Autor Tema: PČELA I SVET...LJUBAV I MED  (Pročitano 3821 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
PČELA I SVET...LJUBAV I MED
« poslato: April 27, 2017, 08:22:22 »
Vanja Vogrin, pčelarka iz Slovenije, osnivač Internet grupe „Pčela i cvet...ljubav i med“ sa 10.218 aktivnih članova, izrazila je želju da pčelari Koroške oblasti iz Slovenije i Austrije posete svoje kolege pčelare - članove Grupe u Šumadiji i upoznaju se i lično, a do tada, najčešće samo virtuelno.

Uspostavila je kontakt sa mnom, aktivnim članom ove Grupe, u cilju realizacije ove ideje. To nimalo nije bilo lako, jer je trebalo ispoštovati želje gostiju i mogućnosti nas- domaćina.
Internet naša prepiska trajala je više od 50 dana, a sve u cilju da se u nekoliko dana „vidi“ što više toga u Šumadiji.

Na kraju, odlučeno je da ta ekskurzija bude realizovana 23.-26. marta 2017.godine.

Navedenog dana  u jutarnjim satima sačekao sam ispred Hrama „Svetog Save“ u Beogradu, 30 slovenačkih pčelara iz Sloven Gradeca, Dravograda, Ravne na Koroškem, Mežica  Črna na Koroškem i Prevaje; i 5 pčelara iz Plierk, Smihel, Zelezna kapla i Klobasnica iz Austrije. Posle obilaska ovog najvećeg Pravoslavnog hrama na Svetu, posetili smo i „Kuću cveća“ na Dedinju.

Sledeceg dana u Hotelu, gde su gosti proveli 4 dana, odrzao sam pčelarsko predavanje na temu „Paketni rojevi“ uz napomenu da gosti do sada nikada nisu slusali predavanje na ovu temu, pa je to za njih bilo i veoma interesantno.
Zatim smo posetili firmu „Mineli“ gde smo 3 sata razgledali jedan od najvecih pogona na Balkanu za proizvodnju pčelarske opreme po svetskim standardima. Svi se složiše i javno rekoše "Evo vašeg Logara".
Istog dana posetili smo savremenu Firmu „Nektar“ za preradu voska, gde nam je Vita Stevanović detaljno objasnio postpak rada u ovom pogonu koji uspešno radi već 20 godina, a zatim  i
Pogon „BioDVIG“ za izvoz meda u mnoge zemlje Sveta, po svim standardima. I ovde su nam domaćini sve detaljno pokazali.
Uveče smo na zajedničkoj svečanoj večeri uživali u muzici sa prostora ne samo Šumadije, već i mnogo šire, na radost svih prisutnih. O detaljima sa ove večere pisaću u drugom postu.

Idućeg dana, posle još jednog mog predavanja na temu "Prolećni razvoj i iskorišćavanje paše",
posetili smo u Topoli Mauzolej na Oplencu i pripadajuće objekte, a
zatim i pčelinjak Marka Kovačevića u Maršiću, nadomak Kragujevca, takodje aktivnog člana Internet Grupe. Na pčelinjku Kovaćevića organizovan je zajednički rućak uz gulaš iz kazana i šumadijsko pečenje.

Sledećeg dana posetili smo poznatu kragujevačku Gimnaziju iz koje su 21. oktobra 1941.g. odvedeni djaci na streljanje u Šumarice, čiju humku smo poseti i položili venac sa natpisom „Steljanim kragujevakim djacima;  Pčelari Koroške Slovenije i Austrije“. Uz napomenu, da je samo jedan gost do sada bio na ovom stratištu. 

Sva 4 dana sunce nam je bilo verni „saveznik“, što je doprinelo da i onako dobro raspoloženje gostiju i domaćina učini još boljim.

Dogovoreno je da i dalje budemo aktivni u navedenoj Internet Grupi, a ovo druženje svakako će nam svima ostati u trajnom sećanju kao nezaboravno.

« Poslednja izmena: April 27, 2017, 13:04:10 od strane admin »
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
Odg: PČELA I SVET...LJUBAV I MED
« Odgovor #1 poslato: April 27, 2017, 10:01:10 »
Evo izvoda iz mog govora na Svecanoj zajednickoj veceri i promociji nove knjige Veroljuba Umeljića, 24.3.2017.g.

Već 2. dan se družimo, a pripala mi je čast i privilegija da večeras otvorim Prvu promociju nove stručne pčelarske knjige,  pčelarskog velikana sa ovog prostora,  Veroljuba Umeljića „SA PČELAMA PEDESET GODINA“.

