Autor Tema: VREMENSKA PROGNOZA - DNEVNE TEMPERATURE  (Pročitano 44472 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sević Zoran

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 59
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljuboviđa
VREMENSKA PROGNOZA - DNEVNE TEMPERATURE
« poslato: Februar 09, 2012, 23:26:45 »
Ovde bih zamolio kolege da postavljaju sve informacije o vremenskoj prognozi za naredne dane, kao i informacije o izmerenim dnevnim temperaturama u pojedinim gradovima, mestima, planinama......
Nadam se da ovim podacima nećemo opterećivati oszale teme!

Hvala svima!

Dana 09.02.2012.godine jutarnja temperatura u LJuboviji - 22 a najviša dnevna -12

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: VREMENSKA PROGNOZA - DNEVNE TEMPERATURE
« Odgovor #1 poslato: Februar 09, 2012, 23:48:17 »
U samoj Novoj Varoši na osojnoj strani jutros u 6 sati bilo je -26 stepeni.
Kod mene na planini je u isto vreme bilo - 19 stepeni.
Danas je oko 14 sati bilo - 8 stepeni!

Van mreže Stepanović Dejan

• Matica
  • Član na forumu od: Jul 2011
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #2 poslato: Februar 10, 2012, 01:07:16 »
09.02 .2012-Kovacevac -24 jutarnja -14 najvisa dnevna.
Pred prodavnicom lokalni alkosi nisu pili pivo.
Ko drugome jamu kopa fizicki je radnik.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #3 poslato: Februar 10, 2012, 07:00:11 »
U Subotici je trenutno -19,1oC.
Evo prognoye za narednih 8 dana za Ljuboviju, Novu Varoš, Kovačevac i za Palić.
Biće još snega, ali temperature polako rastu, iako su i dalje ledeni dani!
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #4 poslato: Februar 10, 2012, 08:10:40 »
U poslednjih skoro 100 godina, najhladnije zime su bile 1929. 1956, 1985.

Te 1956. je bila i rekordna godina sto se tice prinosa meda u Srbiji.
Da li neko od kolega ima evidenciju za 1985.g.
Po prognozi hladno vreme zadrzace se do kraja februara meseca. Ali nece vise biti ovakvih mrazeva.
I ove godine ima puno puno leda, pa nadajmo se i odlicnom prinosu. 
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #5 poslato: Februar 10, 2012, 08:36:10 »
Mnogo pamtiš dragi moj šumadinče!!! ;)
Za 1929. "se ne sećam", a li ove druge dve godine se sećam veoma dobro!
Negde sam zabeležio 1956.-tu, evo šta sam zapisao:

"SVETOJOVANSKO PRISEĆANJE

Približava se dan moje krsne slave – Sv.Jovan. Uvek se radujem tom danu kada mi u goste dođe i do četrdeset dragih gostiju, uglavnom prijatelja i rodbine. Pripreme su u punom jeku, a gosti su za svaki slučaj pozvani. Ipak, u mome sećanju je jedan neobičan dan krsne slave kada nam od gostiju nije došao niko. Davno je to bilo, negde sredinom  pedesetih godina prošloga veka.

Otac i majka, pa i ja i mlađi brat smo se za taj dan pripremali kao i obično. Živelo se skromno, gotovo siromašno, pa se štedelo počev od jeseni kako bilo svega i za Božić i sa Sv.Jovan. Međutim uoči Sv.Jovana, dan ili dva ranije je počeo da pada jak sneg! Bila je prava mećava. Kada je osvanulo svetojovansko jutro, otac je morao dobro da se pomuči kako bi očistio sneg i napravio staze do ulazne kapije, svinjca i kokošinjca. Čini mi se da je visina snežnog pokrivača bila veća od moje visine. Prvo što nam je otac saopštio bilo je da on misli da ne može ni do crkve da ode kako bi bio na liturgiji i odneo slavski kolač, što je inače svake godine redovno činio. Odmah je izrazio sumnju da nam po takvom kijametu niko od gostiju neće moći da dođe na Slavu. Pa zašto smo sve onda pripremali, za koga, samo za nas četvoro?

