Autor Tema: Slava Drustva pcelara Kraljevo  (Pročitano 9127 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Slava Drustva pcelara Kraljevo
« poslato: Avgust 03, 2013, 22:37:31 »
I ove godine na veliki Pravoslavni praznik Svetog Iliju 2.8.2013. DP Kraljevo proslavilo je tradicionalno  svoju pcelarsku slavu.
Kolacari su bili zajedno Jevtovic Miroslav, Stevo Miletic i Zlatko Kolakovic (praktikuju da bude vise kolacara zajedno).
Rezanje slavkog kolaca i zajednicki rucak uz harmonikasa i basadziju "na uvce" bilo je u porodicnom domacinstvu Mira Jevtovica u Godacici.
Ukupno je bilo preko 80 gostiju.
Najveci kuriozitet je sto je autobus dovezao 50 gostiju do centra sela, a odatle je uskim makadom duzine  3km, gde nije mogao autobus sa 2 traktora iste u prilikolici su prevezli Mićo Čurlic i Marko Čurlić. Naravno organizovan je odbor za svečani doček ovih traktora i brojnih automobila.

Nabrojacu vecinu gostiju koji su uvelicali ovo slavlje: doc dr Nebojsa Nedic, mag dr Kazimir Matovic, zamenik predsednika SPOS-a Bata Petrovic, Miljko Šljivić, predsednik DP Krusevac kolega Manojlovic i clan IO SPOS-a Mica Vasilijevic, predsednik DP Trstenik Milovan Garovic, dip ing Mirko Vilus, bivsi direktor Telekoma Kraljevo i narodni poslanik Simovic, bivsi direktor SDK Kraljevo, naravno predsednik DP Kraljevo Dragan Rakicevic, nasi uvazeni clanovi Foruma dr Nebojsa Biocanin, Aco Lazovic, Milan Baltić, i moj stric Kostadinovic Milutin koji je duboku usao u devedesetu godinu zivota i 65 godina neprekidnog pcelaskog staza. Sigurno sam nekoga greskom izostavio, pa se unapred duboko izvinjavam.

Ovo je svakako jedan od najznacajnih dogadjaja u Godacici poslednjih decenija. Osecao sam se izuetno prijatno sto sam bio na tom slavlju, u ulozi istovremeno  domaćina i gosta (domacina jer sam predhodni ceo dan pomagao u podizanju satora i drugim pripremnim radovima, a kao gost jer su zvali sve predavace koji su kod njih u toku 2013. godine odrzali besplatna predavanja, naravno bio je pozvan i Djoko Zecevic).
Aco Lazovic je sve zabelezio televizijskom kamerom i foto aparatom, uz obecanje da ce deo i ovde prikazati.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
Odg: Slava Drustva pcelara Kraljevo
« Odgovor #1 poslato: Avgust 05, 2013, 07:22:48 »
E to samo moji kraljevcani mogu.

Posto su onako inponzantno proslavili svoju pcelarsku slavu na Sv Iliju, 2. avgusta 2013.godine, sutradan ujutru 3.8. zasedala je Vlada DP Kraljevo tj. njihov Upravni odbor. Inace ovu sednicu je zakazao sekretar drustva advokat Zlatko Kolakovic, jedan od kolacara uz dozvolu predsednika Dragana Rakicevica.
A gde bi drugde nego u Godacici pod jos uvek postavljenim satorom. Ostalo je jos mnogo hrane i pica pa je to bila prva tacka dnevnog reda, a bogami dugo je i trajala, vise od  sat vremena.
Naravno pozvali su i mene i vozace traktora koji su vozili goste Mica i Marka Curlica, kao i brata od strica kolacara Milutina Jevtovica.
Ja sam prisutvovao samo ovoj tacki dnevnog reda i otisao da sredjujem svoj pcelinjak o kome sam u predhodnom postu pisao.

Nezajuci sta se dalje odvijalo na sednici Vlade uz prisutvo njenih clanova i navedenih gostiju, tek posle 6-7 sati prosao je traktorom pored moje kuce Mico Curlic sa konstatacijom da je ceo dan bilo zasedanje.

A kao sto sam naveo na pcelarskoj slavi je bilo koliko sam ja video, najmanje 5 aktuelnih predavaca SPOS-a (ako sam nekoga izostavio bilo bi mi jako drago da neko dopuni):
Doc dr Nebojsa Nedic, mag dr Kazimir Matovic, dip ecc Miljko Sljivic, dip ing Mirko Vilus, Rade Kostadinovic.