Veroljuba Umeljića lično poznajem vise od 25 godina, od kada se intenzivno i druzimo. Na   njegovom pčelinjku sam bio više od 10 puta, on na mom nešto malo manji broj, ali to su bila ona prava „pčelarska ispomaganja, drugovanja i zajednička nadanja da iduća pčelarska godina biće rekordna dugo očekivana“.  Odslusao sam mnogo njegovih predavanja, a čak smo bili i predavači zajedno na Skupštini pčelara.
Potiče iz porodice vrednog poljoprivrednika iz Gruzanskog sela Oplanića, od oca Miodraga i majke Milanke. Posle prerane očeve smrti u decembru 1966.g. samo 3 meseca posle tog tragičnog dogadjaja, baš na svoj Rodjendan, 22. marta 1967.g. po prvi put kao Maturant tada prestizne Tehničke škole u Kragujevcu, samostalno pregleda pčelinja drustva koja je to tada nadgledao njegov otac, a Veroljub povremeno samo pomagao. U to vreme pčelinjak je brojao oko desetak pčelinjih drustava u vrškarama, tada veoma popularne i DB kosnicama.
Upravo pre samo 2 dana navrsilo se tacno tih 50 godina samostalnog pčelarskog staza kolege Umeljica, pa mi  imamo veliko zadovoljstvo da veceras, zajedno proslavimo taj znacajan jubilej za njega i sve nas, svakako.
Inače, njegov otac Miodrag, kao aktivno vojno lice sluzbovao je u Sloveniji, odmah posle Drugog svetskog rata, gde je Veroljub i proveo svoje prve 3-4 godine živata, a njegova sestra Zora, koja je danas  prezentovala svoje pcelarske bluze, šešire, td.  je  rodjena u Sloveniji.
Veroljub je radio kao mašinski tehničar  u Institutu za razvoj Fabrike automobila „Zastava“,  sve do 1994.g. kada je postao profesionalni pcelar.
Pcelinjak mu je brojao do 150 pcelinjih drustava u DB kosnicama. Bio je 25 godina seleci pcelar, sve do 2005.g. i po 4 pase godisnje.
Od 1990.g. pocinje ozbiljno da se bavi odgajanjem visokokvalitetnih matica za sebe i tržiste. Kasnije, uglavnom se opredelio za formiranjem rojeva, kako na ramovima tako i paketnih i odgajanje matica.
Za zvanicnog predavača SPOS-a izabran je 1992.g. i do sada je odrzao oko 400 predavanja u svim Republikama Jugoslavije, osim u Sloveniji.
Gostovao je u mnogim televizijskim i radijskim emisijama koje su više puta  reprizirane. Imao je 20 samostalnih izlozbi gde su fotografije sa motivima iz pčelastva njegovo delo. Majstor je pčelarske fotografije, FANATIK.
Objavio je 6 stručnih pčelarskih knjigai 2 pčelarska romana.
U stručnim pčelarskim knjigama isključivo svojim fotografijama,  slikovito je opisao tekstualni deo, tako da čitaocima bude lakše raznjasnje teksta.
Knjige su mu prevodjene i na druge jezike.
Dobitnik je svih pčelarskih priznanja SPOS-a.
----------------------------
O sadrzaju knjige „SA PČELAMA PEDESET GODINA“ večeras će govoriti još jedan od naših pčelarskih velikana, Mile Todorović, iz obližnjeg gružanskog sela Dragušice, već 20 godina je aktivni kooperant prof dr Jovana Kulinčevića u odgajanju selekcionisanih matica.
Mile sa bratom Draganom, trenutno ima oko 400 pčelinjih drustava i godišnje isporuče preko 3.000 selekcionisanih matica, koje se delom i izvoze iz Srbije.
Inače, i Mileta poznajem dvadesetak godina, od kada se intenzivno družimo.  Vise puta sam bio na njegovom pčelinjku, a bili smo zajedno 7 dana u Briselu, kao predstavnici pčelarskog udruzenja Kragujevca u poseti pčelarima Belgije i institucijama pčelastva te Zemlje.
Mile je dobitnik svih priznanja naseg Pčelarskog Saveza.
Bavi se poezijom, prati  muziku i mnoge pesme zna napamet. FANATIK takodje u mnogo čemu.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
« Odgovor #2 poslato: April 27, 2017, 10:07:21 »
Specijalni Gost na zajednickoj večeri bio nam je poznati kragujevački pevač narodne muzike Radiša Urošević...
evo moje najave za njegov nastup:

Imam izuzetnu čast, ogromnu privilegiju i lično zadovoljstvo, kao domaćin ove medjunarodne višednevne ekskurzije koleginica i kolega pčelara iz Koruške oblasti iz Austrije i Slovenije, kod nas u Šumadiju, da najavim Slavuja narodne muzike iz Maršića, Kragujevca, Šumadije, Srbije, Balkana, ceo sve za njega zna... jedan je RADIŠA UROŠEVIĆ.
Objavio je više od 1000 samostalnih pesama. Za 3 godine, dodjimo svi zajedno, na jubilej „50 godina Radiša sa pesmom medju nama“.
Muzikom i pesmom se bavi od kada zna za sebe, od djačkih nastupa na pozornici, do prve samostalne objavljene Sing ploče, na 45 obrtaja, kao maturant u svojoj 18.godini.

