Autor Tema: Apatin - Savetovanje pčelara Zapadnobačkog okruga  (Pročitano 6487 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stevanović Rade

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Starost: 61
  • Pol: Muškarac
  • Član DP "Dunav" Apatin, SPOS-a i SPOV-a
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Apatin 85 m/nv
  • Tip košnice: LR - Farar
Apatin - Savetovanje pčelara Zapadnobačkog okruga
« poslato: Jul 03, 2016, 22:54:54 »
 U okviru 53 Apatinskih ribarskih večeri, pod pokroviteljstvom opštine Apatin i Turističke organizacije Apatin,  Društvo pčelara "Dunav" organizuje

Savetovanje pčelara Zapadnobačkog okrug

(dana 9. 7. 2016 godine, subota, u banji "Junaković" Apatin)

Program savetovanja.

10,00 - 10,45     Okupljanje pčelara u banji "Junaković" i otvaranje  savetovanja

11,00 - 13,00 Predavanja  - Dip. ekon.  Đoko Zečević,  Nova Varoš, sa Zlatara

- Neki bitni radovi u prolećnom razvoju

- Način uvećanja pčelinjaka iz sopstvenih resursa

13,15 - 14,30    Zajednički ručak svih učesnika u banji "Junaković"

15,00 - 17,00     Plovidba brodom rekom Dunav, nizvodno od Apatina i  upoznavanje sa Gornjim podunavljem.

Pozivamo pčelare da prisustvuju savetovanju  koje je besplatno, vožnja brodicama je besplatna, broj mesta ograničen na 35, prijave za vožnju se primaju do popune broja mesta,  ručak se plaća.

Molimo Vas da prijavite svoj dolazak na Savetovanje na telefon 063/7799-008 radi organizacije savetovanja.

Izvršni odbor DP "Dunav"

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Apatin - Savetovanje pčelara Zapadnobačkog okruga
« Odgovor #1 poslato: Jul 03, 2016, 23:41:50 »
Zahvaljujem se na ukazanom poverenju uvaženom kolegi Radetu Stevanoviću i njegovom Izvršnom odboru.
Biće mi čast da govorim pred pčelarima Zapadnobačkog okruga!

Inače, do sada sam održao predavanja u puno gradova Vojvodine!
Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, Bačka Palanka, Kanjiža, Opovo, Banatski Karlovac, Pančevo, BVS...

• Larva
« Odgovor #2 poslato: Jul 13, 2016, 00:35:21 »
Dana 9. 7. 2016 godine, u Apatinu, banji "Junaković" održano je 17 Savetovanje pčelara Zapadno-bačkog okruga na kome je prisustovalo 110 pčelara iz Apatina,  Sivca, Bačkog Monoštora, Sombora, Ođžaka, Karavukova, Bačke Palanke,   Osijeka, Vinkovaca,  Pačetina  (R.H),i  Kanade. Dva  predavanja, održao je prof.  Đoko Zečević sa Zlatara, koje su pčelari odslušali sa velikom pažnjom.

Ove godine na savetovanje je došao naš počasni član Lazar Rajčić sa suprugom i sinom iz Kanada, što nas je posebno obradovalo, da je nakon pet godina ponovo posetio Apatin. Lazo je i ovaj put poklonio udruženju lep poklon koji će koristiti svim članovima udruženja,  digitalni Refractometar na čemu mu se zahvaljujemo.

Na savetovanju se predstavila firma "Dedeks" Sombor sa kojom naše udruženje sarađuje, a bilo je razgovora o kasko  osiguranju pčelarskih vozila, kontenera, košnica,  gdje je predstavnica Viner osiguranja upoznala pčelare sa uslovima osiguranja.   

Nakon predavanja i zajedničkog ručka, kao i svake godine,  plovili smo rekom Dunav, a potom nastavili druženje   u centru grada gdje se održavao program apatinskih ribarskih večeri.

Druženje je nastavljeno na zajedničkoj večeri u restoranu "Zlatan kruna" koja je organizovana povodom dolaska iz Kanade u Apatin,  našeg pčelara Laze Rajčića sa familiom.

Zahavaljume se u ime udruženja, svim gostima koji su svojim dolaskom uveličali naše Savetovanje, a posebno se zahavaljujemo predavaču  Đoki Zečeviću na  održanim predavanjima.

Evo i koja fotografija

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #3 poslato: Jul 13, 2016, 06:44:26 »
Četitke za oranizatore ovog lepog druženja, a posebno za predvača prof. Đoke.

Vidimo da je druženje bilo odlično, a za kotliće i ono što se krčkalo u njima, možemo samo da pretpotavljamo, ali nema sumnje da je riblja čorba bila izvrsna. 

