Autor Tema: Moje fontane i razne rukotvorine  (Pročitano 8484 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zlatković Ratko

• mgLixUF
  • Larva
  • Član na forumu od: Feb 2015
  • Pol: Muškarac
    • verified girls for adult dating
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pozarevac, 169m
Moje fontane i razne rukotvorine
« poslato: Jun 17, 2016, 11:46:32 »
Pozdrav svima zeleo bih nesebicno da podelim sa vama moje ideje i radove koje svako uz malo volje i truda moze uraditi,za pocetak postavicu 2 od mojih fontana koje sam uradio uz pomoc starih burica i bacvi koje nisu bile moguce za popravku i namenu kojoj prvenstveno sluze, u planu je izrada jedne od ovakvih fontana sa solarnim napajanjem kako bi pcele dobile jos jedan izvor vode on bi koristio prvenstveno za vodu koja ima sadrzaj morske soli ,ne zaboravite prilikom pustanja video da kliknete na hd rezoluciju ...

Fontana 1 sadrzaj materijala:
- staro burence
- 2 kvadrata pvce folije -100din
- 1/2 kvadrata lepka za plocice nije bitno koji 400din.
- 1/4 sandolina 200din.
- Pumpa za akvarijum 450din.
- Kamen i malo silikona po potrebi 
- Skoljke skupljene sa letovanja ili druge dekoracije itd.   _____ ukupno 1100-1200din.

Fontana 2 ima duplo veci sadrzaj materijala kao i cenu sve skupa 2400-2500din.

to je to za sada drage kolege

Van mreže Perović Goran

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Raška-420, Golija-1380
  • Tip košnice: LR
Odg: Moje fontane i razne rukotvorine
« Odgovor #1 poslato: Jun 17, 2016, 12:38:00 »
Bravo majstore ... !

Odlicno uradjeno i dobra ideja.

Van mreže Obradović Miloš

• ono sto je u jednom vremenu istina u drugom je zabluda
  • Pčela
  • Član na forumu od: Dec 2013
  • Starost: 36
  • ljudi dok poucavaju druge i sami uce
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Obronci Kopaonika,Selo Kaševar 700 m/nv Opstina Blace
« Odgovor #2 poslato: Jun 17, 2016, 14:43:11 »
Kolega ovo prelepo izgleda odlicno za dnevne sobe ili terase u stanovima prosto zubor vode je nesto sto stvarno opusta ...e sad ja pretpostavljam kako si odradio sve ovo ali da nebih svi mi predpostavljali ako ti nije tesko opisi ukratko korak po korak izrade ovakvih fontana ...

Van mreže Marisavljević Srđan

• Larva
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 50
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kragujevac 177 m
  • Tip košnice: DB 12
« Odgovor #3 poslato: Jun 17, 2016, 18:28:15 »
Pozdrav svima zeleo bih nesebicno da podelim sa vama moje ideje i radove koje svako uz malo volje i truda moze uraditi,za pocetak postavicu 2 od mojih fontana koje sam uradio uz pomoc starih burica i bacvi koje nisu bile moguce za popravku i namenu kojoj prvenstveno sluze, u planu je izrada jedne od ovakvih fontana sa solarnim napajanjem kako bi pcele dobile jos jedan izvor vode on bi koristio prvenstveno za vodu koja ima sadrzaj morske soli ,ne zaboravite prilikom pustanja video da kliknete na hd rezoluciju ...

Fontana 1 sadrzaj materijala:
- staro burence
- 2 kvadrata pvce folije -100din
- 1/2 kvadrata lepka za plocice nije bitno koji 400din.
- 1/4 sandolina 200din.
- Pumpa za akvarijum 450din.
- Kamen i malo silikona po potrebi 
- Skoljke skupljene sa letovanja ili druge dekoracije itd.   _____ ukupno 1100-1200din.

Fontana 2 ima duplo veci sadrzaj materijala kao i cenu sve skupa 2400-2500din.

to je to za sada drage kolege

Radis li za prodaju ili ...

• mgLixUF
  • Larva
« Odgovor #4 poslato: Jun 18, 2016, 16:27:57 »
Ne radim za prodaju,sve sto sam napravio poklonio sam prijateljima ,iskreno neznam sta ni kako bih naplatio....

