Autor Tema: POSETE KOLEGA DOMU ZEČEVIĆA NA ZLATARU!  (Pročitano 43398 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Odg: POSETE KOLEGA DOMU ZEČEVIĆA NA ZLATARU!
« Odgovor #45 poslato: Maj 03, 2015, 08:38:50 »
Imao sam čast i privilegiju da juče od 17,30-20,30h budem u Kragujevcu domaćin Žiki, Ljilji i kolegama pčelarima iz Švajcarske.
Posetili smo Spomen muzej "21. oktobar" gde su gosti fotografisali poslednje poruke nevinih žrtava neposredno pre masovnog streljanja 21.10.1941.g. Medju 7000 rodoljuba bilo je i 300 djaka kragujevacke gimnazije.

Zatim smo posetili poznati Spomenik streljanim djacima gde smo odali duznu postu žrtvama. Žika izjavi da je poslednji put ovde bio kao djak smederevske gimnazije, a Ljilja jos kao osnovac na ekskurziji.
Gosti iz Švajcarske dugo su ragledali ovo spomen obeležje,  fotografisali i raspitivali se dokle može pomahnitali ljudski um?

Zatim smo u obliznjem hotelu Šumarice uz pivo "sa mašine-točeno" dugo razgovarali o pčelama. Žika je bio odličan prevodilac, a bogami i Ljilja vlada engleskim. Napomenuo sam da u ovom hotelu skoro tridest godina nije nikada bilo muzike, jer se nalazi u blizini humki streljanim.

Imam i ja fotografija koje cu uskoro postaviti, a i Žika.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Vasiljević Dejan

• Larva
  • Član na forumu od: Avg 2013
  • Starost: 59
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Novi Sad, Fruška Gora 220m.n.v.
« Odgovor #46 poslato: Maj 03, 2015, 13:24:18 »
Bogami Ziko, ti obidje pola Srbije.
Bas lepo, treba strancima i prijateljima iz inostranstva pokazati sve lepote i znamenitosti koje imamo. Vidim da su Vas lepo primili prijetelji i kolege pcelari gde god ste svratili. :)
A sto se tice pcelica nemoj se nadati ugodnoj poseti pcelinjaku. Ja sam prekjuce bio da ih obidjem na repici i veruj mi jedva cekam da ih preselim na bagrem, ne moze im covek prici, a kamoli nesto raditi. :-\
Pozdrav!
Nije važno što ne činimo dobro, važno je da ne činimo zlo.

“Derviš i smrt” - Meša Selimović

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #47 poslato: Maj 04, 2015, 04:36:51 »
Hvala drugari!
Jos sam jos uvek u svom rodnom selu Suvodolu kod Smedereva, ali ustao sam u 04:00 i odmah hitam svojoj kuci i pcelama kako bih pokusao spasavati situaciju jer kako mi sin juce javlja gotovo sve zajednice su usle u rojevni nagon!  :(
Svajcarce privremeno ostavljam da sami kasnije krenu za Suboticu preko Rume i Novog Sada.
Obecali su da ce mi se pridruziti oko podneva na mom pcelinjaku kako bi mi pomogli oko saniranja stanja!
Unapred ih zalim, jer znam da ce biti zestoko!?  >:(
Da Rade, imam naravno puno snimaka, ali nemam sada vremena za postavljanje, pa cu to uciniti narednih dana.
Pozdrav svima!
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #48 poslato: Maj 17, 2015, 06:07:14 »
Juče, 16. maja moj dom na Zlataru na kratko je posetio moj uvaženiu kolega i prijatelj, član foruma,
Slavko Stojković iz Kraljeva.
Slavko je u Sjenici na obilsaku terena za livadsku pašu te je "skoknuo" do Zlatara da popijemo kafu!
Hvala Slavku na poseti i kratrkom druženju koje je bilo vrlo prijateljsko.
Iako  je bilo kratko druženje, jako mnogo mi je značilo!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #49 poslato: Jul 25, 2015, 18:59:45 »
Ponekad i u problemima, čovek oseti radost!
A i kako ne bi kada sam imao priliku da dočekam kolege iz regiona a Bogami i susedne države!
Moj dom i pčelinjak u Gaju posetili su predsednici udruženja iz bratskog Arilja, Užica, Priboja, Prijepolja, Sopota, Lapova,
Zlatibora, Bijelog Polja, Berana...
Sa njima su bili i neki članovi našeg foruma.
Rade Kostadinović se ponovo slikao na zamrzivaču što je uradio i 14.07.2012. godine kada je sa Miljkom posetio moj Dom na Zlataru!
Srce mi je bilo radosno jer smo preko satipo razgovarali, razgledali a posebno interesovanje kolega je bilo za invertor šećera!
Hvala Kolegama na poseti i interesovanju.
Ono sa čime nisam zadovoljan jeste da nisam bio posebno dobar domaćin jer mi je supruga u bolnici pa nisam umeo baš da organizujem neko bolje posluženje!?

