Autor Tema: Предавање г. Зечевића на Палама 08.07.2012.  (Pročitano 6615 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
Пчелари Пала су данас имали прилику да одслушају маратонско предавање Ђоке Зечевића. Пчелари су одслушали двије теме и то:
1. Планско разројавање и увећање сопственог пчелињака и
2. Узгој матица Јентеровим апаратом
Близу 40 пчелара је са заиста великом пажњом слушало тросатно предавање. Ђоко је то првопрофесионално и "момачки" одрадио. Свака му част. Посјета би сигурно била већа али су тренутно пољски радови учинили да један добар дио пчелара не дође.
Ђоко је после предавања нашао времена за још мало дружења на пчелињацима подно Романије и Јахорине. Договорена су нова дружења и вјерујем да сви пчелари жељно очекују следеће предавање.
Ево и пар фотографија са предавања. Ово су моји утисци и вјерујем да и остале колеге које су биле присутне имају исто мишљење. Наравно овим путем позивам и њих да оно што су забиљежили подијеле са колегама на форуму.

Van mreže Ćosović Momčilo

• Matica
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Republika Srpska - Pale, 900 m
Odg: Предавање г. Зечевића на Палама 08.07.2012.
« Odgovor #1 poslato: Jul 08, 2012, 20:53:50 »
Умало да заборавим, овим путем се захваљујем и г. Верољубу Умељићу који нам је дозволио да дио из његове књиге који се односи на рад са Јентеровим апаратом и узгој матица умножимо за потребе предавања. Пчеларима који нису имали прилику да прочитају неку од Верољубових књига овај материјал ће свакако добро доћи у будућем раду са пчелама.

Van mreže Lizdek Aleksandar

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Mar 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Mokro 900 mnv
« Odgovor #2 poslato: Jul 08, 2012, 22:26:44 »
Evo da i ja prilozim slicice sa danasnjeg druzenja.
Predavanje gosp. Djoke je zaista odlicno tj. veoma jasno i detaljno, svoje iskustvo i znanje zaista nesebicno i lako shvatljivo prenosi na one koji ga slusaju.
Kao i prosli put ni jedan pcelar nije ostao bez potpunog i veoma preciznog odgovora na postavljeno pitanje!
Naravno da svi zelimo ponovno predavanje i druzenje sa gosp. Djokom.

Puno pozdrava

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
« Odgovor #3 poslato: Jul 08, 2012, 23:00:09 »
Svaka cast , Djoko nadje vremena za sve i stigne na svakom mestu na vreme ... :)

Van mreže Blagojević Momir

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Gornji Pribanj, 1000 m.n.m
« Odgovor #4 poslato: Jul 09, 2012, 00:14:34 »
Kao bivši, dugogodišnji, predsjednik udruženja želim izraziti zadovoljstvo i zahvalnost našem današnjem gostu, gospodinu Đoku, što se potrudio da održi veoma kvaliteno predavanje, razumljivo i mladim i iskusnim pčelarima, a posebno usklađeno sa uslovima pčelarenju u brdsko-planinskim područijima. Uz nesumnjiv respekt prema svim dosadašnjim predavačima koje su slušali članovi našeg udruženja, moj lični utisak je da su naši pčelari "memorisali" najviše onog što je Djoko prezentovao. Ono što je meni, kao "malo" starijem čovjeku (a Djoko i ja smo "tu negdje") imponovalo je što Djoko ni u čemu nije bio izričit i često je izgovarao "ja ovako radim, a vi odlučite". Iz mog pčelarskog iskustva se sve svodi na zaključak da svaki pčelar treba da razvija vlatitu tehniku usmjeravanja rada pčela, prema vlastitom shvatanju, svjestan da pčelama nikad neće moći "komandovati".

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #5 poslato: Jul 09, 2012, 06:10:16 »
U subotu veče sam prispeo na Pale po drugi put za manje od tri meseca!
Večernje druženje u vrlo lepom hotelu "Damis" (gde sam bio smešten), uz neobavezno ćaskanje (Momo, Žare, Mile, Mlađo i dr.), o pčelarskim a i drugim temama, proteklo je veoma brzo.
U nedelju, 8. jula u 9.30 sati predavanja su počela.
Vrlo mi je drago da sam ponovo bio među dobrim ljudima a sada i prijateljima.
Odvojio sam vreme (koga ovih dana nemam baš na pretek) i odazvao se na poziv pčelara Pala, razmišljajući da je ovo vreme pune sezone, ne samo pčelarske već i svih poljskih radova, pa sam se bojao da će sala biti prazna!

