Autor Tema: КАКО САМ ПОСТАО ПЧЕЛАР?  (Pročitano 47756 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Pol: Muškarac
КАКО САМ ПОСТАО ПЧЕЛАР?
« poslato: Avgust 30, 2012, 20:29:58 »
Поштоване колеге,ево отварам ову тему у нади да ќе мо се присетити како смо постали пчелари!
Да се малко присетимо,када је то било,и како смо тада неуморно радили и постали оно што смо данас,неки велики,а неки мали пчелари
али све је то исто,јер ко је у руци једном узео рам са пчелама, никада се више није одвајао од пчела,чак што више,прате га пчеле до краја живота! :)
Почечу од мене,једног фебруарског јутра(пошто сам ловац)поѓох са кером да уловим зеца ....
Кад сам се враќао куќи,стао сам до једног церовог храста( ја га памтим таквог) који је на самом планинском путу према селу,да припалим једну.
То место ме је одувек очаравало, јер има добар поглед на суседне ридове,а и је осунчано и има где и да се приседне.
Када сам устао и кренуо куќи,једна ме пчела ударила малте не у око,носила је чарапе жутим поленом од леске на ножицама,и ушла је у дрво.
То је мени привукло пажњу,и ја сам припалио још једну и сео да посматрам ша се дешава.Пчеле су почеле масовније да излазе јер се време отоплило
и сунце је учинило своје.Шта да кажем,рај за очи.Онда сам отишао куќи,и ником нисам ништа рекао!
Следеќи викенд,опет сам пошао на посматрање,и радовао се пчелама,али овог пута сам стабло обележио са ножичем своје иницијале.
Прошло је цео март,ја сам само надгледао шта раде пчеле и ништа више,али је дошао и тренутак када је требало да се друштво извади из дрвета и насели у кошницу.
Био је месец Април,и време се колко толко почело стабилизирати,и кренули смо са оцем и дедом да га извадимо из стабла.
Колко се сеќам,било је нешто више од 14 сати,пошто је дрво првиватно и има власника,ја нисам желео да  га обарамо,веќ са сврдлом смо правили рупе и пушаљком смо димили
одоздо,али се тада време погоршало и захладило,па друштво није хтело да излази,или ми нисмо били неки добро потковани стручњаци за оваква дела.
Почеле су кише и захладело је,нисам скоро једну недељу видео дрво.Кад сам после тога проверио друштво више није било ту,дали због рупа са сврдлом(које смо колко смо могли
затворилу сувом травом и лишќем)оставили смо промају,или због рупе на доњем делу коју смо трули део проширили,и ушла је нека животињица не знам,али друштво више није било ту.
После тога сам тражио ново дрво,али нисам могао да наѓем,а онда са одлучио да купим пчеле,и тако је и било,купио сам природни,па онда и вештачки рој...и тако је све почело!

Морам да напоменем,да ово са пчелама што ми се десило,и још што ми се дешава,је само дар божји и хвала му на томе!
Пчеле су биле и остале божја створења,јер  ко није ушао у ово царство,незна шта је право задовољство и уживање у животу!

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
  • Član na forumu od: Avg 2012
Odg: КАКО САМ ПОСТАО ПЧЕЛАР?
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 25, 2012, 00:30:09 »
Bravo Pajo,
Odlična tema i lijepa istinita priča. Nemoj prestati. Pričaj dalje.
Ja sam svoju priču već dvaput ispričao na dva foruma pa nemam baš snage da opet ponavljam, ali ako nastaviš, vjerujem da će ti se i drugi pridružiti.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 25, 2012, 23:38:40 »
Naravno, kao domaćin red je da i ja napišem par rečenica o tome kako sam postao pčelar?
Uh, rekoh pčelar...
Ispravka, ja radim i družim se sa pčelama i pčelarima širom bivše Juge, ali sam večiti UČENIK u pčelarstvu!
Osnovah i ovaj sajt da se još više i bolje družim sa kolegama pa makar i virtuelno, ali ipak pčelarski.

Ipak, red je da kažem da mi se i prađed Đoko (požive 114 godina...1808-1922), bavio pčelama!
Bio je vrlo poznat u Zlatarskom kraju sa preko 100 trmki (vrškara-pletara), sa kaptarima od smrčevih i jelovih omorika!
Pčele su bile locirane na obroncima planine Zlatara na lokaciji Mali Do!
Njegov med je nošen i u Carigrad i u Sarajevo, kako mi je Otac pričao?