U isto vreme, vojska smederevskog garnizona je krenula u vojne manevre i kretali su se našim putem prema susednom selu Drugovcu. Međutim, mećava je bila toliko snažna i jaka da je uspela i  vojsku da blokira u snegu.  Čitava kolona vojnih kamiona, džemsova, dodževa i tenkova stajala je danima na putu pored naše kuće. Čak ni oni nisu mogli da savladaju toliki visinu snega. Gosti su nam prethodnih godina obično pristizali između jedanaest i dva sata popodne. Ovoga puta ne dođe baš niko! U takvoj situaciji, da ne bi bili sami, da ne budemo sasvim  bez gostiju, majka je predložila ocu da u goste pozove nekoliko vojnika zavejanih u snegu. Tako je i bilo. Pristiglo je petoro, dobro i toplo odevenih vojnika, ali ipak sasvim promrzlih od žestoke studi i mećave. Ne znam odakle su bili, iz kog dela tadašnje Jugoslavije, ali sam dobro upamtio da su dvojica ili čak trojica govorili ijekavicu koju sam tada prvi put čuo. Uz njih kao jedine goste smo upalili sveću i prerezali slavski kolač. Ručak je išao svojim redom po tradiciji, međutim vruća rakija ili kako smo je zvali šumadijski čaj im je jako dobro došla i lepo ih ugrejala. Nakon dva do tri sata gošćenja otišli su na svoje teške zimske zadatke. Bili su prezadovoljni, ali i mi takođe, jer nismo ni u takvim uslovima ostali bez gostiju.

Prošlo je od tada mnogo vremena, negde preko pedeset godina, pa se pitam gde li su danas ti nekadašnji vojnici, da li su živi i zdravi i u kojim državama danas žive? Koliko li godina danas imaju, verovatno oko osamdeset? Kako bi lepo bilo da bar neko od njih ovo pročita, da se priseti tih teških dana, pa da se prepozna i učini mi veliku čast i da ove godine o Sv. Jovanu bude ponovo moj dragi gost. Sada su neka druga vremena, snegova onakvih nema odavno i veoma se lako stiže do Palića."

Godine 1985.-te negde početkom februara moji saradnici su se vraćali iz Beograda sa dva moćna kamiona (Dodž i Tam5000). Ostali su zaglavljeni na poluautoputu negde pred Beškom u Sremu. Tada, opet moćna JNA ih je prevezla do železničke stanice u Novom Sadu, odakle su se vozom vratili u Suboticu. Nakon dve nedelje su otišli po kamione koji su bili prepuni opreme, alata i pribora. Sve je bilo na svom mestu, ništa nije bilo dirnuto! Da se to desi u ovo vreme, bili bi očerupani 100%. :(

Godine 1985. nisam još bio pčelar i nemam podataka.
Međutim, ipak nešto sam shvatio za poslednje 22 godine pčelarenja: kada preko zime ima puno snega i leda, bude i meda!
« Poslednja izmena: Februar 10, 2012, 08:56:18 od strane Stojanovic Zika »
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #6 poslato: Februar 10, 2012, 12:25:09 »
Hvala ti dragi prijatelju Ziko od srca na ovom divnom secanju na godinu kada jos nisam bio ni rodjen, mislim na 1956.g.
Na jednom predavanju u Kragujevcu nas najpoznatiji prof dr pcelarstva Jova Kulincevic je rekao da je 1956.g. bila REKORDNA.
A te 1985.g. odlicno pamtim bio je nekoliko dana zavejan i auto-put Beograd-Nis. Ja sam u februaru, jednog petka, kao i obicno posao autobusom Kragujevac-Kraljevo kod roditelja u selo, ali je autobus isao samo do Vitanovca, na 12km od Kraljeva i dalje od smetova nije mogao. Na jedvite jade se okrenuo i vratio za Kragujevac. I ja sam se istim tim autobusom vratio. Iako sam tada pored dede i oca najvise ja radio oko pcela u svom dnevniku  nemam podatke o prinosu za tu kalendarsku godinu. STETA.
Ali zato imam urednu dokumentaciju za poslednjih 18. godina, od kojih samo 3 godine nije bilo meda za vrcanje na mom terenu, a podseticu pcelarim stacionarno. Ako nekoga interesuje mogu taj izvestaj postaviti ovde.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stepanović Dejan

