Autor Tema: FORUM vs FACEBOOK  (Pročitano 3114 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
FORUM vs FACEBOOK
« poslato: Novembar 16, 2018, 23:47:43 »
Dugo vreme opravdano nisam bio prisutan na forum, ali evo sada sam tu, na raspolaganju Domaćinu i svim članovima foruma.

I evo odmah jedno pitanje svim članovima foruma:

FORUM vs FACEBOOK?

U zadnje vreme vidim da Facebook postao je puno atraktivniji nego pčelarske forume (uključujući i ovaj naš forum).

Facebook je dopustio/omogućio da bilo ko može da otvori svoju stranicu, ali koliko je to korisno u smislu edukacije kolege?
Ne kažem da nema i dobre stranice na fejsu, ali takve stranice ne mogu se ni približno uporediti sa forumima.
Pčelarski forum je sistematizovana enciklopedija pčelarstva, dok na fejs pčelarske stranice skače se sa jedno na drugo pitanje bez nikakvog reda i poredka tako da vrlo teško može da se nađe traženi problem ili pitanje a kamo li odgovor.
Još gorije je to što na svake objave na ovakve stranice imate neizdržane, nekompletne, nekompetentne pa čak i pogreše komentare i smernice povodom određenog pitanja pa tako lako (osobeno početnike dovode u dileme i pogrešne postupke).
Naspram toga na forumima imamo sistematizovane kategorije, teme, poruke... koje svaki član na vrlo lak način može da pronađe ono što ga interesuje, i što je najvažnije to što je napisano na forumu ostaje zauvek (zato sam malopre napisao da forum je enciklopedija pčelarstva).
Još važnije je to što na forumu svi članovi međusobno se znamo (bilo lično, bilo virtuelno), tako da znamo koji član sa koliko pčelarskog znanja raspolaže, ali i ako neki član nešto u svojim porukama pogrešno napiše tu su iskusniji članovi da ga isprave, tako da na kraju krajeva svaka tema dobija konkretan i zaokruženi najbolji odgovor.

Zato predlažem, vratimo se našem Forumu i napravimo ga još bogatiji i korisniji za sve članove.

To je moje mišlenje, a vaše?

Pozdrav svima,
"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

Van mreže Đorđević Z Milan

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2017
  • Starost: 42
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
  • Tip košnice: LR telo (plodište) + polunastavci 155mm (medišta)
Odg: FORUM vs FACEBOOK
« Odgovor #1 poslato: Novembar 17, 2018, 00:05:54 »
Upravo ste sve objasnili. Već dugo objašnjavam ljudima da facebook stranice nikako ne mogu biti konkurencija forumima upravo zbog sistemske sistematizacije sadržaja. Postovi na facebooku imaju formu blog posta i što je više objava one potiskuju jedna drugu u „dubinu“ i gotovo je nemoguće pronaći bilo šta u realnom vremenu. Sa druge strane, forum je forum i postoji određeni kostur, teme, podteme, sve se može brzo pronaći...
Familijarnost je takođe izraženija na forumu, zna se ko je ko, ovde kod nas je fotografija obavezna i nema lažnih profila što na facebooku nije slučaj.
Pčelarska facebook stranica može biti korisna u dva navrata: ako piše samo jedan autor od ugledne reputacije a korisnici samo komentarišu i ako ne piše postove već objavljuje „beleške“ koje su uredno arhivirane i posetilac ih može pročitati. Ili ako neko otvori fb stranicu za prodaju meda i ostalih pčelinjih proizvoda, dakle web shop na fejsu koji je komercijalne namene.
Lično mislim da su grupe loša stvar gde svako piše nesistematizovano i šta hoće, nema dobronamerne cenzure i samim tim sadržaji nisu relevantni.
Ali ako neko otvori stranicu i bloguje u formi „beleški“ ili prodaje med, to nije loše.
I sam imam nekomercijalnu stranicu gde pišem o tenisu, tehnici i taktici, zbog toga znam kako ovo funkcionira.

E sad, možda je na facebooku dobro otvoriti stranicu foruma BPP ukoliko već ne postoji, pa da ljudi vide, lajkuju i tako dodatno budu privučeni na naš forum.
Srdačan pozdrav!
Ne postoji ništa tako praktično kao dobra teorija.

