Autor Tema: Предавање г. Зечевића на Палама 29.07.2012.  (Pročitano 8864 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
Пчелари Пала су данас могли да одслушају још једну тему из годишњег циклуса радова на брдскопланинским пчелињацима. Обрађена је можда најважнија тема Радови на припреми пчелињих друштава за безбједно зимовање. Тема је обрађена у право вријеме обзиром да више паше нема и преостаје само да одрадимо све потребне радње да би друштва ушла са оптималним бројем пчела и довољним количинама хране за зимовање уз посебну пажњу на здравствено стање пчела. Нешто преко 40 пчелара је одслушало предавање и практично одмах по послије предавања могли су отићи на пчелињаке и почети са неким од препоручених радњи. Потрудили смо се да Ђоку будемо добри домаћини а надам се да смо у томе и успјели. Колеге нека ми не замјере што нисам лично направио ниједну фотографију али се надам да ће и други који су били мало ажурнији поставити своје.

Van mreže Blagojević Momir

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Gornji Pribanj, 1000 m.n.m
Odg: Предавање г. Зечевића на Палама 29.07.2012.
« Odgovor #1 poslato: Jul 29, 2012, 21:20:23 »
Još jedno vrhunsko i pravovremeno predavanje profesora Djoka. Dilemu koju je sam nametnuo na početku predavanja "da me nije malo previše na Palama" vjerovatno je razbio odmah po završetku predavanja. U sali je u toku čitavog predavanja bio tajac, ljudi su slušali i pisali i veliki broj njih je, vjerujem, odmah nakon predavanja otišao na pčelinjake (kako je konstatovao i naš naš vrijedni sekretar Momčilo u prethodnom postu). Djoko je nakon predavanja obišao i nekoliko pčelinjaka i nesebično dijelio savjete. Meni je stavio primjedbu da nisam pokosio pčelinjak (primjedba sasvim na mjestu - sunce ipak nije spržilo svu travu). Ne slažem se u potpunosti sa konstatacijom našeg sekretara Momčila (ovo je vjerovatno već neki vid moje profesionalne deformacije) da smo bili baš dobri domaćini. Nismo priredili našem dragom gostu ništa od "van nastavnih aktivnosti". Ali, ima vremena, popravićemo se. Djoko će, nadam se, biti naš gost i u vremenu koje dolazi. Za nas gorštake Djoko ekspert, bez obzira što će vjerovatno biti i onih koji ne dijele moje mišljenje.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #2 poslato: Jul 29, 2012, 21:54:00 »
Тема је обрађена у право вријеме обзиром да више паше нема и преостаје само да одрадимо све потребне радње да би друштва ушла са оптималним бројем пчела и довољним количинама хране за зимовање уз посебну пажњу на здравствено стање пчела.
..........U ravnicarskim krajevima je takodje problem kako odrzati radno raspolozenje kod pcela kad nikakvog unosa osim malo  polena nema .Svi se borimo da imamo optimalni broj pcela i dovoljno hrane .....  :-\
Iskusni predavaci kao sto je Djoko vrdni su zlata , jer znaju da usmere pcelare na prioritetne radove na pcelinjaku i sa pcelama u ovakvim kriticnim godinama  u pcelarstvu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #3 poslato: Jul 30, 2012, 07:50:25 »
Sada sasvim sigurno mogu napisati, dragi Prijatelji.
Veliko zadovoljstvo mi je bilo ponovo se naći sa vama na Plama, među dobrim kolegama.
Ovo je moje ČETVRTO predavanje od 28.04.2012. godine Paljanskim pčelarima!
Organizacja savršena (a i kako ne bi bila kada je tu sekretar Momo Ćosović - video tehnika, sala, smeštaj, hrana, večernje druženje), kolege veoma pažljive!
Ovo predavanje je bilo zaista dugačko (ravno 120 minuta), a da se u sali maltene "ni muva nije čula", iako sam
nakon jednog sata predložio pauzu jer sam zapazio kolegu Koja Kusmuka iz Mokrog, kako cigaretu "mazi" u rukama, ali su pčelari odbili pauzu?
Zaista sebe nisam štedeo i pokušao sam (pedagoški), da primerima iz praktičnog pčelarstva zainteresujem i unesem dodatni motiv za pažnju i isčekivanja, šta ću dalje govoriti?
Ono što je poseban kuriozitet jeste da Paljansko udruženje ima dosta mladih ljudi i dama pčelarica!
Zaista sa radošću mogu reći da sam se osećao kao među najrođenijima.

Moja radost će biti mnogo veća ako je zaista istina ono što su kolege Momo Ćosović i Momo Blagojević napisali?