• Matica
  • Član na forumu od: Jul 2011
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #7 poslato: Februar 10, 2012, 13:57:24 »
Ziko ,uvazeni kolega i dragi zemljace slusao sam price od pradede i dede koji
su spremajuci za slavu sv.Jovana uvek u jednoj kuci zbog nedostatka kreveta prostirali slamu po podovima
a na nju stavljale bake tezinjave ponjave i pripremali za goste koji bi zbog velikih padavina ostajali kod nas
dok se putevi ne prokrce.
Nekada su ovde padali veliki snegovi a smetovi prekrivali ograde.Slavski poslatak je
opsteprihvacen i uveden bas iz razloga dugih i mukotrpnih povrataka kuci po snegu .
Da se gostu nadje uz put pri povratku kuci da pojede i da se okrepi.
Paradoksalno je ovo danasnje kad svaka susa ima auto i kad se svuda relativno brzo stigne da pricamo o kolapsu.
Odvikli smo se zime bar mi u niziji i pogospodili mnogo,katastrofa je za nase gospodje kad moraju iz auta da izadju i prepesace citavih 50-tak metara do radnje ili trznog centra.
Voleo bih da svaka zima bude ovakva pa ce i naredna godina biti rodna i blagorodna.

Danas bez daska vetra i iznenadjujuce toplo citavih -6 c jutarnja -12 c
POZ
Ko drugome jamu kopa fizicki je radnik.

Van mreže Preljevic Nusret

• Urednik
  • Starost: 57
  • Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ribariće 725 zimovnik, Poletich (Mokra gora - Prokletije) 1400 m.n.v. pasha
  • Tip košnice: Alpska, LR

Van mreže Ibrahimovic Hasim

• Gost
  • *
  • Starost: 49
  • Tezak je ovaj zivot. U poredjenju sa cim... ???
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Tutin 36320, S. Mojstir ( 1000- 1.500 m nv )
« Odgovor #9 poslato: Februar 12, 2012, 17:18:01 »
Kod nas stariji ljudi kazu: " Mnogo leda, mnogo meda " ...
Pravih se reci uvek kasno setim, odgovor znam kad ostanem sam, :) :) :)

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #10 poslato: Mart 23, 2012, 06:47:27 »
Ноќас је по први пут овог пролеќа температура била у +,и било је +1 степен.
А садашња температура је +4.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #11 poslato: Mart 23, 2012, 07:36:17 »
Na planini Pajo trenutno 7 stepeni a nocas 3 stepena!
A snega ima za izvoz!

Van mreže Bjelić Milanko

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2012
  • Starost: 66
  • Ko HOCE nadje nacin-Ko NECE nadje razlog
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Nova Varoš, Rutose 740m n/v
  • Tip košnice: DB
« Odgovor #12 poslato: April 02, 2012, 13:39:20 »
Jutros  na Branosevcu(Nova Varos) termometar u 6 casova pokazao -10 C.Danas u 13 casova +10C.Kolike temperaturne razlike,sto je mnogo mnogo je.Kako ce bit narednih dana Bog jedini zna.Pozdrav svima!!!

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #13 poslato: April 02, 2012, 15:57:31 »
У суботу сам кренуо у моје село да посетим моје пчелице.Кад сам стигао око 12 часова у подне је било 16 степени.
Само за саат времена време се окренуло наглавачке,почео да дува ветар,и температура је пала на 6 степени,ништо од прегледа!
Сутрадан  недеља почело је добро, сунце и понеки облачич,све до 10 часова кад је почело да се време мења,почео веома јак ветар
и само за 2 сата је почела киша,па после кише је почео снег :-\ и забелео је све наоколо,али ја искрено овакав снег још нисам видео
као да га је неко са катапулта избацио,падао је као да има олова у њему.И вратио се куќи без иједне кошнице прегледане,а шта ќу
божја работа.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: April 04, 2012, 07:12:32 »
Kod nas na planini su ove godine dosta teški uslovi za razvoj pčelinjih  zajednica!
Sneg, prava mećava prvog aprila - nedelja!
Ponedeljak - ujutru -7 stepeni!
Utorak - hladno tihi vetar (samo maca razvila četkice!)
Sreda - jakna obavezna, skoro da nisu ni nosa pomolile!
Četvrtak (jutros) - temperatura u plusu 8 stepeni ali vetar obara s nogu!!!
Snega još uvek u osojnim stranama ima prilično?

Za sada toliko?

Što Pajo napisa... Božija (rabota) - volja a kod nas se kaže Božije davanje!!!