Autor Tema: XXXV Pokrajinsko savetovanje SPOV-a u Novom Sadu  (Pročitano 7510 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
XXXV Pokrajinsko savetovanje SPOV-a u Novom Sadu
« poslato: Februar 21, 2017, 22:20:08 »
Bliži se jubilarni skup ....
Nisam propustio ni jedno ovo savetovanje od 1991. pa se nadam da ću i ove godine biti prisutan.
Evo programa:

Obaveštavamo sve pčelare, proizvođače pčelarske opreme, ljubitelje pčela i sve ostale građane  da

SAVEZ PČELARSKIH ORGANIZACIJA  VOJVODINE
U
SARADNJI SA POLJOPRIVREDNIM FAKULTETOM

organizuje tradicionalno

XXXV  SAVETOVANJE PČELARA VOJVODINE

Savetovanje su pomogli:

Naučnim institutom za ratarstvo i povrtarstvo  u Novom Sadu
i drugi donatori

Savetovanje će biti održano  u subotu 4. marta 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Trg D. Obradovića 8, sa početkom u 10 časova.

TEME   SAVETOVANJA:

1.   Mr Stojan Anđelković, predsednik SPOV-a, Novi Sad: OSVRT NA DOSADAŠNЈASAVETOVANЈA PČELARA
2.   Dr Midhat Jašić i saradnici Farmatceutski fakultet, Tuzla: HEMIJSKI SASTAV, PRIKUPLjANЈE I PRIMJENA PČELINЈEG OTROVA
3.   Dr Ana Marjanović Jeromela i saradnici, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad:  ULЈANA REPICA – VAŽNA ULЈANA I MEDONOSNA BILЈKA
4.   Janović Ištvan, Mađarska: EFIKASNOST PČELARENjA UZ PRISUSTVO VAROE

Savetovanje, će pratiti velika PRODAJNA IZLOŽBA pčelarske opreme, pribora,  pčelarske literature, preparata za lečenje pčele, repromaterijala za pčelarstvo i pčelinjih proizvoda, koja počinje u 9.00 časova  na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Trg D. Obradovića 8.

Kotizacija za učesnike savetovanja je 600 dinara. U kotizaciju je uračunat i zbornik radova, a za članove SPOV-a ulaz je besplatan. Kotizacija se plaća neposredno pre početka Savetovanja ili na tekući račun Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine 340-1957-73 Erste Banka sa naznakom KOTIZACIJA 2016.

Bliže informacije možete dobiti na telefone +381605897095, +381642878715 ili na mejl
andelkovicstojan@mail.com,  dumarin023@gmail.com                                                                           
Izvršni odbor SPOV-a
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: XXXV Pokrajinsko savetovanje SPOV-a u Novom Sadu
« Odgovor #1 poslato: Februar 21, 2017, 22:45:27 »
Bravo Žiko za obaveštenje ali me nešto buni!
Kako to tridesetpeto savetovanje da se poklapa sa državnim sajmom u Beogradu!?
Da li se o tome vodilo računa?

• Urednik
« Odgovor #2 poslato: Februar 21, 2017, 22:55:04 »
Da, da druže.
E, sada ne znam kako da sve kažem, a da me neki "dužebriznici lika i dela" ne napadnu?
Savetovanje u Novom Sadu  ima dugu tradiciju i mislim da najveći broj pčelara zna da se ODUVEK održavalo prve subote marta meseca.
Organizator Državnog sajma u BG nema ustaljen termin, uglavnom je to bivalo tokom februara meseca.
Kada sam saznao za poklapanje termina, ja sam to negde napao, ali odbrana je bila da Beogradski sajam nije imao druge termine slobodne, a ja sam replicirao da to znači da nisu na vreme krenuli s pripremama.
Ipak, ne mogu se oteti utisku da je ovo namera, a ne slučajnost koja je uperena protiv SPOV-a i tradicionalnog Martovskog savetovanja.  >:(
Nadam se da me nečeš pitati gde ću ići, jer to znaš sigurno?  ;)
Interesantne su mi sve teme, ali najviše očekujem od gosta iz Mađarske (4. tema).
On je rođen i odrastao ovde u Kupusini kod Apatina, prvi put sam ga slušao u Subotici još negde 1993.
Ima niz inovacija, dobar je pčelar, a naš član Foruma BPP,  Rade Stevanović je po njegovim rešenjima naparvio novi paviljon sa kasetnim košnicama.
« Poslednja izmena: Februar 21, 2017, 23:06:30 od strane Stojanovic Žika »

Van mreže Vasiljević Dejan

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2013
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Novi Sad, Fruška Gora 220m.n.v.
« Odgovor #3 poslato: Februar 22, 2017, 12:20:35 »
Bravo Žiko za obaveštenje ali me nešto buni!
Kako to tridesetpeto savetovanje da se poklapa sa državnim sajmom u Beogradu!?
Da li se o tome vodilo računa?

