Šta da napišem a da ne pogrešim?
Iskreno, bilo mi je veliko zadovoljstvo da po prvi put posetim i upoznam kolegu Predraga Lakovića.
Iako smo susret ranije dogovarali, upoznavanje je ipak raelizovano nakon mog povratka iz Prokuplja sa predavanja!
Drugi decembar, Vrnjačka Banja, hladan dan!
Laki, kako ga prijatelji zovu, bratski me dočeka, zagrlismo se kao stari znanci (virtuelni sa foruma), parkirah automobil (nedade mi da platim parking), i za početak na doručak carski me odvede!
Razgovor uz kaficu i kolu, ponajpre lični i porodični a onda naravno i pčelarski!
Za kratko vreme upoznah Dragana (opet ga neki tako oslovljavaju), i svide mi se njegov vedar duh, neposrednost i nasmejano lice odličnog (kako se kasnije uverih), čoveka i pčelara!
Mašinski inženjer, supruga lekar specijalista, sin pred svršetkom medicine a ćerka tek na početku!
Sve upućuje da je pčelarstvo samo hobi, ali nikako se to ne može reći za Dragana!
Na pčelinjaku koji je nedaleko od Banje na prelepoj lokaciji, sa zasađenim voćem, upoznah se nakratko sa tipom košnica (DB-12 i nekoliko 10-ti), a sa zadovoljstvom mi pokaza i način uzimljavanja!
Sva sudruštva sa doziranom količinom hrane, sasvim dovoljnom za mirno zimovanje a sveska u kojoj se beleže sve aktivnosti (to rade samo ozbiljni pčelari), govori sve o Draganu!
Beleže se svi detalji pa tako pročitah i da početkom aprila košnice imaju po šest ramova legla i fantastičan prolećni razvoj na ovoj lokaciji!
Iako ovde nema baš mnogo vlage, uočih da sve zazimljava sa redukovanim brojem ramova (10 ili 11) a pčele su duboko u klubetu ispod meda!
Da, varou na podnjačama uopšte nisam zapazio, što takođe govori o stručnosti ovog nama dragog i vrlo korisnog člana našeg pčelarskog foruma!
Tradicija pčelarstva u njegovoj porodici a "vremenski staž" Draganov je referenca da sve što piše na našem forumu, izlazi iz pera pčelarskog znalca!
Ali, veličina takvih ljudi i pčelara kao što je naš Predrag ogleda se u strpljenju da sasluša sagovornika, da "ukrade" ponešto novo za njega interesantno, ali i ne sakrije ono što on zna!
Ja bih samo dodao jednu divnu ljudsku i pčelarsku izreku: "Blago onom ko zna da nezna a hoće da zna"!
Takvim pčelarima je uspeh zagarantovan.
Vreme koje provedoh sa kolegom a sada slobodno mogu reći i prijateljom Predragom, ostaće mi u divnom sećanju a nadam se da će biti prilika da on poseti i moj Zlatar a ja dođem u vreme cvetanja u Banju kod njega!
Smem sasvim odgovorno tvrditi da je Predrag, a na osnovu onoga što zapazih prilikom prvog susreta, odličan praktičar a za naš forum vrlo, vrlo koristan član!
Živio mi dragi Kolega!
I još nešto na samom kraju mog izveštaja moram reći!
Dragane, da nisi malo preterao sa hvaljenjem moje malenkosti?