Autor Tema: PČELARSKA KOZMETIKA U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE!  (Pročitano 930 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đorđević Z Milan

  • Matica
  • ******
  • Član na forumu od: Jan 2017
  • Lokacija: Valjevo
  • Starost: 40
  • Poruke: 812
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
  • Tip košnice: LR telo (plodište) + polunastavci 155mm (medišta)
PČELARSKA KOZMETIKA U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE!
« poslato: Februar 08, 2020, 04:04:44 »
U poslednje vreme sam jako zainteresovan za oblast Pčelarske Kozmetike što je probudilo moj istraživački duh pa sam na internetu pokušao da pronađem sve što sam mogao na ovu temu. Rezultat te istrage i izigravanja detektiva - pčelara (ne zamerite na duhovitosti ali priča se da je i Šerlok Holms bio pčelar) su u najmanju ruku poražavajući: Šalu na stranu recepata javno objavljenih je toliko malo da se bilo šta može iskoristiti u domaćoj radinosti a kamoli u nekom vidu komercijalne proizvodnje. Jedino sam se mogao uputiti u neke grupe proizvoda koje prave pojedina naša pčelarska gazdinstva kao proizvođači pa mi je postalo jasno da su RECEPTI za izradu preparata na bazi meda i pčelinjih proizvoda jedna velika tajna i da veliki broj poznavalaca ne želi da ih otkrije! Naravno, ne osuđujem ih zbog toga ali duboko verujem da znanje i umeće ne sme biti tajna i da bi ga trebalo nesebično deliti zbog unapređenja istog. Takođe, kao ekonomista i privrednik - početnik takođe odgovorno tvrdim da je osnova ekonomskog napretka društva zdrava konkurencija na bazi unapređenja postojećih i razvoja novih proizvoda (ovi novi nastaju često od ideja koje imaju polaznu osnovu u starim proizvodima). I baš zbog navedenog tvrdim da RECEPTI U PČELARSTVU ne smeju biti tajna posebno kad je reč o apiterapiji i kozmetici, niko nikome ništa neće ukrasti a intelektualna svojina se lako štiti u istoimenom Zavodu (ZIS).

Zbog toga, drage moje kolege, osmeliću se da prvi postavim jedan jako prost recept koji sam pronašao ovih dana na Google-u: To je recept za lako i jednostavno, kućno spravljanje KREME PROTIV SUVE KOŽE i glasi ovako:

"Pomešajte 2 kašike neslane svinjske masti, koja je sobne temperature,
i 1 kašiku meda kojeg imate.

Sipajte u plastičnu kutijicu od neke kreme i mažite na mesta gde vam je suva koža."

Izvor: http://medkaolek.com/krema-za-suvu-kozu/

Dozvoliću sebi da prokomentarišem da je ovo jako jednostavna krema koju može napraviti svako, da smatram da su med i svinjska mast jako dobra kombinacija i da su obe materije pre svega zdrave ako se umereno upotrebljavaju i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu.

Ps. Molim sve zainteresovane kolege da se uključe u temu i iznesu što više recepata za dobrobit naše pčelarske zajednice u svakom smislu: teorijskom i pre svega praktičnom, pčelarskom, terapeutskom, ekonomskom, i sl.

Veliki pozdrav svim dragim kolegama uz napomenu uredništvu da temu mogu premestiti prema svom nahođenju, meni se činilo da je ovde tek mogu otvoriti jer u delu foruma o Pčelinjim Proizvodima nije definisan potforum ili kako se to već zove, gde bi se ovakva tema mogla ugraditi?
Ne postoji ništa tako praktično kao dobra teorija.

Kurt Lewin

Van mreže Đoko Zečević

  • Administrator
  • *****
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
  • Starost: 76
  • Poruke: 9081
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: PČELARSKA KOZMETIKA U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE!
« Odgovor #1 poslato: Februar 10, 2020, 10:55:02 »
Bravo Milane, veoma dobra postavka teme i vrlo, vrlo korektan i pravilno osmišljen komentar!
Vrlo si u pravu da SVI pčelari kriju recepturu kao tajnu ali iskren da budem lično nikada ne bih kupio nešto zašta ne znam poreklo i sastav!