Evo izrade korak po korak

1. Potrebno je suvo burence (nikako vlazno,rasuseno najbolje) - Burence se isece brusilicom,testerom ili sta je najzgodnije vama
2. Metalni obruci se izbuse i prisrafe u svako polje da se burence ne bi raspalo u tom obliku i vrlo je bitno da se odmah ismirgla lepo i obradi ako je staro kao sto sam ja imao slucaj
3. Iznutra se nanese svuda po malo silikona (moze,a i ne mora) i oblozi folija svuda unutar bureta tako da folija prelazi sve ivice burenceta ,moze i 2 sloja folije da bi bilo sigurnije da voda nece isticati
4. Izmesa se lepak za plocice ili kamen i krene se od dna pa onda svuda okolo
5. Kada se dno i zidovi izlepe svuda( sa malo debljim slojem lepka ) ,ostavi se da prenoci,onda sledeceg dana se sav visak folije isece i po obodu burenceta se oblepi kamen,lepkom ili silikonom ,tu hoce nekad da otpadne kamen ali nije nista strasno popravi se
6. Kasnije se lepi i izradjuje vodopad,pecina,izvor ili vise izvora...
7. Uvek se pri izradi vodopada ostavi crevo od dna ka izvoru i lepo sakrije i zamaskira
8. Moze se pri vrhu izraditi posudica-saksija za mahovinu,cvece,cuvar kuce... ,uvek treba imati mala rupica pri dnu da bi voda pri zalivanju oticala
9. Pumpa za akvarijum se postavi u dnu i takodje zamaskira,na njen izlaz ustekate crevo koje je ostavljeno ukoliko ima vise izvora stavi se racva za pvc crevo i uz pomoc selna pricvrsti ( tako sam ja resio ),u zavisnosti od velicine burenceta i broja izvora uvek birate optimalnu jacinu protoka vode kod pumpe,one su vrlo povoljne to su pumpice za akvarijume od 400din pa sve do 1200din. koju sam stavljao za 3 izvora kod jedne fontane i sasvim je dovoljna za umeren zubor vode
10. Dekoracija kakvu god zelite,moze se izraditi vetrenjaca,crkvica,skoljke,razni predmeti itd..
11. Potrebno je da se dobro prosusi ofarba sandolinom ili cime god zelite i da se pazljivo postavi na zeljeno mesto
12. Ne preporucujem da se radi bez folije,moze ali vremenom ce pustiti vodu
13. Izradjenu fontanu nikako okretati naopako
14. Pri pomeranju uvek hvatati dole i sa spoljne strane,najbolje dve osobe zbog sigurnosti ,uvek postaviti neke letvice kako bi se kasnije lakse manipulisalo sa njome (lakse se uhvati )
15. Uvek proceniti koliko vode moze stati,ako se fontana koristi iskljucivo u dekorativne svrhe,onda mozete koristiti algicid da ne bi voda pozelenila (1l algicida -500din. +- traje 2,3 godine kod male fontanice)

To je to uz malo strpljenja,volje,maste i truda moze se vrlo lako odraditi,a posto smo svi mi pcelari imamo i strepljenja i truda i svega ostalog na pretek.... ,ukoliko resite da izradjujete ovako nesto uvek je najbolje krenuti sa malim burencetom pa kasnije sve vecim i vecim ,kao i pcelarstvo u vecini slucajeva....

Van mreže Savić Darko

• Pčela
  • Član na forumu od: Jul 2014
  • Starost: 39
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čelinac 550m
« Odgovor #5 poslato: Jun 18, 2016, 17:05:32 »
Bravo kolega Ratko,svaka rec je suvisna,volim takve ljude koji su mastoviti takodje i ja volim raditi razne stvari ali fontane jos nisam.Evo ova tvoja prica me goni da i ja pokusam da napravim fontanicu.lp
svi smo mi ljudi al tesko je biti covjek.

Van mreže Laković Predrag

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vrnjačka Banja, 210 m
  • Tip košnice: Db-12,Db-10
« Odgovor #6 poslato: Jun 18, 2016, 17:33:56 »
Svaka cast Ratko,prelepo.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #7 poslato: Jun 19, 2016, 07:39:28 »
Odličan hobi Ratko!
Treba kao mlad čovek da imaš i smisla i strpljenja a i vremena da se psovetiš ovako lepom zanimanju!
Da si bliže voleo bih da imam ovakvu fontanicu a možda i veću a novac ne bi bio problem!
Ali daleko je pa ti želim da izradiš svaku koju i kakvu zamisliš.

Pozdrav i srećno!

