Autor Tema: Predavanja Društva pčelara Kraljevo u sezoni 2013/2014.  (Pročitano 16882 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Lazović Aleksandar

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Apr 2012
  • Starost: 55
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Sirča, 270mnv
Predavanja Društva pčelara Kraljevo u sezoni 2013/2014.
« poslato: Decembar 04, 2013, 08:21:56 »
Društvo pčelara Kraljevo počelo je sa tradicionalnim zimskim okupljanjima na debatnim klubovima 18. novembra u renoviranoj sali od nekih četrdesetak mesta u prostorijama Društva.
- Tog dana, predavanje održao je predsednik DPK Dragan Rakićević o svojoj protekloj pčelarskoj godini, sa osvrtom na nevolje koje su ga zadesili letos i iskustva kroz koja je prošao u radu sa Veterinarskim institutom, inspekcijom i drugim državnim organima, kolegama pčelarima i "pčelarima".
Predavanje je pratila video prezentacija sa fotografijama slikanim na terenu prilikom uništavanja košnica, putem video bima iz laptop računara, oba kupljena iz realizovanog projekta Grada Kraljeva za pomoć udruženjima građana.

- Naredno predavanje, 25. novembra održao je kraljevčanin Živorad Vasović, na temu uzimljavanja pčelinjih društava, sa osvrtima na obezbeđivanje dovoljnih količina hrane za zimski period i borbu protiv varoe.

- U sali Poljoprivredne škole, Društvo pčelara Kraljevo je pre dva dana održalo ovonedeljni debatni klub. Bili smo počastvovani gostovanjem Mome Milojevića sa predavanjem o proizvodnji matične mleči, koje smo odslušali u dahu, u trajanju od punih stotinak minuta. Na kraju je usledila i diskusija, iz koje se videlo da su razbijeni tabui proizvodnje mleči a stekao se i utisak zainteresovanosti mnogih pčelara ovim metodama i postupcima.

Debatni klubovi se nastavljaju svakog ponedeljka u 18 časova. Sledeće predavanje će održati lokalni kraljevački pčelar, a naredno, 16. decembra... Pa neka se sam izjasni član ovog foruma, pominjaće se borove iglice i pelen :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Predavanja Društva pčelara kraljevo u sezoni 2013/2014.
« Odgovor #1 poslato: Decembar 04, 2013, 08:27:34 »
Svaka vam čast kolega Aco na organizaciji debatnog kluba i predavanja koja su u ovim zimskim danima i po pčelarevom planu
na dnevnom redu! O tome sam pisao u Pismu pčelarima za januar 2014. godine u časopisu Pčelar!
Ne sumnjam da je kolega Momo "iritirao" kolege na razmišljanja o proizvodnji mleča!
On je veliki stručnjak za ovu temu.

Pozdrav kolegama iz Kraljeva.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: Predavanja Društva pčelara Kraljevo u sezoni 2013/2014.
« Odgovor #2 poslato: Decembar 04, 2013, 08:33:28 »
Debatni klubovi se nastavljaju svakog ponedeljka u 18 časova. Sledeće predavanje će održati lokalni kraljevački pčelar, a naredno, 16. decembra... Pa neka se sam izjasni član ovog foruma, pominjaće se borove iglice i pelen :)

Eh sta ti novinarski nemrini duh?

Pa da ne bude nedoumice, u ponedeljak 16. decembra u 18h casova odrzacu kod mojih kraljevcana (Gradu moje mladosti, a neke kazu i lepote) predavanje na temu Hrana i ishrana pcela i KAS-81.
Najteze je biti pop u svom selu, pa i predavanje odrzati pred svojim komsijama, ali napred koliko se moze, ali nazad nikako.
Ovo rukovodstvo DP Kraljevo gazi krupnim koracima, svaka karika u lancu ima svoje vazno mesto i veoma je jaka. Jos ce se za njih uskoro itekako cuti, a ja sam se vec uverio.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
Odg: Predavanja Društva pčelara kraljevo u sezoni 2013/2014.
« Odgovor #3 poslato: Decembar 04, 2013, 08:54:47 »
Ne sumnjam da je kolega Momo "iritirao" kolege na razmišljanja o proizvodnji mleča!
On je veliki stručnjak za ovu temu.