Prađeda je nasledio đed Aleksa (Solunac), ali više oko pčela je radila baka Stoja!
Nju sam dobro zapamtio jer je đed umro 1944 godine a Baka je nastavila da gaji pčele, opet u trmkama ali samo 15-tak komada.

Kao dete sam gledao šta ona radi sa trmkama, kako savija rojeve sa obližnjih jabuka, kako "ubija" 'čelu da bismo i mi olizali prste, ja kao jedinac ponajviše, ali da med sačuva za "stidnog i strašnog"!?

To tada kao dete nisam razumeo "stidni i strašni", ali danas shvatam, no vremena se promenila pa više i nema "stidnog i strašnog", već kada sednete kod prijatelja, sve što se iznese na sofru (sto), deca prva rukama uzimaju ne hajući za "stidnog i strašnog", babo i majka često uopšte ne reaguju a naročito bake i deke!!!
Savremeno vaspitanje?

Iako Baka nije želela da me "peči" 'čela (a dešavalo se itekako), često me je terala da pridržim praznu trmku dok je skidala roj sa grane!
I danas mi ponekad u ušima "odzvanjaju" njene reči... "zemlji maco"...kada se puštao roj iz trmke  a ogledalo sam i sam isprobao i o tome imam video snimak na Youtube!

Baka ode 1960. godine a i ja u školu u Beograd 1962. godine!

Otac je radio na "državnom poslu", a imovina velika (35 hektara), braće nije imao pa je bio prinuđen da podnosi veliki teret oko stoke, imanja i svih nas?

Ipak, kada je Baka oslabila, Otac je izradio (bio je stolar, tesar i zidar), nove Đerzonke i polako osvežio "uljanik" sa modernim košnicama!

Sećam se, Uljanik je bio iza ambara, ograđen jasikovim tesanim parmacima sa postoljima pojedinačnim za trmke, ali kada su došle đerzonke, Otac je postavio klupe na kojima je bilo po četiri košnice.

Pošto mi je Otac jako oslabio zdravstveno, pčele su polako nestajale, ali je ipak zadržao nekoliko društava skoro do kraja života 1987. godine!
Nakon srednje škole, studija i vojske, vratio sam se u Novu Varoš, počeo da radim i nastavio da se družim sa pčelama, doista u početku samo sa dve košnice ali kasnije 90-tih godina, povećavam broj i iz godine u godinu Uljanik-pčelinjak polako brojčano ojačava.
Moje opredeljenje za DB košnice 12-ramne u početku je bilo opravdano jer su bile najbliže đerzonkama koje je Otac imao!
Tada ovde na Zlataru niko nije imao LR košnice?
Vremenom sam prešao na 10-toramne DB košnice i danas su one (sa nekoliko 12-stica), moj izbor.
Još 1995 godine sam 5 društava selio u Belu reku na majčinu dušicu a od 2005. godine (uvek preko 30 društava),  intenzivnije na bagrem i suncokret!

Od 2000. godine se intenzivnije uključujem u rad svog matičnog Društva "Zlatarka" iz Nove Varoši, a 2002. postajem njen predsednik (u dva mandata), a od 2004. i član IO SPOS-a za Zlatiborski okrug - u dva mandata!

Pčelarskim predavanjima se bavim od 2005. godine, od kada pišem i za časopise.

Danas sam veliki zaljubljenik u pčele i čini mi se da bez njih ne bih mogao živeti?
One su mi radost (često i velika briga), članovi moje porodice, izvor dopunskih prihoda a ponajviše razlog mnogih prijateljstava
širom bivše Jugoslavije.

Svojevremeno sam pokušao sina Aleksandra da uključim u pčelarstvo (imao je desetak društava), ali kada je počeo da se bavi privatnim poslom, odustao je načisto i više i ne prilazi pčelama!?

Na sreću moja životna saputnica Beba, pored mene je dosta naučila oko pčela i desna mi je ruka u skoro svim poslovima,
a naročito u ožičavanju ramova, pravljenju preparata, aranžiranju izložbenog štanda i prodaji pčelinjih proizvoda.

