Autor Tema: Predavanje dr CSERÉNYI PÉTER-a u Subotici 26.01.2018  (Pročitano 3046 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Predavanje dr CSERÉNYI PÉTER-a u Subotici 26.01.2018
« poslato: Januar 28, 2018, 12:29:12 »
Juče, dana 26.01.2018 u prepunoj sali Skupštine opštine Subotice održano je jedno veoma dobro predavanje od strane  dr CSERÉNYI PÉTER-a iz Mađarske.
Sem subotičkih pčelara bilo je i dosta pčelara iz skoro čitave Vojvodine (N. Sad, Sombor, Apatin, Kikinda, Mužlja, Bačka Topola, N. Kneževac i Kanjiža).
Od mađarskih pčelara se može uvek čuti nešto novo i korisno, jer su u pčelarstvu par koplja ispred nas.
Predavanje sa simultanim prevodom je trajalo oko 3,5 sata.
Očekujem da će se u diskusiju uključiti još neko od kolega, a članova ovog cenjenog Foruma, pa ću ja zato navesti samo nekoliko svojih impresija:

1. Broj košnica se u Mađarskoj u poslednjih oko 20 godina praktično udvostručio i danas su jedna od zemalja sa  najgušćim rasporedom košnica.  Pre oko 20 godina bilo je oko 6 koš/km2, a danas je to oko 12 koš/km2. Ipak u poslednjih par godina zbog razno-raznih problema broj košnica počinje da opada.
2. Mađarska ima veoma bogatu pčelinju floru, mnogo bogatiju od naše. Recimo, kod nas se suncokret seje na oko 200.000 ha, a kod njih na oko 600-700.000 ha (3 puta više). Kod nas se uljana repica počela sejati pre 10-15 godina sa oko 10.000 ha, da bi sada narasla na oko 35.000 ha, a kod njih je uobičajena setva na oko 200-250.000 ha. O bagremu da ne pričamo...
3. Ponovio je ono što sam davno čuo od našeg dr Vlade Mlađana: Fumagilin ili Fumidil B je jedini lek protiv nozeme i to ako se koristi preventivno.
4. Kada su u pitanju lekovi protiv varoe, rekao je da na timol zaboravimo.... Najnovije naučne analize su pokazale da posle tretmana Apistanom u košnici ostaje još 30 neotpalih varoa, a posle tretmana timolom (u svim varijantama, pa i kod nas čudesno reklamirani Apiguard) ostaje duplo više neotpalih varoa - oko 60 komada.
5. Kod nas zna da upotrebljavamo Super strip i Herba strip i da su to efikasni preparati ali je nekorektno jedan preparat krstiti sa prefiksom "Herba", a u njemu bude aktivna materija Kumafos (Perizin).
6. Blage zime pogodoju razvoju varoe i praktično period neaktivnosti matice je jako skraćen na jedva oko mesec dana.
7. On zimuje praktično na šćernom sorupu, jer je tako najsigurniji....
8. Poseduje od 500-800 košnica i ima godišnju proizvodnju od 10-50 t.

Od mene toliko.  ;)

Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
  • Član na forumu od: Sep 2016
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pančevo oko 53m
Odg: Predavanje dr CSERÉNYI PÉTER-a u Subotici 26.01.2018
« Odgovor #1 poslato: Januar 28, 2018, 12:44:10 »

Očekujem da će se u diskusiju uključiti još neko od kolega, a članova ovog cenjenog Foruma, pa ću ja zato navesti samo nekoliko svojih impresija:

3. Ponovio je ono što sam davno čuo od našeg dr Vlade Mlađana: Fumagilin ili Fumidil B je jedini lek protiv nozeme i to ako se koristi preventivno.
Pre par nedelja, gospodja prof Dr Nada Plavša je na predavanju u Starčevu iznela podatak da je pregledala uzorke pčela, uginulih od nozeme, kao i uzorke iz iste PZ, nakon tretiranja KAS-81 i da su rezultati bili fscinantni - potpuna eliminacija spora. Takodje, ista je ispitivanja vršila i pre/posle tretiranja Nozevit-om sa istim rezultatima. Nozevoj nije testirala, ali oni, koji su imali problema i koristili taj preparat, više su nego zadovoljni.
Zar nije fumagilin banovan?

