Autor Tema: DP."Ivanjica" Ivanjica  (Pročitano 37041 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Pantović Mirko

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2011
  • Starost: 64
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ivanjica, oko 400m NV
Odg: DP."Ivanjica" Ivanjica
« Odgovor #15 poslato: Decembar 08, 2013, 11:01:20 »
Ranđo ovde se vidi da si "strašno" ozbiljan pa je u redu što "zameraš" Radu što te nije razveselio :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #16 poslato: Decembar 08, 2013, 11:23:06 »
Kolega Rade, dragomi je da si zadovoljan otišao iz Ivanjice. Nasi pčelari su više nego zadovoljni tvojim predavanjem. Samo ja imam jednu malu zamerku. Nisi od reči. Obećao si da ćeš na kraju predavanja Ivanjičkim pčelarima preneti nešto od tvojih bisera sa smešne strane ovog foruma.

Obećanje nisi ispunio. >:(

pozdrav od Ranđa iz Ivanjice

Hvala dragi Randjo od srca na lepim recima koje gode, ali jos vise obavezuju.
Do smo cekali pocetak Skupstine u hodniku pomenusmo i smesnu stranu i rekoh da me na kraju predavanja podsetite da i taj neobavezni deo odradimo. Sto me bar tada ne podseti.... a imao sam sjajnu istinitu priču sto deda Milorad nije komšinici-udovici dao ovna na pozajmicu.
Ali Grade nas je posle u restoranu dobro zabavljao pcelarskim pricama, ali i mi mu ne ostamo dužni. Reče da je ulovio divlju svinju sa debelom slaninom od 10cm, a mi ga ubedismo da to nije bila divlja nego domaća koja je izašla iz nekog obora, jer divlja nema toliko masti.
Još reče da je pčelinjak ogradio visokom ogradom, a iznad nje 3 reda bodljikave žice i kroz njih teče struja od 220V. Na kapiji katanac i na taj način stiti pčelinjak od medveda, ali mu je medved katanac otkljucao i med iz jedne košnice pojeo.     

Evo javno ovde obecavam, kada se verovatno u martu ponovo vidimo u Ivanjici, posle predavanja biće i "smešna strana". A do tada će medved još koji put otključavati katanac naGradinoj kapiji, pa će i o tome ponovo biti reči. 
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Randjić Miodrag

• Larva
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kušići: 1000m, Lisa: 400m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #17 poslato: Decembar 08, 2013, 16:46:12 »
Kolega Rade, dragomi je da si zadovoljan otišao iz Ivanjice. Nasi pčelari su više nego zadovoljni tvojim predavanjem. Samo ja imam jednu malu zamerku. Nisi od reči. Obećao si da ćeš na kraju predavanja Ivanjičkim pčelarima preneti nešto od tvojih bisera sa smešne strane ovog foruma.

Obećanje nisi ispunio. >:(

pozdrav od Ranđa iz Ivanjice

Hvala dragi Randjo od srca na lepim recima koje gode, ali jos vise obavezuju.
Do smo cekali pocetak Skupstine u hodniku pomenusmo i smesnu stranu i rekoh da me na kraju predavanja podsetite da i taj neobavezni deo odradimo. Sto me bar tada ne podseti.... a imao sam sjajnu istinitu priču sto deda Milorad nije komšinici-udovici dao ovna na pozajmicu.
Ali Grade nas je posle u restoranu dobro zabavljao pcelarskim pricama, ali i mi mu ne ostamo dužni. Reče da je ulovio divlju svinju sa debelom slaninom od 10cm, a mi ga ubedismo da to nije bila divlja nego domaća koja je izašla iz nekog obora, jer divlja nema toliko masti.
Još reče da je pčelinjak ogradio visokom ogradom, a iznad nje 3 reda bodljikave žice i kroz njih teče struja od 220V. Na kapiji katanac i na taj način stiti pčelinjak od medveda, ali mu je medved katanac otkljucao i med iz jedne košnice pojeo.     

