Autor Tema: Pčelarstvo i Baštovanstvo - Urbani Vrt Đorđevića: The Rosegardenland 1923.  (Pročitano 4299 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đorđević Z Milan

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2017
  • Starost: 42
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
  • Tip košnice: LR telo (plodište) + polunastavci 155mm (medišta)
Drage kolege, uvek sam ponosan kada na BPP forumu otvorim novu temu a ova me privlači jako dugo jer imao sam priliku da od najranijeg detinjstva uživam u našem porodičnom vrtu u Pop Lukinoj ulici. Svi ti mirise rose na pokislom cveću kasnog proleća, bumbari i pčele na cvetovima, impresivne ruže, hrizanteme, lale, lupinusi, echniceae i još mnogo toga podsticali su razvoj moje bujne mašte i stvarno sam kao malo dete baš zbog tog vrta bio srećan jer sam se igrao tamo, u tom mom malom dvorišnom raju istovremeno pomažući, mojoj Nani, gospođi Dobrili u održavanju tog vrta. Komšije su ljubomorno tvrdile da je vrt gospođe Dobrile najmanji najlepši vrt u Valjevu i to nije bilo slučajno, naprotiv. Stara kuća napravljena je 1923. godine, u dvorištu je dominirala ručno pravljena kaldrma a kuću je prikrivao bršljan u celosti. Prababa je retke sorte starinskih engleskih ruža nabavila iz Engleske a deo sadnica je stigao iz Slovenije, ne znam zašto. Aleje koje su tada formirane, nisu se menjale ni do danas. Pre 4 godine, ja dokoličar, nabavljam svu baštovansku opremu, i kupujem nekoliko stranih knjiga o baštovanstvu ali i knjigu o uzgajanju ruža, prof. Karaseka, čuvenog, i bacam se u misiju kompletne obnove našeg malog vrta na 2,75ar-i. Pošto su i baka gospođa Dobrila kako sam je zvao ali i prababa Katarina Pantić vodile Baštovanski dnevnik, to blago čuvam u porodičnoj arhivi sa najvećim poštovanjem i kao dokaz da nije bitno ono što samo ja radim već je bitna i tradicija ko je to stvorio za generacije.
Šta spaja naše milo pčelarstvo sa baštovanstvom (uže cvećarstvom)? Prosto je, pčela i cvet.
Kako se većina male dece plaše buba, najranije su me naučili da nema razloga za strah i da se pčele i bumbari nikada ne ubijaju.
E sad, kada digresivno odustanem od prošlosti i ličnih emocija rekao bih nešto o poređenju Baštovanskog i Pčelarskog dnevnika. Koliko ja razumem, pčelarski dnevnik je konkretniji, pragmatičniji ukoliko tako mogu reći, piše se kratko i jasno. Baštovanski dnevnik može biti tek sa vremena na vreme konkretan. Pošto su u svakodnevnom hobi urbanom baštovanstvu na malom prostoru intervencije nas vrtlara češće, baštovanski dnevnik za vrlo kratko vreme postaje velika knjiga deskriptivnog karaktera, puna očekivanja, prognoza ali i neretko mnogo ljubavi prema dragim nsm biljkama pretočenoj u pesme iz srca.
Sad konkretno, zbog nedostatka novca, razmnožavanje ruža čajevka, polijanti i puzavica vršio sam metodom reznica i to vrlo precizno po Karasekovoj knjizi i ne samo da sam spasao nekoliko starih sorti nego danas imam impresivne ruže sorte poput The Queen Elissabeth Rose, Schnewitchen, Konigin von Danemark i još mnogr druge.
Do kraja dana ovaj moj urbani vrt predstaviću u sa nekoličinom lepih fotografija a u nastavku teme sa najvećim zadovoljstvom ću pisati o svojim daljim baštovanskim planovima, tehnici rešavanja novonastalih problema, ali i o permanentnoj ishrani ptica stanarica u vrtu, praksi eksterijer dizajna by Milan Đorđević, i još mnogo čemu.
Ova tema neka bude rekaksacija za oko i dušu i ako se kolege bar malo oraspolože kada pogledaju moje slike, moje zadovoljstvo biće još veće.
Ruže su mi trenutno u žiži, imam ih malo više od 100 ali ima još dosta prostora za širenje.
Negde sam čuo navodno kinesku poslovicu koja kaže: „Ukoliko hoćeš da budeš srećan jedan dan, napij se, ukoliko hoćeš da budeš srećan godinu dana, oženi se, ali, ukoliko hoćeš da budeš srećan ceo život, uzgajaj ruže!“. :)
Uskoro sledi prva serija fotografija a moj vrt nosi nezvanični naziv „The Rosegardenland 1923.“.
Živeli!
Ne postoji ništa tako praktično kao dobra teorija.