Na kraju...
                jedan događaj ću večito pamtiti, jer je u meni zagolicao ideju o bavljenju sa pčelama?
Davne, 1975. godine u Valjevu na Ilindan (čuveni vašar), priđoh tezgi jednog 60-togodišnjaka sa šeširićem i licem koje sam dobro zapamtio!
Malo dosadan, pitao sam ga sve i svašta o pčelarstvu (nije mi tada bilo jasno odakle mu onoliko strpljenje), pa ga na kraju priupitah, može li se od pčelarstva živeti???
Lagano mi je stavio desnu ruku na levo rame i izgovorio: "E, moj mladiću, ne može se živeti... od pčelarstva se može obogatiti"!?

Tog pčelara nikada nisam zaboravio i bio mi je "tajna vodilja" u opredeljenju za pčele!

Nakon 30 godina (2005.),  posetio sam "mog tajnog idola" - zamišljenog bogataša u Pocerini (Kozarica) kod manastira Kaona i shvatio njegovu rečenisu o bogatstvu!!!
Pod strašnim utiskom o toj poseti, napisah i članak u časopisu Pčelar i naslovih ga "Bogataš u srcu"
Bio je to pokojni Živan Veselinović, veliko pčelarsko ime u Srbiji i šire.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 26, 2012, 07:09:08 »
Nakon 30 godina (2005.),  posetio sam "mog tajnog idola" - zamišljenog bogataša u Pocerini (Kozarica) kod manastira Kaona i shvatio njegovu rečenisu o bogatstvu!!!
Pod strašnim utiskom o toj poseti, napisah i članak u časopisu Pčelar i naslovih ga "Bogataš u srcu"
Bio je to pokojni Živan Veselinović, veliko pčelarsko ime u Srbiji i šire.

Imao sam srecu i veliko zadovoljstvo da kao sekretar Drustva pcelara Kragujevac budem organizator pcelarske ekskurzije u Sabacki kraj aprila meseca 2005.godine kada nam je domacin bio dr Matija Markovic. Tada  smo posetili i pcelinjak Zivana Veselinovica. Zivan, starina od devedeset godina pokazao nam je u svojoj radionici pripremljenih preko 50 novih kosnica koje je spremio za rojeve te godine. Najvece mi je bilo zadovoljstvo kada je naseg predsednika Vesovic Zivadina-Zucu i mene provozao par kilometara u svom mecedesu da bi nam pokazao pcelinjak svoje cerke.
Na zajednickom rucku recitovao nam je "iz glave" svoje ljubavne pesme. I danas mi aplauz nas slusalaca odzvanja u usima. Bio je u pravom smislu reci - bogatas u srcu, pa i ovaj naslov u Pcelaru nas prof Djoko je iz toga izvukao. Djole napisi u kom broju je objavljen tvoj tekst, nekima za podsecanje, a nekima da to pronadju i obavezno procitaju.
Na zalost iste jeseni cika Zivan je otisao sa ovog sveta.
« Poslednja izmena: Oktobar 26, 2012, 07:21:46 od strane Kostadinovic Rade »
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 26, 2012, 08:20:27 »
Eh, Rade moj dobri, nažalost život biološki ne traje večito!
Deda Živan je bio i ostao veliko ime pčelarstva Srbije i ja sa puno poštovanja kroz dva susreta (1975. i 2005.) i sećanja
pišem o njemu.
Moj tekst koji je tada u anketi SPOS-a i tadašnjeg urednika dobio visoku ocenu, objavljen je u pčelaru br.11/2005. str. 502.
Živanova saputnica baka Lepa, mislim da je još uvek živa?

Van mreže Ilić Dragiša

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 75
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Šetonje, Homolje Gustirt 426m
« Odgovor #5 poslato: Januar 20, 2013, 17:45:35 »
E moj prijatelju Dole danas procitah tvoju biografiju,ali prijatelj je prijatelj bez biografije na prvi susret ostao prijatelj.Pozdrav svim forumasima a posebno mom prjatelju Djoletu.