Evo javno ovde obecavam, kada se verovatno u martu ponovo vidimo u Ivanjici, posle predavanja biće i "smešna strana". A do tada će medved još koji put otključavati katanac naGradinoj kapiji, pa će i o tome ponovo biti reči. 
Ranđo ovde se vidi da si "strašno" ozbiljan pa je u redu što "zameraš" Radu što te nije razveselio :)

Prijatelju Mirko, ti znaš da sam ja uvek bio ozbiljan, ali od kada sam počeo da se družim sa Pantovićem i propalim velepčelarom Vujovićem, postadoh "strašno" neozbiljan. Skim si onakav si!

Van mreže Randjić Miodrag

• Larva
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kušići: 1000m, Lisa: 400m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #18 poslato: Decembar 08, 2013, 17:45:52 »
Kolega Rade, danas sam se čuo sa našim domaćinom Đokom i on mi je rekao da smo ti i ja kolege i iz službe. Zato vrdanja nema, javno si obećao da nam na sledećem predavanju preneseš šta je bilo sa deda Miloradom, komšinicom udovicom i debelim Ovnom.

Gradimir je je lovac i pčelar, isto kao i naš deda Slobo. Lovci, pčelari i ribari, lažu po malo. Ipak lovci su nenadmašni. Jednim metkom ubiju dva zeca. Poznat mi je Gradimirov slučaj sa medvedom. Tačno je da je Gradimirova košnica bila bez meda. Uviđaj po ovom slučaju izvršila je šumarska inspekcija i komisija našeg Duštva, pa su utvrdili da je Gradimir med iz te košnice iscedio i podelio komšinicama - najverovatnije udovicama. To nije smeo da prijavi kući pa je ispalo da je medved ni kriv ni dužan okrivljen za krivično delo krađe u pčelinjaku, odnosno obijanje pčelinjaka kioji je bio zaštićen naponom od 220 volti  :D 

Pozdrav od Ranđa iz Ivanjice

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #19 poslato: Decembar 09, 2013, 06:45:44 »
Tačno je da je Gradimirova košnica bila bez meda. Uviđaj po ovom slučaju izvršila je šumarska inspekcija i komisija našeg Duštva, pa su utvrdili da je Gradimir med iz te košnice iscedio i podelio komšinicama - najverovatnije udovicama. To nije smeo da prijavi kući pa je ispalo da je medved ni kriv ni dužan okrivljen za krivično delo krađe u pčelinjaku, odnosno obijanje pčelinjaka kioji je bio zaštićen naponom od 220 volti  :D 

U ratu i ljubavi sva sredstva su dozvoljena, pa i da medved povadi ramove iz kosnice, izvrca med i vrati ih nazad. A moja milicijo pisi krivicnu prijavu protiv NN izvrsioca.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Tomicevic Blagomir-Grade

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Golija 1300M.
« Odgovor #20 poslato: Decembar 11, 2013, 16:08:36 »
Srecnu Novu godinu zelim svima kolegama pcelarima,a posebno i onim koji su i lovci.Vazno je da je druzina vesela.
Rade,hvala ti na lepom predavanju omanuo si sto nisi ispricao koji tvoj "biser" valjda ces se popraviti.Drago mi je da to rade bolje pcelari od lovaca.Pzdravljam Dedu neka se lepo sunca i da kaze Radetu da divlja svinja ima slanine.Sto se tice Mede redovno dolazi obidje pcelinjak i ode , u ogradi nema struje.Randjo u mom selu nema udovica one mladje daju malo kajmaka i to je sve.
Kupujem pcele koje su sposobne da se bore sa medvedima.Prozivodjaci matica javite se vas Grade.

