Autor Tema: Skupština u Baljevcu na Ibru  (Pročitano 4424 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vučetić Milinko

• Larva
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 53
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Josanička Banja 560
Skupština u Baljevcu na Ibru
« poslato: Mart 30, 2014, 20:10:37 »
   Danas je Društvo pčelara Baljevac održalo redovnu godišnju Skupštinu udruženja pčelara,sa organizovanim otkupom i zamenom voska,kao i predavanjem.Otkup i zamenu voska odradili su kolege iz Rače,pčelarska farma Zlatna pčela,a predavač je bio cenjeni kolega,domaćin ovoga našega foruma Djoko Zečević.
   Ispred Društva pčelara Baljevac,mogu da kažem,da su kolege iz Rače otkupljivali sirovi vosak po 4 evra u dinarskoj protivvrednosti,kao i vršili zamenu uz doplatu od 70 dinara po kg-u voska uz kalo od 5% na nečistoću.
   Predavanje je bilo na izuzetnom nivou,pažnju nas pčelara kolega Djoko je uspešno držao preko dva sata predavanja,uz prezentovanje tehnike pčelarenja koju on koristi na svojim stacioniranim,kao i selećim pčelanicima(pčelaniku).Uz to,kolega Djoko je prezentovao i detalje iz prakse drugih kolega pčelara kod kojih je on bio u poseti i pritom usvojio dobru pčelarsku praksu pomenutih kolega.
   Sve potkrepljeno predivnim fotografijama,i naučnim referencama priznatih i poznatih imena pčelarstva.
   Kod nas u Baljevcu,izmedju ostalih,za ovih dvadesetak godina koliko postojimo,bili su predavači:prof.Kulinčević,prof.Lebedev,pokojni prof.Krivcov,prof.Luganski,prof.Konstantinović,prof.Mića Mladenović i još neka eminentna imena pčelarenja,i neka mi neko ne zameri ako sam ga preskočio.
   Od pčelara praktičara,predavači su bili:Veroljub Umeljić (više puta),Milan Matić,Miljko Šljivić (dva puta),Franjo Tomažin,Vlastimir Spasić,prof.matematike Slobodan Miloradović,Ivan Brndušić i još sijaset drugih priznatih kolega,kojih trenutno ne mogu da se prisetim,i molim da mi ne zamere zbog toga.
   Ali današnje predavanje kolege Djoka Zečevića spada u sam vrh odslušanih,uz izuzetnu metodiku,moć da slušaocu održi visok nivo pažnje,povede ga kroz celu sezonu pčelaranja,i opet vrati tamo tačno gde treba.
   Sve čestitke,i srdačan pozdrav.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Skupština u Baljevcu na Ibru
« Odgovor #1 poslato: Mart 31, 2014, 08:13:38 »
Baljevac, 30. marta 2014. godine, sav zablistao u šarenilu procvetalog voća...
Divan i sunčan dan!
Put preko planina Javora i Golije bio je inspiracija i nezaborav!
Susret sa članovima foruma za radost i pamćenje.
Miloš Milosavljević odsluša predavanje i "otrča" na svoj pčelinjak na čuveno Golo brdo!
A i mora da brine o njegovoj Duški!

Milinko Vučetić iz Jošaničke Banje, mlad čovek, doskorašnji predsednik Udruženja, pčelar pomalo stolar,
nudio je neviđenu srdačnost.

Inženjer Branko, predsednik baljevačkih pčelara, neposredan ali malo tih i skroman!
A i kako nebi bio kada je Zlatarski zet!
Tu je i Momčilo, kako ga zovu, Tanasko naš novi član i i deda Ivan (82), krepak i razgovorljiv pčelar!

Gle čuda, upoznah i vrlog Žiku Stefanovića, pčelarskog pesnika i autora najveće vrškare na svetu!
Sećam se stihova o pčeli o kojima je naš Deda Luković pisao na našem forumu, a nedavno i Rade Kostadinović!

U sali i priličan broj mladih dečaka, što je obavezivalo na što jednostavniji pristup mom izlaganju!

Tu su na kratko bila i dva pčelara iz Raške, Stamenko i Vujanac!
Oni su sa njihovim udruženjem bili moji gosti na Zlataru 2008 godine!
Došli da se vidimo!
Pozdravismo se a oni u obavezama i žurbi odoše za Rašku!
Hvala im na korektnosti.

Moj saputnik je bio prof. Ilić, član našeg foruma...tast Brankov... sve bolje od boljega, što bi narod rekao!

I iskrena konstatacija: sve je bilo za pamćenje, slušaoci, novi poznanici, susret sa starim, živopisni put preko dve lepotice (Javor i Golija), ručak i pčelarski razgovori...

Hvala kolegi Milinku na lepim rečima za moje predavanje, trudio sam se kao i uvek!
Drugačije ne umem i ne bih, jer to pčelari plaćaju!

