Autor Tema: Skoplje, Naučno stručno savetovanje  (Pročitano 9880 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stojanovski Blagoja

• Blagoja Stojanovski
  • Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Avg 2013
  • Starost: 57
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Skopje, s. Badar 250 mnv
Skoplje, Naučno stručno savetovanje
« poslato: Decembar 14, 2013, 18:18:43 »
Danas sam prisustvovao svom prvom Naucno strucnom savetovanju, koje se kod nas odrzalo posle 10 god pauze - pa organizatori nisu stavili rimski broj koje je jer posle tolke pauze nemozes ni da kazes da je ovo prvo da ne bi zvucalo tendenciozno. tema je bila karakteristike pcele Apis mellifera macedonica, razvoj legla, higiena, podloznost na bolesti - kaoi najvaznije prosecna proizvodnja meda po kosnicu. Evo i po neku slicicu
« Poslednja izmena: Decembar 15, 2013, 21:44:57 od strane admin »

• Blagoja Stojanovski
  • Jaje
  • **
Odg: naucno strucno savetovanje
« Odgovor #1 poslato: Decembar 14, 2013, 18:20:35 »
a evo kako u Sloveniji site svoje sanduke od medveda-tako nam objasnio gost iz slovenije.

Van mreže Potočnik Istok

• Lutka
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Šprinc 250m
« Odgovor #2 poslato: Decembar 14, 2013, 18:23:53 »
A ko je bio gost iz Slovenije?

Van mreže Kostadinovski Đole

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Skopje, Vodno 365 m
« Odgovor #3 poslato: Decembar 14, 2013, 21:04:12 »
A ko je bio gost iz Slovenije?

gost is Slovenije bio je    prof.  d-r  Ales  Gregorac

• Blagoja Stojanovski
  • Jaje
  • **
« Odgovor #4 poslato: Decembar 15, 2013, 08:28:41 »
Jeste tako je, prof dr Ales Gregorc iz poljoprivrednog instituta Slovenije cija tema su bile odgajivacnice za kranjsku pcelu, koje su pod nadzora instituta. Savez pcelara slovenije je registrovan kao odgajivacka organizacija za kranjsku pcelu tj A.m . Carnica . otisli su tako daleko da rade cak i vestacku oplodnju matica..

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Skoplje, Naučno stručno savetovanje
« Odgovor #5 poslato: Decembar 15, 2013, 21:49:55 »
Kolega Blagoja,
morao sam da malo popravim naslov jer smatram da je savetovanje bilo u Skoplju, zar ne?
A ako jeste trebsao si ga i nasloviti tako!
Inače, lepo je i korisno saslušati stručnjake koji uvek imaju šta novoga reći nama pčelarima.
Sve čestitke za to.

Jedno posebno pitanje za koje bih zamolio odgovor?
Da li je još uvek sa časopisom aktuelan Aleksandar Mihajlovski - Melitagora koji je naš član od marta 2012. godine ali se nikada nije javljao na ovom forumu!?

Pozdrav

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #6 poslato: Decembar 16, 2013, 09:56:35 »
Evo i moje impresije sa ovog dogadjaja.
Prvo i mozda najvaznije, ovo nije bilo klasicno savetovanje organizirano od Republickog saveza ili nekog pcelaskog drustva, jer Savez koro i da nema neku aktivnost i kao i da ne postoji, a ia ao nekoliko aktivnih drustava.
Savetovanje je organiziralo nevladina organizacija "Mac Bee" u kojoj clanuju strucnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta, i drugi strucni kadrovi (uglavno koji su diplomirali na ovo fakultetu), i vrse naucna istrazivanja, vrsena i u Nemackoj, pa je prof. Aleksandar Uzunov doktorirao, na temu genetike, i nastavljaju sa istrazivanjima pcele Apis Melifara Macedonika.

U vezi Aleksandra Mihajloskog, sto je pitao Djoko, on je bio prisutan tamo, druzio sam se snjim, a mozete pogledati kopletni izvestaj sa slikama na njegovo blogu "Ziveti sa pcelama" http://blogirame.mk/g/132e785e/
Inace Melitagora odvno ne izlazi, jer je on to privatno finasirao, a nije dobijao pomoc od nadleznih, pa je prekinuo izdavanje, zbog finansiskih problema ...

