Autor Tema: Domaćin foruma BPP u Vrnjačkoj Banji  (Pročitano 4841 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Laković Predrag

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 59
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vrnjačka Banja, 210 m
  • Tip košnice: Db-12,Db-10
Domaćin foruma BPP u Vrnjačkoj Banji
« poslato: Decembar 02, 2016, 16:48:42 »
Danas sam imao čast, da mene i moj pčelinjak poseti jedan veliki pčelar.
Na forumu čitam, mnogi ga vole, ima i nekih koji ga ne vole, ali niko, al baš niko, nebi smeo da ospori znanje koje ova živa enciklopedija pčelarstva koja ide na noge, ima (sem ako neko nije bezobrazan).
Da to je prof. Đoko Zečević.
Našao je malo vremena da me poseti i obiđe moj pčelinjak i upoznamo se. Pogledali smo 5-6 društava kako zimuju.
Izvlačili podnjaču da profesor prebroji varou, malo sam ga "razočarao" nije mogao da nađe ni jednu jedinu ;), viče nemoguće nema ni jedna  ;).
Posle smo otišli zajedno kod kolege Zorana Debeljaka u Gračac i obišli njegov pčelinjak i pri tome saslušali Profesorova izlaganja.
Ma kolege, ekstra ČOVEK.
Veliki pozdrav za profesora Zečevića i srećan put.
Pozdrav iz Vrnjačke Banje.
« Poslednja izmena: Decembar 03, 2016, 10:44:50 od strane admin »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Domaćin foruma BPP u Vrnjačkoj Banji
« Odgovor #1 poslato: Decembar 03, 2016, 11:16:57 »
Šta da napišem a da ne pogrešim?
Iskreno, bilo mi je veliko zadovoljstvo da po prvi put posetim i upoznam kolegu Predraga Lakovića.
Iako smo susret ranije dogovarali, upoznavanje je ipak raelizovano nakon mog povratka iz Prokuplja sa predavanja!

Drugi decembar, Vrnjačka Banja, hladan dan!
Laki, kako ga prijatelji zovu, bratski me dočeka, zagrlismo se kao stari znanci (virtuelni sa foruma), parkirah automobil (nedade mi da platim parking), i za početak na doručak carski me odvede!
Razgovor uz kaficu i kolu, ponajpre lični i porodični a onda naravno i pčelarski!

Za kratko vreme upoznah Dragana (opet ga neki tako oslovljavaju), i svide mi se njegov vedar duh, neposrednost i nasmejano lice odličnog (kako se kasnije uverih), čoveka i pčelara!
Mašinski inženjer, supruga lekar specijalista, sin pred svršetkom medicine a ćerka tek na početku!

Sve upućuje da je pčelarstvo samo hobi, ali nikako se to ne može reći za Dragana!

Na pčelinjaku koji je nedaleko od Banje na prelepoj lokaciji, sa zasađenim voćem, upoznah se nakratko sa tipom košnica (DB-12 i nekoliko 10-ti), a sa zadovoljstvom mi pokaza i način uzimljavanja!
Sva sudruštva  sa doziranom količinom hrane, sasvim dovoljnom za mirno zimovanje a sveska u kojoj se beleže sve aktivnosti (to rade samo ozbiljni pčelari), govori sve o Draganu!
Beleže se svi detalji pa tako pročitah i da početkom aprila košnice imaju po šest ramova legla i fantastičan prolećni razvoj na ovoj lokaciji!
Iako ovde nema baš mnogo vlage, uočih da sve zazimljava sa redukovanim brojem ramova (10 ili 11) a pčele su duboko u klubetu ispod meda!
Da, varou na podnjačama uopšte nisam zapazio, što takođe govori o stručnosti ovog nama dragog i vrlo korisnog člana našeg pčelarskog foruma!