Drugo je pitanje intelektualne svojine koja se kako ti reče može zaštiti i sačuvati a svaka replika ili falsifikat brzo se otkriju!

Naučnik proučava, istražuje i stavi na raspolaganje svetu pa više to nije njegovo kao što sam i ja dragi moj Milane ovaj forum stavio na raspolaganje članstvu i za koji ti kažeš da treba biti enciklopedija pčelarstva sa čime se u potpunosti slažem.

Svi vi ste upravo ovde da poboljšate moje osnovne postavke svih tema i teza na ovom forumu koje sam prilikom osnivanja sajta lično postavio.

E, sada puno naših kolega koji su odnekuda prepisali i bez dubokih analiza po zdravlje čoveka plasiraju na tržište čuvajući tobož recept kao neku ličnu tajnu!
Sasvim je druga stvar ako je to profesionalno zanimanje i od toga živi onda nemam prava da tražim da otkrije tajnu spravljanja tog preparata a jedino što mora pokazati jeste puni i procentualni sastav koji nikada ne sme biti tajna.

Za sada ću samo postaviti ovaj koemntar a ubuduće ću ih imati nadam se puno?

Razmišljam da ovu temu stavimo u deo APITERAPIJA ali evo da se konsultujemo zajedno i dogovorimo gde bi joj bilo najbolje mesto za čitljivost?
Molim vas dajte predloge?

Pozdrav tebi i kolegama!

Van mreže Đorđević Z Milan

  • Matica
  • ******
  • Član na forumu od: Jan 2017
  • Lokacija: Valjevo
  • Starost: 40
  • Poruke: 812
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
  • Tip košnice: LR telo (plodište) + polunastavci 155mm (medišta)
Odg: PČELARSKA KOZMETIKA U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE!
« Odgovor #2 poslato: Februar 10, 2020, 14:57:26 »
Hvala profesore na divnom komentaru. Prvobitno sam i razmišljao da temu otvorim u Apiterapiji ali ovde mi se činilo da ipak ne mogu pogrešiti. Slažem se sa Vama da bi mogla biti premeštena u forum Apiterapija jer na neki način kozmetika i jeste vid terapije?

Sa druge strane, dobro rekoste: forum BPP je u startu dobro postavljen i ja sada sa uživanjem zidam cigle tamo gde se mogu zidati, tj. gde po svojoj subjektivnoj proceni osetim da ima smisla. Kolege su tu da pomognu, mnogi rade isto što i ja, otvaraju teme, komentarišu i sve je to dobro za učenje nas početnika.

Hteo bih reći naravno nešto i u vezi recepata. U knjizi mog zemljaka prof. dr Jovana Kulinčevića PČELARSTVO, svima nama dobro poznatom (osnovnom) udžbeniku, postoji mnoštvo recepata. No, ja sam svoj primerak knjige još 2018te poklonio jednom svom dragom prijatelju iz Ražane kraj Kosjerića sa željom da ga uvedem u svet pčelarstva. On još uvek ima strah od pčelinjeg uboda a ja ostadoh bez recepata.  :)

Narednih dana ponovo ću kupiti knjigu i ako niko ne postavi recepte pre mene, ja ću ih objaviti.

Veliki pozdrav uvaženi profesore. Još jednom hvala na divnom komentaru.
Pozdrav svim kolegama.

Nije me sramota da javno pozovem drage kolege da se aktivno uključe u ovu temu jer možda zajedno možemo da dođemo do nekih novih i poboljšanih rešenja u samom procesu proizvodnje, tehnologiji rada i sl. Znanja nikad dosta. Živeli!
Ne postoji ništa tako praktično kao dobra teorija.

Kurt Lewin