Oko 70 pcelara u velikoj sali ZOIL Dunava u Velikoj Plani uz prisustvo predsednika Opstine imalo je druzenje sinoc 27. novembra od 17 do 19,15 sati.
U prvom delu, predsednik Drustva Nikolic Dragan je upoznao prisutne o dosadanjim aktivnostima i buducim zadacima pcelara ovog udruzenja.
Dogovorili su se da organizovano idu na mirni protest 4. decembra u Beograd protiv GMO u Srbiji.
A zatim je predsednik opstine u duzem govoru istakao odlicnu organizaciju ovog drustva i finansijsku pomoc lokalne samouprave pcelarima VP. U toku ove godine opstina je sufinansirala sa 50% nabavku 585 paketnih rojeva i nove kosnice. Ali sto je jos vaznije, predsednik je dalje obecao da ce i naredne 2014 godine pomoc lokalne vlasti pcelarima biti jos veci, a nikako manji. Opstina se nece ni u kom slucaju mesati u nacin rasporedjivanja te pomoci pcelari, a posebno je istakao "niko mi se nije od pcelara zalio na vas dosadasnji rad i nacin raspodele nase pomoci".
Buran aplauz pcelara podrzao je svog predsednika opstine, a kako i ne?
Inspirisan ovim nadahnutim govorom funkcionera poceo sam svoje predavanje na temu: Hrana i ishrana pcela (optimalna kolicina hrane za zimovanje, dopuna hrane, stimulacije:secerni sirup, secerno medno testo-recepti, KAS-81; sastav, koristi, nacin pripreme, primena, sopstvena iskustva).
Sat i 20min sam postupno izlagao ovu temu, koju su pcelari sa najvecom paznjom i u potpunoj tisini slusali. Posebno se zahvaljujem Rancic Zoranu koji mi dosta pomagao oko racunara dok sam prakticno prikazivao pripremljene biljke za KAS. Jedino me je iznenadilo da niko od njih do sada nije koristio KAS, a samo je jedan kolega izjavio da koristi alkoholnu tinkturu pelina (kao sto radi DJoko).
Posle odrzanog predavanja oko 20min sam odgovarao na sva pitanja prisutnih, a njih desetak je obecalo da ce obavezno u martu 2014 pripremiti KAS i dati svojim pcelara, naravno moj kontakt telefon i mail adresa bice uvek dostupni.
Podelio sam svima i pisano Uputstvo pripreme i primene KAS-a.
Mozda je prisustvo predsednika opstine skupu pcelara i predavanju u velikoj meri doprinelo da sve bude veoma uspesno te veceri u Plani.