Tradicija pčelarstva u njegovoj porodici a "vremenski staž" Draganov je referenca da sve što piše na našem forumu, izlazi iz pera pčelarskog znalca!
Ali, veličina takvih ljudi i pčelara kao što je naš Predrag ogleda se u strpljenju da sasluša sagovornika, da "ukrade" ponešto novo za njega interesantno, ali i ne sakrije ono što on zna!
Ja bih samo dodao jednu divnu ljudsku i pčelarsku izreku: "Blago onom ko zna da nezna a hoće da zna"!
Takvim pčelarima je uspeh zagarantovan.

Vreme koje provedoh sa kolegom a sada slobodno mogu reći i prijateljom Predragom, ostaće mi u divnom sećanju a nadam se da će biti prilika da on poseti i moj Zlatar a ja dođem u vreme cvetanja u Banju kod njega!

Smem sasvim odgovorno tvrditi da je Predrag, a na osnovu onoga što zapazih prilikom prvog susreta, odličan praktičar a za naš forum vrlo, vrlo koristan član!

Živio mi dragi Kolega!

I još nešto na samom kraju mog izveštaja moram reći!
Dragane, da nisi malo preterao sa hvaljenjem moje malenkosti?

Van mreže Tomicevic Blagomir-Grade

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Golija 1300M.
« Odgovor #2 poslato: Decembar 03, 2016, 18:28:12 »
Sve čestitke od čiče Grada.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #3 poslato: Decembar 03, 2016, 22:00:14 »
Sve čestitke od čiče Grada.
Hvala čiča Grade!

Sa Predragom sam otišao kod Laze Debeljaka u Gračac na pčelinjak gde je bio i pčelinjak sada već pokojnog Zorana Andrića!
Zoranove vrškare još su ispod nastrešice (slika Lazo i Predrag), ostale DB košnice je njegov sin prodao!
Lazo mi je poklonio 60 sadnica maline Polka koje ću pokušati odgajiti na planini Zlataru?
Dan mi je prošao u lepom raspoloženju sa prijateljskim dočekom!

Veliko hvala kolegi Lazu a pozdrav za obojicu.

Van mreže Laković Predrag

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vrnjačka Banja, 210 m
  • Tip košnice: Db-12,Db-10
« Odgovor #4 poslato: Decembar 03, 2016, 22:27:15 »

I još nešto na samom kraju mog izveštaja moram reći!
Dragane, da nisi malo preterao sa hvaljenjem moje malenkosti?

Profesore, nemojte da ste skromni, toliko predavanja, video prezentacija, pisanja u casopisu pcelar, poseta malim i velikim pcelinjacima i dobronamerni saveti.Pozivete dugo, iskoristicemo vas mi kolege, jos vas.Pozdrav iz Vrnjacke Banje.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #5 poslato: Decembar 04, 2016, 08:08:48 »
Pravi novinarski izveštaj Domaćina foruma, a i iskreni odgovori i komentari članova.

"Tako treba" - davno neko reče.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Dragicevic Grujica

• Gost
« Odgovor #6 poslato: Decembar 04, 2016, 09:02:10 »
Svaka čast oboici. Sreća vam pevala!

Van mreže Nadrljanski Aleksandar

• Pčela
  • Član na forumu od: Jan 2014
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Sanad 89m
« Odgovor #7 poslato: Decembar 05, 2016, 20:04:14 »
Sta vise reci , sve receno je u ovim postovima

Veliki pozdrav za obojicu  iz malenog Sanada.
Kad zacutim,okrenem se i odem,to ne znaci da si ti pobedio .
To znaci da vise  nisi dostojan mog vremena.  Charles Bukowski