Van mreže Aleksić Petar

• Matica
  • Starost: 54
« Odgovor #6 poslato: Januar 20, 2013, 18:44:15 »
Pcelarstvo u mojoj porodici,pocinje sa mojim pra-dedom Stanislavom dvadesetih godina prosloga veka,on je pcelario,kako saznajem iz prica,trmkama poredjanim po sljivaru ispod stare kuce.
Eh,kakva je to slika bila,mogu samo da zamisljam jer Bog je hteo da se brka Stanislav upokoji pre nego sam se ja rodio,sta ti je zivot,doslo vreme da sada ja njegov pra-unuk o njemu govorim.
Posle njegove smrti pcele su prepustene same sebi neko vreme i tako same su se odrzale a onda je njegov sin a moj deda Radovan resio da im se posveti.
Vremenom je deda napustao trmke a naseljavao kosnice koje je sam pravio,e to je trebalo videti,bez savremenog alata (cak i za to vreme),narodski receno "pomocu stapa i kanapa",kosnice su zamisljene kao Dadan Blatove ali malo je promasio dimenzije,no dobro!
Sto se mene tice redovno sam odlazio u selo kod dede i babe,tamo provodio vikende a kasnije letnje raspuste.
Deda kao stari lisac malo po malo,da nisam ni osetio sta se desava,priblizavao me je pcelama,toboze nikako "nesto"nije mogao da uradi sam bez mene.Kao sto rekoh malo po malo i ja prihvatih pcele i rad sa njima.Redovno sam "kao nagradu"uzimao med za sebe i tako jednom prilikom pre pet godina sedimo deda i ja ispod oraha pored pcelinjaka a mi rece da ponesem kantu meda "deci".
Ljudi moji,istog momenta sam izgovorio i sada se secam reci:"Deda meni ne treba med,ja hocu neku kosnicu da formiram svoj pcelinjak",a deda se sav istopi i rece "eve ti ove dve pa nosi a posle uzmi jos ako se ne manes toga",i ja postadoh pcelar!
Uzeo sam dve kosnice,bile su to Dadanke jedine koje su bile standardne na pcelinjaku,one i sada zauzimaju pocasno mesto pod brojem 1 i 2.
Prijatelji dragi,ovo bi bila moja prica vezana za pocetak mog pcelarenja,sve dalje je volja,rutina,znanje ili Bog zna sta vec.
Koristim priliku da cestitam pokretacu ove teme jer je zaista prelepa i originalna!

• Matica
« Odgovor #7 poslato: Januar 20, 2013, 19:56:35 »
Петре,хвала ти на честиткама!
Сви ми(пчелари,или како Профа каже ученици пчеларства) имамо неку причу
која је везана за почетак или почеци пчеларења!
И у мојој фамилији ја сам пчелар после дуго година,то сам заборавио да поменем.
Моја прабака је пчеларила трмкама(улишкама,вршкарама све једно,битно да је то-то разумемо се)
и имала је преко 50 ком,звала га је УЉАНИК,као и моја бака и мој деда касније кад сам ја растао и порастао.
поздрав Петре!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Januar 20, 2013, 20:23:03 »
Prijatelju Pajo,
tema koju si otvorio je odlična!
Malo je bilo zastalo da se piše, valjda se ljudi snebivaju, ali eto nađe se po koji član koji ovim putem želi da
"otvori srce", i da ispriča svoju pčelarsku priču.
Drago mi je zbog toga i ubeđen sam da će ovde biti još mnogo divnih pčelarskih priča?

Hvala Koelgama na odvažnosti da u ovoj temi pišu jer svaka priča, pa ma sa koliko rečenica napisana o počecima
pčelarenja ima uvek veliku vrednost.

