Autor Tema: RAZGOVOR O OTVARANJU ŠKOLE PČELARSTVA!  (Pročitano 64463 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: RAZGOVOR O OTVARANJU ŠKOLE PČELARSTVA!
« Odgovor #15 poslato: Januar 27, 2012, 07:41:47 »
Izuzetno mi se svidja i ova diskusija pre otvaranja skole pcelarstva.
U svakoj ima jako dobrih i konkretnih predloga, sto znaci da su je svi sa odusevljenjem i ozbiljnoscu  prihvatili, sto garantuje njen puni uspeh.
Licno mislim da treba da pocne sto skorije, dok je ovo snezno i hladno vreme i kada smo svi mnogo vise u svojim toplim sobama i pored racunara, nego kada dodje prolece.
Imamo tu srecu da nam je domacin prosvetni radnik ceo zivot (profesor i zvanicni predavac SPOS-a) pa ce veoma uspesno napraviti Plan rada. 
Po meni teme mogu ici na svakih 3-4 dana i da se sa teorijskom obukom, ili bar njenim prvim delom zavrsi do najkasnije kraja aprila. Od tada su mnogi pcelari i svakodnevno na svojim pcelinjcima i sugurno ce biti i manje aktivnosti na samom Forumu.
Isto tako da pomognemo domacinu pre konacnog Plana rada svojim predlozima o temema koje treba obraditi i njihovom redosledu.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Antić Zoran

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Starost: 60
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Dobre vode - 820 m n/visina Vranje
« Odgovor #16 poslato: Januar 27, 2012, 08:34:13 »

Slazem se i ja sa Vama kolege, i izuzetno mi se svidja  otvaranje-ŠKOLE PČELARSTVA!

Van mreže Djordjević Boban

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Starost: 53
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Arilje 600
« Odgovor #17 poslato: Januar 27, 2012, 18:15:56 »
Djoko imas i podrsku Ariljaca za skolu pcelarstva,  verujem za mene licno posto sam pocetnik da ce mi mnogo znaciti.
« Poslednja izmena: Januar 27, 2012, 18:29:47 od strane admin »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #18 poslato: Januar 29, 2012, 23:14:26 »
Rade ti požuruješ i u pravu si!
Čekao sam značajniju pomoć iskusnih kolega, ali mi se čini da nisu baš raspoloženi za to!
Naravno, pokušaću da sačinim detaljan plan rada i osmislim način komunikacije, polaznika,
komentara, pitanja i odgvora!
Jedna velika dilema stoji a to je da li da svi članovi prate školu ili samo ciljani tj. koji se prijave sa posebnim lozinkama?
Ovo iz razloga, što će u početku teme koje se obrađuju biti (sasvim sam siguran), dosadne iskusnijim kolegama!

Najverovatnije da će program imati više nivoa tema u koje se kasnije mogu uključivati iskusniji pčelari!
Na primer, početni nivo, srednji nivo, napredni nivo, nadgradnja...
Još uvek moram sam to sve osmisliti, jer sam želeo da ovaj sajt ima obeležje napretka u obrazovanju pčelara,
naročito mladih pa još i različitih polova (Svetlana...)?

Na mestu su Dejanove sugestije, Sašini predlozi, Miljkova ideja, Veričina konstatacija, Dedini zaključci, Radetovo mišljenje, Antićeva i Bobanova podrška, ali to nije praktična pomoć u smislu osmišljavanja programa, to su manje više sugestiije, koje su svakako na mestu.

Razmišljamo dalje ali vrlo kratko jer se mora početi sa školom!

Još jednom molim ako neko ima konkretan predlog neka pošalje u PP ili na email ako neće javno to da objavi.
Samo još jednom ponavljam, Škola (ma kako se zvala, ili za početnike ili samo Skola), MORA početi od pčelarskog slova "A".

Verice, neki put je bolje časno odustati nego se obrukati!
No, svakako neću odustati jer kakav bih ja čovek bio kada ne bih pokušao da pomognem mladim ljudima!
To sam ceo moj radni vek činio, kroz moje profesionalno zanimanje.

Pozdrav Kolegama

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #19 poslato: Januar 29, 2012, 23:29:22 »
Pocetak i nije tako zanimljiv , zato sto su to uopstene stvari , ali bez poznavanja tih osnovnih stvari i pojmova ne mogu se razumeti konkretnije tehnike i tehnologije . Pcelarstvo pruza dosta mogucnosti za rad mastovitim ljudima koji poznaju zivot pcela ..ALI osnovne stvari od  samog pocetka "kako postati pcelar ", pa do naprednog pcelara ,proizvodjaca pcelinjih proizvoda dugacak je put ..

