Поштоване колеге,
Полако упознајем форум и нашао сам ову лепу тему. Мислим да су од изузетног значаја разне људске судбине овде записане, како онима који су их проживели тако и онима који ће ово некада прочитати. Можда неко, баш у овим редовима овде читајући, осети тај неки чудан титрај у себи у уђе у чаробан свет пчеларства. Да ли ће то баш тако да се деси не знам, али знам да случаја нема. Ове године 27 марта, једном мом пријатељу пчелару написао сам следеће:
... Наше јурцање у животу, у принципу је наш избор. Стално нам нешто треба и колико год се трудили да то нешто сустигнемо, као по правилу од тога нема ништа. Увек ми кажемо себи оно чувено, е још само ово ... и тако у недоглед. Увек има то "још само ово", а човеку време пролази ...
Има сигурно једно 7 година како ја размишљам и планирам да почнем да се бавим пчеларством. Све сам ја то лепо замислио и планирао да ту своју жељу испуним. Могао сам да сам имао памети, када год сам хтео да у старту оформим пчелињак од колико год кошница хоћу и да га уредим да буде као из бајке. Годинама сам замишљао тај свој пчелињак и осећао у души да је то оно што ме испуњава животном радошћу и миром који душа осети, само онда када нађе своје право место под Сунцем и у Божијем поретку.
Међутим ја ту своју жељу, коју сам могао да остварим у било ком трену нисам остварио, јер сам стално имао то "још само ово, још само оно и тако у недоглед ... све док ми се нису издешавале неке шашаве ствари у животу, и живот ми истумбале до крајњих граница. И тада сам имао жељу да остварим мисли о свом пчелињаку и осећао исти мир у души и говорио себи, е само да ово завршим и да дођем до новца и правим пчелињак ... само још ово ...
Тако је пролазило време у коме сам кидао нерве због мали милион проблема које сам имао, све чекајући да се ти проблеми реше. То је тако трајало све до пролећа прошле године, када сам се пробудио једно јутро, и рекао себи, доста је било. Тог трена сам знао да је са мојим дотадашњим начином живота завршено и да од тог секунда треба да променим живот из корена. Иако нисам имао у том трену динар један у џепу, донео сам одлуку да своју дугогодишњу жељу остварим, решио сам да коначно оформим свој пчелињак. Није ме занимало ни што немам новца, ни што немам појма о пчелама и пчеларству, ни како ћу уопште све то да изведем. Једноставно сам знао да је дошло време да постанем пчелар. Тако је и било. Убрзо после те моје одлуке, неке ствари су се покренуле у мом животу и до мене је дошло онолико новца колико на мом плацу видиш кошница. Зашто баш толико, ја не знам. Бог свети зна.
Још увек своје проблеме нисам решио, чекам да се реше неке ствари које не зависе од мене и то ће се ако Бог да решити ускоро. Међутим то чекање у ствари, чека само себе. Ја га више не чекам, ни то решење нити нешто друго. Дошло је време да се моја давнашња жеља да се бавим пчеларством оствари, а којим темпом ће то све ићи и када ће се та слика коју у глави носим годинама, о једном пчелињаку из неке моје бајке остварити, ја заиста не знам.
Оно што знам је чињеница, да је тај мој сан почео да се остварује и ја сам Богу на томе неизмерно захвалан.
Поштоване колеге, тако сам ја постао пчелар. Поздрав свима, свако добро и медно