Juče, dana 26.01.2018 u prepunoj sali Skupštine opštine Subotice održano je jedno veoma dobro predavanje od strane dr CSERÉNYI PÉTER-a iz Mađarske.
Sem subotičkih pčelara bilo je i dosta pčelara iz skoro čitave Vojvodine (N. Sad, Sombor, Apatin, Kikinda, Mužlja, Bačka Topola, N. Kneževac i Kanjiža).
Od mađarskih pčelara se može uvek čuti nešto novo i korisno, jer su u pčelarstvu par koplja ispred nas.
Predavanje sa simultanim prevodom je trajalo oko 3,5 sata.
Očekujem da će se u diskusiju uključiti još neko od kolega, a članova ovog cenjenog Foruma, pa ću ja zato navesti samo nekoliko svojih impresija:
1. Broj košnica se u Mađarskoj u poslednjih oko 20 godina praktično udvostručio i danas su jedna od zemalja sa najgušćim rasporedom košnica. Pre oko 20 godina bilo je oko 6 koš/km
2, a danas je to oko 12 koš/km
2. Ipak u poslednjih par godina zbog razno-raznih problema broj košnica počinje da opada.
2. Mađarska ima veoma bogatu pčelinju floru, mnogo bogatiju od naše. Recimo, kod nas se suncokret seje na oko 200.000 ha, a kod njih na oko 600-700.000 ha (3 puta više). Kod nas se uljana repica počela sejati pre 10-15 godina sa oko 10.000 ha, da bi sada narasla na oko 35.000 ha, a kod njih je uobičajena setva na oko 200-250.000 ha. O bagremu da ne pričamo...
3. Ponovio je ono što sam davno čuo od našeg dr Vlade Mlađana: Fumagilin ili Fumidil B je jedini lek protiv nozeme i to ako se koristi preventivno.
4. Kada su u pitanju lekovi protiv varoe, rekao je da na timol zaboravimo.... Najnovije naučne analize su pokazale da posle tretmana Apistanom u košnici ostaje još 30 neotpalih varoa, a posle tretmana timolom (u svim varijantama, pa i kod nas čudesno reklamirani Apiguard) ostaje duplo više neotpalih varoa - oko 60 komada.
5. Kod nas zna da upotrebljavamo Super strip i Herba strip i da su to efikasni preparati ali je nekorektno jedan preparat krstiti sa prefiksom "Herba", a u njemu bude aktivna materija Kumafos (Perizin).
6. Blage zime pogodoju razvoju varoe i praktično period neaktivnosti matice je jako skraćen na jedva oko mesec dana.
7. On zimuje praktično na šćernom sorupu, jer je tako najsigurniji....
8. Poseduje od 500-800 košnica i ima godišnju proizvodnju od 10-50 t.
Od mene toliko.