Van mreže Pantović Mirko

• Larva
« Odgovor #21 poslato: Mart 02, 2014, 15:21:12 »
01.03.2014. "DP Ivanjica" iz Ivanjice, odrzalo je svoju redovnu prolecnu skupstinu, uz prisustvo gostiju iz Jagodine, Nove Varosi, Lucana, Arilja. Posle radnog dela Rade Konstandinovic iz Kragujevca, odrzao je besplatno predavanje iz oblasti pcelarstva. Druzenje je nastavljeno u restoranu "Kvin" uz rucak i razmenu pcelarskih iskustava. Evo nekoliko slika sa jucerasnje skupstine i druzenja...

Van mreže Pantović Mirko

• Larva
« Odgovor #22 poslato: Mart 02, 2014, 15:33:20 »
Evo još malo slika sa druženja u Ivanjici :

Van mreže Pantović Mirko

• Larva
« Odgovor #23 poslato: Mart 02, 2014, 15:38:56 »
Bilo je tu i Gradovih inovacija

• Matica
« Odgovor #24 poslato: Mart 02, 2014, 20:18:01 »
Juče je bilo sve izvanredno u Ivanjici.
Prelepa sala Doma kulture, domaćin u sali i tehnička pomoć Ivan, venčani kum poznatog muziara Bore Čorbe, predsednik DP Aca Bogadnovic veoma nadahnuto je govorio sta su sve uradili u prosloj godini, a uradili su mnogo, a jos sa vise ushicenja je govorio o planovima za ovu godinu. Naravno vise puta za rec se javio Djoko Zecevi, da pohvali dosadasnji rad i istakne vaznost narednih zadataka.
A nas lovac i pcelar Grade je izlozio Postolje za pcelarsku vagu, licno osmislio i veoma funkcionalno i jeftino napravio. 
Mirko Pantovic je takodje ucestvovao u diskusijama, pohvalio je saradnju sa republickim veterinarskim inspektorom koji je sve vreme bio u sali i isti obecao svu pomoc pcelarima ovog kraja. Znaci imamo i veoma lepe oblike saradnje sa veterinarskom sluzbom sto nam je sigurno svima cilj.
Bese dosta reci i o falsifikatu meda, pa i tu zauzese stav. Svi od reda odase priznanje, pcelaru sa najvise kosnica, oko 500,  i rezulata Aci Vujovicu. Iskoristismo priliku posle rucka da obidjemo deo pcelinjka i savremeni pogon za vrcanje i skladistenje meda, ovog velepcelara.
Predavanje koje je trajalo tacno 1,5h sat odslusase kolege sa najvise paznje. Mnogo me je obradovalo sto u ovom drustvu mnogi koriste prirodni preparat KAS, a u drugim drustvima za sada je to retkost.
U prelepom restoranu nastavismo druzenje uz bogatu trpezu. Procitah moj tekst objavljen u listu "Poljoprivrednik" o zacetku pcelarenja u mojoj porodici, jos od 1929.godine. Nakon toga objasnio sam dragim kolegama, a to je bila njihiva molba jos pre 3 meseca kada sam prvi put gostovao kod njih "zasto deda Milorad 1970.g. nije dao ovna komsinici".

Obidjosmo i prelepu prostoriju oko 18kvadrata koja je ovih dana upravo uredjena za potrebe pcelara. Vec su postavljeni stolovi, klupe i stolice i moze sesti oko 20-30 pcelara. Naravno i za adaptaciju ove prostorije najvece zasluge, rekose pripadaju kolegi Bogdanovicu, Pantovicu, i ostalim clanovima IO, a naravno i mom srednjeskolskom i studentskom drugu Slavku Milosevicu koji je uradio elektricnu instalaciju.
« Poslednja izmena: Mart 02, 2014, 20:23:40 od strane Kostadinović Rade »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #25 poslato: Mart 04, 2014, 09:05:43 »
Lepo je bilo kod mojih komšija u Ivanjici, nema ni najmanjih pimedbi.
Skupština korektno organizovana a umešno ju je vodio po dnevnom redu naš član Bogoljub Milićević sa Golije!
Sve nešto gledam a ne mogu da se setim šta to nedostaje, koga to nema da gospodstveno i iskustveno neku prozbori!?
Aha, pa naravno nije teško pogoditi!
Nema našeg Dede koji uživa u letnjem ambijentu sa svojom Gospom i unucima u dalekoj Australiji!
Neka Dede neka uživa i zaslužio je jer je domovini odradio ono što mu po zakonu pripada, a i mnogo više, edukovao je i mnoge mlade pčelare da danas budu uspešni u ovom plemenitom poslu!
Ali očekujemo ga da nam se u maju pridruži i da u donjem Crnjevu kod njegove vikendice i pčelinjaka, popijem po hladno pivo.