Obradiću i video zapis i postaviti u ovoj temi samo kada ugrabim malo više vremena?

Evo nekoliko sličica sa ove posete!

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #50 poslato: Jul 25, 2015, 19:29:36 »
Bogami juce bese prelepo u Novoj Varosi i Zlataru.

Otac i sin, Rade i Nikola Nestorovic, poznati pcelari iz Lapova i odgajivaci oko 1500 matica godisenje, i moja malenkost, izmedju ostalih,  bili smo pozvani na tradicionalnu pcelarsku izlozbu u okviru opstinske manifestacije u Novoj Varosi.

Tu nas je ljubazno docekao,  predsednik UP "Zlatarska pcela" Dragan Divac.
Bilo je i mnogo drugih gostiju, skoro 50, i sve je Divac sa svojim rukovodstvom od 10h do posle 17h domacinski ugostio.
Bilo je prelepo u domacinstvu i na pcelinjku vrhunskog pcelara Radojice Drulovica. Pcelinjak na nadmorskoj visini od 1400m, nas oko 50 gostiju, na stolu za posluzenje 5-6 velikih otvorenih zdelica punih planinskog meda i nijedna pcela da doleti na taj med, a pcelinjak je na 10-15m od tog stola.
Posmtrali smo kako pcele vredno lete u obliznju sumu i jos uvek deo nepokosenih livada. Zato niti su napadale nas, niti med u posudama.
Dok je u gradovima u Srbiji juce bio tropski dan sa preko +38C, na planini je bilo bas prijatno, mozda 26-28C.
Otvorismo par kosnica i u njima medisni nastavci puni vec poklopljenog planinskog meda. Superrrr.

Zatim svi organizovano od kolege Drulovica posetismo dom i pcelinjak domacina ovog foruma prof Djoke.
Meni je taj teren dobro poznat, jer sam u vise navrata bio gost kod Djoke poslednjih 5-6 godina, pa ponovo isprobah "svoju mladost" i zacas skocih na zamrzivac koji sluzi za odlaganje pomocne opreme na pcelinjku. Uz aplauz prisutnih (hvala im) prokomentarisa neko - kao spomenik u Valjevu. A mozda ima i istine u izreci "zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina".

Hvala Divcu, Djoki, Drulovicu, Nestorovicima i svima koji su nam juce priredili jos jedan dan za dugo dugo pamcenje.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #51 poslato: Jul 25, 2015, 19:41:19 »
Pa što mi ne javiste .... došao bih i ja ovako mator i lagano poskočio na taj ... zamrzivač?  ;)
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #52 poslato: Jul 26, 2015, 07:28:18 »
Tako je Rade, kod mog rođaka Radojice Drulovića bilo je i lepo i inetersantno!
Planina, velika nadmorska visina, uvek pčelarska paša aktulena jer je šuma i njeno rastinje u neposrednoj blizini...
Svi su se uverili u kvalitete Radojičinog rada sa pčelama...medišta prepuna zatvorenog meda...
Pčelinjak neposredno uz kuću, što bi se reklo "na dohvat ruke", kontrola rojenja svakodnevna...velike prednosti stacionarnog
pčelarenja za kvalitetan planinski med?
Rale je odličan pčelar sa iskustvom koji je spreman uvek da se odazove na pozive kolega za pomoć!
Svesrdno mu pomaže supruga Stana (bila sa štandom na izložbi), a sin Marko koji sada živi u Beogadu je dugogodišnji član Spos-a...
I drugi sin Dragiša je u sveri pčelarstva ali ih je posao odveo daleko od doma na Zlataru, pa sada njih dvoje opslužuju pčelinjak od 70-tak društava!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #53 poslato: Jul 28, 2016, 23:00:56 »
Danas, 28. jula 2016. godine, moj dragi prijatelj Zoki Sević sa sinom Aleksom i suprugom Gocom, u povratku sa mora svratio je kod mene na Zlatar na viđenje!
Bio sam radostan kada mi je sa mora javio da će svratiti.
Uz čašicu jabukovače, hladno pivo i meze pričali smo o pčelarstvu, izuzetno lošoj pčelarskoj paši, problemima oko zazimljavanja,
tema sijaset ali vreme strašno brzo leti jer je Zoki morao biti večeras u Ljuboviji pa se dogovorismo da kad odem kod njega nastavimo razgovor!
Drage prijatelje sam ispratio i načinismo nekoliko sličica za sjećanje na ovaj susret!

Hvala Zokiju, Goci i Aleksi na poseti, bilo mi je zadovoljstvo.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #54 poslato: Jul 29, 2016, 07:30:13 »
Druženje uvek prija, posebno ako je sa prijatejem i kolegom pčelarom.
Svaka čast Zokiju za redovnu posetu a profesoru Đoki za uvek otvorena vrata za posetioce.

