Autor Tema: Bratimljenje UP Podgorica i DP Kragujevac  (Pročitano 7339 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Bratimljenje UP Podgorica i DP Kragujevac
« poslato: Novembar 10, 2013, 15:52:55 »
U petak, 8. novembra 2013.godine u Svečanoj sali Skupštine Grada Kragujevca potpisali su Povelju o bratimljenju UP Podgorica i DP Kragujevac, pedsednici drustava Mirko Sćepanović i Milutin Petrović.

Ideja o bratimljenju podgoričkih i kragujevačkih pčelara potekla od Mirka Sćepanovića i poznatog kragujevačkog pčelara i proizvodjača košnica i ramova Ratka Živanovića, koju su jednoglsno usvojila rukovodstva oba pčelarska društva. Navedenog dana Ratko Živanović, Rade Kostadinović i Zoran Nikolić u ranim jutarnjim satima sačekali su autobus sa oko trideset podgoričkih pčelara i bili su im domaćini u njhovom celodnevnom veoma bogatom programu u Kragujevcu tog dana.
Tačno u 10,00 sati uz tradicionalnu dobrodošlicu u Skupštini Grada uz so i pogaču i prisustvo dvadesetak kragujevačkih pčelara, pomoćnici Gradonačelnika Dr Snažana Živanović Katić i Sladjan Radovanović uponali su drage goste o istorijatu Kragujeva i svim aktivnostima lokalne samouprave na polju agrara i veoma dobroj saradnji sa nasim pčelarima svih 9 poslednjih godina, sa posebnim akcentom na projekat koji se sve ove godine veoma uspešno realizuje „500 selekceionisanih matica za 500 novih pčelinjih društava kragujevačkih pčelara“ koji se finansira iz agrarnog budžeta.
Predsednik UP Podgorica u svom nadahnutom govoru zahvalio se funkcionerima Grada na dobrodošlici i urucio im veoma vrednu ikonu „Svetog Djordja“ – slave Grada, koja će krasititi kabinet Gradonačelnika.  Našem društvu pčelara uručena je ikona manastira Ostrog, jedne od najvećih pravoslavnih svetinja. Naravno svi kragujevacki elektronski i pisani mediji dali su duže priloge u svojim redovnim informativnim programima.
Od 11-14,30 sati podgoričani su bili u poseti Firmi „Mineli“ iz Kragujevca gde su razgledali celokupan proizvodni program za pčalrastvo koji broji oko 250 različitih proizvoda. Brojne vrcaljke, otklapači, topionici za vosak, posude za med, i drugo, sve izradjeno od Inosa goste je oduševilo.  Obzirom na veliku udaljenost od Kragujevca, ovo je prvi susret podgoričana sa ovim proizvodnim pogonom koji je jedan od najpoznatijih na Balkanu, a preko 95% svojih proizvoda izvozi. Gosti su razgledali i proizvodne programe kraguječana Ratka Živanovića, Zore Milenković i Milana Predojevića.
Zatim smo posetili u obližnjem mestu Goločelo savremeni veoma lepo opremljen konterjner sa 48 desetoramnih DB košnica profesionalnog kragujevačkog pčelara Milije Kneževića. Lepo vreme sa oko 25stepeni imamilo je pčele iz košnica pa je sam utisak ove posete utoliko mnogo veći.
Goste smo poveli u Šumarice kod spomenika streljanim djacima 21. oktobra 1941.godine gde su položili venac UP Podgorica i minutom ćutanja odali dužnu poštu nevinim žrtvama.
Sledeća odredište podgoričkih pčelara bila je poseta Firmi „Nektar“ u Kragujevcu – pogon za preradu voska, Vite Stevanovića. Ovde su imali prilike da vide dve savremene mašine nemačke firme „Ričer“ koje imaju mogućnost prerade do 1000kg  voska za dvadeset četiri sata.
Sledeće odredište bila je poseta Firmi „Biodvig“ gde su vlasnik Igor i Dosta Palić pokazali pogon za otkup i homogenizaciju meda koji se otkupljuje od clanova Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Ogromna posuda od oko 20 tona za homogenizaciju meda ostavila je inpresivan utisak na sve goste. Igor Palic je poklonio svakom gostu po knjigu njegovog pokojnog oca profesora Velimira „Osnovi pčelarstva“ i brojne čajne mešavine po kojima je ova firma nadeleko poznata.