Kurt Lewin

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
Evo da pokušam uploadujem za početak nekoliko fotografija... :)

Kurt Lewin

• Matica
Idemo dalje...

Kurt Lewin

• Matica
I dalje...

Kurt Lewin

• Matica
Još lepote... Tea Time u 5 popodne...

Kurt Lewin

• Matica
Vrt u kome sam srećan...

Kurt Lewin

• Matica
Predstavljam courtyard i svu njegovu lepotu u malom...

Kurt Lewin

• Matica
Lale...

Kurt Lewin

• Matica
Veličanstvene ruže...

Kurt Lewin

• Matica
Još impresivnih ruža...
Za sada toliko! Enjoying my dear friends!  :)

Kurt Lewin

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Lepo je ovo sve Milane, svaka čast,  ali broj fotografija je 32 a jedva sam napabirčio neki GB da proširim prostor na forumu!
Da, sećam se ti tada još nisi bio član našeg foruma pa nisi učestvovao u diskusijama!
ŽAo mi je ali ipak treba redukovati priložene fotke ili uraditi pnop što ja radim sa PPS gde mogu na 4 fotografije od 200KB staviti 20 slika i zauzeti prostor koji je prikladan veličini obezbeđenih GB!
Ništa ja ne dobija za džabe, veruj mi na reč!
Jedini Rade Kostadinović i prošle i ove godine uplatio mi je po 10 evra za održavanje foruma a i nesmetano objavljivanje njegovih poruka vezanih za predavanja i sl.
A uopšte ne postavlja fotografije!
Nisam nikada to zatražio, čak sam mu bio prošle godine i vratio novac ali Rade je bio uporan i ponovo uplatio bez moje saglasnosti!
Ubuduće bih zamolio za malo više pažnje!

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Jedini Rade Kostadinović i prošle i ove godine uplatio mi je po 10 evra za održavanje foruma a i nesmetano objavljivanje njegovih poruka vezanih za predavanja i sl.
A uopšte ne postavlja fotografije!
Nisam nikada to zatražio, čak sam mu bio prošle godine i vratio novac ali Rade je bio uporan i ponovo uplatio bez moje saglasnosti!
Ubuduće bih zamolio za malo više pažnje!

Kolege drage, ovo je samo mali moj gest pažnje.
Jednostavno, na tekući račun bez provizije u banci se uplati.
Kreće sezona, nadamo se dobra, pa po malo pomognimo ovom Forumu, tj. nama.
Posebno oni koji nešto oglašavaju, a i oni koji fotografijama i video zapisima zauzimaju značajan prostor....
Sami tekstovi su beznačajni.

“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Šolajić Miloljub

• Larva
  • Član na forumu od: Apr 2012
  • Starost: 73
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Arilje Brekovo 830 m
Милане, слике су предивне али треба брисати оне које немају везе са ружама или зумирати како ти препоручује Зека. Наилази лепо време и нека ти мајка што више времена проводи и твом врту.
Што се простора тиче много штошта из разних тема треба брисати што није у вези са пчеларством. Ако су финансијски проблеми применити шта србин ради кад нема новца (пара) "иде у мењачницу" или  преко ПП послати текући или валутни рачун па нека донира колко ко може (лично ћу преко МТС уплатити динаре или валуту).
Поз.

• Matica
Ja se stvarno izvinjavam, nisam znao za slike jer sam video da su i neki drugi postavljali više, ne znam kako da smanjim na ovaj način što reče prof. Đoko.
Zbog toga molim admine da smanje ili uklone neke fotografije po sopstvenom nahođenju.

Prof. Šolajiću, to sam i imao na umu, da majka što više vremena provodi u starom vrtu.

Još jednom se izvinjavam.

Pošto sam trenutno u problemima, čim neke stvari rešim uskoro, sa najvećim zadovoljstvom ću donirati neki novac za održavanje našeg foruma.

Srdačan pozdrav iz Valjeva u kome proleće pokazuje svu svoju snagu i lepotu.

Vaš prijatelj Đorđević, Milan

Kurt Lewin