Sa moje strane sam obećao da će zimus imati jedno gratis predavanje od mene.

Kolega Momo, bili ste zaista domaćini (kao i prethodnih predavanja), za čistu desetku, a što se tiče "vannastvanih aktivnosti", i one polako postaju sporedne, ko bi ga znao zbog čega, ali valjda je to zbog "puste"  mladosti!?!?!?

Šta ti generacijo misliš o tome?

Pozdrav za Pale.

p.s. nadam se da ću jednu priču o vama napisati u našem Pčelaru, zaslužili ste to, pogotovo što je trenutno
16 članova SPOS sa Pala!

Van mreže Blagojević Momir

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Gornji Pribanj, 1000 m.n.m
« Odgovor #4 poslato: Jul 31, 2012, 08:55:41 »
Prijatelju Djoko,
što bi neoprezni rekli, ne razmišljajući puno, "ako misliš što ja mislim .. bezobrazan si". U našem dobu, primjerenije su vannastavne aktivnosti koje smo u mladosti manje upražnjavali .... mlada jagnjetina, domaća rakija, pravo vino. A potom, svako prema svojim sposobnostima.
Pošto je ovo ozbiljan forum, red je da se izvinim koleginicama (posebno) i kolegama na neozbiljnosti. Što se Tebe tiče siguran sam da se nećeš naljutiti, u protivnom ne bih ni pisao što sam pisao.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #5 poslato: Jul 31, 2012, 12:20:31 »
Momo, kakva ljutnja!
Usotalom, upoznao si me prilično i shvatio si da volim sve što živ čovk voli a šalu posebno.

Inače  dolasku na Pale u subotu 28. jula svratio sam kod našeg člana Foruma, Mlađa Šljivića u Rogoušiće.
Pčelinjak tip-top a vidim da sređuje i nova postolja a kako mi je rekao hoće i da napravi zimovnik!
Naravno, ne kao Momo koji zimi drži pčele u podrumu!!!
Za sećanje sam napravio nekoliko snimaka!
Mlađo i ja smo se osvežili hladnim sokom od zove i nastavih put za Pale.

Naravno kolega Mlađo je bio i uveče na druženju na terasi hotela Damis gde smo Momo Blagojević, Mile Pekić, Željko Šljivić i dr.
vodili između ostalih i pčelarske razgovre

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: Jul 31, 2012, 12:36:41 »
Nakon predavanja, obišao sam neke pčelinjake i evo slika i utisaka sa tih obilazaka.

Kod Moma Ćosovića sam po drugi put za mesec dana!
Njegovi naslednici Aco i Sveto su u prvom planu.
Sveto je više privržen pomaganju oko pčela, što će kolege videti na video zapisu kada ga obradim i postavim na Forum.

Inače Momo se malo "igra" sa Brndinim nulkeusima, odnosno vrši neke eksperimente.
Ja sa nestrpljenjem očekujem izveštaj kako se sve završilo jer su ramovi vertikalni o čemu Momo može najbolje pisati?
Evo nekoliko sličica sa pčelinjaka kod Moma Ćosovića.

Od Moma sam dobio na poklon jednu vrškaru i telo nukleusa sa dva ramića!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: Jul 31, 2012, 13:41:50 »
Sa Momčilom Ćosovićem obišao sam i pčelinjak kolege Nikole Kliske.
Veoma lep pčelinjak pokraj vikendice na Novakovom brdu na periferiji Pala.
Pčelinjak za priču. Svuda okolo zasadi. Voće, cveće, plastenik... smilje!
Po prvi put u mom životu, video sam smilje i osetio uživo njegov miris!!!
Pčele mirne, na svakom cvetu!
Nisam mogao ni popisati sve vrste rastinja koje Nikola ima?
Na pčelinjaku pojilice, do sada nisam takva rešenja video, sa džakom od krompira!
Oprema u podrumu, veliki sunčani topionik.
Najsažetije, oaza lepote i urednosti.
Bravo kolega Nidžo.
Inače Nidžo je pravnik u penziji i slovi za jednog od najboljih i najstarijih pčelara na Palama.
Skroman i vrlo korektan.
Zajedno smo stavili matice u subotu veče na već pripremljene, tj. ujutru obezmatičene košnice.
Iako iskusan Nidžo se ne libi da pita i proveri ispravnost svoga rada!
Evo nekoliko sličica sa tog pčelinjaka.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Jul 31, 2012, 13:49:00 »
Dalje nas je put vodio do Moma Blagojevića u selo Aliluci.
Vrlo lep pčelinjak osunčen ali sa mnogo rastinja, kruške, lipe...
Otvorismo nekoliko košnica i konstatovasmo sva trojica stanje!
Nije bilo potrebe za menjanje matica kod pregledanih.
Momo odredi druge u kojima će promeniti matice.