Profesore, kakva je situcija ove godine sa heljdom, jer je prošle godine Zoki u ovo vreme doterao pčele na pašu kod Vas, a sada izleda nije?
Dali je heljda možda nada za spas ove sezone?

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #55 poslato: Jul 29, 2016, 21:20:10 »
Hvala Dragi na lepim rečima za poruku.
Da moja vrata su uvek otvorena svim dobronamernim ljudima a posebno pčelarima.
........................
Što se heljde tiče niti medi niti ima nade za ovu godinu!?
Na veliku žalost sve se promenilo na planini kada je pčelinja paša u pitanju!?
O ovome ćemo malo popričati u drugoj temi koju imam nameru da otvorim?

Evo jednog video zapisa od prošle godine sa posete pčelara domu Zečevića koji sam tek prekjuče obradio i postavio na moju Youtube stranicu!

Pozdrav Dragi

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #56 poslato: Avgust 01, 2016, 14:18:16 »
Dana 30.07.2016. godine, nakon zajedničkog druženja pčelara (o čemu će verovatno pisati Divac), moj dom su u kasnim predvečernjim satima posetili meni drage kolege!
Po prvi put su ovde na Zlataru u domu Zečevića bili Radoslav Pavlović sa suprugom Jolandom iz Kamnika - Slovenija, kolege iz Petrovca na Mlavi, Dragiša Jović, Dragiša Ilić i Dragoljub Milosavljević - Draga kao i Milena, supruga Aca Vujovića iz Prilika kod Ivanjice.
Aco je već dolazio ovde na Zlatar kod mene.
Iako je bilo vrlo kasno, obišli smo moje pčelarske prostorije a posebno duplikator za invertovanje šećera!
Vreme je brzo letelo a načinismo i neke sličice za uspomenu!
Posebno mi je drago da je Rado našao za shodno da poseti dom Domaćina foruma jer njegov doprinos radu našeg foruma je veoma velika!
Nadam se da ćemo uskoro napisarti i jednu pričicu koja će biti vrlo interesantna a u pitanju je upravo kolega Radoslav?

Hvala vam dragi prijatelji!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 11, 2016, 23:37:49 »
Dođe vreme da opišem još nekoliko poseta mom domu na Zlataru!
Naime, dana 03.10.2016. godine sasvim iznenadna poseta kolege Petra Ribića iz Alberte - Kanada!
Nenajavljen sa suprugom Lepom, pozvao me telefonom na ulazu u Novu Varoš!
Petra sam upoznao davno na Tašmajdanu kada smo bili članovi pčelarske grupe Cvetkovića Predraga!
Iskreno, radost i čast zbog njegovog dolaska su vrlo veliki!
Uveče ga smestih u hotel "Zlatarski biseri" gde se malo družismo sa kolegama iz udruženja "Zlatarka", Divcom, Gujaničićem i Boranijaševićem.
Jednog trenutka nam se pridružio i vlasnik hotela, Vojko Purić direktor firme "Putevi Zlatar", koji nas počasti sa dve ture pića!
Sutradan, 04.10. obišli smo Uvačko jezero sa željom da vide beloglavog supa!
Lepo pogled na branu i slike za uspomenu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 11, 2016, 23:51:16 »
Nakon obilaska Brane, uputili smo se u Sjenicu gde nas je dočekao Mesud Meško Rebronja, renđžer, čuvar rezervata Uvac!
Preuzeo nas je u teretni džip i krenuli smo na Molitvu - vidikovac odakle puca prelep pogled na meandre!
Imali smo sreće da je bilo desetinu supova koji su nam maltene "koketirali" i neprestano kružili oko nas!
Načiniismo video zapis i nekoliko slika za uspomenu.
Po povratku u Sjenicu, Meško nas je počastio pićem i srdačno smo se pozdravili uz veliku zahvalnost nesebičnom Sjeničaku, mom dugogodišnjem prijatelju Mesudu.
Jedan mali kuriozitet, Petar je izgubio ključeve od kola na Molitvi ali Meško je otišao tamo, našao ih i sutradan vratio, što je za veliko poštovanje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #59 poslato: Oktobar 12, 2016, 00:01:48 »
Po povratku otišli smo na ručak u moj dom na Zlataru.
Uz rakijicu staru ravno 30 godina (pekao sam je 1986.), i ukusan ručak koji je pripremila Marina, vreme je letelo a dogovor je da sutradan obiđemo moj pčelinjak, prostorije, opremu a i da posetimo još dva pčelinjaka Dragana Divca u Bistrici i Radojice Drulovića na vrh Zlatara..."zadnja kuća..." ispod same planine!