Autor Tema: Предавање г. Зечевића на Палама 18.10.2013.  (Pročitano 11765 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
Odg: Предавање г. Зечевића на Палама 18.10.2013.
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 21, 2013, 06:53:54 »
Romanija gora od junaka to je uvjek tako bilo i kad se jelo i kad se pilo naravno domaćini za respekt svaka čast

Van mreže Stojković Slavko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Avg 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo - Kovanluk, 340mnv
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 21, 2013, 20:49:56 »
E ,Dragane ima kod nas u Kraljevu ...Djoko je kod nas  prosle godine odrzao predavanje koje je trajalo 129 min.:D Nadam se da ce nas Djoko udostojiti bar jos jednim predavanjem u skorije vreme .Verujem da je predavanje na Palama bilo izuzetno .pozdrav

Van mreže Kek Marko

• Larva
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Logatec, 30km JZ od Ljubljane, 570mnm
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 22, 2013, 11:26:03 »
Evo da i ja nešto napišem sa distance nekoliko stotinjak kilometara :) .

Neznam zašto - možda zbog toga jer znam da Momčilo nije seleći pčelar a i fotografije kolege pčelara sa Pala pokazuju uglavnom stacionarne pčelinjake - ali čini mi se, da je bio poseban izazov organizirati predavanje na temu "Seleće pčelarenje iz pozicije brdskoplaninskog pčelara" u takvoj sredini.

Ako grešim, molim vas ispravite me.

Siguran sam, da naš domaćin na forumu pa i organizatori nebi pripremili predavanje tek onako zbog predavanja i druženja pa me zato interesira dali je bio cilj ove teme zainteresirati pčelare da iskoriste potencialne mogućnosti selećeg pčelarenja na područjima Pala, Romanije, Jahorine ... ili nešto drugo ?

Puno pozdrava svima .

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 22, 2013, 11:55:08 »
Марко, добро си претпоставио. Циљ предавања је указати на могућности селећег пчеларења (за оне који се пчеларством баве из комерцијалних разлога) из перспективе брдскопланинског пчелара који пчелари на око 1000 мнв. Ђокови пчелињаци, флора, клима у потпуности одговарају нашим тако да нам је само пренио своја искуства и могућности коришћења више (бар двије паше). Пчелари са Романије за два сата вожње могу своје пчеле довести до Братунца гдје су са једне и друге стране Дрине велике багремове шуме. На Палама сада само један пчелар превози своје кошнице и Ђоко је поставио слике његовог пчелињака приликом ове посјете. Његови резултати су добри у смислу количине изврцаног меда и лакшој припреми друштава за зиму. Пчелињак је профитабилан сваке године док код стационарних можемо да причамо о профитабилности тек по неке године.
Генерално у току ове а и прошле године организовали смо више предавања са различитим темама. Од технологије, радова у појединим периодима године, кошница итд а да нисмо ни поменули селеће пчеларење. Овим смо да кажем заокружили циклус, пардон, још нам остаје да на крају (а требала је бити прва) одрадимо тему о биологији пчеле и животном циклусу пчелиње заједнице чиме би затворили циклус.

Што се тиче коришћења пашних услова нашег краја то пчелари са нижих подручја већ увелико користе и у све већем броју досељавају своје кошнице на паше планинских ливада Романије. Да ли сада друштва припремати за ране и бурне паше као што је багрем или их припремати за паше нашег подручја избор је на пчеларима.

Пуно поздрава за Логатец са Пала

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 22, 2013, 12:22:39 »
Пчелари са Романије за два сата вожње могу своје пчеле довести до Братунца гдје су са једне и друге стране Дрине .....
Jel to mesto gde se udala Milona za Radenka i zivi sa troje dece?  :-\ (Selo gori ....)

p.s. izvinite za digresiju.

Van mreže Kek Marko

• Larva
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Logatec, 30km JZ od Ljubljane, 570mnm
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 22, 2013, 15:07:44 »
Hvala Momo .

Izgleda Romanijom uskoro krstariće kamioni i avtobusi puni pčela :) .
A nadam se i meda na povratku.

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 22, 2013, 15:34:08 »
Тако је Драги, у Републици Српској нема бољег мјеста за багрем.