Naravno da se vodilo računa, zato i jeste isti dan >:(. Pitao sam jednog prodavca pčelarske opreme šta će da radi, a on mi reče napravi će dve "ekipe", pa će jedna u BG, a jedna u NS. Problem i za prodavce i za pčelare, u svakom slučaju šteta za sve.
Nije važno što ne činimo dobro, važno je da ne činimo zlo.

“Derviš i smrt” - Meša Selimović

Van mreže Stanković Ivan

• Larva
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 55
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zwijndrecht 100m
« Odgovor #4 poslato: Februar 23, 2017, 07:51:56 »
Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi postali još gori

Citirano sa: Duško Radović - Aforizmi
" Ako kanis pobijediti ne smijes izgubiti ! "
   Bob Rock

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #5 poslato: Februar 23, 2017, 09:46:46 »
Tako je kolega Ivane,
jedan banalan primer i pomalo smešan iz mog kraja!
Moj pokojni otac (umro 1987.), nakon majčine smrti (1980), rekao mi je da (a i svi se drugi dogovorili...složno nema šta!!!), da na Groblje ne iznosimo jela i pića za Zadušnice i Trojice...i složno se složismo samo kako Bog miluje!?
Ali vraga, Đoko ostade u manjini, rekao bih u jendini skoro 30 godina, a rođaci i komšije vuku li torbe vuku!
Eto, pada ti i teza u vodu, "mora neko prvi da počne"...
Pa ja počeh i ostadoh...početnik!
Takvi smo mi i bez DR, moj Ivo!!!

Pozdrav za tebe

Van mreže Stevanović Rade

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 61
  • Član DP "Dunav" Apatin, SPOS-a i SPOV-a
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Apatin 85 m/nv
  • Tip košnice: LR - Farar
« Odgovor #6 poslato: Februar 23, 2017, 21:39:48 »
Meni lično je žao što se sajmovi preklapaju, dolazio sam na državni sajam i na savetovanje u N. Sad, a posebno mi je žao što neću videti i odslušati predavanje Janović Ištvana iz Mađarske, ali šta je tu je, odlučio sam da idem na državni sajam u Beograd.

Zašto se termini preklapaju, imate zvanično objašnjenje na sajtu SPOS-a.

http://spos.info/primedba-na-termin-odrzavanja-ix-drzavnog-pcelarskog-sajma/

Van mreže Stanković Ivan

• Larva
« Odgovor #7 poslato: Februar 24, 2017, 08:18:33 »
Ja vec predugo zivim negde daleko , i odvikao sam se , poprilicno, od naseg mentaliteta.
Redovno pratim desavanja jer ozbiljno planiram da se vratim za nekoliko godina kad mi se deca osamostale, pa se trudim da budem u toku.
Evo jos jednog banalnog primera kako logika gubi nad ... neman naziv za "to".
Hteo sam da postanem clan SPOS'a da bih dobijao casopis , i kao sto rekoh bio u toku.
E, nemoze . Moram biti clan nekog pcelarskog udruzenja .
U redu , nema problema , i to cemo da obavimo , pomislih ja pa pogledam pcelarsko udruzenje u Sapcu , odakle sam . Logicno .
Da ispunim formular nemogu jer nemogu navesti mesto pcelarenja u inostranstvu, broj kosnica , prinos ....itd.
Napisem mail i objasnim situaciju , i gle cuda niko mi ne odgovori .
Napisem ja i drugi mail i opet nista . A i zasto bi ?
Pretplatio sam se i za jos jedan pcelarski casopis i dao adresu svoje majke , uplatio novac i nisam ni jedan dobio .
Trebao bih sad valjda da zovem da pitam , da se zalim , da pretim , tuzim ....zaboravio sam kako to ide sve po redu u Srbiji .
Tako to bese i sa sajmom .Setio sam se basne iz osnovne skole o dva jarca na brvnu ...!
Nemojte me pogresno shvatiti nije mi namera da nekog uvredim ili omalovazim , ali mislim da ( ne samo u pcelarstvu) imamo isti cilj a
jedan drugog saplicemo na putu do njega.
Evo jes jedan citat DR. Obozavam tog coveka.
"Život prolazi, a mi ne znamo šta bismo s njim. Mrzi nas ili ne umemo da živimo.
Najradije bismo ga ustupili nekom drugom i uživali gledajući kako je lep naš život kad ga drugi žive."

