Bogami juce bese prelepo u Novoj Varosi i Zlataru.
Otac i sin, Rade i Nikola Nestorovic, poznati pcelari iz Lapova i odgajivaci oko 1500 matica godisenje, i moja malenkost, izmedju ostalih, bili smo pozvani na tradicionalnu pcelarsku izlozbu u okviru opstinske manifestacije u Novoj Varosi.
Tu nas je ljubazno docekao, predsednik UP "Zlatarska pcela" Dragan Divac.
Bilo je i mnogo drugih gostiju, skoro 50, i sve je Divac sa svojim rukovodstvom od 10h do posle 17h domacinski ugostio.
Bilo je prelepo u domacinstvu i na pcelinjku vrhunskog pcelara Radojice Drulovica. Pcelinjak na nadmorskoj visini od 1400m, nas oko 50 gostiju, na stolu za posluzenje 5-6 velikih otvorenih zdelica punih planinskog meda i nijedna pcela da doleti na taj med, a pcelinjak je na 10-15m od tog stola.
Posmtrali smo kako pcele vredno lete u obliznju sumu i jos uvek deo nepokosenih livada. Zato niti su napadale nas, niti med u posudama.
Dok je u gradovima u Srbiji juce bio tropski dan sa preko +38C, na planini je bilo bas prijatno, mozda 26-28C.
Otvorismo par kosnica i u njima medisni nastavci puni vec poklopljenog planinskog meda. Superrrr.
Zatim svi organizovano od kolege Drulovica posetismo dom i pcelinjak domacina ovog foruma prof Djoke.
Meni je taj teren dobro poznat, jer sam u vise navrata bio gost kod Djoke poslednjih 5-6 godina, pa ponovo isprobah "svoju mladost" i zacas skocih na zamrzivac koji sluzi za odlaganje pomocne opreme na pcelinjku. Uz aplauz prisutnih (hvala im) prokomentarisa neko - kao spomenik u Valjevu. A mozda ima i istine u izreci "zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina".
Hvala Divcu, Djoki, Drulovicu, Nestorovicima i svima koji su nam juce priredili jos jedan dan za dugo dugo pamcenje.