Evo i mog seta sličica u slajdovima boravka u Hercegovini marta 2025. godine!
Naime, po drugi put sam u Nevesinju i Gackom a u Foči po treći put.
U Trebinju sam nastupio prvi put i mogu reći (osim Trebinja), da se toga puno za više od 17 godina promenilo!
I pored brojnih problema kako klimatskih tako i nasrtaja virusa, osim Trebinja malo je pčelara prisustvovalo predavanjima!?
Najverovatnije da predavač nije "interesantan" ali postoji stara izreka, znanja nikad mnogo a i još bolja koja glasi:
"obnavljanje iliti ponavljanje gradiva je vrlo korisno" bar ako ništa drugo a ono da se mozak "osveži"!
No, na žalost u Foči je bila godišnja skupština pa je nisu mogli održati jer nije bilo tzv. kvoruma, a predavanje i da ne spominjem!!!
Ali Trebinje je nešto drugo i tu je bilo oko 80 slušalaca a kažu da ima jako puno veoma dobrih pčelara, no i tamo nije bio na primer,
bivši predsednik pčelara RS Maksimović...verovatno čovek sve zna, pa da nebi pokvario taj kvantum znanja?
Ali, ipak u BiH ljudi slušaju predavače i odgovorno tvrdim da prisustvo mojim predavanjima (na primer u Ugljeviku TRI puta), nikad nije bilo manje od 70 pčelara...kao primer Brčko više od 70 bio dva puta, Ugljevik tri puta kod Gorana Mikića uvek više od 70 a zimus Lukavac 74, Srebrenik više od 120, Tuzla više od 80...no, izgleda u BiH kao i u Srbiji...što južnije to...
===================================================================================
Ipak, i u mnogim udruženjima u našoj Srbiji jedva se "nateže" taj famozni kvorum a ponegde i njega nema...na primer godišnja Skupština pčelara Kruševca 23.02.2025. godine koji ima skoro 200 članova, sednici je prisustvovalo manje od 30 članova a išlo i predavanje...šta reći, već da svi sve znaju a pčele...e pa to "znanje" je proizvelo VIŠE od 50% gubitaka u Srbiji, naravno po kazivanju "vrhovonog vođe" srpskog pčelarstva!?
Uče ljudi sa Fejsa...nema šta...pa svi sve znamo a pčela nema pa nema, no nije ni bitno važno je znamo...
===================================================================================
Bez obzira na ispisano, vrlo sam zadovoljan boravkom u Hercegovini jer sam dobio neke nove članove foruma, stekao nove poznanike a sreo one koji su već a među njima i Oliveru Olju Miladinović u Trebinju te načinismo zajednički snimak za uspomernu.
Sretoh i puno starih poznanika kao na primer u Nevesinju Radmila Govedaricu odličnog pčelara, Brana Kovača, Radeta Radovanovića, Jadranku Beatović, u Gacku Petra Petrovića i dr.
Poseban kuriozitet je dolazak u Trebinje na moje predavanje mog dragog prijatelja mlađanog Darka Markovića iz Doboja sa kojim se znam odavno, a koji je sada novoizabrani Predsednik pčelaskih udruženja RS.
Ali zadovoljstvo je sveukupno druženje sa kolegama nakon predavanja i uz doručak koje je bilo vrlo sadržajno kada su u pitanju pčelarske teme i analize problema zbog nestanka pčela a i klimatskih promena.
U Trebinju pažnja koju su mi posvetili sekretar Željko Starović je za nezaborav a posebno mlađani Milorad Ljubibratić koji me obasuo poklonima i družio se dva dana je za trajno pamćenje. To je čovek koji ima preko 300 društava a na primer proizvede preko 5000 litara rakije medovače koju proda u predivnim pakovanjima!
Naravno i u svim drugom mestima bio sam izvanredno dočekan, prikazano imenom i prezimenom u slajdovima na čemu sam veoma, veoma zahvalan.
Zbog toga sam ove rečenice i ispisao, možda malo i oštrije ali to je današnja naša pčelarska realnost.
Dobro došliu na forum, Jelena Danilović Trebinje, Veso Pudar i Rade Radovanović Nevesinje, Radan Mimić Foča...