Pozdrav svima iz Holandije .
   Bob Rock

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Februar 24, 2017, 08:46:33 »
Ivo moj dobri kolega,
nema iznenađenja u državi Srbiji!
Imaš ti ovaj naš forum koji ti pruža puno poštovanje, bar što se mene tiče a čini mi se i ostalih članova.

Priča koju si ispričao je samo potvrda da nisi suviše interesantan a to znači da od tebe ama baš ništa ne zavisi i nisi ineteresantan vrhovnim vođama...ne glasaš, ne možeš uticati na druge!?

Mene je sramota više da pišem ovde da maltretiram dobronamerne ljude, a onima drugima da dajem hranu za likovanje, a Bogami i svih SEDAM godina kako sam maltene "izjuren" bez trunke lične krivice sa foruma Spos-a kome veoma uredno mnogo godina plaćam članarinu kao i svi ostali članovi u Srbiji (možda i mnogo duže od mnogih dušebrižnika), ali ko te pita...tako mi (nam) se može!!!
Pa i kriminalci koji su činili krivična dela nakon SEDAM godina zatvora, vraćaju se u normalan život a eto ja nikako da dobijem ruku pomilovanja od neverovatnih  samovoljaca kojima niko ne sme da se usportivi!?
Često se pitam da li je to uopšte moguće...a vidiš da je moguće!?

Pišeš da nikoga ne želiš da uvrediš!
Pa naravno da ne želiš ali ima onih koji bi odmah skočili u odbranu (iako ih niko ništa ne pita ali eto žele da se "pokažu"), pa brže bolje daju nekakva tumačenja - obrazloženja pa još na sajtu koji ja plaćam iz svog džepa...kakva drskost!?
Ali sve je u funkciji da se "ja nekome svidim" a baš me briga za onoga koga to jako boli!!!
Iliti ima nešto drugo kao "ovo je moja isina i druge nema na ovom svetu"!

Davno pamtim đedove riječi koje mi u ovakvim situacijama zvone još uvek u ušima: "lako je sinko sa tuđim gloginje mlatiti... ne boli"!

Pozdrav tebi i kolegama!

• Urednik
« Odgovor #9 poslato: Februar 24, 2017, 11:37:41 »
Meni lično je žao što se sajmovi preklapaju, dolazio sam na državni sajam i na savetovanje u N. Sad, a posebno mi je žao što neću videti i odslušati predavanje Janović Ištvana iz Mađarske, ali šta je tu je, odlučio sam da idem na državni sajam u Beograd.

Dragi prijatelju Rade!
Neću te kritikovati kao što sam najčešće znao, znam da sve najiskrenije govoriš i pišeš...!
Međutim ovde ipak grešiš...
Nije to onako kako baš piše na sajtu SPOS-a.... :(
Ja sam siguran da je ovde reč o nameri da se dezauviše, omalovaži i oskrnavi mnogo veći, značajniji i tradicionalnoji skup....
Ja nisam .... "kuče od juče"!
Treba znati da je 90-tih godina prošloga veka NS savetovanje bio najveći edukativni pčelarski skup u Srbiji, kada je bilo prisutno između 1.000 i 1.5000 slušalaca....
Predavanja su održavana istovremeno u čak dva amfiteatra Poljoprivednog fakulteta u Novom Sadu....
Prva tema je po pravilu bila o suncokretu, neka kasnija rukovodstva SPOV-a su temu o suncokretu prebicavala za kasnije, što je bila velika greška... Nju su tih 90.-tih godina sa posebnom pažnjom, argumentima i najnovijim informacijama prezentovali prof. dr Drgan Škorić, pa kasnije dr Nenad Dušanić, pa dr Vladimir Miklič i mnogo kasnije dr Sreten Terzić...
Očigledno je to nekome zasmetalo u .... "centrali". :(
Nije ovo rukovodstvo SPOS-a prvo koje je poželelo to da sruši i omalovaži....
Bilo je i nekih drugih "iz centrale" pre njih koji su to pokušavali, ali nisu uspevali, pa neće ni ovo rukovodstvo SPOS-a...
Meni je samo veoma žao sve slabije prisustvo renomiranih, priznatih i u svetu visoko cenjenih istraživača Instituta za ratarstvo u Novom Sadu...
A, oni su decenijama taj skup podržavali, materijalno pomagali i davali su mu glavni pečat!!!

