U poslednje vreme sam jako zainteresovan za oblast Pčelarske Kozmetike što je probudilo moj istraživački duh pa sam na internetu pokušao da pronađem sve što sam mogao na ovu temu. Rezultat te istrage i izigravanja detektiva - pčelara (ne zamerite na duhovitosti ali priča se da je i Šerlok Holms bio pčelar) su u najmanju ruku poražavajući: Šalu na stranu recepata javno objavljenih je toliko malo da se bilo šta može iskoristiti u domaćoj radinosti a kamoli u nekom vidu komercijalne proizvodnje. Jedino sam se mogao uputiti u neke grupe proizvoda koje prave pojedina naša pčelarska gazdinstva kao proizvođači pa mi je postalo jasno da su RECEPTI za izradu preparata na bazi meda i pčelinjih proizvoda jedna velika tajna i da veliki broj poznavalaca ne želi da ih otkrije! Naravno, ne osuđujem ih zbog toga ali duboko verujem da znanje i umeće ne sme biti tajna i da bi ga trebalo nesebično deliti zbog unapređenja istog. Takođe, kao ekonomista i privrednik - početnik takođe odgovorno tvrdim da je osnova ekonomskog napretka društva zdrava konkurencija na bazi unapređenja postojećih i razvoja novih proizvoda (ovi novi nastaju često od ideja koje imaju polaznu osnovu u starim proizvodima). I baš zbog navedenog tvrdim da RECEPTI U PČELARSTVU ne smeju biti tajna posebno kad je reč o apiterapiji i kozmetici, niko nikome ništa neće ukrasti a intelektualna svojina se lako štiti u istoimenom Zavodu (ZIS).
Zbog toga, drage moje kolege, osmeliću se da prvi postavim jedan jako prost recept koji sam pronašao ovih dana na Google-u: To je recept za lako i jednostavno, kućno spravljanje
KREME PROTIV SUVE KOŽE i glasi ovako:
"Pomešajte 2 kašike neslane svinjske masti, koja je sobne temperature,
i 1 kašiku meda kojeg imate.
Sipajte u plastičnu kutijicu od neke kreme i mažite na mesta gde vam je suva koža."
Izvor:
http://medkaolek.com/krema-za-suvu-kozu/Dozvoliću sebi da prokomentarišem da je ovo jako jednostavna krema koju može napraviti svako, da smatram da su med i svinjska mast jako dobra kombinacija i da su obe materije pre svega zdrave ako se umereno upotrebljavaju i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu.
Ps. Molim sve zainteresovane kolege da se uključe u temu i iznesu što više recepata za dobrobit naše pčelarske zajednice u svakom smislu: teorijskom i pre svega praktičnom, pčelarskom, terapeutskom, ekonomskom, i sl.
Veliki pozdrav svim dragim kolegama uz napomenu uredništvu da temu mogu premestiti prema svom nahođenju, meni se činilo da je ovde tek mogu otvoriti jer u delu foruma o Pčelinjim Proizvodima nije definisan potforum ili kako se to već zove, gde bi se ovakva tema mogla ugraditi?