Autor Tema: UP "FACELIJA" GORAŽDE  (Pročitano 1997 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 78
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
UP "FACELIJA" GORAŽDE
« poslato: Januar 04, 2024, 22:22:14 »
Po treći put sam na poziv predsednika Udruženja pčelara "Facelija" iz Goražda (BiH) održao predavanje
pčelarima Goražda i okoline.
Naime, 21.12.2023. godine na poziv Seja Delja održao sam predavanje u povodu OSME izložbe tradicionalnih "Starih radova"!
Samnom je išao i kolega Nehad Hasović kome je ovo prva poseta ovom lepom gradu.
Iako prohladno (minus i vetar), izložba je otvorena sa nekoliko izlagača a u toploj prostoriji održah predavanje kolegama.
Bilo je i pčelara iz Foče i Rogatice!
Druženje smo nastavili u restoranu na obali plahovite Drine a Sejo je zatražio da ponovo budem gost na dvodnevnom savetovanju
krajem marta ili početkom aprila 2024. godine.
Na tom savetovanju govorićemo moja malenkost i prof. Sulejman Alijagić iz Kladuše, član našeg foruama!

Evo nekoliko slajdova sa druženja u Goraždu.
« Poslednja izmena: Januar 05, 2024, 07:55:23 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
Odg: UP "FACELIJA" GORAŽDE
« Odgovor #1 poslato: Jun 14, 2024, 08:34:46 »
Na radost i lično zadovoljstvo, ponovo sam pozvan da učestvujem na XVIII Danima meda i ljekovitog bilja - Goražde 2024.
Iako sam decembra 2023. bio u Goraždu, predsednik Sejo Deljo našao je za shodno da mi ukaže poverenje i za ovo druženje!
Bila mi je čast da prisustvujem okruglom stolu tj. debati kao i da održim predavanje.
Upoznah divne kolege i koleginice i naučih nečega i novoga.
Dobih i jani poziv da u avgustu učestvujem na Menifestaciji u Sarajevu!
Hvala Sejo poštovani prijatelju na velikom poverenju koje mi govori da još nisam što narod kaže za "staro gvožđe"!!
Evo jednog priloga sa sajta Facelije na YouTube!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #2 poslato: Novembar 28, 2024, 23:13:40 »
Iznenađenjima nikad kraja!
Naprosto da čovek ne poveruje kada je Goražde u pitanju i tamošnji predsednik gospodin Deljo Rehad - Sejo!
Pozvao me je ponovo da budem jedini predavač iz Srbije a pored mene su predavači iz BiH i Hrvatske.
Čuveni predavač, član našeg foruma prof. Sulejman Alijagić održaće predavanje a mojoj radosti nikad kraja da
se sa dragim prijateljom družim i da zajedno držimo predavanje.
Velika je to čast i lično zadovoljstvo.
Elvir Čutura iz sarajeva - Ilijaš, pčelar i pisac pčelarskih knjiga promoviše svoju novu knjigu i biće mi čast da prisustvujem jer
Elvira znam od ranije, prijatelji smo a imam i dve njegove knjige.
Tu su Asmir Duraković iz Gradačca kao i Stanko Čuljak iz Vinkovaca - Hrvatska!
Jedino što me brine jeste vreme i sneg koji se najavljuje jer put nije kratak do Goražda!
Ali verujem da ću se naći u Goraždu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: Decembar 04, 2024, 22:56:26 »
Moje TREĆE gostovanje za manje od godinu dana u Goraždu (BiH)!
Sa radošću objavljujem da sam tamo naišao na izuzetan prijem kod predsednika
pčelara Rehada Seja Delja i kolega koji su ga pratili.
Sejo je i predsednik Federalnog Saveza pčelara BiH.
Iako sam otišao po velikom nevremenu, srećno stigao i smešten sam (kao i ostali) u hotel "Behar",
veoma konfornom i prijatnom za boravak.
Večernje druženje sa kolegama i Okrugli sto bili su za pamćenje!
Radna atmosfera svo vreme bila je vrhunska.
Kolege predavači su izuzetni a svi su (4) članovi našeg foruma.

Komisija koja je radila organolpetičko ocenjivanje meda završila je posao a uzorci su otišli
u Mostar na dalja laboratorijska ispitivanja.

Ja sam, kada su završili rad virnuo na spratu u prosotriju gde se obavljao pregled  i video sam
više od 84 uzorka među kojima su i moja dva koje sam po prvi put u pčelarenju poslao na ocenjivanje.

Radujem se što će ići u laboratoriju u Mostaru da vidimo između ostalog i HMF i dr.

Veoma, veoma sam srećan što me kolege uvažavaju i ukazuju poverenje da po ŠESTI put
u predavačkoj karijeri predajem u Goraždu!

Moja predavanja u BiH i RS su brojna...