Ne samo za proizvodnju vec i primenu. Neke sede glave pitaju da li i koliko pomaze?
Lakse je pcelarima da proizvode maticnu mlec nego da uzgajaju africke sljive.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Jaje
  • **
« Odgovor #4 poslato: Decembar 04, 2013, 09:34:41 »
Živa istina, tako je bilo :)

Van mreže Milojević Momčilo

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kragujevac, Teferic nv 260m
« Odgovor #5 poslato: Decembar 04, 2013, 22:14:05 »

Па ево да искористим прилику да се још једном захвалим руководству ДП Краљево на изванредној организацији свог дебатног клуба у оквиру којег сам и одржао своје предавање овог понедељка. Не бих издвајао појединце, јер Друштво функционише тимски у шта сам се уверио те вечери како у припреми  предавања које сам  одржао тако и касније у оквиру необавезног дружења у новим просторијама  на којима им завидим  и које делују као кутија шибица, а све сређено и урађено њиховим личним радом.  Онакав однос  и начин рада гарантује успех.
                                          И још, ако сам слободан рећи, мислим да је  за сваког предавача најважније да што уверљивије пренесе тему и сачува  концентрацију присутних, али  са друге стране и да сала буде пуна.  Краљевчани су по мом суду то овога пута  са своје стране успели у сваком погледу.
                                          Исто тако захвалност и колеги Зечевићу на лепим речима овим поводом, и макар одговор у истом правцу: Тачно је, одмах је било  повећаног интересовања за овај вид пчеларења , а доказ је  и то  да је  жива реч јача од прочитаног текста, јер мистификација о матичној млечи  као о некој немогућој мисији где и када  се на прави начин исприча, бива демистификована и од колега пчелара максимално прихваћена. ДП Краљево је очит пример.

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #6 poslato: Decembar 04, 2013, 22:36:52 »
Свака час Друже, види се то на фоткама да су присутни заинтересовани за пчеларство уопште
а кад су урадили и спремили ову салу за предавања наравно да су и посвеќени, поздрав за Краљевчане
а и за тебе Ацо, Шумадинац ќе вам још више разлепшати пч. друштво и добиќете проток нових информација!
« Poslednja izmena: Decembar 04, 2013, 22:50:02 od strane admin »

• Jaje
  • **
« Odgovor #7 poslato: Decembar 05, 2013, 11:36:54 »
Pajo, kamo lepe sreće da je ONO naša sala :)
To je sala Poljoprivredne škole, koja je jedna od institucija sa kojima DPK ima sjajnu saradnju. Sala nam je, uz prethodnu najavu, besplatno na raspolaganju kad god poželimo. Imamo još par sala na raspolaganju, pa ih koristimo naizmenično, da ne dosađujemo previše:
Sala Privredne komore: http://brdsko-planinskopcelarenje.com/forum/index.php?topic=1605.msg17525#msg17525
Sala Gradske skupštine: http://brdsko-planinskopcelarenje.com/forum/index.php?topic=1661.msg18296#msg18296

Do sada smo za debatne klubove iznajmljivali prostorije Saveza gluvih i nagluvih, a sada kombinujemo sve te i ovaj naš prostor koji ću, evo obećavam, da slikam sledećeg ponedeljka, pa kačim ovde fotku...