Od ranih večernjih sati u poznatom restoranu „Andreja“ uz bogat mužički program lokalnog benda i prisustvo velikog broja kragujevačkih pčelara počelo je druženje uz bogatu trpezu. Podgoričani su doneli svoje domaće nadaleko poznato vino i lozovu rakiju, a mi smo pripremili paznati „šumadijski čaj“. Pomoćnik gradonačelnika gospodin Radovanović ponovo je bio sa nama cele večeri, što je još jedna potvrda da kragujevački pčelari imaju odličnu saradnju sa lokalnom vlašću. Smenjivale su se pesme crnogorskog krša i šumadijskih proplanaka koje su uz muzičare pevali i svi gosti. Sklopljena su i mnoga lična prijateljstva, samo nama pčelarima znana, uz ugovoreno iduće druženje kod pobratima u Podgorici sledeće godine. Ovo druženje potrajalo je duboko u noć, kada su gosti otisli na kraći odmor jer ih je program posete čačanskih pčelara očekivao već sledeće jutro. Ratko Živanović i Rade Kostadinović su podgoričane ispratili do izlaska iz Kragujevca oko 8 sati 9. novembra i pozeleli im srećan put.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
Odg: Bratimljenje UP Podgorica i DP Kragujevac
« Odgovor #1 poslato: Novembar 10, 2013, 17:10:17 »
Нека је среќно братимљење!

Van mreže Milosavljević Dalibor

• Pčela
  • Član na forumu od: Jun 2012
  • Starost: 53
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #2 poslato: Novembar 10, 2013, 17:31:53 »
Kao clan iz Podgorice, cestitam :)   

Bice vjerovatno u Pcelaru neki tekst o tome.  Ja . iskreno,  samo jednom u par mjeseci zbog casopisa svratim tamo. Mada su dobro organizovani i korektni.   Ove godine mi je kasno jedno drustvo ostalo bez matice, i nabavljena mi je jedna ekspresno. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #3 poslato: Novembar 10, 2013, 20:04:11 »
Rade, svaka ti čast na veoma iscrpnom i detaljnom izveštaju o toku boravka Podgoričkih pčelara u Kg!
Hvala ti na ustupanju telefona kada me je predsednik Mirko zvao iz Kragujevca.
Veoma lepo i sadržajno, nemam reči.
U Kragujevcu se imalo štošta videti, ušta niko ne sme da sumnja.
Vi imate vrsnih i profesionalnih pčelara a MiNeli je prejanica Srpskog proizvođača pčelarsjke opreme.

Međutim ono što me je malo razočaralo jeste podatak da je bilo samo 20-tak vaših pčelara!?
Pa zar da gostiju bude više?
To mi se nikako ne uklapa u vašu sposobnost za organizovanost!!!

No, ti nisi za tom kriv ni najmanje je vi imate "velikog rukovodioca", dugogodišnjeg (da ne napišem doživotnog), funkcionera Spos-a koji verovatno "zna šta radi"!?
Čovek visoko leti pa sa brda sve bolje vidi, što reče slavni Njegoš!?

Van mreže Kostadinovski Đole

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Skopje, Vodno 365 m
« Odgovor #4 poslato: Novembar 10, 2013, 20:27:45 »
SREKNO BRATIMLJENJE
Lepo je kad se LJUDI druze i razmenuju iskustva
Rade ne sumjam u tvoju sposobnost za organizaciju  za srdacanu dobrodosljicu,  celodnevni program i jos lepsi isprakaaj
Rade svaka cast
pozdrav od Makedonija

Van mreže Stojković Slavko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Avg 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo - Kovanluk, 340mnv
« Odgovor #5 poslato: Novembar 10, 2013, 20:55:32 »
Rade ,ubedjen sam da je druzenje bilo super,jer ste ti i Bata Petrovic pravi domacini ,i sam sam imao priliku da se u to uverim.pozdrav

Van mreže Bulatović Predrag

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: CG Berane-650
« Odgovor #6 poslato: Novembar 10, 2013, 23:38:29 »
Rade nek je srecno bratimljenje.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #7 poslato: Novembar 11, 2013, 07:55:49 »
U Kragujevcu se imalo štošta videti, ušta niko ne sme da sumnja.
Vi imate vrsnih i profesionalnih pčelara, a MiNeli je perjanica Srpskog proizvođača pčelarsjke opreme.
Međutim ono što me je malo razočaralo, jeste podatak da je bilo samo 20-tak vaših pčelara!?