Van mreže Stevanović Rade

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 61
  • Član DP "Dunav" Apatin, SPOS-a i SPOV-a
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Apatin 85 m/nv
  • Tip košnice: LR - Farar
« Odgovor #10 poslato: Februar 24, 2017, 20:52:58 »

Dragi prijatelju Rade!
Neću te kritikovati kao što sam najčešće znao, znam da sve najiskrenije govoriš i pišeš...!
Međutim ovde ipak grešiš...
Nije to onako kako baš piše na sajtu SPOS-a.... :(
Ja sam siguran da je ovde reč o nameri da se dezauviše, omalovaži i oskrnavi mnogo veći, značajniji i tradicionalnoji skup....
Ja nisam .... "kuče od juče"!
Treba znati da je 90-tih godina prošloga veka NS savetovanje bio najveći edukativni pčelarski skup u Srbiji, kada je bilo prisutno između 1.000 i 1.5000 slušalaca....
Predavanja su održavana istovremeno u čak dva amfiteatra Poljoprivednog fakulteta u Novom Sadu....
Prva tema je po pravilu bila o suncokretu, neka kasnija rukovodstva SPOV-a su temu o suncokretu prebicavala za kasnije, što je bila velika greška... Nju su tih 90.-tih godina sa posebnom pažnjom, argumentima i najnovijim informacijama prezentovali prof. dr Drgan Škorić, pa kasnije dr Nenad Dušanić, pa dr Vladimir Miklič i mnogo kasnije dr Sreten Terzić...
Očigledno je to nekome zasmetalo u .... "centrali". :(
Nije ovo rukovodstvo SPOS-a prvo koje je poželelo to da sruši i omalovaži....
Bilo je i nekih drugih "iz centrale" pre njih koji su to pokušavali, ali nisu uspevali, pa neće ni ovo rukovodstvo SPOS-a...
Meni je samo veoma žao sve slabije prisustvo renomiranih, priznatih i u svetu visoko cenjenih istraživača Instituta za ratarstvo u Novom Sadu...
A, oni su decenijama taj skup podržavali, materijalno pomagali i davali su mu glavni pečat!!!

Žiko, videćemo na godinu, da li je baš sve kako ti kažeš, ako se opet podudare datumi, onda ću poverovati u tvoju priču, a šta ćemo,  ako sajmovi na godinu  ne budu isti dan u Beogradu i Novom Sadu.

Nemogu da razumem zašto bi SPOS-u smetalo Savetovanje u Novom Sadu, valjda mu je u interesu da i ovaj kraj ima jednu jaku manifestaciju, koja nažalost stagnira zahvaljujući predsedniku SPOV-a, koga si ti nesebično podržao. Stojan je dobar čovek ali ništa nije uradio u SPOV-u za pčelare iz pokrajine, ti to isto znaš. Da ne zamaramo pčelare  sa SPOV-om, pošto ja nisam član SPOV-a, nemam pravo ni da ga kritikujem, ali kao predsednik udruženja koje je još član SPOV-a (imamo jednog člana) moram da kažem šta nije uredu. Kad već pišeš o organizaciji predavanja na Savetovanju, previše je četiri predavača, veći efekat bi se postigao da budu dva jaka predavača i dve jake teme, toliko pčelari i maju vremena i želje da nekoga slušaju, niko neće da sedi četiri časa i sluša predavanja. Na ovom savetovanju je trebalo obrnuti redosled predavanja, da Janović održi prvi predavanje, a ne zadnji gdje će ga slušati 20-30 pčelara, a možda ni toliko,  lično ga poznajem i pčelari bi trebali da ga odslušaju , imaju šta da i čuju. Stojan je stavio sebe da održi prvo predavanje, tema ako se ne varam Osvrt na dosadašnja savetovanja u Novom Sadu, koga to interesuje, šta tu imaju pčelari da nauče, što sebe nije stavio zadnjeg, da ispoštuje ostale predavače, ali zna da na tom zadnjem predavanju malte ne,  nema nikoga,  toliko o Savetovanj, mada i ovo je previše, nisam trebao ni ovo da pišem.

J
Hteo sam da postanem clan SPOS'a da bih dobijao casopis , i kao sto rekoh bio u toku.
E, nemoze . Moram biti clan nekog pcelarskog udruzenja .
U redu , nema problema , i to cemo da obavimo , pomislih ja pa pogledam pcelarsko udruzenje u Sapcu , odakle sam . Logicno .
Da ispunim formular nemogu jer nemogu navesti mesto pcelarenja u inostranstvu, broj kosnica , prinos ....itd.
Napisem mail i objasnim situaciju , i gle cuda niko mi ne odgovori .
Napisem ja i drugi mail i opet nista . A i zasto bi ?

Pozdrav svima iz Holandije .