Van mreže Baltić Milan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: MATARUGE 220 mnm
  • Tip košnice: db 10
« Odgovor #20 poslato: Januar 30, 2012, 21:33:23 »
Skola pcelarstva je  odlicna ideja. Svi mi znamo neko vise neko manje o pcelama i pcelarstvu uopste .
A kako smo do tog znanja dosli e to je posebna prica. Ucili od iskusnijih, slusali predavanja, citali knjige, posecivali debatne klubove itd. A na tim predavanjima bilo je i predavanja i nazovi predavanja a Boga mi i mnogo gluposti i nedorecenosti . Tako da nase znanje ima mnogo rupa. Pa mislim da je skola prava stvar  za pocetnike a i za one sa vise znanja. U pravu ste sto posto sto insistirate na pocetku(od slova A)mozda ce to iskusnima biti dosadno ali to i nije njima namenjeno a neiskusnima od velike pomoci. Prakicni deo obavezno da bude na pcelinjaku nekog clana foruma. Ono sto se prakticno vidi i uradi pamti se zauvek tad smo sigurni da znamo. A snaci cemo se i da se lepo druzimo i bolje upoznamo.
       Veliki pozdrav svima

Van mreže Sević Zoran

• Urednik
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljuboviđa
« Odgovor #21 poslato: Januar 31, 2012, 00:16:53 »
Evo da se i ja javim sa nekim konkretnim predlozima:

1. Treba formirati komisiju, koja će odabrati predavače (za predsednika komisije predlažem Domaćina foruma);
2. Napraviti program po kojem će škola raditi (program treba da verifikuje komisija iz prethodne tačke);
3. Raspisati konkurs za predavače (prilikom konkurisanja dostaviti predavanje elektronski po tezama);
4. Napraviti raspored predavanja;
5. Nakon završenog predavanja, postavljati pitanja, na koja će predavač da odgovara;
6. Predvideti programski praktičnu nastavu, a tada da ujedno bude i druženje forumaša
.
.
.
n. Sve malo i medijski pokriti, objaviti u pčelarskim listovima.............

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #22 poslato: Januar 31, 2012, 11:13:43 »
Bravo Zoki, odvažio si se da napišeš svoje razmišljanje.

Još jednom bih zamolio Kolege da mi bar na PP pošalju svoje mišljenje, tj predloge za način realizacije,
a ja ću sa svoje strane sve uraditi pa ćemo napraviti zajednički plan i program.

Zoki, nećemo ići sa konkursom (šta ako se niko ne javi javno),  jer nije ovo mesto za to, ne plaća se,
neće ljudi iz mnogo razloga da se prijave.

Idemo ovako putem  PP predlozi (naravno ostaje još neki dan da se može i ovde pisati-ko hoće),
a ja ću onda pokušati definišem način realizacije?

Pozdrav

Van mreže Vukic Milic

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2011
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Užice selo Ribaševina 450 mnv
« Odgovor #23 poslato: Januar 31, 2012, 11:41:53 »
Prijatelju Đoko,
možda nije loša ideja da se pčelarska škola, koju planiraš, organizuje online. Tako bi predasvanje mogao da održi svako ko ima tehničke mogučnosti, koje nisu nikakav problem a članovi foruma pa i oni koji nisu mogli bi da gledaju i islušaju predavanje u svojoj radnoj sobi i još da postavljaju pitanja i dobijaju odgovor online. Jedno je pisanje tema a drugo živa reč. Tu je i Petar da nam pomogne gde treba.
Srdačan pozdrav.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #24 poslato: Januar 31, 2012, 12:58:54 »
Odlična ideja, čak i fantastična!
Ali se postavlja pitanje kakve protoke imaju mlade kolege i koleginice koji bi želeli da odslušaju predavanja?
Kako Petar može svim predavačima da pomogne!?
Hajde da se čujemo sa Petrom pa da vidimo?
Zapravoi sam ovog trenutka pričao sa Petrom pa reče da ćete se javiti preko Skype da o tome popričamo!
Hvala na predlogu.
Srdačan pozdrav

Van mreže Kajevic Medo

• Lutka
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Prijepolje, Velika Župa 400m
« Odgovor #25 poslato: Januar 31, 2012, 13:44:37 »
Podržavam ovaj predlog uvaženih kolega sa foruma.Da odmah razjasnimo dužinu škole.
Po meni svaka škola ne može trajati manje od godinu dana.Sve što je ispod toga onda je to
kurs a ne škola. Pa prema tome program koji se bude pravio neka se prilagodi i nađe modul za
dužinu ovog edukativnog školovanja. Biće ovde mnogo različitih predloga.miišljena,sugestija i.....
a u stvari svi dajemo neki doprinos kako samo početi. Upravu je Đole nebi smeli početi, pa prekinuti.
To bi bilo poražavajuće.Poznavajući Đola, Miljka,Rada i da ne nabrajam,ova inicijativa domaćina će se sprovesti u delo.
Neka je sa srećom.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #26 poslato: Januar 31, 2012, 21:03:45 »
Ideje su vam vise nego ""super", niste vi badava predavaci.... 8)

Lepse je  a takodje i jasnije ako predavanje moze da se prati online , mada je i pisanje bitno , zato sto pisana rec ostaje zauvek na forumu ...