1.Tu njegovu prvu pesmu naručujem prvoj medju nama, vodji puta...pčelarki Vanji Vogrin, obožavaocu Radiše, sa kojom sam više od 60 dana svakodnevno brusio Program ove ekskurzije. Mast mi je vadila, stalno nešto zakerala. „POLETELA PTICA GOLUBICA“.
2.Drugu pesmu, naručujem Pukovniku Mikiću, čoveku sa kojim se družim već 37.godinu, koji mi je bio starešina u ŠRO veze u Beogradu, ličnim velikim prijateljem Radiše, koji je najviše zaslužan što je večeras Radiša sa nama. Pesma je pokajnica. Možda je Radiša grešan, ali Pukovnik Mikić  sigurno jeste, pa i mi pčelari, i zato za Pukovnika i sve nas pčelare „LJUBICE“. (Po nekada Slavice, na kraju Pčelice).
3.Da bi ispravio veliku grešku od pre 7-8 godina koju je jedinu prema meni u mom životu, napravio Pukovnik, kada je promašio ceo termin za 7 dana, mog svečanog ispraćaja u MUP-ovsku penziju, a ugovoreno je takodje tada da peva Radiša, pa neka bude sada za mene  „JESEN DODJE, JA SE NE OŽENI, SINE RADE DEVOJAKA DOSTA“.   

OSTALI REPERTOAR JE IZBOR NAŠEG DRAGOG GOSTA RADIŠE UROŠEVIĆA.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #3 poslato: April 28, 2017, 09:04:30 »
Dragi Rade,
iskreno i zaista ljudski mogu nakon po nekoliko puta čitanja tvojih poruka, napisati samo:
BRAVO, BRAVO i još jednom BRAVO!
Kamo sreće da je više ljudi ovakvog nadahnuća kao što je naš kolega Rade?
Da ne komentarišem jer sam pratio na fejsu tok ekskurzije (tamo sam komentarisao),  a i u dva navrata razgovarao telefonom
sa Vanjom, naravno uz tvoju pomoć, svaka ti čast za hronologiju opisa a još više za ono što si uradio za tvoje (i naše Srpske), goste tokom njihovog boravka u našoj Državi.
Rade moj dobri,
što bi Žika rekao "bre zemljače" izrastao si u velikog ljudinu!
Mogu sa ličnom odgovornošću reći da si ti Amabasador pčelarstva Srbije a ne neki koji nos nisu promolili iz svog okruženja,
a najviši rukovodioci Saveza im dodeliše tu titulu!?

Živio nam 105 godina!

« Poslednja izmena: April 28, 2017, 23:01:10 od strane Đoko Zečević »

• Matica
« Odgovor #4 poslato: April 28, 2017, 10:16:40 »
Hvala dragi Prijatelju DJoko na divnim rečima, ali nezaboravimo da je i Vanja, naša koleginica pčelarka žena Lavljeg srca.
U startu mi je rekla da slovenci izuzetno cene srpske pčelare i rado idu njima u goste, ali treba to orgnizovati.

Imam veliko iskustvo u organizaciji tih ekskurzija: Kumanovo iz Makedonije, Bijelo Polje iz Crne Gore, Podgorica iz Crne Gore i mnogi mnogi iz Srbije, ali do sada 4-voro dnevne ekskurziju nikada.
Naravno konsultovao sam mnoge kolege u toku pisanja Programa, pre svega Vitu Stevanovića, vlasnika firme "Nektar" koji mi je doslovce rekao "Samo ti Rade si mogao ovo da osmisliš i samo ti možeš da realizuješ". Slično su mi rekli i u Firmi "Mineli".
Takodje, uverio sam se da samo Vanja Vogrin iz Slovenije je to mogla sa njihove strane.

Drago mi je bilo sto su bili tada Rudi Vogrin, član Upravnog odbora Slovenačkih pčelara, Zoran Mićić predsednik Regionalnog pčelarskog saveza Koroške oblasti Slovenije i Karl Gril predsednik Regionalnog saveza Koroške oblasti u Austriji.

Još itekako traje naša internet prepiska, pa evo  jednog pisma od pomenutog Rudi Vogrina:

---------- Forwarded message ----------
From: Rudi Vogel <vogrudi@gmail.com>
Date: 2017-04-26 22:36 GMT+02:00
Subject: Re: Za Srpski pcelar
To: Rade Kostadinovic <rkostakg@gmail.com>

Hvala vam za sve što ste nam pripremili kot vas.
Bilo je fantastično.
Šaljem vam fotoggafije.