Kurt Lewin

Van mreže Laković Predrag

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2015
  • Starost: 58
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vrnjačka Banja, 210 m
  • Tip košnice: Db-12,Db-10
« Odgovor #2 poslato: Novembar 18, 2018, 00:15:38 »
Forum je na prvom mestu, kao sto navede nas Blagoja da ne ponavljam, mnogo, mnogo, razloga je na njegovoj strani. Nazalost ko god ima volje  a znanje nije ni bitno, kaci snimke na ostalim drustvenim mrezama, Facebook, You Tube, ne mareci da ce pocetnici koji gledaju snimke postavljene od strane svojih starijih kolega sa dve, tri godine pcelarstva, dovesti u zabludu i stradanja drustava.
Da bi neko gledao snimak sa ostalih drustvenih mreza, prvo mora da prodje knjigu, forum, pa tek gledanje snimaka, jer jedino tako moze se zakljuciti da li te neko uci pravilno ili naopako.
Nazalost Blagoja mnogo imamo kolega a malo pcelara, malo njih hoce da cita i uci, koje ucio u skoli on ce i sada uciti.
PCELARSTVO je grana poljoprivrede, koja iziskuje velika ulaganja ali za razliku od drugih grana iziskuje i OGROMNO ZNANJE.

Ako mogu na ovoj temi da se izjasnim za predlog Blagoja za ONLINE predavanje prof. Zecevica..... DA, DA, DA
Veliki pozdrav.

Van mreže Alomerović Admir

• Lutka
  • Član na forumu od: Dec 2016
  • Starost: 48
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Brodarevo, 900 m
« Odgovor #3 poslato: Novembar 18, 2018, 06:42:54 »
Kada je gospodin Đoko pre četiri godine održao svoje prvo predavanje pred članovima Udruženja pčelara Brodarevo upoznao nas je sa postojanjem Foruma BPP.Kasnije mi je objasnio na koji način da postanem član i pomogao mi u tome.Od tada sam zakoračio u još jedan način lepog,iskrenog i korisnog druženja ljudi koji se bave pčelarstvom,bez obzira da li su pčelari početnici,hobisti,amateri ili profesionalci.Zahvaljujem se našem Domaćinu i svim članovima Foruma Što daju svoj doprinos njegovom radu i doprinose na najbolji način iskrenom druženju i proširivanju znanja iz pčelarstva.
Pozdrav za sve kolege.

Van mreže Živojinović Mirko

• Larva
  • Član na forumu od: Jul 2014
  • Starost: 37
  • Treba biti pcelar,a ne medar!!
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Vršac 100m
  • Tip košnice: Lr sa kombinacijom farar
« Odgovor #4 poslato: Novembar 18, 2018, 11:16:43 »
Od kada ssam poceo da pcelarim,pratim ovaj forum,puno toga sam naucio na njemu. A sto se tice fb,nemam reci,ne treba ga u opste uporedjivati sa forumom  >:(

Van mreže Blagojević Saša

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2016
  • Starost: 45
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Negotin, Sarkamen 220 mnv, Sikole 420 mnv
  • Tip košnice: LR10+f10, DB10+f10, DB8+f8
« Odgovor #5 poslato: Novembar 18, 2018, 11:52:18 »
FB nije ni prići pčelarskom forumu, jedna knjiga za početnike da se savlada, za nešto više od početnika nema u knjigama tu nastupa forum ima svega samo treba da se pronadje šta kome odgovara. Forum je od igle do lokomotive

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #6 poslato: Novembar 18, 2018, 17:13:04 »
Kao što su rekli kolege, da ne ponavljam, to je neuporedivo.
Forum je jedna velika familija, mesto koje posećujem bukvalno svakog dana, i nadam se većoj aktivnosti sada kad smo više pored vatre i PC-ja.
Nadam se da će se aktivirati i onlajn predavanja.

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
  • Član na forumu od: Sep 2016
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pančevo oko 53m
« Odgovor #7 poslato: Novembar 18, 2018, 20:53:49 »
Slažem se sa svime, napisanom o forumu i njegovim prednostima.
Ne slažem se sa jednim, vezanim za FB grupe - i tamo se mogu postovi sistematizovati po temama.