Sa Brankom već ugovorismo novi susret za 27. jul ove godine!

Pozdrav i hvala vam poštovani prijatelji!
« Poslednja izmena: Mart 31, 2014, 08:19:03 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #2 poslato: Mart 31, 2014, 09:39:58 »
U povratku iz Baljevca za Zlatar, kolega Ilić i ja smo na poziv Živojina svratili u njegov "umetnički" dom u Studenici!
Iako je bila već noć, Žika nas je dočekao raširenih ruku inasmejana licaOvaj 80-togodišnji pčelarski pesnik i umetnik,
politikolog po zanimanju, svojevremeno direktor u Rudnicima, veliki je zaljubljenik u poeziju a Bogami ima dara i za druge umetnosti!
Zateksosmo u tri prostorije razne prirodne eksponate od drveta koje Žika farba, polira i od njih pravi stvara svojom umetničkom vizijom,
prirodno-ljudske kompozicije!
Živojin je i autor najveće trmke na svetu, nagarđene najvišom nagradom na Tašmajdanu 1998. godine!
Takođe izradio je i najveću pčelarsku kapu na svetu, kojamje nagrađena na izložbi "Pčelarstvo Potkopaonika i Golije 2000"

Sva divljenja i pohvale od strane moje malenkosti, su amo su kap u okeanu vrlina sa kojima poštovani kolega Žika raspolaže !

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: Mart 31, 2014, 09:54:57 »
Na rastanku Živojin nas je ispratio do puta a uz prijateljski stisak ruku i srdačan pozdrav, požele nam srećan put za Zlatar!
Kao pažnju za ovaj prvi susret, Žika nam je poklonio po tri njegove knjige a noćas do 2.30 sam već dve pesmarice o pčeli isčitao!
Knige o pčeli su maestralne, jednostavno neponovljive, a kako receznet napisa, "Živojin je svoje uradio, savremenim jezikom i nardonim žargonom, hrabro rešio da poduči ovaj čudni moderni svet, kako i zato se treba vratiti pčeli i njenim proizvodima..."

Ja bih samo dodao, Žika je pokolenjima ostavio snažan poziv da mu se svi pridruže, da "ljube" pčelu i njenu snagu da nam podari najslađe plodove prirode u najdivnijem obliku!

Živ nam i zdrav bio gospodine Žiko.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: Mart 31, 2014, 20:39:41 »
Ona narodna da istina uvek izađe na videlo, juče sam se u to uverio?
Naime, saznao sam da je Skupština pčelara u Baljevcu 2006. godine donela odluku da njihov predstavnik obavezno podrži
moju kandidaturu za izbor predsednika Spos-a, ali je njihov predstavnik, tadašnji predsednik Dragojlović glasao protiv mene i to mi je i saopštio u jednom našem telefonskom razgovoru!
Naravno, tada i Raška ode kao i Aleksandrovac a predstvanik Osečine moj prijatelj Dragan - Bucko je pio kafu i zakasnio na glasnje!?
Upravo mi je baš toliko glasova nedostajalo da tada postanem predsenik Spos-a

A ljudi ko ljudi, nakon nekoliko godina dođoše (bez imalo stida, mislim na predstavnike koji su trebali glasati), na Zlatar da posete moj pčelinjak i poslužiše se u mom domu kao najrođeniji!?
Takvi smo i to je nažalost, naš mentalitet?
Juče ne beše dotičnog gospodina na predavanju, valjda nije imao savesti da prostupi!?

U svakom slučaju, hvala Milinku i kolegama iz Baljevca za tadašnju podršku, na koju je pljunuo njihov tadašnji predstavnik
za koga juče nisam čuo neke reči hvale!?

Van mreže Vučetić Milinko

• Larva
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 53
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Josanička Banja 560
« Odgovor #5 poslato: Mart 31, 2014, 21:39:36 »
   Istina uvek izadje na videlo.
   Meni lično nije bitno to o kome se tog momenta radilo,već o tome da je neko besramno pogazio odluku nas pčelara koju smo većinom doneli.
   Do jučerašnjeg dana ja lično nisam poznavao Djoka Zečevića,i nisam znao za detalje izborne Skupštine SPOS-a,ili itekako se sećam naše odluke kog kandidata da podržimo tom prilikom.
   Tog momenta na nas niko nije vršio pritisak,sugerisao za koga bi trebalo da glasamo i slično,mi smo se poneli idejom da je to kandidat koji je sa naših terena,promoviše brdsko-planinsko pčelarenje,dobar poznavalac pčelarstva i da ne nabrajam dalje.
   Medjutim očigledno je da je neko naknadno izvršio pritisak na našeg predstavnika u Skupštini,i on je glasao protivno naše odluke,što mi do jučerašnjeg dana nismo znali.
   Neka mu je na ,,čast".