Svaka cast.
« Poslednja izmena: Avgust 05, 2013, 07:32:19 od strane Kostadinović Rade »
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Lazović Aleksandar

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Apr 2012
  • Starost: 55
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Sirča, 270mnv
« Odgovor #2 poslato: Avgust 15, 2013, 23:30:16 »
Što obećam, to i ispunim :)
Strana 1

• Jaje
  • **
« Odgovor #3 poslato: Avgust 15, 2013, 23:31:56 »
Strana 2

• Jaje
  • **
« Odgovor #4 poslato: Avgust 15, 2013, 23:33:40 »
Strana 3

• Jaje
  • **
« Odgovor #5 poslato: Avgust 15, 2013, 23:35:15 »
Strana 4

• Jaje
  • **
« Odgovor #6 poslato: Avgust 15, 2013, 23:36:50 »
Strana 5

• Jaje
  • **
« Odgovor #7 poslato: Avgust 15, 2013, 23:38:37 »
Strana 6

• Jaje
  • **
« Odgovor #8 poslato: Avgust 15, 2013, 23:40:21 »
Strana 7

• Jaje
  • **
« Odgovor #9 poslato: Avgust 15, 2013, 23:41:20 »
I za kraj...

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #10 poslato: Avgust 15, 2013, 23:42:51 »
Baš lepo kolega Aco što si nam podario ovaj set slika.
Vidi se i kongresovka Radetovog dede Milorada iz 42-ge godine!
Žao mi je što nisam bio a pozvan sam, no nije se moglo.

• Jaje
  • **
« Odgovor #11 poslato: Avgust 16, 2013, 01:24:44 »
Evo i sirovog video materijala, snimljenog za montiranje priloga na KaTV - Kraljevo.

Đoko, meni je još žalije što nisam bio u vašem kraju na Zlatarfestu.
Imao sam veliku želju, dovoljno slobodnog vremena, ali na žalost i auto defekt, pa nisam mogao da nađem prevoz do Nove Varoši.

• Matica
« Odgovor #12 poslato: Avgust 16, 2013, 10:49:30 »
I sada nakon pune dve nedelje od pcelarske slave DP Kraljevo u Godacici na sv Iliju 2.8.2013.godine nemogu se oteti utisku da je to za mene jedan od najlepse provedenih dana u mom zivotu, koji cu sigurno do njegovog kraja pamtiti.

U ime svih mojih dragih zemljaka iz Godačice, a posebno domaćina ove manifestacije Miroslava Mira Jevtovica najtoplije se zahvaljujem nasem Aci Lazovicu na ovim fotografijama i vedo zapisu.

Na fotografiji je i moj stric Milutin Kostadinovic (najstariji gost sa 90 godina zivota i 65 pcelarskog staza), a jedini zivi svedok izrade kosnica Kongresovski 1942.godine koji nam je o tome tog dana pricao. I kosnice i on neka pozive jos neku deceniju.

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #13 poslato: Avgust 17, 2013, 08:19:33 »
Колеге,шта реќи на оваква дружења пчелара и славље осим свака вам част!
А ти Шумадинац предпостављам како си се осеќао,а и види се по сликама,увек насмејан и расположен
а и треба бити такав увек,што ти од срца желим и даље да будеш такав,насмејан и ведрог духа! ;) :)
поздрав

• Jaje
  • **
« Odgovor #14 poslato: Avgust 05, 2014, 10:57:33 »
Članovi Društva pčelara Kraljevo i gosti iz Srbije svake godine, 2. avgusta se okupe u nekom delu naše opštine kako bi tradicionalno obeležili svoju krsnu slavu, Svetog Iliju. Ove godine sečenje kolača obavljeno je u velelepnom manastiru Žiča, a domačin slave bio je sveštenik - pčelar Miloš Stanisavljević, treći paroh u Mataruškoj Banji.

Inače, pre par godina u manastiru Žiča ponovo je formiran pčelinjak, sa ljubavlju pažen od strane monahinja, koji  raste iz godine u godinu i trenutno je odseljen na livadsku pašu.

Pored kraljevačkih pčelara, druženje su uveličali potpredsednik SPOS Bata Petrović, članovi IO SPOS Miroslav Vasilijević i Damljan Dramlić kao i mnogi drugi ugledni pčelari.

Druženje je potom nastavljeno u porti crkve u Mataruškoj Banji gde su dodeljene zahvalnice predavačima na zimskim debatnim klubovima, a većina pčelarskih razgovora se svela na jako lošu godinu, toliku da se na stacionarnim pčelinjacima uopšte nisu zavrtele centrifuge, a prihrana šećerom se postavlja kao imperativ. Ali i pored toga, Društvo pčelara Kraljevo planira nastavak omasovljenja članstva i uvođenje što više mladih ljudi u pčelarstvo, kao prelep hobi, ali i kao potencijalno značajan izvor prihoda ili makar dopunu krhkih kućnih budžeta u ovim kriznim vremenima.