Naravno ako si dobre volje?
E, moj dragi prijatelju. Moglo je posle upitnika i smajli ...
Pa ja sam uvek dobre volje, ne propuštam ni dan da ne pročitam sve poruke, ali ne pišem često jer ponekad i jedna reč krivo protumačena dovodi do nesporazuma pa i svadje. Prag tolerancije je nažalost vrlo nizak.
Ali vratimo se temi.
U svom predavanju, kolega iz Grčke je naveo ovaj recept (da ne ponavljam, vidi se na slici), i da se te trake, po 4 u društvu stave preko satonoša i krajevi između ramova. Ostavljaju se 42 dana (to bi bili 2 ciklusa radilice m.z.) i da veliki procenat varoe otpadne.
Ipak, kako je predavač rekao, ovo je još u fazi eksperimenta i ispitivanja i rezultati će naknadno biti poznati, što ne znači da ne može da se na nekoliko društva proba.
Inače, oko tretmana protiv varoe, naglasio je da treba da svi pčelari u isto vreme tretiraju na širem području.
Interesantno je, da je kod njega glavna paša Medljika bora, i da se javlja u oktobru.
Cena meda na malo je 8-20 Eur.
Najskuplji 20 Eur. je med iz peloponeza gde ima Timijana, i mnogo se traži ali ga malo ima, pa pošto je jako aromatičan, pčelari dopunjuju šećernim sirupom, a da se ne primećuje