Budite mi dobro,
se vidimo.

Rudi
« Poslednja izmena: April 28, 2017, 10:37:58 od strane Kostadinović Rade »

• Matica
« Odgovor #5 poslato: April 28, 2017, 22:23:52 »
Evo pisma od pre par dana od Vanje:

Poštovani Rade Kostadinović

Da ti se zahvalim još jednom. Tebi i svima koji su bilo kako pomogli u organizaciji našeg druženja.
Hvala Radiši Uroševiću i svima gostima koji su se odzvali da se družimo dok Šumadinski slavuj peva.
Hvala Radu Kostadinoviću za predavanja.
Hvala svim firmama koje su nas ugostile i omogućile da vidimo njihov rad.
Hvala na divnim poklonima: Firmi BioDVIG, Mineliju, predsedniku Opštine Topola, Simčetu-noževi...
Marku Kovačeviću pošto nama pokazao svoj pčelinjak i organizovao domaćinski ručak.

Rade zdrav živ da si mi još duge godine. Sa takvom životnom energijom treba da doćekaš taman stotu. ;)
Hvala ti.

Vanja Vogrin

• Matica
« Odgovor #6 poslato: Novembar 30, 2017, 06:53:34 »
Navršilo se 5 godina od osnivanja ove Internet grupe...sada nas je u njoj 10.448 članova,
našeg govornog područja...a mnogi i sa ovog Foruma.

Osnivač Grupe i glavni Administrator Vanja Vogrin, poznata pčelarka iz Koroške iz Slovenije
 danonoćno bdi nad Grupom (kao naš Djoko ovde) i poziva sve pčelara dobrog srca, da se pridruže.

U čast ovoj velikog Jubileja, od srca četitam Vanji, mom Prijatelju, koja je član i ovde, i u to ime
dajem jedan link sa te Grupe, čiji tekst me je očarao:

Trazili ste ponovo ovaj tekst!Klikni na donji link!
https://medpcelarskimagazin.wordpress.com/…/d-dinic-rojenj…/

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #7 poslato: Novembar 30, 2017, 09:45:39 »
Šumadinac,
oladi malo, povuci ručnu....
Svaka čast Vanji Vogrin, ali zašto ovde reklamiraš neku FB grupu?
Ima ih na stotine...
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #8 poslato: Decembar 01, 2017, 08:06:28 »
Šumadinac,
oladi malo, povuci ručnu....
Svaka čast Vanji Vogrin, ali zašto ovde reklamiraš neku FB grupu?
Ima ih na stotine...

Bravo Druže,
vidi se da si odličan urednik našeg foruma iako skoro da nema potrebe nešto posebno uređivati jer je naš forum u tzv. "mirnim vodama"
tako da nema nekih iskakanja u postavljanju tema a i u nedaj Bože lošim odnosima!
Sklonili smo one frustrirane i zajedljive tako da kolege vode normalne i tolerantne diskusije!

Naš dragi prijatelj i veliki "fan" našeg foruma (sam je to konstatovao javno), ponekad u želji da sve prikaže, sebi dopusti i ovako nešto!
Meni je Valja vrlo draga koleginica ali njeno učešće u radu ovde je velika nula pa otuda nije ni red da reklamiramo grupe sa FB!

Ogromne su razlike između fb grupa i foruma a posebna razlika je u organizaciji i sistematizaciji tema i poruka, jer na forumu se sve može u svakom trenutku pronaći, pročitati i komentarisati a tamo to ne može!
Može ali sa teškom mukom!

Pozdrav

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #9 poslato: Decembar 01, 2017, 08:41:13 »
Druže,
nisam ja to napisao iz uredničkih razloga, nego iz opštih, pčelarskih i cenjenom Forumu privrženih, mislim onako "ni po babu ni po stričevima".
Ja sam na fejsu član na više desetina grupa, na mnogima sam i urednik, ali nisam, mislim ovde stavio niti jedan link.
Inače naš Šumadinac je i meni drag i mislim da je veoma dobronameran i baš aktivan.
Samo u nekom svom opštem pčelarskom oduševljenju onako baš dečački srčano i iskreno zna da nešto ubaci što možda ovde nije mesto!?
Moraću da mu "spakujem" jedan paketni roj!  ;)
« Poslednja izmena: Decembar 01, 2017, 09:14:15 od strane Stojanovic Žika »
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

• Matica
« Odgovor #10 poslato: Decembar 01, 2017, 15:27:06 »
Moraću da mu "spakujem" jedan paketni roj!  ;)

U nedra ili? ;D