Evo izvoda iz mog govora na Svecanoj zajednickoj veceri i promociji nove knjige Veroljuba Umeljića, 24.3.2017.g.
Već 2. dan se družimo, a pripala mi je čast i privilegija da večeras otvorim Prvu promociju nove stručne pčelarske knjige, pčelarskog velikana sa ovog prostora, Veroljuba Umeljića „SA PČELAMA PEDESET GODINA“.
Veroljuba Umeljića lično poznajem vise od 25 godina, od kada se intenzivno i druzimo. Na njegovom pčelinjku sam bio više od 10 puta, on na mom nešto malo manji broj, ali to su bila ona prava „pčelarska ispomaganja, drugovanja i zajednička nadanja da iduća pčelarska godina biće rekordna dugo očekivana“. Odslusao sam mnogo njegovih predavanja, a čak smo bili i predavači zajedno na Skupštini pčelara.
Potiče iz porodice vrednog poljoprivrednika iz Gruzanskog sela Oplanića, od oca Miodraga i majke Milanke. Posle prerane očeve smrti u decembru 1966.g. samo 3 meseca posle tog tragičnog dogadjaja, baš na svoj Rodjendan, 22. marta 1967.g. po prvi put kao Maturant tada prestizne Tehničke škole u Kragujevcu, samostalno pregleda pčelinja drustva koja je to tada nadgledao njegov otac, a Veroljub povremeno samo pomagao. U to vreme pčelinjak je brojao oko desetak pčelinjih drustava u vrškarama, tada veoma popularne i DB kosnicama.
Upravo pre samo 2 dana navrsilo se tacno tih 50 godina samostalnog pčelarskog staza kolege Umeljica, pa mi imamo veliko zadovoljstvo da veceras, zajedno proslavimo taj znacajan jubilej za njega i sve nas, svakako.
Inače, njegov otac Miodrag, kao aktivno vojno lice sluzbovao je u Sloveniji, odmah posle Drugog svetskog rata, gde je Veroljub i proveo svoje prve 3-4 godine živata, a njegova sestra Zora, koja je danas prezentovala svoje pcelarske bluze, šešire, td. je rodjena u Sloveniji.
Veroljub je radio kao mašinski tehničar u Institutu za razvoj Fabrike automobila „Zastava“, sve do 1994.g. kada je postao profesionalni pcelar.
Pcelinjak mu je brojao do 150 pcelinjih drustava u DB kosnicama. Bio je 25 godina seleci pcelar, sve do 2005.g. i po 4 pase godisnje.
Od 1990.g. pocinje ozbiljno da se bavi odgajanjem visokokvalitetnih matica za sebe i tržiste. Kasnije, uglavnom se opredelio za formiranjem rojeva, kako na ramovima tako i paketnih i odgajanje matica.
Za zvanicnog predavača SPOS-a izabran je 1992.g. i do sada je odrzao oko 400 predavanja u svim Republikama Jugoslavije, osim u Sloveniji.
Gostovao je u mnogim televizijskim i radijskim emisijama koje su više puta reprizirane. Imao je 20 samostalnih izlozbi gde su fotografije sa motivima iz pčelastva njegovo delo. Majstor je pčelarske fotografije, FANATIK.
Objavio je 6 stručnih pčelarskih knjigai 2 pčelarska romana.
U stručnim pčelarskim knjigama isključivo svojim fotografijama, slikovito je opisao tekstualni deo, tako da čitaocima bude lakše raznjasnje teksta.
Knjige su mu prevodjene i na druge jezike.
Dobitnik je svih pčelarskih priznanja SPOS-a.
----------------------------
O sadrzaju knjige „SA PČELAMA PEDESET GODINA“ večeras će govoriti još jedan od naših pčelarskih velikana, Mile Todorović, iz obližnjeg gružanskog sela Dragušice, već 20 godina je aktivni kooperant prof dr Jovana Kulinčevića u odgajanju selekcionisanih matica.
Mile sa bratom Draganom, trenutno ima oko 400 pčelinjih drustava i godišnje isporuče preko 3.000 selekcionisanih matica, koje se delom i izvoze iz Srbije.
Inače, i Mileta poznajem dvadesetak godina, od kada se intenzivno družimo. Vise puta sam bio na njegovom pčelinjku, a bili smo zajedno 7 dana u Briselu, kao predstavnici pčelarskog udruzenja Kragujevca u poseti pčelarima Belgije i institucijama pčelastva te Zemlje.
Mile je dobitnik svih priznanja naseg Pčelarskog Saveza.
Bavi se poezijom, prati muziku i mnoge pesme zna napamet. FANATIK takodje u mnogo čemu.