Pale 9  Višegrad 4 Bratunac 3 Rogatica 3 
Ugljevik 3 Foča 3 Banja Luka 2 Brčko 2 Rudo 3
Vogošča, Kakanj, Visoko, Zenica, Zvornik, Pelagićevo, Šamac, Modriča, Doboj,
Stanari, Gradiška, Mrkonjić Grad, Šipovo, Gacko, Nevesinje, Blagaj, Mostar,
Podveležje, Sokolac, Sarajevo

Iskreno za ovo se treba "izboriti" a verujem da članovi zanju kako i čime.

« Poslednja izmena: Decembar 04, 2024, 23:03:22 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Petrović Petar

• Larva
  • Član na forumu od: Nov 2024
  • Starost: 67
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Danići, Gacko 960 m nv
  • Tip košnice: LR, DB
« Odgovor #4 poslato: Decembar 04, 2024, 23:32:14 »
Šteta što nisam znao na vrijeme, Goražde nije daleko. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: Decembar 06, 2024, 20:04:23 »
Prosto ne mogu da poverujem!
Danas sam dobio poziv od Rehada Delja da ponovo 14.12.2024. godine održim predavanje
u Goraždu na dodeli medalja i plaketa pčelarima.
Pitao sam Rehada - Seja odakle mu ideja da sam toliko pogodan da se po treći put ove godine
nađem u Goraždu?
Rekao mi je sledeće: Profesore ti to zaslužuješ znanjem i ponašanjem!!!
Naravno, ispoštovaću predsednika i opet u hotelu "Behar" boraviti i družiti se sa kolegama,
sada već brojnim prijateljima.

Evo snimka koji sam danas dobio od predsednika Seja.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: Decembar 11, 2024, 09:40:50 »
Evo video snimka mog 50-to minutnog nastupa u Goraždu 30.11.2024. godine!
Ko ima strpljenja i želi da pogleda a eventualna pitanja u primedbe mogu ići ovde
da o njima razgovaramo?
Zahvaljujem se mom kuku Zoranu Seviću na sveukupnoj pomoći (od raniej) na
pripremi ove teme jer ga smatram za vrhunskog stručnjaka po pitanju planskog
razrojavanja u bagremovoj paši.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: Decembar 11, 2024, 12:30:12 »
Evo i predavanja Asima Durakovića iz Gradačca koji je govorio
o pčelinjem vosku!
Vrlo interesantna tema.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Decembar 11, 2024, 12:36:17 »
Predavanje prof. Sulejmana Alijagića iz Kladuše izazvalo je oduševljenje prisutnih!
Sa velikom pažnjom sam propratio Profino izlaganje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: Decembar 11, 2024, 12:43:14 »
Prvi predavač na druženju u Goraždu bio je Stanko Čuljak dopredsednik predsednika HPS
Stanko je govorio vrlo interesantnu temu stacionarno pčelarenje!
Vredi pogledati

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: Decembar 11, 2024, 12:46:17 »
Profesionalni pčelar Elvir Čutura, pisac pčelarskih knjiga održao je predavanje
na temu "Kiseline u pčelarstvu" koja je izazvala veliku pažnju naročito beseda
o oksalnoj kiselini?
Vredi detaljno pogledati.

Van mreže Petrović Petar

• Larva
« Odgovor #11 poslato: Decembar 11, 2024, 20:26:51 »
Đoko, hvala ti za ove snimke. Imaće se ovdje šta gledati.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #12 poslato: Decembar 16, 2024, 10:26:40 »
Kao što sam ovde već pisao da sam pozvan da po ČETVRTI put za godinu dana da održim predavanje u Goraždu,
to se i dogodilo. Bio sam ovaj put jedini predavač na kome je prisutvovao Federalni UO pčelara BiH a i dodeljivane
su medalje za međunarodno ocenjivanje kvaliteta meda!
Predavanje je trajalo 70 mniuta a pažnja prisutnih vrhunska.
Upoznah neke delegate i dobih poziv da kod njih održim predavanje u skorije vreme.
Veliku zahvalnost dugujem predsedniku Seju Delju na visokom poverenju i maksimalnoj korektnsoti iskazanoj da
jednostavno nemam reči kojima bih opisao poštovanje!
Naš novi član foruma je i Sejin sin Damir mladi pčelar i novinar koji je načinio puno snimaka sa ove manifestacije.
Ovo što se dešavalo za godinu dana u Rožaju gde sam angažovan ČETIRI puta (iako je Rožaje u drugoj državi i nije blizu),
za mene predstavlja veliku čast i ukaz da ljudi cene moj dugogodišnji rad u pčelarstvu a i predavački staž!
Nije baš lako ni jednostavno zavređeti ovako nešto.
Uostalom prethodno predavanje kada smo bili nas petorica, gde su bili vrhunski praktičari i teoretićari u pčelarskom svetu,
za mene je takođe bila čast da se nađem u tom društvu!
Prija to svakako!
Hvala kolegama iz Goražda a posebno Rehadu tj. Seju!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #13 poslato: Decembar 17, 2024, 08:42:48 »
Upravo sam dobio video potvrdu mog učešća na Trećoj međunardonoj Manifestaciji ocenjivanja
medava iz BiH i Regiona, u oragnizaciji "Udruženja uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja
"FACELIJA" Goražde!
Ovo je sublimacija događaja a moje predavanje će biti posebno objavljeno.
Razmišljam kako Bosanci čuvaju svoje pčelare i sebe a ne kao mi na sva zvona javno za ceo svet...
Pa pljuj do mile volje...poslušajte Asima Durakovića, jednog od organoleptičkih ocenjivača...
Od 25 uzoraka...22 falš i neispravni!?
Kako ja na Zlataru da dokažem da sam pošten i korektan u radu sa mojim pčelama, kada me turista
koji je kupovao kod mene med upita: je iz one "grupe od 22", zanemeo sam, ostao bez reči!?
Koga mi to brukamo na svetskoj sceni, sebe ili druge?
Neko se izgleda "utrkuje" koga će više i dalje pljunuti!?
Možda grešim ali bih voleo pročitati komentare?

