Autor Tema: Sa skupa pčelara u Jarmenovci, Topola  (Pročitano 1266 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Sa skupa pčelara u Jarmenovci, Topola
« poslato: Novembar 08, 2018, 08:34:42 »
Avgust mesec 2018.g. nedelja, prelep sunčani dan, Jarmenovci kod Topole.
Četrdesetak pčelara tog šumadijskog sela okupilo se na prelepom proplanku kod Doma kulture,
 prase na ražnju već ispečeno, a
 ja u ulozi predavača Saveza pčelara Srbije pozvan da im održim dvočas "Priprema za zimovanje i zimovanje pčela".

Prodje predavanje, pa nezaboravno druženje uz bogatu trpezu ispod stoletne lipe.

Onda poznati pčelar-meštanin, već u sedmoj deceniji života, izbnese svoju vremešnu harmoniku i
nasta opšte narodno veselje. Odmah se pohvali "ova moja dugmetara u mnogome ulepša mi je vojni rok.
Sa njom sam svirao vojsci, a i civilima u Domu JNA. A onda me upita: Ti si iz Kragujevca,
da li poznaješ pčelara Jezdu, bio mi je desetar i molio me je da ga sa harmonikom ispratim na kapiju,
 kada bude odslužio JNA.
Tražismo saglasnost starešina i Jezda zakiti harmoniku crvendaćem na kapiji Kasarne, a
ja mu dugo svirah Moravac".

Sretoh ja Jezdu sledeći dan i rekoh mu "Jutros na internetu slika kako te Harmonikaš ispraća iz JNA".
A on zabezeknuto: "jest tako bilo, pre 48. godina".

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: Sa skupa pčelara u Jarmenovci, Topola
« Odgovor #1 poslato: Novembar 08, 2018, 23:49:55 »
Dragi Rade,
ti nisi samo predavač, kako ksžeš "Saveza pčelara Srbije" već i literal na čemu ti čestitam od srca.
Tvoje priče perom tj. tastaturom ispričane uvek donose zadovoljstvo iz svakodnevnog života!
Svaka ti čast na tome.
Ja sam nekada voleo tako perom tj. tastaturom pisati ali sam se izgleda malo "zasitio" pa sada otprilike samo čitam i uživam!
Srećno ti i buduće pisanje!