Autor Tema: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?  (Pročitano 140422 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
Odg: Rakija od sljiva, pecenje, tehnoloski postupci?
« Odgovor #75 poslato: Decembar 02, 2013, 19:38:26 »
Pravo pitanje, a mozda ce neko dati logican odgovor.
Inace u mojoj okolini gde skoro svi proizvode rakiju, koristi se termin kuvanje rakije.

Van mreže Jovanović Miroslav

• Pčela
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ub, Šarbane 120 metara
« Odgovor #76 poslato: Decembar 02, 2013, 20:33:51 »
Ima li neko objašnjenja zašto se rakija naziva mučenica?

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
« Odgovor #77 poslato: Decembar 02, 2013, 21:33:07 »
Pa i ne bila mučenica kad na takvoj toploti se stvara

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #78 poslato: Decembar 02, 2013, 22:06:08 »
Tu sam ostao bez teksta  :) :)   Ali zato znam koji je moj omiljeni rakijaski termin :

- Vesela masina !   :) :)   

PS. Ostao sam Nenadu duzan oko vracanja rakije u kazan.

Tako se peku uglavnom vocne rakije sa manjim procentom secera.  Recimo jabuka.  Ima dva naciuna. Kazan na kazan ili poker sistem  ( tri pa jedna ) .

U prvom slucaju ne izdvaja se srce rakije vec se samo ispece kazan dok ne dodje patoka na 15-tak stepeni. Zatim se sva ta patoka vrati u kazan i ponovo ispece , ali sada se prospe prvi litar-dva i izdvoji samo srce rakije do 35-40 gradi.  Ostatak do 15 se iscuri i ostavi za drugu turu.  Poslije toga sve opet samo se u drugom kazanu doda i ono malo patoke iz prethodnog turnusa.

A u poker sistemu se ispecu tri braza kazana i sva patoka se nakon toga stavi u kazan i doda malo vode i 20-tak liitara komine - dzibre - kako ko zove.   I onda se prepece.  Isti sistem. Izdvoji se srce.

Takva prepecenica je dosta jaka.  Izadje recimo 55 stepeni.   Neko ostavlja tako a neko je razbija sa destilovanom vodom.

Eto,  :)
« Poslednja izmena: Decembar 02, 2013, 22:14:01 od strane Milosavljević Dalibor »

Van mreže Ristić Nenad

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Okt 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Trenutno nema pcele.
« Odgovor #79 poslato: Decembar 09, 2013, 08:13:01 »
Da bi se dobilo što više akkohola destilacija se prekida kad grad pokazuje 8 do 9. Ili da destilat bude oko 12 do 14 gradi. To je takozvana meka rakija. Meka rakija ide ponovo na pečenje ili destilaciju i kada pokaze da ima 24 grada ta frakcija se odvaja na stranu. Ostatak destilacije je patoka i ona se dodaje tj meša sa blagom te se prepice. Ova što je 24 do 26 gradi se razblažuje destilovanom vodom i to po želji do potrebne jačine od 19 do 21grad. Neki ne razblazuju već je ostavljaju tako na 26 gradi. E kad popiješ dve takve, zbogom pameti a četri pet obara konja. Ovde sam pisao o prepečenici. Ima i varijanta koja se zove PODLIVUŠA. Kada meku rakiju vraćamo na prepek dodaje se jedan deo oko 20% komine. To se radi zbog arome da se "oseti" ukus i miris od kog je voća. To je i najlepša rakija i nebi trebalo da je jača od 18gradi.  Lepa ukusna i mirisna. Ali poslovica kaže da rakija neće mirna ni u buretu a kamo li kad se pije.
Zaista opsiran i kvalitetan odgovor, ali nisam bas najbolje sve shvatio.

Kada pocnem da pecem, da li najbolje da meku rakiju prekinem kada gradomer pokazuje 8-9 ili 12-14 gradi? Ili je sve to na meni? Dalje, kada ovu meku rakiju vracam ponovo na pecenje, da li samo preporuceno da prekinem proces kada dodje do 24-26 gradi ili mogu da je pustim do 20-21 grad da je ne bih razblazivao sa destilovanom vodom?
Ova patoka (kako ste je nazvali), ona je u sustini samo "nastavak" ove ponovo pecene meke rakije, jel da!? I nju mogu da pustim do koliko hocu gradi!? Nije mi jasno ni sta je to blaga? Koja je to rakija?
Ova podlivusa zvuci interesantno. Da li ona striktno ne sme biti jaca od 18 gradi ili ta mera samo preporucena?

Nenade,  Miroslav je ovo objasnio a ja cu samo oko kvasca.  U teoriji postoje selekcionisani kvasci i ima tu dosta visoke matematike. Ali u praksi i pekarski je odlican :)

Postoji nesto sto se zove ``srce rakije`` To je ono sto istekne poslije drugog litra pa dok ne padne na nekih 35 stepeni.  ( Na grade je lako preracunati )   To srce ima najbolji odnos rakije i svega ostalog sto ide kao destilat.  Ja ne bih zalio da prospem onaj prvi litar - dva nikada. To su visoki alkoholi i to je goli otrov.  A ono ispod 35 slobodno prepeci. A ispod 9- 10 gradi i ne izdvajaj.  Steta da gori kazan bez veze.

Inace. Kada peces. Uvijek ispeci jedan kazan vode ``na prazno``.   Cak i ako si napravio pauzu od dvije nedelej u pecenju.  Izgubices sat - dva ali ocistices kazan :)

OK, za kvasac je onda sve jasno. Samo, u kojim kolicinama se on dodaje? Koji je najbolji odnos?
Ovo srce rakije, to je, ustvari, najcistiji procenat meke rakije!? Sta radim sa njim ako ovo posle njega vracam da se prepece?
Znaci, kada meka rakija dodje do 9-10 gradi tu prekidam proces, prosipam kazan i pocinjem drugi?

Nadam se da nisam postao dosadan sa ovim pitanjima i, naravno, hvala na opsirnim odgovorima!