Moćićete uskoro da se učlanite u SPOS i da dobijate časopis

http://spos.info/uskoro-mogucnost-direktnog-uclanjivanja-pcelara-iz-inostranstva-u-spos/

• Urednik
« Odgovor #11 poslato: Februar 24, 2017, 21:59:13 »
Žiko, videćemo na godinu, da li je baš sve kako ti kažeš, ako se opet podudare datumi, onda ću poverovati u tvoju priču, a šta ćemo,  ako sajmovi na godinu  ne budu isti dan u Beogradu i Novom Sadu. ....

... Na ovom savetovanju je trebalo obrnuti redosled predavanja, da Janović održi prvi predavanje, a ne zadnji gdje će ga slušati 20-30 pčelara, a možda ni toliko,  lično ga poznajem i pčelari bi trebali da ga odslušaju , imaju šta da i čuju. ...
Da, možda se neće baš poklopiti isti dan, nego će u Beogradu biti samo nedelju dana ranije, što se svodi na isto.
Sve ću ja tebi verovati druže i svima ću se izviniti ako Državni sajam u BG bude bio recimo jedno dve nedelje kasnije....!?

Što se tiče Janoviča, slažem se da je trebalo da bude prvi ili bar drugi, samo nemojmo se dokazivati ko ga duže poznaje...?
Ja ga recimo poznajem od pre frtalj veka!  ;)

Van mreže Stanković Ivan

• Larva
« Odgovor #12 poslato: Februar 27, 2017, 10:27:32 »
Moćićete uskoro da se učlanite u SPOS i da dobijate časopis

http://spos.info/uskoro-mogucnost-direktnog-uclanjivanja-pcelara-iz-inostranstva-u-spos/
[/quote]
Rade hvala na obavestenju.
Drago mi je da ce i to biti moguce . Ima dosta zainteresovanih , ja mislim.
Pozdrav i medno
   Bob Rock

• Urednik
« Odgovor #13 poslato: Mart 04, 2017, 20:05:10 »
Ovaj renomirani skup željno isčekujem svaki put punih 27 godina. Bejah i danas, ali nikada manje slušalaca, a još manje izlagača... Prošla godina je u pčelarskom smislu bila loša, ali mislim da je glavni razlog slabije posećenosti činjenica da je neko svesno udesio da se danas održi i Državni sajam u Beogardu koji ima višestruko manju tradiciju. Međutim, predavačima svaka čast!!! Stojan Anđelković, predsednik SPOV-a je imao uvodno izlaganje na temu dosadašnjih savetovanja. Dr Midhat Jašić iz Tuzle je imao veoma zapaženo izlaganje na temu pčelinjeg otrova. Sve je oduševio, a ponajviše našeg starog znalca na ovu temu dr Vidoju Kulića iz Sombora. Dr Ana Marjanović Jeromela je prezentovala najnovije informcije na sve aktuelniju pašu uljane repice koja se sada u Vojvodini seje na preko 35.000 ha. Gost iz Mađarske, "naše gore list", profesionalni pčelar Janovič Ištvan govorio je o radu na pčelinjaku sa aspekta borbe protiv varoe i o uzrocima stradanja pčela u Mađarskoj ove zime čak do ovog momenta do oko 40-50%. Savetovanju su prisustvali i tradicionalni gosti iz Rumunije (Temišvar), iz Hrvatske (Vinkovci) i iz BiH (Gradačac i Tuzla). Očekujem bolju pčelarsku 2017 godinu i nadam se da se 2018 ovakvi skupovi neće održavati u isto vreme na samo 80km rastojanja....
« Poslednja izmena: Mart 05, 2017, 23:09:50 od strane admin »

Van mreže Mirović Siniša

• Lutka
  • Član na forumu od: Avg 2012
  • Starost: 62
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Negotin, 36m nadmorske visine
« Odgovor #14 poslato: Mart 04, 2017, 21:26:23 »
I koji su uzroci stradanja ?
Mi pokusavamo da primenjujemo njihove savete ,sto  ranija borba protiv varoe,smanjenje secera u rastvoru sa oksalnom itd.Ziko ukratko nabacaj teze nemoj samo predavace od imena nista necemo saznati nego od onoga sto su rekli.Sto se sajma tice,mislim na Beogradski ja tradicionalno nisam otiso jer i kad mi se islo ja sam iso u svojoj reziji nisam za organizovano mrcvarenje .Evo cuo sam se sa kolegama iz Negotina ,posli u 4h za Bg ,a povratak ocekuju u 23h mrcvarenje bespotrebno.Dok sam ja raspalio moj novi topionik koji pazarih  i danas 70 ramova + dezinfekcija sodom= mrtav umoran