Ne radim za prodaju,sve sto sam napravio poklonio sam prijateljima ,iskreno neznam sta ni kako bih naplatio....
Evo izrade korak po korak
1. Potrebno je suvo burence (nikako vlazno,rasuseno najbolje) - Burence se isece brusilicom,testerom ili sta je najzgodnije vama
2. Metalni obruci se izbuse i prisrafe u svako polje da se burence ne bi raspalo u tom obliku i vrlo je bitno da se odmah ismirgla lepo i obradi ako je staro kao sto sam ja imao slucaj
3. Iznutra se nanese svuda po malo silikona (moze,a i ne mora) i oblozi folija svuda unutar bureta tako da folija prelazi sve ivice burenceta ,moze i 2 sloja folije da bi bilo sigurnije da voda nece isticati
4. Izmesa se lepak za plocice ili kamen i krene se od dna pa onda svuda okolo
5. Kada se dno i zidovi izlepe svuda( sa malo debljim slojem lepka ) ,ostavi se da prenoci,onda sledeceg dana se sav visak folije isece i po obodu burenceta se oblepi kamen,lepkom ili silikonom ,tu hoce nekad da otpadne kamen ali nije nista strasno popravi se
6. Kasnije se lepi i izradjuje vodopad,pecina,izvor ili vise izvora...
7. Uvek se pri izradi vodopada ostavi crevo od dna ka izvoru i lepo sakrije i zamaskira
8. Moze se pri vrhu izraditi posudica-saksija za mahovinu,cvece,cuvar kuce... ,uvek treba imati mala rupica pri dnu da bi voda pri zalivanju oticala
9. Pumpa za akvarijum se postavi u dnu i takodje zamaskira,na njen izlaz ustekate crevo koje je ostavljeno ukoliko ima vise izvora stavi se racva za pvc crevo i uz pomoc selna pricvrsti ( tako sam ja resio ),u zavisnosti od velicine burenceta i broja izvora uvek birate optimalnu jacinu protoka vode kod pumpe,one su vrlo povoljne to su pumpice za akvarijume od 400din pa sve do 1200din. koju sam stavljao za 3 izvora kod jedne fontane i sasvim je dovoljna za umeren zubor vode
10. Dekoracija kakvu god zelite,moze se izraditi vetrenjaca,crkvica,skoljke,razni predmeti itd..
11. Potrebno je da se dobro prosusi ofarba sandolinom ili cime god zelite i da se pazljivo postavi na zeljeno mesto
12. Ne preporucujem da se radi bez folije,moze ali vremenom ce pustiti vodu
13. Izradjenu fontanu nikako okretati naopako
14. Pri pomeranju uvek hvatati dole i sa spoljne strane,najbolje dve osobe zbog sigurnosti ,uvek postaviti neke letvice kako bi se kasnije lakse manipulisalo sa njome (lakse se uhvati )
15. Uvek proceniti koliko vode moze stati,ako se fontana koristi iskljucivo u dekorativne svrhe,onda mozete koristiti algicid da ne bi voda pozelenila (1l algicida -500din. +- traje 2,3 godine kod male fontanice)
To je to uz malo strpljenja,volje,maste i truda moze se vrlo lako odraditi,a posto smo svi mi pcelari imamo i strepljenja i truda i svega ostalog na pretek.... ,ukoliko resite da izradjujete ovako nesto uvek je najbolje krenuti sa malim burencetom pa kasnije sve vecim i vecim ,kao i pcelarstvo u vecini slucajeva....