• Blagoja Stojanovski
  • Jaje
  • **
« Odgovor #7 poslato: Decembar 16, 2013, 09:57:39 »
u pravo ste profesore Djoko, tek sam sad video da nisam napiso gde se savetovanje odrzalo (verojatno od uzbudjenja) , jeste odrzalo se u Skopje na poljoprivrednom fakultetu. a na vase ptanje vidim je vec odgovorio moj zemljak Dragi i hvala mu jer za taj casopis nisam imao nikakvih informacija.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
« Odgovor #8 poslato: Decembar 20, 2015, 22:16:28 »
Danas je u Skoplju odrzano II naucno strucno savetovanje pod imenom "Pcelarki dan - znanje i druzenje".
Organizator dogadjaja je MakBee (http://www.macbee.mk/Index.htm), a prisustvovalo je oko 150 pcelara iz svih krajeva MK. Glavni predavac je bio Nikola Kezic iz Zagreba, tema bolesti pcela, sa akcentom na Nozemozu.
U saradnji sa Slow Fud-om bilo je izlozeno vise od 20 vrsti meda za degustaciju, a na kraju i koktel sa puno SlowFud jelima i picem.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
« Odgovor #9 poslato: Januar 28, 2018, 22:02:15 »
Danas je u Skoplju na Poljoprivrednom fakultetu održano III naucno strucno savetovanje pod imenom "Pcelarki dan - znanje i druzenje 2018".
Savetovanju je prisustvovalo 200 pčelara (limitiran broj) iz svih krajeva Makedonije.
Na početku su pretstavnici Macbee-ja podneli izveštaje o njihovim aktivnostima, a glavno predavanje "Celogodišnji ciklus pčelarenja sa 500 košnica " je održao d-r Leonidas Haristos sa instituta za pčelarstvo Nea Moudania na Halkidikiju Grčka.
G-din Haristos je studirao u Beogradu, pa je predavanje držao na Srpskom.
Bilo je mnogo susreta sa kolegama, posebno sa našim Marjanom Petrovskim, Dragi Nikoloski, Aleksandar Mihajlovski i mnogo drugih.
Interesantan je novi način borbe proiv varoe oksalnom kiselinom.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #10 poslato: Januar 30, 2018, 13:30:22 »
Odlično Dragi, vidim selfi vas trojice.
Ikao piše na slajdu voleo bih kada stigneš da nam malo opišeš taj novi način tretmana sa oksalnom kisleinom?
Naravno ako si dobre volje?
Inače čini mi se da je bilo vrlo korisno III naučno savetovanje.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
« Odgovor #11 poslato: Januar 30, 2018, 20:48:08 »
Naravno ako si dobre volje?
E, moj dragi prijatelju. Moglo je posle upitnika i smajli ...
Pa ja sam uvek dobre volje, ne propuštam ni dan da ne pročitam sve poruke, ali ne pišem često jer ponekad i jedna reč krivo protumačena dovodi do nesporazuma pa i svadje. Prag tolerancije je nažalost vrlo nizak.

Ali vratimo se temi.
U svom predavanju, kolega iz Grčke je naveo ovaj recept (da ne ponavljam, vidi se na slici), i da se te trake, po 4 u društvu stave preko satonoša i krajevi između ramova. Ostavljaju se 42 dana (to bi bili 2 ciklusa radilice m.z.) i da veliki procenat varoe otpadne.
Ipak, kako je predavač rekao, ovo je još u fazi eksperimenta i ispitivanja i rezultati će naknadno biti poznati, što ne znači da ne može da se na nekoliko društva proba.
Inače, oko tretmana protiv varoe, naglasio je da treba da svi pčelari u isto vreme tretiraju na širem području.

Interesantno je, da je kod njega glavna paša Medljika bora, i da se javlja u oktobru.
Cena meda na malo je 8-20 Eur.
Najskuplji 20 Eur. je med iz peloponeza gde ima Timijana, i mnogo se traži ali ga malo ima, pa pošto je jako aromatičan, pčelari dopunjuju šećernim sirupom, a da se ne primećuje :-X

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
« Odgovor #12 poslato: Januar 27, 2019, 19:16:55 »
Danas se u Skoplju, u organizaciji udruženja Makedonska pčela ( http://www.macbee.org/en/ ) , održano naučno stručno savetovanje pčelara.
Na programu su bile tri teme, a glavni predavač je bio Martin Gabel iz Kirhajna Nemačka, a tema je bila "Prekin i uklanjanje legla kao metod tretiranja medonosnih pčela protiv varoe."

Na istom mestu nešto kasnije, trebalo ja da održi predavanje član našeg foruma Saša Tatomirov, pa bi to bilo celodnevno uživanje ali nažalost, iz objektivnih razloga, sinoć je Saša otkazao predavanje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #13 poslato: Januar 27, 2019, 21:49:19 »
Dragi prijatelju, ti si došao u Skoplje čak iz tvoje Demir Kapije da prisustvuješ i to je za poštovanje ali mislim da je Saša sprečen jako lošim uslovima za putovanje.
Evo ja sam već dva dana na predavanjima u Banatskom Karlovcu i danas u Beogradu, ali su juče, prekjuče i u petak uslovi vožnje bili najgori mogući ali sam ipak uspeo da stignem i održim predavanja.
Veliki pozdrav Kolegama!

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
« Odgovor #14 poslato: Januar 28, 2019, 19:16:34 »
Tako je profesore, prešao sam više od 100km po veoma lošim uslovima (oko 30 cm snega kod mene i mraz) da prisustvujem savetovanju, a sa radošću sam očekivao susret sa Sašom (već sam zamišljao sliku i izveštaj na forumu).
Ipak, nisu vremenski uslovi bili razlog otkazivanja (odlaganja), već iznenadni zdravstveni problemi u porodici.
Nadam se da je sada sve u redu kod Saše, a za predavanje ima vremena.