E, poštovane kolege, mogao bih i ja nešto reći na ovu temu!

Meni niko u familiji nije bio pčelar.
Međutim pamtim med kao veoma vrednu i hranu i lek po tome, kada bih se razboleo, meni je moja pok. komčinica tetka- Milka Stevanović donosila med u saću. Bio je od bagrema i dan-danas, posle nekih oko 55 godina pamtim taj fascinantni ukus.
Živeći ovde na severu Bačke, ali ipak kao dete sa sela, želeo sam imati neko svoje parče zemlje za voće, povrće ...
I tako kupih 1986 najpre jednu motiku (7.200 m2), pa potom još jednu motiku subotičkog "piska".
Zasadih tamo uglavnom voće iz mog rodnog kraja (Šumadija, jugozapadno od Smedereva).
Oduševljavao sam se kada je to voće počelo da cveta, ali plodova ne beše?!

U sebi sam pomislio: pa da nema ko da opraši te cvetove, moram nabaviti bar jednu košnicu!!!
Međutim, o pčelama nisam pojma imao!?
Šetajući se ulicama Subotice u jednoj poljoprivrednoj apoteci, u izlogu opazih jednu malu brošuru o pčelarstvu.
Morao sam da je kupim i odmah da je isčitam u jednom dahu!!!
Bio sam oduševljen.
Sutradan sam otišao u jednu knjižaru i kupio mnogo ozbiljniju knjigu o pčelarstvu. Bila je to knjiga Pčelarstvo od rahmetli Husnije Ćerimagića. Isčitao sam je bezbroj puta i pored pozamašne pčelarske literature koju danas posedujem, nju sam najčešće čitao i uvek joj se ponovno vraćao.
Naprečac sam doneo odluku da kupim bar 3 košnice s pčelama.
To sam i uradio 08.08.1991. godine, kupivši 3 DB košnice dvanaestice za ukupno 360 DM kada sam u kući imao samo 500DM i odmah ih odneo u svoj voćnjak.
Tada je moja supruga klela i mene i moje pčeletine!?

Odmah sam se učanio u dp u Subotici.
Valjda nekim svojim radom i konstruktivnim diskusijama u društvu u tom najnezgodinijem vremenu "rata u okruženju", brzo sam se afirmisao i napredovao.
Ubrzo sam postao podpredsednik dp, pa predsednik dp, pa predsednik SPOV-a i krajem prošle decenije i predsednik SPOS-a. Te kao "političke funkcije" su me nagonile da se širim i povećavam broj košnica.
Stid me je bio da u drugoj polovini 90-tih prošlog veka kada sam bio predsednik SPOV-a, a u predsedništvu su bile sve same legende vojvođanskog, srpskog pa i YU pčelarstva (Ivan Vener, Momčilo Končar, dr Luka Kolarević, Đorđe Radošević, Stojan Nićetin i dr...) ja imam najmanje košnica!!!
Bilo kako bilo, posle oko 10 godina pčelarenja, moja supruga je promenila mišljenje i rekla mi: "*ebeš mužu ti tvoju fakultetsku diplomu, nama da nije pčela mi bi pocrkali od gladi"!
Pčele sam kupio zbog mog malenog voćnjaka, ali one su tamo bile samo od avg.1991-jula 1992 i nikada više, jer sam postao seleći pčelar. Tragikomično je da sam zbog voćnjaka nabavio pčele, ali da sam zbog pčela sasvim zapostavio voćnjak.
Ipak, presrećan sam da sam se počeo baviti ovim predivnim zanimanjem koje bih svakom svom prijatelju preporučio.
Pozdrav svima!