Nakon skupštine kao oficijelnog dela program se nastavio u lepom ambijenru testorana "Kvin", gde se i pesma zaorila!

Za centralni stolom, što se kod nas kaže u "gornjem kraju" sedeli su i nazdravljali: predsednik Aco Bogdanović (naš novi član foruma), moja malenkost, Rade, Aco Vujović i čuveni Ranđo, koji prodaje med sa policiskom pratnjom!!!
Šta da se kaže, čovek radio u policiji dugo godina pa zaslužio?

Predavač Rade je pevao uz raširene ruke i mobilnim kojim je nekom prenosio ambijent a Stoiša iz Jagodine, pomaže u pevanju!
Veselo je bilo a i nije bilo razloga za drugačije druženje.

Naš član Milan Radivojević je sa starinom Milosavom časkao o pčerastvu te ih uslikah za uspomenu!

Evo i sličica redom kao u tesktu:

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #26 poslato: Mart 04, 2014, 09:21:10 »
Ali moj izveštaj ne bi bio kompletan da nema još!
Član našeg foruma i bivši predsednik Ivanjičkih pčelara, Vlado Maričić je mudro kontrolisao da li ima dovoljno ića i pića za sve prisutne u "Kvinu", a u toj brizi i raspoloženju i njega uslikah!
Grade sa Golije, naš revnosni izveštač sa 2000 metara nadmorske visine, kako se vidi uz zalogaj je čini mi se ubeđivao Vranešević Gorana, majstora za izradu kontejnera da se učlani na forum!

O starini Milosavu Glaviniću (86), koji pčelari od 1944. godine mogao bih napisati veliku priču ali iskoristih priliku da mu se zahavlim za vrškaru koju mi je poklonio pre 4-5 godina!
Živa legenda i enciklopedija u pčelarstvu!
Sliaksmo se za uspomenu.
A za rsatanak, jer sam žurio da propratim online predavanje Veričino, nazdravih Radetu i poželeh srećan put za Valjevo!
Kakav uticaj ima naš forum na pčelarsku javnost evo već se nekoliko kolega iz Ivanjice učlani nakon skupštine.

Hvala vam drage moje komšije preko zajedničkog nam Javora!

Van mreže Пејовић Слободан

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Село Заграђе обронци Рудника 400m
« Odgovor #27 poslato: Mart 04, 2014, 10:26:16 »
лепе слике,нажалост услед болести нисам могао бити присутан!
једино ме чуди што је Ранђо нешто озбиљан,да га неко није случајно наљутио!?

Van mreže Kajevic Medo

• Lutka
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Prijepolje, Velika Župa 400m
« Odgovor #28 poslato: Mart 04, 2014, 20:23:02 »
možda mi je bolje bilo da sam došao kod pravjh prijatelja nego
trpeo neke od uvreda na moj račun dok su me skidali.Ha...ha.
ko zna zašto je to dobro. Imate veliki pozdrav.
Mirko,pozdravi društvo.

Van mreže Šuljagić Goran

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2013
  • Starost: 57
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Banatski Karlovac 99m
« Odgovor #29 poslato: Mart 04, 2014, 20:41:35 »
Rade,
pa vidiš li ti kako naš profa sakri rukom da ne vidimo kakva je tečnost u čaši,
a ti "isprsi" ovu flašu da se iz aviona vidi šta piješ... 8)
nemoj molim te da mladima daješ loš primer ;)
Pozdrav