da mu je cilj da pokaze neko znanje vec da cilj bude da konstruktivno upotpuni temu. Kad se odrede teme i uvodnicari nebi trebalo da drugi istrcavaju i unapred pokazu da to vec znaju jer uz pomoc knjiga nema nista sto ne bi mogli da komentarisemo ali cilj je skola po nekom redu. Na taj nacin svako moze da da svoj doprinos i da skola ostvari cilj. To je moj predlog.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #7 poslato: Januar 26, 2012, 20:30:57 »
Slazem se i ja sa vama kolege . Pcelari su djaci  pocetnici dok su zivi pred svojim pcelama .Sve sto ima veze sa bilo kakvim ucenjem u vezi pcelarstva ja sam zainteresovana da podrzim .Ako  mislite da mogu da budem od koristi onda racunajte na moju pomoc . U svakom slucaju sa interesovanjem cu sve do detalja propratiti, zato sto na forumu ima pcelara od kojih zaista moze mnogo da se nauci.
Svidja mi se sto je Miljko predlozio da izlozeno gradivo bude u kontinuitetu , svake nedelje po jedna tema , E sad ne mora da bude bas sazeto, mozda nekom i ne bude jasno, ali u svakom slucaju da tekst objasni sustinu teme onom "laiku" za pcelarstvo , a ne da oni koji znaju pisu u tezama sami za sebe .
Sta mislite da se pcelarska godina podeli po periodima , to su 4 perioda , a periodi po temama (da bude 12 tema), i da bez zurbe ova pcerska skola traje celu godinu , sa jednim  test pitanjima (iz svake teme po jedno), ko potvrda da je gradivo uspesno savladano ....
Eto , i ja sam dala svoj predlog .  Svako ko ima ideju  u vezi ove teme  , lepo bi bilo i da je napise ....

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Januar 26, 2012, 22:08:51 »
Odlično, poštovane Kolege, samo predlažite, što više predloga to će biti i bolja rešenja.
Samo nemojte zaboraviti da ova škola mora početi od azbučnog slova "A"u pčelarstvu a kako sam već napisao,
imaćemo mnogo vremena za nadgradnju?
Možda je ovo nekome čudno, mislim na one koji dobro poznaju pčelarstvo, ali drugačije za početak neće biti valjano.

Bez obzira što kolege mnogo više znaju, trebamo  biti vrlo strpljivi i raditi korak po korak, jer je škola prvenstveno namenjena mlađim ljudima iliti onima koji počinju (a takve, da ne nabrajam, ovde imamo), a naravno i onima koji žele da obnove ili prošire svoje znanje?

Ja se ne bih složio sa terminom uvodničar a ni diskusijama u prostoru gde edukatori - referati ili nastavnici izlažu gradivo!
Zašto tako mislim?
Pa naprosto došlo bi do opšte zbrke od komentara i želje pojedinaca (nikako ne mislim da bi oni to radili  zlonamerno), da pokažu koliko znaju pa baš kako i Miljko reče ako ništa drugo ono uz pomoć knjige!!!

Takođe mislim da bi trebalo posebno otvoriti Forum za diskusije i pitanja onih koji žele da uče, o tome moramo još podosta razmišljati?
Iskreno, nije lako iznaći moduse ali tražićemo ih zajedničkim snagama i znanjem.

Moraćemo poraditi i na praktičnom planu u toku proleća i leta, pa zato zaista mislim da je ovaj poduhvat vrlo složen
i komplikovan te mu treba prići odgovrno.

Nravano, neću ja tu biti sam već ćemo odabrati ekipu a nikako se ne smemo obrukati (možda to neki sa strane i potajno žele), jer bi Forum uprapastili ako bismo kiksnuli u realizaciji ideje.

Na kraju trebali bi iznaći način da kolege koji se prijave i odslušaju ceo program nekako dobiju i satisfakciju pa ma kako
se ona zvala ali tu moramo poraditi a ja ću snositi sve troškove.

Nastavljamo predloge i diskusije...

Pozdrav

• Matica
« Odgovor #9 poslato: Januar 26, 2012, 22:31:16 »
Na kraju trebali bi iznaći način da kolege koji se prijave i odslušaju ceo program nekako dobiju i satisfakciju pa ma kako

Pojasni malo ovo Djoko .Sta je sa ostalima?Izgleda da cu samo ja biti djak Prijavih se a sad samo cekam dovoljan broj polaqznika.
Drzak sam i znas da taj ko bude sa tobom ne sme da zamuckuje ,zateze,zna sve bez cek da pogledam u knjigu pa cu da vam kazem.
Sto na forumima uglavnom i jeste  sa mnogima koji prepisuju ,citiraju .Lako spremit predavanje ali onaj zavrsni deo nekako volim najvise ,pitanja i odgovori
u kojem vecina predavaca strada uzivo sa tuc ,muc imam i primere ali necu navoditi jer nije tema .Sve ovo napisah  s namerom da dobijem jos jednog
jakog ucitelja uz tebe a ne onog ko je slobodan jer onda skola gubi poentu.
« Poslednja izmena: Januar 27, 2012, 00:38:01 od strane admin »

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Starost: 91
« Odgovor #10 poslato: Januar 26, 2012, 22:31:56 »
Evo i ja da se javim povodom predloga oko predloga domacina
da se otvori skola pcelarstva.
Pridruzujem se onima koji podrzavaju otvaranje te skole
a oko organizacije i nacina rada mislim da nema merodavnijeg
od domacina Djoka jer je 35 godina nosio djacki dnevnik.
Trebalo bi mi clanovi foruma da pomognemo domacinu oko
sadrzaja gradiva, pa u ovoj fazi treba se slobodno izjasnjavati
i predlagati.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: Januar 26, 2012, 22:48:51 »
Sta je ovo jedini prijavljeni polaznik sam ja ,ovo nikoga ne zanima ili sam jedini
koji treba da uci?

Dejane, pa nije bilo još nikakvog prijavljivanja!
Nismo to još objavili, već radimo na iznalaženju najboljeg modusa organizovanja škole!
Ima vremena za polaznike, bez brige!
Ima i onih koji su se javili sa PP!
Do tada ćemo možda i odustati... naravno šalim se!

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #12 poslato: Januar 26, 2012, 23:14:28 »
Odustajanja nema kad ste vec krenuli . prebrojte se koliko ste predavaca  na forumu , i nece biti nikakav problem da ideju realizujete . A nas ostalih dao Bog ima dosta koji bi da obnovimo gradivo i nesto novo naucimo ....

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #13 poslato: Januar 27, 2012, 00:45:17 »
Evo zašto ne može biti diskusija na predavanja u okviru škole!

Nedavno je Rade lepo i jasno napisao da se ništa ne piše crvenom bojm!

To ostaje samo Administratoru, ali...

Zbog toga odgvori ili diskusije će biti na drugom mestu a obrada gradiva
će ići najverovatnije posebno.

Nema ništa od škole ako svi u glas budemo predavali i davali svoje sugestije.

To možemo i ovde raditi i to ustvari i radimo jer je to Forum a škola je nešto sasvim posebno.

• Matica
« Odgovor #14 poslato: Januar 27, 2012, 01:24:51 »
Djoko kako da dobijem ova potamljena slova ,Ja stavio osenceno.
a ispalo crveno.Nisam ovo radio pa ispade kako ispade ali samo bez ljutnje.
Sneg negativno utice na sve nas.
Poz