Međutim, pored Mome Blagojevića, Nikole Kliske, Mila Pekovića, Mlađa Šljiviča (moje generacije) i mnogih drugih, nađe se tu i dosta mladih ljudi (Aco Lizdek, Zekić...), što me je posebno radovalo, motivisalo me je još više, da sebe ne štedim i održim dva predavanja poklanjajući im jedan sat više nego što smo se dogvorili!
Zaslužili su to sasvim sigurno. A za vreme trosatnog izlaganja (sa pauzom od 15 min.), pažnja je bila vrhunska a pitanja
i to jako konkrtetnih koliko hoćete!
Bilo mi je veliko zadovoljstvo, ovim divnim ljudima (četitim kolegama), preneti moja lična iskustva o pčelarenju u brdsko-planinskom području (uvećanje pčelinjaka i uzgoj matica na najlakši način)‚, saobrazno svim specifičnostima koje prate pčelare ovih destinacija.
Već je dogvoren novi sastanak početkom avgusta na kome ćemo gvoriti o svemu što prati radnje na kvalitetnoj pripremi za bezbedno prezimljavanje naših miljenica.
Još jednom, poštovane Kolege, zahvaliujem vam se na lepom dočeku i poštovanju koje ste mi ukazali.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #6 poslato: Jul 09, 2012, 06:34:53 »
Izveštaj sa Pala ne bi bio potpun kada ne bih napisao i sledeće.!

U dolasku na Pale, svartih (kao i prošli put) kod Mlađena Šljivića.
Lepa pčelarska destinacija u selu Rogoušići podno Romanije.
Mlađo sa suprugom "uživa" u lepoti okruženje na samoj obali reke Miljacke!
Košnice pune, raznih tipova u izradi.
Sopstvena radionica, nove betonske tranšeje, novoizrađeni ramovi i sve što mi Mlađo pokaza,
dostojno je poštovanja.
Osvežih se sokom od zove i zahvalih Mlađu na lepom dočeku.

U nedelju, nakon završetka predavanja, desetak kolega je otišlo na pčelinjak našeg člana Foruma, Mome Ćosovića.
Domaćinstvo za primer. Pčelinjak malen ali lepota  Božija. Košnice Farar osmoramne, nazidane kao neboder,  pune kao oko.  Nukleusi Brndinih dimenzija, malene vrškare, bela detelina i nektarica koliko hoćete!
Zavirismo u košnice, sve su pune meda!
Uzgred pokazah i moj način obeležavanja matica?
Lako, jednostavno i veoma brzo jedna elegantna kraljica u pratnji "dvorskih dama" dobi žuto obeležje, kao još uočljiviji znak raspoznavanja!
Momova supruga Blaženka nas posluži domaćinski. Sinovi "zaposleni" na ukivanju eksera u neku dečju zanimacuju!
Momo ima troje dece (dva sinčića i ćerkicu), a vreme u hladovini nastrešice brzo proleće u raznim pčelarskiim razgovorima!?
Bilo je i šala, smeha, jednostavno atmosfera opuštena i prijateljska.
Na kraju upitah Moma da li će i zimus njegove Fararke da provedu 5 meseci u podrumu bez izleta, vode i sl.
Potvrdno je odgvorio!
Bilo mi je zadovoljstvo što sam posetio dom Ćosovića.
Hvala na gostoprimstvu kolegi Momu i njegovoj supruzi Blaženki.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: Jul 09, 2012, 06:36:26 »
Evo još nekoliko fotografija sa druženja kod Mome.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Jul 09, 2012, 06:56:43 »
Na povraku za Zlatar, svratio sam kod našeg mladog člana Foruma Ace Lizdeka u selo "Mokro" podno Romanije.
Asko, sa roditeljima, suprugom, sinom Sergejom i bratom ovde živi.
Veliko prostrano dvorište. Dve nove kuće sa radionicama (Acov otac Rajko je majstor - lakirer, brat pravnik, supruga ekonomista), lokacija izvanredna! Jedan prijatna i vrlo složna porodica, takav sam utisak stekao.
Maleni pčelinjak sa novim košnicama, preko potočića.
Aco ima radionicu stolarsku (inače radi u Federaciji BiH u Sarajevu), mnogo mašina (diht, abrihter, frezu...
Sam izrađuje košnice i ramove, sebi i drugima.
Ima posebno uređenu prostoriju za pripremu i ožičavanje ramova, odlaganje pčelarske opreme i dr.

Na pčelinjaku, po običaju, zavirismo u košnice!
Ovde nije intezitet medenja kao na Palama kod Mome!?
Međutim jedan nukleus  (ovogoišnji roj) je bio pun meda!
Aco je početnik ali se vidi da jako voli pčele, radi sa velikom ljubavlju, i pored alergije koju nažalost ima na ubode pčela.
Savetovao sam ga da vodi računa pa i odustane (ako zatreba) od pčelarenja, ali čini mi se da to nikada neće uraditi,
jer je pravi zaljubljenik u košnice i pčele?
Nakon pregleda svih društava, predložio sam neka rešenja i nadam se da će ih ispoštovati do mog sledećeg dolaska u vagustu?

Nakon osveženja, krenuo sam put Zlatara, na koji sam stigao oko 21.30 sati, noseći lepe utiske sa ovih poseta.

Van mreže Radosavljevic Sasa

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 42
  • "Župljanka" Brend iz Aleksandrovca Zupskog
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rataje, Aleksandrovac Župa 350m
« Odgovor #9 poslato: Jul 10, 2012, 15:45:57 »
Šta reći........ SVAKA ČAST PROFESORE.
Košnica je alat a Pčelarenje zanat ;)

Van mreže Lizdek Aleksandar

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Mar 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Mokro 900 mnv
« Odgovor #10 poslato: Jul 26, 2012, 10:00:35 »
Gosp. Djoko je zaista veliki covjek koji nesebicno prenosi znanje i iskustvo na druge.