Крстаре већ Марко и по мало проблема праве мањим стационарним пчеларима. Нико се не придржава правилника и возе и довозе као хајдуци. Али за надати се да ће се и то у времену које долази регулисати.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 22, 2013, 20:59:41 »
Пчелари са Романије за два сата вожње могу своје пчеле довести до Братунца гдје су са једне и друге стране Дрине .....
Jel to mesto gde se udala Milona za Radenka i zivi sa troje dece?  :-\ (Selo gori ....)

p.s. izvinite za digresiju.

Tako je u Bratuncu je udata Milona, a u mom selu Godačica porodila se Petrojka kod strine. Niko ne bi ni čuo za Godačicu da nije bilo Petrojke i strine. A nije to selo mnogo ni udaljeno od Petlovca, oko 30km.

"Selo gori, a baba se češlja" je najgledanija serija RTS-a svih vremena. Odlicni su bili i  "Muzikanti", "Kamiondzije" pa "Otpisani"..., ali "Selo gori.." je oborilo sve rekorde. Radoš Bajić je bio reziser, scenarista, jedan od glavnih glumaca.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 22, 2013, 21:25:51 »
Шумадинац пријатељу,ја је испочетка нисам гледао,мој отац и мајка нису је пропуштали
кад сам био код њих морао сам је гледати,али сам је и ја веома са позорности гледао али на сам крај
једно 5-6 епизода,а Село гори а баба се чешља има много епизода!
поздрав

Van mreže Janković Radoslav

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rogatica, Kovanj, 600 m / 1000 m
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 22, 2013, 21:49:49 »
Da se vratimo temi,mnogo zanimljiva tema žao mi što nisam mogao biti na predavanju koje je sigurno bilo vrhunsko.Evo da iznesem svoj modus i viđenje o načinu pripreme pd u brskoplaninskom ambijentu koje će mo seliti na ranu pašu bagrema.Kod mene je slično i planiram ići na bagrem sl godine ,ja sam već jedan br pč društava formirao kao dvomatična a ostatak ću pojačavati pred pašu šo znači da ću na ovaj način imati ekstra jaka društva za bagrem i naravno da naglasim da su pd u zazimljena kao jaka znači na proljeće bez obzira na sve surovosti klime imamo pd koja će biti sposobna da maksimalno iskoriste pašu bagrema molim mišljenja iskusnijih kolega poz

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #25 poslato: Oktobar 22, 2013, 23:27:13 »

- ali čini mi se, da je bio poseban izazov organizirati predavanje na temu "Seleće pčelarenje iz pozicije brdskoplaninskog pčelara" u takvoj sredini.

Siguran sam, da naš domaćin na forumu pa i organizatori nebi pripremili predavanje tek onako zbog predavanja i druženja pa me zato interesira dali je bio cilj ove teme zainteresirati pčelare da iskoriste potencialne mogućnosti selećeg pčelarenja na područjima Pala, Romanije, Jahorine ... ili nešto drugo ?

Da kolega Marko, svakako da je bilo apsolutnog dogovora jer ja nikada, ama baš nikada ne idem, što se kaže: "grlom u jagode", već se dogovaram za svako predavanje a onda spremim koliko znam i umem!
Pale su bile izazovne jer sam na Momov predlog spremio temu kako je već naslovljena a i moja je želja (kada sam video one mladiće da slušaju), da se bar kod jednog od njih, ako ne i svih, javi želja za selenjem.

Radoslave, žao mi je što nisi bio a verujem da bi bilo interesantnije jer ti već seliš tvoja društva!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #26 poslato: Oktobar 22, 2013, 23:45:45 »
E ,Dragane ima kod nas u Kraljevu ...Djoko je kod nas  prosle godine odrzao predavanje koje je trajalo 129 min.:D Nadam se da ce nas Djoko udostojiti bar jos jednim predavanjem u skorije vreme .Verujem da je predavanje na Palama bilo izuzetno .pozdrav

Slave,
Čast mi je i veliko zadovoljstvo bilo što sam u onako fantastičnoj atmosferi u Kraljevu držao predavanje uz projekciju prezentacije na dva video bima i pred velikim brojem pčelara.
Samo polako, da ne žurimo, jer ljudima ponekad i smeta ponavljanje!
Biće još predavanja, nadam se samo da se ljudi ne bune jer ima još mnogo predavača na listi Spos-a!

Zdrav mi i živ bio, moj dobri prijatelju.