Van mreže Petrović Petar

• Larva
« Odgovor #14 poslato: Decembar 17, 2024, 23:37:09 »
"Razmišljam kako Bosanci čuvaju svoje pčelare i sebe a ne kao mi na sva zvona javno za ceo svet...
Pa pljuj do mile volje...poslušajte Asima Durakovića, jednog od organoleptičkih ocenjivača...
Od 25 uzoraka...22 falš i neispravni!?
Kako ja na Zlataru da dokažem da sam pošten i korektan u radu sa mojim pčelama, kada me turista
koji je kupovao kod mene med upita: je iz one "grupe od 22", zanemeo sam, ostao bez reči!?
Koga mi to brukamo na svetskoj sceni, sebe ili druge?
Neko se izgleda "utrkuje" koga će više i dalje pljunuti!?"

Moje pčelarenje se svodi na rad sa malim brojem košnica, iz čistog zadovoljstva. Ne opterećujem se ni prinosima, ni prihodima i svake godine imam meda više nego što mi treba. Otprilike polovinu poklonim i u principu med ne prodajem. Po nekada, kada se smanji ponuda, prodam neku manju količinu poznanicima kada to zatraže, jer imaju povjerenja u moj rad. Znači, falcifikovani med na tržištu nema uticaja na mene i moje pčelarenje. Ali znam koliki problem to pitanje predstavlja, pa evo da malo prokomentarišem. Po principu, "nisam majstor ali mogu da pogledam" :D. Prije svega, mislim da svakog ispravnog i poštenog pčelara treba štititi, pomagati i promovisati. Sa druge strane, svakog za koga se dokaže da falcifikuje med, vosak ili ostale pčelinje proizvode ja lično bih prozivao na svakom koraku i na bilo koji dozvoljen način. Ako se ocjenjivanje ili kontrola pčelinjih proizvoda provede ispravno, korektno i nepristrasno i dokaže se da je neko falcifikator, ja ga ne bih ni prikrivao ni štitio na bilo koji način. Naprotiv, pravio bih mu negativnu reklamu gdje god bih stigao. Čak kada bi od 25 uzoraka svih 25 bilo falš. Ali se mora znati čiji je to med i morao bi se naći način kako takve "pčelare" prozvati i stalno prozivati koliko god je to moguće. Takve informacije bi bilo potrebno plasirati svima zainteresovanim, prije svega, kupcima.Pitanje je ko bi bio nosilac takvih aktivnosti, SPOS, Udruženja .... Vjerujem da bi bruka koja bi nastala bila manja od one kada kupci iz inostranstva vrate isporuku zbog neispravnog meda (ne mislim na slučajeve kada se otkriju ostaci lijekova, to je neka druga priča). Mislim da bi takav ili neki sličan postupak imao više efekta nego kontrole inspekcije, plaćanje kazni, sudski postupci. Oni koji se svjesno bave falcifikovanjem spremni su i na plaćanje kazni i na podmićivanje, nekada i na zastrašivanje. Kad se "slegne prašina", oni nastavljaju po starom. Međutim, kada kupac dođe do police u marketu i vidi proizvod dokazanog falcifikatora, sigurno će ga zaobići. Što više kupaca bude upoznato ko je falcifikator i što više njih bude znalo prepoznati falcifikovani proizvod, prodaja takvih proizvoda će sigurno biti sve manja. Evo jedan primjer. Pročitao sam da je prije par godina na Tašmajdanu izvršena kontrola sadržaja voska u satnim osnovama nekoliko proizvođača.Zaprepastilo me je da je kod jedne renomirane firme sadržaj voska bio minimalan, može se reći, zanemarljiv. Ako su navedeni rezultati tačni, ja takve osnove, ne da nikada ne bih kupio, nego ih ne bi uzeo i da mi proizvođač plati da ih uzmem. Sigurno je da u današnje vrijeme svega ima, pa i ljubomore, zavisti, podmetanja, diskvalifikacije konkurencije i sličnih stvari. Zbog toga bi, ponavljam, rezultati analiza i kontrola morali biti apsolutno tačni, odnosno pouzdani. Tvoje dvije zadnje rečenice me upućuju da ti znaš dosta više iz ove problematike. Ima dosta utrkivanja i pljuvanja. Široka je ovo tema....