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #4 poslato: Jul 13, 2016, 07:21:53 »
I od mene iskrene čestiteke organizatoru 17. tradicionalnog savetovanja i predavaču.
Takva druženja pčelari nikada nemogu zaboraviti, a posebno što apatnci to čine originalno. Bravo.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Larva
« Odgovor #5 poslato: Jul 13, 2016, 15:40:16 »
Riblja čorba je u Apatinu specijalitet, ali ima još nekih specijaliteta koje apatinci rade, kao što je som na ražnju. Družili smo se dva dana, pored Đoke bio je pčelar Radojica sa Zlatara sa kojim su naši pčelari razmenili iskustva. Obišli smo par pčelinjaka na suncokretovoj paši, sa kojim smo zadovoljni kako medi, ali nismo zadovljni sa snogom društava koje smo dovezli na pašu, prethodne paše su totalno podbacile, pa smo morali da ranim društva da bi preživela do suncokreta. 

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #6 poslato: Jul 13, 2016, 15:53:17 »
Riblja čorba je u Apatinu specijalitet, ali ima još nekih specijaliteta koje apatinci rade, kao što je som na ražnju

U Šumadiji po nekada je vo na ražnju... obićno kada neka politička opcija ima razlog da časti gradjane.
A za soma na ražnju prvi put čujem. Bravo.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Larva
« Odgovor #7 poslato: Jul 13, 2016, 16:05:08 »
Riblja čorba je u Apatinu specijalitet, ali ima još nekih specijaliteta koje apatinci rade, kao što je som na ražnju

U Šumadiji po nekada je vo na ražnju... obićno kada neka politička opcija ima razlog da časti gradjane.
A za soma na ražnju prvi put čujem. Bravo.

Apatin je ribarski grad, pa su sve kombinacije sa ribom moguće, kao što su sušena štuka, tostolobik, šaran itd, kuvana,  pečena, na žaru, na ražnju. Ja sam već dugo u Apatinu i pre 10-tak dana prvi put sam jeo riblji paprikaš od same babuške i oduševio sam se koliko je dobar i sladak, probajte

• Matica
« Odgovor #8 poslato: Jul 13, 2016, 19:15:52 »
Kolege pčelari, jeste nam Djoko isao na daleki put i možda nije znao da će poseti i pčele na suncokretu u Apatinu pa nije
poneo svoje pčelarsko odelo, ali se uz put sa Zlatara do Apatina snašao, pogledajte sliku ..55.
Pitanje: od koga je usput pozajmio kariranu kosulju, a od koga beli sesir? :D

Van mreže Pokrajac Slavoljub

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Jul 2016
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Apatin 84mnv
« Odgovor #9 poslato: Jul 13, 2016, 20:38:18 »
Nije bilo lako Đoki i Radojici sa nama. Vremena malo, a mi bi da im pokažemo grad, Dunav, pčelinjake na suncokretu udaljeni 50 km..... Nisu se odmorili, a ni mnogo spavali. Ne ljute se oni, sve su izdržali.
Rade je pokazao fotografijama deo atmosfere i programa, mi smo zadovoljni predavanjem i kako se sve završilo,pogotovo brojem gostiju i pčelara našeg društva koji su sve to ispratili.

Van mreže Lukovic M. Slobodan

• Matica
  • Starost: 91
« Odgovor #10 poslato: Jul 14, 2016, 06:02:07 »
Sve cestitke domacinu Radu i clanovima drustva pcelara Apatin.
Deda

• Larva
« Odgovor #11 poslato: Jul 14, 2016, 13:13:05 »
Naveče smo organizovali  večeru u restoranu "Zlatna kruna" u čast našeg pčelara Laze  Rajčića,  nejgove supruge i sina koji su došli u Apatin iz Kanade.   

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #12 poslato: Jul 14, 2016, 14:54:05 »
Poštovani članovi foruma,
Čitam poruke i razmišljam šta i kako da napišem?
A hteo bih da budem sasvim otvoren i iskren da nešto ne ispustim što sam doživeo u Apatinu!
Apatin bih voleo da opišem u našem časopisu, ako za to bude prilike?