Van mreže Jovanović Miroslav

• Pčela
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ub, Šarbane 120 metara
« Odgovor #9 poslato: Januar 20, 2013, 23:40:00 »
Da i ja napišem neku reč. Od kad pamtim za ovaj svet pamtim i pčelinjak od nekoliko košnica iza vajata sa južne strane. To je bio mali pčelinjak za kućne potrebe. Košnice "sandučare" nešto nalik na DB sa istim plodištem i medištem. Osamdesetih nailazi varoa i to propada. Posle nekoliko godina ispred firme gde sam radio kupujem neke knjige i jednu o pčelarstvu. Hrvatsko izdanje više autora. Devedeset i neke nabavljam rojeve i pravim Lr košnice. Tako opet za kućne potrebe desetak godina samostalno pčelarim sa manje više uspeha. Nikad nisam imao zimske gubitke. Broj društava do 10. Razrojavao i poklanjao rojeve drugarima i dečacima koji su imali želju da se oprobaju. Pre šest sedam godina hvata me neki posao i ne obilazim pčelinjak dvadesetak dana. Avgust. Velika vrućina i suša. Na 500 metara došao mi neki seleći sa nekih 70društava. Verovatno posle suncokreta koji je iscedio. Na zadnjem pregledu imale su solidne zalihe a neke i pun nastavak zatvorenog meda jer posle bagrema nisam nikad uzimao ništa. Dolazi do grabeži koji je trajao danima. Zbog vrućine sam ostavio košnice sa širom otvorenog leta tj izvadio letvicu skroz. Tako je i to propalo. Pre dve godine na internetu nailazim na pčelarske forume. Tu saznajem nove stvari i nove ideje. Poseban utisak na mene ostavljaju tri imena Ivan Brndušić, Vojo Brstina i Rudi Paulović. Odlazim 04.02. 2012 po najvećem nevremenu u Novi Sad na sada već čuveno oproštajno predavanje Ivana Brndušića pred odlazak na NZ. Rezultat je novoosnovani pčelinjak sa sedam društava u košnicama Ivana Brnde koja je sestra bliznakinja kako kaže autor devetoramne Ware košnice. Sistem rada je sasvim drugačiji. Onog vajata iz mog detinjstva nema al su košnice na istom mestu gde su nekad bile. Ako budem živ i zdrav napraviću i vajat na istom mestu gde je bio stari. U aprilu ćemo videti reyultat. A ako bude sreće i božije pomoći pa lepo prezime još i da bagrem rodi u junu ću znati dal sam izabrao ono što treba.  Za sada ide sve kako treba iako nisam baš poslušao učitelja pa sam napravio grešku al ne toliko bitnu. Nisam žicio ramove i nisam stavljao satne osnove. Šta je bilo vidili smo šta će biti videćemo.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: Januar 21, 2013, 08:20:33 »
Svaka čast Miroslave na iskrenosti.
Lepa priča i korektno prenešena.
Sa lpažnjom sam je pročitao.

Biće ih ovde još, bar tako očekujem, sve su na svoj način interesantne!

Van mreže Sovilj Darko

• Lutka
  • Član na forumu od: Jan 2014
  • Starost: 44
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zrenjanin 99m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #11 poslato: Januar 15, 2014, 21:02:55 »
Da i ja napisem kako sam postao pcelar.
Moj pradeda sa oceve strane Mile, do drugog sv rata u Bosni pcelario je sa 150 vrskara a kada je izbila glad zbog rata, narod podavi kosnice da uzme med da prezivi.
Po dedinoj prici pradjed je podavio 2 vrskare za potrebe porodice a za ostalo rekao: bolje narod da podavi nego ustase... deda i otac nisu pcelarili a ja kao mlad 20-togodisnjak otisao u manastir da se posvetim Bogougodnom zivotu. U okolini Vrsca u manastiru bese 16 praznih i 4 pune kosnice..

Od staresine dobih zaduzenje da brinem o pcelama iako im pre toga nikad nisam prilazio,ali sami smo bili tamo pa nije bilo nekog drugog da to obavlja.
Moram pomenuti g. Majevic Milana koji je poklonio manastiru 20 lr kosnica i svu opremu za pcelarenje novu kao i 300kg meda. A ja mlad, neuk za te stvari videh kroz prozor da sa druge strane potoka komsije drze pcele i resim ja da odem da me nesto nauce.
Uz njihovu pomoc od 4 prezimele razrojimo na 15 i uzimimo. Da pomenem Bogislava Stojica, kao i Dr. Milorada Milica koji su me naucili pcelarenju i kod kojih sada selim na bagrem i lipu.

Po povratku iz manastira u kome sam boravio 7 godina radio sam u firmi od 6 do 6 i nisam imao mogucnosti da zapatim pcele do 2012 kada je firma propala a ja nabavio prve rojeve. Sada je uzimljeno 20-ak dobrih drustava a imam spremno vise od 20 novih kosnica sa osnovama kao i svu potrebnu opremu za ozbiljno pcelarenje.
« Poslednja izmena: Januar 16, 2014, 09:37:00 od strane admin »

Van mreže Jovanović Miroslav

• Pčela
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ub, Šarbane 120 metara
« Odgovor #12 poslato: Januar 15, 2014, 21:49:40 »
Bravo Darko. Odlična priča.

• Matica
« Odgovor #13 poslato: Januar 15, 2014, 22:32:35 »
Дарко,свака част,несвакидашња прича,респектабилна
и наравно,сасвим природна!
Поздрав

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: Januar 16, 2014, 09:39:43 »
Darko, malo sam ti stislki popravio pričicu o tvom početku pčelarenja i spojio tri poruke u jednu jer tako treba!
Inače, priča je kratka ali životna.
Hvala na odvažnosti da je napišeš.
Očekujem da i ostale kolege napišu svoju pčelarsku priču?

Pozdrav Paji, autoru teme.