Djoko, nedelju dana smo Ratko Zivanovic  i ja, uz pomoc kolege pcelara Zorana Nikolica (velikog preduzimaca koji ima gradiste u Moskvi, a samo povremeno je u Kragujevcu), osmisljali, ugovarali i nadam se uspesno realizovali ovaj program Bratimljenja. Ko to nije radio, tesko moze da shvati.
Najlakse je prijaviti se, uplatiti za veceru i biti gost, ili kako Sumadinci kazu "stavis noge pod sto", i uvek nadjes neku zamerku.
A zasto smo ujutru rano isli cak do Knica, a to je preko 20km pre Kragujevca? Zato sto je blokiran magistarlni put Cacak-Kragujevac zbog strajka lokalnog transportnog preduzeca, pa smo trazili pomoc staresina u policiji, lokalnoj vlasti u Kragujevcu i koga smo god znali samo da u 10,00h budemo u Skupstini Grada gde su funkcioneri uz brojne TV ekipe nas cekali. Uspesno smo prosli brojne barikade i autobus sa veoma spretnim i iskusnim vozacem "Brkom" (nazalost neznam mu ime) vozio je pravi slalom kao da je Bojan Krizaj.
Slazem se da je MiNeli perjanica u sta niko ne sumnja, ali i "Nektar", "Biodvig", Milija Knezevic, funkcioneri SG, restoran "Andreja"-svima dobro poznat, lokalni bend, utrkivali su se ko ce bolje docekati drage goste, ali i podgoricani su se svima bratski revansirali brojnim poklonima.

A zasto nije bilo vise kragujevcana, ni najmanje nismo krivi, Ratko, Zoran i ja, jer nije bila nasa duznost da iste obavestavamo i pozivamo.

U autobusu, naravno pitao sam ima li ko od putnika da je clan ovog foruma, i nazalost niko se nija javio, ali sam podelio desetak flaera sa elektronskom adresom ovog foruma, sa molbom da se uclane.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Balota Damir

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 42
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica 40 m.n.v.
« Odgovor #8 poslato: Novembar 11, 2013, 08:35:57 »
Svaka cast Rade. Nisam bio u toku tog desavanja ali bi sigurno i ja dosao u posjetu.
Nadam se da cu doci neke druge prilike!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #9 poslato: Novembar 11, 2013, 09:30:25 »
Rade, Rade, taman posla da sam tebe prozivao!?
Daleko bilo od toga, nisi se valjda u mom tekstu prepoznao?
Nisi ti više funkcioner u tvom Udruženju!
Pa tebi naravno treba odati veliko priznanje jer si neumorno radio i uspeo da sve bude, što pesnik reče: "kako craski valja i trebuje"!
A svakako ti nisi bio zadužen da pozoveš članstvo, možda je za to bio meritoran neko drugi (otkuda ja znam), samo sam konstatovao
da je zaista mali broj domaćina na bratimljenju (opet prema tvom izveštaju)!?

Dragi moj Rade,
Što ste vi neko "siromašno" udruženje a u bogatoj Šumadiji!?

Pa moje iskustvo u bratimljenju je poprilično jer sam jedan od perjanica (neprijatno mi je da se hvališem, ali nepobitna je istina), pčelarskih bratimljenja u Srbiji!
Godine 2005. sam više puta o svom trošku išao u Arilje da ugovorim sa pobratimom Maričićem sam čin bratimljenja ovde kod mene na Zlataru kada je samo pred moj dom i na pčelinjak tog 15. septembra, došlo više od 90 pčelara!

Bilo je članova udruženja taman koliko i gostiju a ne bih pisao o protokolu bratimljenja na Zlataru u Šumraskom domu na 1550 metara gde su odjekivale trube do kasno u noć!

I još samo jedna mala sitnica u odnosu na deo tvog pisanja (Najlakse je prijaviti se, uplatiti za veceru i biti gost, ili kako Sumadinci kazu "stavis noge pod sto", i uvek nadjes neku zamerku), kod mene kada je bilo bratimljenje NIKO ništa nije plaćao, milsim na članove mog Udruženja i Opštinske funkcionere (Predsednik i saradnici)!?

A kod vas izgleda dobro ide krilatica: "plati pa se druži i uživaji" i ništa za džabe!

Mnogo se bre Rade Šumadija razlikuje od nas Zlatiboraca i Zlataraca, zašto?

Pa otuda da bih ja držao u Kragujevcu predavanje neophodno je da to bude besplatno, kako tvoj funkcioner, gos-n Bata reče, kao da sam željan afirmacije pa siromasima da pomognem!?

No, vi ste uradili jedan uzvišen čin i to treba poštovati a sve ostalo zaboraviti.

Neka vam je još jednom sa srećom bratimljenje.