• Pčela
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Obronci Kopaonika,Selo Kaševar 700 m/nv Opstina Blace
« Odgovor #8 poslato: Jun 19, 2016, 08:26:21 »
Kolega odlicno opisan postupak rada odavno sam zeleo da napravim fontanu ali zbog stalnog seljenja nisam bio u mogucnosti ali ova tvoja ideja da od bureta se napravi fontana je za mene idealna jer je prenosiva tako gde god da se selim mogu i fontanu da ponesem...Sta mislis o ideji da se napravi fontana sa vecim slapom ( sa jacom pumpom) i vodenicom a da se u vodenici nalazi Dinama od bicikle a na dinamu da se povezu led sijalice koje bi osvetljavale fontanu podesavanjem jacine pumpe bi se podesavala i jacina svetlosti ...a imam i jos jednu idejicu da se u samoj fontani napravi i akvarijum za dve ukrasne ribe  ( Tu bi trebalo vise posla zbog dezinfekcije kamenja lepka zbog bakterija u vodi ali mislim da bi bilo stvarno lepo  da se odradi) sto se tice prodaje napravi cenu hobi je hobi ali hobi kosta a para nikad dosta tako da prodaj neku malo zaradi i uzivaj u radu...

• mgLixUF
  • Larva
« Odgovor #9 poslato: Jun 19, 2016, 19:59:28 »
Odličan hobi Ratko!
Treba kao mlad čovek da imaš i smisla i strpljenja a i vremena da se psovetiš ovako lepom zanimanju!
Da si bliže voleo bih da imam ovakvu fontanicu a možda i veću a novac ne bi bio problem!
Ali daleko je pa ti želim da izradiš svaku koju i kakvu zamisliš.

Pozdrav i srećno!

Hvala Profesore znace ovakve reci od vas i iskusnih kolega Predraga i ostalih ,Pozdrav...

Kolega Milose vecina ovih pumpica ima potenciometar za jacinu protoka takve su vec fabricke,naravno da se moze napraviti vodenica i dinama koja bi proizvodila odredjeni napon za osvetljenje ili fogger,neznam da li se kod nas moze naci taj fountain fogger lepa je to stvar ko voli...     

Sto se tice akvarijuma,fontana 2 je jako velika mozda na snimku ne deluje tako u njoj su zivele skoro dve godine pet koi sarana i nije bilo problema,niti je radjena bilo kakva dezinfekcija bazena samo lepo isprano i nalivena voda,ali je kasnije bilo prljavstine i algi pa sam odustao,ocistio i koristim algicid i nema nikakvih problema oko prljavstine,jedni moji prijatelji drze dve kornjace i napravili su vestacku plazu kako se ne bi podavile...

Sto se tice para i cene ja to iskreno radim iz ljubavi,neke sam prodao samo zato sto sam morao,toliko su trazili kada su videli da nisam mogao da ih odbijem,naravno nisam ih ucenjivao sve je bilo simbolicno...

Finansijska situacija je jako komplikovana u Srbiji danas,kao i vecina pcelara svi mi imamo primarni posao koji hrani nasu porodicu i ljubavni posao(hobi) koji hrani nasu dusu... nekad dobro dodje i ta para,kao sto kolega Zika kaze volim ja pcele,ali volim i korist od njih, za sada je ovo hobi i ne planiram serijski...

• mgLixUF
  • Larva
« Odgovor #10 poslato: Jun 19, 2016, 21:01:56 »
Fontana 3

• Pčela
« Odgovor #11 poslato: Jun 20, 2016, 09:01:40 »
Upravo tako ljubav je ljubav ali i troskovi su troskovi...treba naci samo neki balans izmedju ljubavi i profita tako da nijedno ni drugo ne trpe posledice...puno pozdrava

• mgLixUF
  • Larva
« Odgovor #12 poslato: Jun 23, 2016, 14:39:58 »
Ostalo dosta malih parcica limova i drveta gledao kako sto bolje da ih iskoristim,pa sam napravio jedno 10tak ovakvih kucica za ptice kada je bila zima i manje posla,ovakve kucice su naselile veverice,ose i ptice...

Van mreže Savić Darko

• Pčela
  • Član na forumu od: Jul 2014
  • Starost: 39
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čelinac 550m
« Odgovor #13 poslato: Jun 23, 2016, 21:41:06 »
Kolega Ratko pravo si osvjezenje na ovom forumu sa svoim rucnim radovima.Mene si odusevio,svaka cast.Bacam se i ja u izradu jedne fontane,bas si mi dao inspiraciju.lp
svi smo mi ljudi al tesko je biti covjek.

• mgLixUF
  • Larva
« Odgovor #14 poslato: Jun 24, 2016, 12:41:05 »
Hvala kolega ,samo napred ,i ti si meni dao inspiraciju za iberovu kosnicu,cim bude doslo vreme dobro ce doci na pcelinjaku ,... sve najbolje...