A Rade Stevanović?
Kao prvo, kolegu Radeta nisam lično posebno poznavao a ono što sam pratio na našem forumu kroz njegova pisanja mi se ponekad i nije sviđalo, ali susret i druženje okrenulo mi je sliku Radetovu za 360 stepeni!
Ovo je zaista iz srca i vrlo iskreno.
Radeta bih mogao opisati kao vrlo, vrlo korektnog i čestitog čoveka, dobrog pčelara, rukovodioca (10 godina predsednik, što nikako nije slučajno), neposrednog u svemu, razgovoru, gostoprimstvu, priči o Apatinu, kolegama, odličnom organizatoru i svemu što daje jako pozitivnu sliku o ličnosti.
Primer, za vreme skoro trodnevnog druženja "čačnuh" ga oko foruma i za Žiku i Rodoljuba ali iz njegovih usta ne izađe nijedna jedina ružna reč, što me posebno oduševilo.
Svaka čast kolega i prijatelju (smem slobodno to napisati), Rade.

Pošto Divac Dragan (bio pozvan), nije mogao poći, samnom je u Apatin stigao Radojica Drulović, moj rođak i odličan pčelar sa velike nadmorske visine sa planine Zlatara!
Stalni telefonski kontakti tokom 400km vožnje i doček su posebna priča!
Dočekaše nas Rade i Slavoljub Pokrajac, skeretar i naš novi član foruma i smestiše nas u Zlatnu Krunu (prelep hotel), na obali Dunava!

Videsmo i takmičenje u trci čamaca na Dunavu i pobedu 83-trogodišnjeg veterana i njegovog sina (ime sam zaboravio)!

U večernjim satima sa Radetom i Slavoljubom, prošetasmo Apatinom gde je mnogo građana bilo na ulici, veselo, šetnja, muzika, koncerti....som na žaru...

Večera koju nam prirediše u predivnom ambijentu i ićem i pićem sa čime nas počastiše što pesnik napisa u stilu je, kako carski valja i trebuje!

Posle pola noći, otišli smo na počinak umorni od dugog puta ali zadovljni druženjem koje se pamti!

Prijateljska gostoprimljivost nam je i pomalo smetala jer nismo znali kako da uzvratimo, pa smo pre sna o tome nas dvojica pričali, jednostavno kao da sam došao u prijateljsku posetu a ne da držim predavanje za novčanu nadoknadu!
.........
Kolege, uvaženi prijatelji, izvinite na iskrenosti, ali uvod nisam mogao drugačije napisati!

« Poslednja izmena: Jul 14, 2016, 15:05:49 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #13 poslato: Jul 14, 2016, 17:26:18 »
Deveti jul je bio radni i rekreativan dan!
Ujutro smo prisustvovali pripremama i takmičenju u "bućki" na Dunavskog soma.
Jedan interesantan detalj ne mogu a da vam ne prenesem!
Sa nama za stolom na terasi sedeo je na kratko pčelar i ribar (takmičar), Vlado Kovačić koji nam je pričao o Apatincima.
Reče da ovde živi 16 nacija i da uopšte nema nikakvih međunacionalnih problema i da žive kao jedan a još nam reče da su ovde ljudi pitomi ušta se i ubrzo uverismo!

Na predavanju koje je bilo uobičajeno (dve teme skraćene po želji rukovodstva), govorio sam skoro 2 sata a kolegama sam kao dodatak dao nešto više detalja o pergi i recept koji nekome može koristiti!
Rade je već pisao o prisutnima a mene je posebno obradovalo poznanstvo sa kolegama Milanom Kramerom iz Osijeka i Stankom Čuljkom (našim novim članom foruma) iz Vinkovaca.
Popričasmo malo a za uspomenu i načinismo nekoliko snimaka zajedničkih.

Ono što me iznenadilo je bila konstatacija poznatog pčelarskog znalca, dr Vidoja Kulića koji je pohvalio predavanje a posebno deo koji se odnosi na pergu!
To me je radovalo jer zaista Perga zaslužuje obuku i dobro poznavanje kako načina prikupljanja tako i njenih svojstava koja su vrlo značajna, ali to izgleda predsednici društava u Srbiji slabo prihvataju, na žalost!?
Sa dr Kulićem načinih zajednički snimak za sjećanje.
Vrlo sam zahvalan dr Kuliću na diskusiji koja mi mnogo znači.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: Jul 14, 2016, 17:49:42 »
Bućka je za mene bila novost jer nisam imao priliku da do sada to gledam!
Pratio sam i kolegu Vlada a kako čujem nije imao sreće da bude prvak!
U popodnevnim satima nakon predavanja imali smo prelepu vožnju Dunavom koja je prijala jer nas je rashladila od velike vrućine!
U večernjim satima zajednička večera je donela dosta međusobnih razgovora a imao sam priliku da popričam i sa Lazom iz Kanade.
Na večeri bejahu Zdravko Obradović, Tanja Mrdak, Savo Tadić i dr.

Sve u svemu dan je bio vrlo sadržajan, naravno za mene i radan ali moj saputnik Radojica je uživao u druženju sa kolegama koji su ga okruživali pažnjom!