• Pčela
    • www.farbaj.me
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Podgorica, Martinići, Bjelopavlići, 60m.
« Odgovor #10 poslato: Novembar 11, 2013, 12:03:10 »
Mozda ja mogu malo da pojasnim.

Upoznao si Djoko i Rajka i Damira i Vlatka i Miloja a zao mi je sto nisu mogli doci i dva moja druga od kojih sam jedog eto na pcelarenje ja navukao. ( Poklonio mu roj i nagovorio ga da ove godine oformi pcelinjak . inace je iz mog sela . Martinica ). I svi su oni clanovi ovog foruma.
SPOCG nema svoj forum. Nema cak ni sajt.  tacnije , u fazi je pripreme evo deceniju i vise.

Izuzev Rajka , koji je , znas i sam. Legenda CG pcelarstva, ostali su moja generacija ili mladji.  Prosjek godina nam ne prelazi moih 41 sigurno.

U udruzenjima su Rajkova generacija i slicno. A Rajko je clan foruma, i da je bio u autobusu , sigurno bi se Radu javio na prozivku.Meni iskreno nije prijatno da se druzim sa tim ljudima, jer igrom slucaja tamo su par prijatelja moje majke koji su sa njom nekada radili u Aluminiskom kombinatu u tadasnjem Titogradu.  Nekako se generaciski ne slazemo. Vidio si da sam te onaj dan do restorana Lovac povezao, ali da nisam zelio da idem na to druzenje.  Moguce da cu vremenom promijeniti navike.

Inace ima nekoliko vrhunskih CG pcelara iz Podgorice  koji nijesu clanovi udruzenja.
Zasto?     ``To vile znaju``  i oni sami.  Razlog vjerovatno postoji.

Ja licno nisam htio da se uclanim u Danilovgradski savez. Iako sam Bjelopavlic ( pleme ) . Podgoricko udruzenje je dobro. Ljudi su korektni i ozbiljni.  I ne sumnjam da su se u Kragujevcu veselili i dobro proveli.
Ostaje drugi dio price. Nije svako zainteresovan za druzenja preko udruzenja.  Ljudi rade, imaju svoje obaveze i samo suvi profesionalci ili penzioneri to prate.   Za nas amatere ostaju forumi poput ovog.  I tu je odgovor zasto od 30 ljudi iz Podgorice niko nije na ovom forumu. A ogromna vecina zimuje u Podgorici i izdize ljeti na 1000+ MNV.    Po logici , ovo bi trebalo da je njihov forum.  Ja sam probao moje roditelje ( 48. i 52 godiste ) da informaticki opismenim. Zaludo.  A Dil Ecc i Dil Ing. im stoi pored imena.  Ali uzalud.  Djoko, ljudi preko 60 a koji vladaju savremenim tehnikama, na zalost , su rijetki.  Izuzetci naravno, znate po sebi , postoje  :D

« Poslednja izmena: Novembar 11, 2013, 12:08:36 od strane Milosavljević Dalibor »

• Pčela
    • www.farbaj.me
« Odgovor #11 poslato: Decembar 03, 2013, 14:01:11 »
Evo Rade, citam caspis  `Pcelarstvo` , tekst o bratimljenju i gledam tvoju sliku :)

• Matica
« Odgovor #12 poslato: Decembar 03, 2013, 16:32:19 »
Evo Rade, citam caspis  `Pcelarstvo`, tekst o bratimljenju i gledam tvoju sliku :)

Hvala Dalibore sto si nas obavestio da je taj tekst izasao, a ja sam napisao Izvestaj na pune 2 stranice i poslao elektronskim putem
predsedniku Mirku Scepovicu.

Za nas koji nemamo mogucnost da navedeni casopis citamo, molio bi da taj tekst postavis ovde.

• Pčela
    • www.farbaj.me
« Odgovor #13 poslato: Decembar 03, 2013, 21:37:06 »
Morao bih da skeniram a to mogu samo u kancelariji, ali evo, veceras ovako sa telefona :)

Van mreže Kovačević Marko

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kragujevac 300m
« Odgovor #14 poslato: Decembar 06, 2013, 09:17:29 »
Sinoc u punom klubu penzionera KG.  nas uvazeni predavac Momcilo Milojevic odrzao  predavanje na temu prolecni razvoj i prihrana drustva.Kasnije su kolege pcelari postavljali pitanja, na koja je Moma opsirno i rado odgovarao .Jedno lepo predavanje i druzenje,pozdrav od Marka iz hladnog Kragujevca