Citat
7. On zimuje praktično na šćernom sorupu, jer je tako najsigurniji....
Nakon nekih informacija o ispitivanjima, koja mi je prosledila kuma-Verica, parola "med na medu radja", je za mene otišla ad akta...

Citat
Od mene toliko.  ;)
I od mene... :)

• Urednik
« Odgovor #2 poslato: Januar 28, 2018, 12:51:55 »
Izvini Nenade, ali između dr Cserenjija i dr Nade Plavše ja ću pre izabrati ono što govori dr Cserenji.
Zašto?
Pa zato što je proizvodnja meda kod dr Cserenjija veća za min. 50 puta od proizvodnje meda kod dr Nade.
Kraj priče.

Da, upotreba Fumagilina je zabranjena u EU, ali kod nas nije.
Međutim nije zabranjena proizvodnja u Mađarskoj, pa se našima prodaje, a onda privatnim kanalima naši prodaju mađarskim pčelarima.

Van mreže Stevanović Saša-Stefo

• Pčela
  • Član na forumu od: Mar 2014
  • Starost: 56
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Vrdila 200
  • Tip košnice: DB-10
« Odgovor #3 poslato: Januar 28, 2018, 13:43:38 »
Hvala kolega Ziko na ovom skracenom predavanju .Jasno preneti zakljucak sa jednog predavanja dosta znaci.Naravno da nije kao uzivo ali bolje i to nego nista.Pogotovo kad je od nekog strucnjaka koji je i velepcelar ne samo Dr.

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
« Odgovor #4 poslato: Januar 28, 2018, 15:26:01 »
Citat
Da, upotreba Fumagilina je zabranjena u EU, ali kod nas nije.
Međutim nije zabranjena proizvodnja u Mađarskoj, pa se našima prodaje, a onda privatnim kanalima naši prodaju mađarskim pčelarima.
Šta reći? Kraj priče... ;) ;D
Žiko, nije fora u tome da li ću verovati Miki, ili Peri.
Fora je da se jednom uspostavi neki "plan i program", po kom će predavači u Srbiji držati predavanja. Ovako, kako je sada, niko više ne zna kome da veruje, a verzija ima 3572...
Ipak se malo moramo uozbiljiti i konačno usmeriti...
Kod nas svako priča po sopstvenom nahodjenju, a pčelari razapeti izmedju prakse i teorije.
Baj d vey, Tesla (kojeg ovde mnogi potežu) nije imao u svojoj mansardi nijedan generator naizmenične električne energije, niti ijedan trofazni elektromotor, pa mu ove izume ne možemo sporiti.
Da bih sporio rezultate, ili čak izjave doktora nekih nauka, trebalo bi da budem bar ravan s njim.

Verujem da i kolega Šumadinac ima bogato iskustvo sa blagotvornim delovanjem KAS-81, a mnogi i sa delovanjem Nozevoja. Ne treba ispustiti iz vida da, možda, madjarski doktor nije došao u dodir sa tim preparatima.
Zabranjeni Fumagilin, svakako nikad neću koristiti, makar koliko razradjeni švercerski putevi bili.
Kao ni Amitraz, koji se širi istim metodima.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #5 poslato: Januar 28, 2018, 16:03:32 »
Odličan izveštaj kolega Žiko.
Posebno mi se svidja sto si sve naveo  pod tačkama.

Na skoro svakom predavanju gde prisustvujem kao slusalac imam malu beleznicu i najvaznije zapisem, pa posle u
svoju svesku sistematizujem.

Već imam oko 1000 slicnih zakljucaka...ali sakupljanih više od 25 godina.
To je za mene veliko bogatstvo.

Kazu nista nije lakse nego odrzavati englesku travu u svom dvoristu.
To englezi samo zalivaju blagovremeno  i na vreme šišaju. Ali tako 200 godina.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Urednik
« Odgovor #6 poslato: Januar 28, 2018, 21:19:31 »
...
5. Kod nas zna da upotrebljavamo Super strip i Herba strip i da su to efikasni preparati ali je nekorektno jedan preparat krstiti sa prefiksom "Herba", a u njemu bude aktivna materija Kumafos (Perizin).
...
Jedna korekcija tačke 5.
Kumafos je pronađen u Super stripu, a ne i u Herba stripu. Kod Herba ima amitraze i još nekih piretroida...

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
« Odgovor #7 poslato: Januar 28, 2018, 22:15:54 »
Žiko, da li je napomenuo, čime oni tretiraju protiv varoe?