Van mreže Bjelić Milanko

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2012
  • Starost: 66
  • Ko HOCE nadje nacin-Ko NECE nadje razlog
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Nova Varoš, Rutose 740m n/v
  • Tip košnice: DB
« Odgovor #8 poslato: Decembar 16, 2016, 19:53:55 »
Шта рећи?
Колеге има ли шта лепше од дружења које се претвори у пријатељство- траје-и остане вечно.
Свуда где сам боравио и имао прилику и част да упознам пчелара то познаство је постало и трајно пријатељство.
Ето боравио сам годинама у Врњачкој Бањи и нисам имао част да упознам Предрага али"Никад није касно"!
Професоре па Ви сте били и остали домаћин човек од реда и угледа.Радује ме то што увек нађете времена или кад сте у пролазу да свратите код колега пчелара чланова Вашег и нашег форума ма где да су,видите се с њима,размените пријатељске речи и пчеларска искуства,дружите се.
У Октобру сам био на Лазином  пчелињаку у Грачцу-напомењем да то није први пут и увек леп и пријатељски дочек али и свакодневна дружења.
Ево и слика са пчелињака. ;)
                                       Још једном нека Вам је са срећом упознаваље и да у здрављу наставите дрзжење и нака онбо траје вечно!!!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: Jun 09, 2018, 10:11:35 »
Još jedno korisno druženje kod Predraga u Vrnjačkoj Banji koje je ovaj put imalo radni karakter!
Naime, 6. juna sa članom našeg foruma prof. Ilić Radenkom bio sam na pčelinjaku dragog kolege i prijatelja
Predraga Lakovića.
Profesor Ilić i još neki Novovarošani kupili su rojeve od Predraga pa smo se nas dvojica zaputili da donesemo rojeve!
Peđa nas je dočekao u svom domu, pokazao nam pčelarske prostorije (svaka čast za osmišljeno), a sa svojom gospođom dr Zoricom priredio i prelep ručak!
Naravno nije izostalo ni vino koje je uz jelo "popravilo" raspoloženje zbog našeg kašnjenja i dugog puta a i kiše koja se spremala a baš nam nije ni trebala!

Na pčelanjaku smo morali koristiti suncobran kako bismo bar malo ublažili neprijatnosti kod prebacivanja rojeva u kartonske kutije!
Iskustva sa kutijama nismo imali ni Peđa a ni ja ali smo nekako uspeli uz dosta napora u ubadanja zbog kiše!
Ovde je bio problem sačuvati matice da se ne prignječe jer je kutija zaista mala i kako smo obojica ocenili (proizvođači iz Varvarina), nisu uopšte dobro osmišljene...nema razmaka od podnjače, nema naslona za satonoše, jednostvano moglo se mnogo bolje uraditi!!!
Kutije smo obezbedili preko našeg člana Nenada Šelića iz Varvarina koji nam je pribavio samo brojeve telefona a inače nikada sa ovakvim kutijama nije radio!
Zajednička konstatacija je na kraju bila da je ovakav način pakovanja rojeva na DB ramovima veoma mučan i težak!
Inače, sa Peđom je bilo milina raditi!
Jeste da su ga ispecale pčele ali njegove su (naravno šalim se), no Peđa je čovek veoma korektan i vrlo široke ruke kao pčelar!
Popravljao je količinu pčela otvaranjem dve dvanaestice iz kojih smo dodavali leglo i natresali radilica tako da su svi koji su kupili rojeve prezadovoljni jer sam im svima sutradan ujutru prebacio pčele u košnice!
Skromno mogu reći da smo ipak uz veliki napor sve "majstorski" upakovali tako da su matice stigle žive i zdrave sa minimalno prignječenim radilicama!

U kasnim večernjim satima Peđa nas je ispratio a prethodno nas je počastio pićem i kafom u kafeu na magistrali i poželeo srećan put preko planine Javora!
Iako sam bio jako umoran Ilićeva kola sam vozio (profesor ne vidi baš najbolje), a kiša nas je pratila do Zlatara na koji smo stigli u 1:30 sati!

Pišući o ovom radnom druženju nas kolega sa foruma BPP, sa posebnim zadovoljstvom želim uputiti najsrdačnije i najlepše reči zahvalnosti dragom Predragu na dočeku, korektnosti i velikom strpljenju koje je pokazao prilikom dosta mukotrpnog pakovanja rojeva.
Sledeći put ćemo sasvim drugačije raditi...
Lično, bio sam samo na usluzi svojim kolegama a malo sam i Peđi pomogao!

Veliki pozdarv sa Zlatara svim Kolegama!