Inače, Momčilo je (kako sam saznao jer on o tome ne priča), pored toga što je bio predsednik Udruženja ivrlo zaslužan
za razvoj pčelarstva na Palama.
Odradio je (pored Ćosovića i drugih kolega) i projekte sa Malezijom.
Vrlo je korektan, komunikativan, odmeren i vrlo ceni dijalog.
Kod Moma popismo po jednu domaću krušku, slikasmo se i uz srdačan stisak ruke pozdravismo se.

Ovde sam morao da stavim i sliku Mominog mačka koji je čuvar pčelinjaka u njegovom odsustvu?

Srećno kolega Momo - generacijo.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: Jul 31, 2012, 14:02:52 »
I na samom kraju ovog izveštaja, kolega Ćosović i ja uputismo se nazad na Pale.
Uzgred napismo se veoma hladne vode sa izvora Barakovac a za sjećanje slikah se u panoramskom delu Pala!
Naravno, iz mene je i hotel "Damis" u kome sam sva tri puta bio veoma udobno smešten.
Zumirah i uslikah i Momovu kuću na periferiji Pala u naselju Bare.

Veliko hvala kolega i prijatelju Momčilo na ulozi vodiča.

• Matica
« Odgovor #10 poslato: Jul 31, 2012, 14:09:27 »
Момо у свом посту рече да смо могли бити мало бољи домаћини да смо организовали "ваннаставне активности". Какви су Ђокови утисци колико видим по постовима да смо то организовали остао би Ђоко на Палама. Морали би му наћи мјесто да пресели пчелињак са Златара. ;)

• Matica
« Odgovor #11 poslato: Jul 31, 2012, 14:14:52 »
Шалу на страну мени је јако драго да је и ово предавање успјело. Мислим да смо успоставили један пријатељски однос какав и треба да буде између пчелара.
Да је успостављен и пријатељски однос говори и чињеница да нам је Ђоко обећао гратис предавање на које можемо рачунати још ове зиме.
Оно што бих ја искрено волио је да оваква дружења наставимо а надам се да ће мо се организовати да се већ у Новој Вароши на данима пчеларства 22. овог мјесеца видимо и "пребијемо коју".

Van mreže Divac Dragan

• Lutka
  • Član na forumu od: Nov 2011
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Bistrica- Nova Varos 745m
« Odgovor #12 poslato: Jul 31, 2012, 23:03:34 »

Poštovanje kolege, vidim da Vas Đoko opčini, da ga toliko ugostiste pa mu još htedoste činiti da mu družrnje ne bude samo sa pčelarima već htedoste i neke van nastavne aktivnosti da mu priredtte a zaboraviste da je Đoku srce pri kraju, hoću reći da je Đoku to prošlost?????

To potvrđuje i to što Vam Đoko reče i pogrešan datum za dane meda u Novoj Varoši.
 Dani meda su 20-08-2012 godine.

Van mreže Šljivić Mlađen

• Larva
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Rogoušići 840m LR,
  • Tip košnice: LR, RV,EV
« Odgovor #13 poslato: Jul 31, 2012, 23:41:24 »
    Kada se Đole pojavi vrijeme jednostavno leti. Teme su neiscrpne i nikad kraja priči.Ono što je Momo rekao to mnogi potvrđuju, da je predavanje bilo baš aktuelno i u pravo vrijeme i zbog toga će Đoko biti uvijek
rado viđen i dobro došao u Pale. Želim na kraju da se zahvalim na posjeti i na snimcima koje je napravio,
jer ja još nemam tu tehniku. Pozdrav sa Pala.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: Avgust 01, 2012, 06:40:05 »

Poštovanje kolege, vidim da Vas Đoko opčini, da ga toliko ugostiste pa mu još htedoste činiti da mu družrnje ne bude samo sa pčelarima već htedoste i neke van nastavne aktivnosti da mu priredtte a zaboraviste da je Đoku srce pri kraju, hoću reći da je Đoku to prošlost?????

To potvrđuje i to što Vam Đoko reče i pogrešan datum za dane meda u Novoj Varoši.
 Dani meda su 20-08-2012 godine.

Aha Predsedniče, je li to zoveš kolege sa Pala na Dane meda, pa neznaš kako drugačije da to uradiš nego ovakvom porukom!!!
Slobodno istakni poziv jer njih mnogo neće doći samo 10-tak.

Hvala Mlađo moj dobri.
Tu smo da se družimo i jedan drugom nesebično prenesemo naša iskustva.
Tebe sam (ako se sećaš), prvog upoznao na Palama!