Predavanje preko mreze na skype je malo teze izvodljivo iz razloga sto svi necemo moci u isto vreme da budemo na mrezi...

Kako god se budete dogovorili  svi ce se sloziti , ali nemojte dugo da razmisljate , necemo imati dovoljno vremena da posvetimo edukaciji  kad krenu radovi na pcelinjaku..

Van mreže Vukic Milic

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2011
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Užice selo Ribaševina 450 mnv
« Odgovor #27 poslato: Februar 01, 2012, 00:34:28 »
Kolege,
i online predavanje može biti snimljeno na internetu, samo treba uključiti opciju za snimanje. U tom slučaju mislim da predavanje ne sme biti predugo (verovatno ne duže od 30 minuta). Tada bi moglo da se gleda i sluša kad kome odgovara.
Bitna stvar je da predavač ima dva kompjutera (jedan za prezentaciju a drugi povezan na internet sa odgovarajućom kamerom).
Najvažnije je napraviti dobar program, obezbediti kvalitetne predavače, odnosno predavanja a manje je bitno da li će ići u živo online ili putem pripremljenih autorskih predavanja recimo u programu Media Flach, koji će autori postavljati u temi određenoj za to a zainteresovani pregledati a može se dati mogućnost da ista skinu i snime na svoj komp.
Sve je stvar realne procene želja i mogućnosti.
Pozdrav.

Van mreže Fehratovic Izet - Zoi

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Sep 2011
  • Starost: 47
  • MED NA MEDU RODI
    • ZLATNA DOLINA
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Novi Pazar - Zlatna dolina 550
« Odgovor #28 poslato: Februar 01, 2012, 05:47:10 »
Ovo je super ideja. Pre nekoliko dana sam naleteo na snimak ukrainskih pčelara koji takodje imaju sličan debatni klub i sastaju se u ovim hladnim danim svakih  15 dana. Sve se snima i istog dana postavljaju na youtube .
Evoi njihovog  linka pa ko razume ruski moze da čuje lepa predavanja .
http://www.youtube.com/user/bulatov100#p/u

Veliki pozdrav od brace Fehratović

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #29 poslato: Februar 01, 2012, 17:04:53 »
Poštovani Koleginice i Kolege,
Evo sačinio sam globalni Plan rada za Školu pčelarstva za koju se izjasnio izvestan broj članova Foruma.
Predložio sam oblasti i teme koje će se dalje operativno rasčlanjavati na delove koji će biti obrađeni kao nastavne jedinice!

Da bismo realizovali Ideju i ozbiljno pristupili realizaciji, neophodno je da ovaj Plan prođe javnu raspravu na ovom Forumu?
Razlog više jeste što je ovo naš Forum i što u njegovom radu učestvuju vrsni pčelarski praktičari i teoretičari.
Sa tog stanovišta, želim (nadam se i svi članovi), da ova ideja uspe i da ponajpre mladi ljudi imaju koristi od nas starijih i iskusinijih.
Možete zapaziti da sam u Planu predvideo i praktičan deo programa koji ćemo ostvariti na pčelinjacima predavača ili drugih kolega, koji budu želeli da pomognu.
Narvno, Plan ima i napredno pčelarenje koje se odnosi na uzgoju matica, proizvodnji matičinog mleča. perge...
Iz ovoga se može naslutiti da će Škola imati i iksusnijih pčelara među našim članstvom?

Ono što je veoma važno, jeste pitanje predavača i slušalaca?

Oko predavača ćemo se najskorije (dok iskristališemo plan rada), dogovoriti a za slušaoce sam zamislio sledeću varijantu:

Onaj ko želi da postane polaznik škole, mora se registrovati i dobiće poseban forum na kome će moći postavljati pitanja i dobijati odgovore.
Na forumu koji predviđa nastavu, tj. na kome će se realizovati Plan, neće se moći ništa pisati osim pisanja predavača.

Naravno, svi ostali članovi će moći redovno pratiti Školu, čitati tekstove i diskusije slušalaca i predavača.

Još nešto moram napisati, što smatarm da je bitno a to je naziv Škole?
Ima u PP meni upućenim predloga da se zove:

1. Škola pčelarstva za početnike,
2. Škola pčelarstva
3. Mala škola pčelarstva i dr.

Molio bih kolege da zajedno odabremo naziv ili predložimo drugi prigodniji?

To su za sada odrednice a od vaših predloga i sugestija, zavisi kada će Škola početi sa radom?

Hvala Vam svima na pažnji i srećno nam bilo.

Vaš Domaćin.

Evo Plana rada:
=================================================================================

Plan i program edukacije potencijalnih i mladih pčelara na Forumu BP pčelarenje.

Globalni plan

OSNOVE PČELARSTVA

I RESURSI U PČELARSTVU
-   Pčelar
-   Košnica
-   Alat i pribor
-   Pčelinjak
-   Lokacija pčelinjaka
-   Pčela
II MEDONOSNO BILJE
-   Pčelinja paša
-   Nektarice i polenarice ravničarskih područja