Šumadinac? 8)
I ja sam Šumadinac kad odem na pčelinjak... Južna granica Šumadije je reka Zapadna Morava, a Kraljevo je 2-3 kilometra dalje. Ali je Sirča taman gde treba, sa prave, šumadijske strane reke. :)

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #8 poslato: Decembar 05, 2013, 18:03:22 »
Друже,биќе и ваших сала ако само овако наставите,добром организацијом и посвеќеносќу!
Шумадинац-Раде Костадиновиќ,ја га из милости зовем тако,али и тебе ќу ако хоќеш ти само реци! ;D
поздрав

Van mreže Baltić Milan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: MATARUGE 220 mnm
  • Tip košnice: db 10
« Odgovor #9 poslato: Decembar 07, 2013, 22:46:47 »
    Aco je sve to lepo objasnio nema se tu sta mnogo dodati.  Uz pet predavaca SPOS-a koji su planirani za ovu sezonu dogovorili smo saradnju ( razmenu predavaca) sa pcelarima Trstenika i Krusevca. Tako da ima dosta toga sto se nauci na tim predavanjima (debatnim klubovima). Naravno da i medju nasim pcelarima ima odlicnih predavaca. Kako sezona bude odmicala tako cemo se i dalje javljati i pisati o tome. Momo je samo prvi probio led i hvala mu na odlicnom predavanju. Visoko je podigao letvicu pa sad Rade nek razmislja kako ce  i sta ce on . Salim se naravno Rade je dobar i tu nema problema.

• Matica
« Odgovor #10 poslato: Decembar 08, 2013, 08:39:43 »
Momo je samo prvi probio led i hvala mu na odlicnom predavanju. Visoko je podigao letvicu pa sad Rade Kostadinovic, nek razmislja kako ce  i sta ce on. Salim se naravno Rade je dobar i tu nema problema.

Moj skolski druze i cimeru sa studija, u svakoj sali ima vrlo malo sale, mnogo vise istine.
U pocetku jeste bilo treme itekako pred svako predavanje, ali sada kada je vec 31 bilo za 18meseci, toga ima u veoma maloj meri "ono pozitivna trema". I u ovom poslu kao svakom drugom mora svakodnevna priprema, priznali mi to ili ne.
U Kragujevcu 12. Krivelju kod Bora 14. pa evo me u Kraljevu 16. decembra.
Od svega jedino me plase vremenski uslovi i putovanje po cesto zaledjenim drumovima.

• Jaje
  • **
« Odgovor #11 poslato: Decembar 08, 2013, 13:36:29 »
Ko je raspoložen da čuje kako teče razvoj crkvenog pčelinjaka u manastiru Žiča, dobro je došao na predavanje Pavla - Paja Vujanovića. Ponedeljak, 9. decembra, sala Društva pčelara Kraljevo, 18 časova.

• Jaje
  • **
« Odgovor #12 poslato: Decembar 16, 2013, 12:39:33 »
Samo da podsetim, danas u sali Poljoprivredne škole:

... u ponedeljak 16. decembra u 18h casova odrzacu kod mojih kraljevcana (Gradu moje mladosti, a neke kazu i lepote) predavanje na temu Hrana i ishrana pcela i KAS-81.

Van mreže Baltić Milan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: MATARUGE 220 mnm
  • Tip košnice: db 10
« Odgovor #13 poslato: Decembar 16, 2013, 22:44:00 »
    Danas  u 18 sati u sali Poljoprivredne skole u Kraljevu predavanje pcelarima Kraljeva odrzao je Rade Kostadinovic.
 Tema: Hrana  i ishrana pcela i KAS-81. U prepunoj sali sat ipo paznju je plenio svijim detaljnim opisima i objasnjenjima kako i sta treba raditi. Predavanje su pratili i pcelari iz okolnih drustava.Predavanje je bilo besplatno na cemu smo mu veoma zahvalni.
    Druzenje je nastavljeno i posle u prostorijama DP Kraljevo.

Van mreže Milojević Momčilo

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Dec 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kragujevac, Teferic nv 260m
« Odgovor #14 poslato: Decembar 16, 2013, 22:51:38 »

Поздрав за целокупну ,,екипу``организатора  пчеларских догађања из Краљева. Још једном носим пријатне утиске после мог предавања  пре две недеље и дружења са вама.