Autor Tema: MALO PRAVOPISA ZA PODRUČJE SRPSKOG JEZIKA!  (Pročitano 20674 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
MALO PRAVOPISA ZA PODRUČJE SRPSKOG JEZIKA!
« poslato: Februar 15, 2018, 23:52:26 »
Nije na domet malo se vratiti u O.Š. jer se često greši pri pisanju za ljude koji su sa Sprskog govornog područja!
Nađoh na internetu i da podelim pa ko želi može i pročitati?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pa evo prezentiram u orginalu i treba obnoviti gradivo iz osnovne škole!

Ako vam pravopis ne ide od ruke, evo osnovnih pravila koja lako možete savladati:
1. Negacija uz glagole piše se odvojeno – “ne znam”, “ne želim”, “ne mogu”. Izuzetak su negacije “nisam”, “neću”, “nemoj” i “nemam”.
2. Rečca “li” se obavezno odvaja – “da li”, “je li”, izuzev u skraćenom obliku kada glasi – “dal’”, “jel’”. Lakše ćete možda zapamtiti ukoliko vam kažem da kada napišete “jeli”; onda to neizostavno znači da ste jeli, na primer – pasulj i nikako ne može da označava rečcu…
3. Možda nećete verovati, ali mnogo je onih koji umesto “jel’” pišu “jer”, pa tako često možemo ne samo da pročitamo već i čujemo rečenicu: “Jer to niste znali”?
4. Negacija se uz glagole piše odvojeno, ali uz imenice obavezno “ide” sastavljeno – “nesreća” ili recimo “nezadovoljstvo”.
5. Sinonim reči “nedostajati” glasi “faliti”, a ne “hvaliti”, i ovo pravilo nema nikakve veze s time što je ispravno reći “hvala”, a ne kako često imamo prilike da čujemo – “fala”.
6. Pomoćni glagol “biti” najčešće se pogrešno koristi u prvom licu množine. Dakle, ne kaže se “Mi bi otišli tamo”, već “Mi bismo otišli tamo”.
7. Možda nekima na prvi pogled deluje nelogično, tek bilo bi dobro da se zapamti da se superlativi prideva “dobar”, “jak” i “slab” ne pišu “naj bolji”, “naj jači” i “naj slabiji”, već sastavljeno – “najbolji”, “najjači”, “najslabiji”.
8. Nominativ jednine reči “čitaoc”, “branioc”, “primaoc” glasi “čitalac”, “branilac”, “primalac”, kao što je i genitiv množine “čitalaca”, “branilaca”, “primalaca”, a ne “čitaoca”, “branioca”, “primaoca”.
9. Slovo “j” svakako je suvišno u perfektu glagola “učiti”, “raditi”, “biti”… Dakle, ma koliko nekima to bilo teško da prihvate, ne piše se “učijo”, “radijo”, “bijo”, već “učio”, “radio” i “bio”. Ovo slovo je suvišno i u reči “kaiš”, što se ne može reći za prisvojne zamenice, koje glase “moje” i “tvoje”, a ne “moe” i “tvoe”.
10. Kod nas ne postoji reč “sumlja”, kao što niko ne može ni da “sumlja”. Ispravni oblici su – “sumnja i sumnjati.
11. Negde se putuje “autobusom”, a ne “sa autobusom”, kao što su i “paprike punjene sirom”, a ne “sa sirom”.
12. Za sve one koji smatraju da su “intiligentni” nije loše da ih na kraju upozorim da se zapravo kaže “inteligentni”, jer je imenica “inteligencija”, a ne “intiligencija”.

Van mreže Đorđević Z Milan

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2017
  • Starost: 42
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
  • Tip košnice: LR telo (plodište) + polunastavci 155mm (medišta)
Odg: MALO PRAVOPISA ZA PODRUČJE SRPSKOG JEZIKA!
« Odgovor #1 poslato: Februar 16, 2018, 00:04:41 »
Haha, svaka čast profesore za ovo.  :)
Ja strogo vodim računa i uvek sam ali mnogi ljudi zbog brzine pisanja ne vode mnogo računa o pravopisu i sve živo spajaju. Čak i u privatnom životu, mnogi pišu poruke bez velikog slova, tačke i zareza, o rečci „ne“ da ne govorim.
No, evo nije na odmet, podsetiti se...
Pozdrav iz Valjeva.
Ne postoji ništa tako praktično kao dobra teorija.

Kurt Lewin

Van mreže Stevanović Saša-Stefo

• Pčela
  • Član na forumu od: Mar 2014
  • Starost: 56
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Vrdila 200
  • Tip košnice: DB-10
« Odgovor #2 poslato: Februar 16, 2018, 09:04:46 »
Haha, svaka čast profesore za ovo.  :)
Ja strogo vodim računa i uvek sam ali mnogi ljudi zbog brzine pisanja ne vode mnogo računa o pravopisu i sve živo spajaju. Čak i u privatnom životu, mnogi pišu poruke bez velikog slova, tačke i zareza, o rečci „ne“ da ne govorim.
No, evo nije na odmet, podsetiti se...
Pozdrav iz Valjeva.
Milane,nemoj da budes siguran toliko u sebe da bi na nekom strucnom testu o pravopisu o promeni reci dao sve tacne odgovore.Licno ne mislim da se netacno izrazavas kad nesto pises nego oko nekih reci ni lingvisti jos ne mogu da se usaglase pogotovo oko nekih titula koje su ranijih godina bile uglavnom vezane za jedan pol.
Dok se lingvisti ne sloze kako da uvedu neke novine u pravopis preporucuju da se ono sto moze makar po zvucnosti ubaci u pravopis.Verovali ili ne za neka zanimanja koja postoje vec odavno u jednom rodu ne postoji to zanimanje za drugi rod.
Normalno je zvucno da postoji uciteljica ,nastavnica ali vec profesorka ili profesorica je diskutabilno.Ali kako reci i profesore ako je u pitanju zenski rod?Ajde nekako da prihvatimo i te reci za profesora koje se pominju u zenskom rodu,ali sta reci za sudiju ili za rec akademik?Ranije su te titule iskljucivo bile vezane za muski rod dok danas sve vise zena ima koje imaju te titule.
Reci gledalac ili slusalac u zenskom obliku takodje koliko mi je poznato ne postoje u Srpskom jeziku.Koristimo reci gledateljka ili slusateljka ali to su reci Hrvatskog porekla kao i reci sutkinja za sudiju ili doktorica ako je neko tako oslovljava.Moze se prihvatiti rec doktorka ali nije zvanicno unesena u nas jezik.
Medicinska sestra je zanimanje ali sa zavrsenom istom skolom muski rod je medicinski tehnicar.Kako nazvati muskarca ako je babica po zanimanju.Babica je ranije iskljucivo bilo zensko zanimanje.Zavarivac,bravar,metalostrugar........
Mnigo rupa jos ima u nasem lepom jeziku.Ni sami profesori neznaju sve da kazu kako treba.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
« Odgovor #3 poslato: Februar 16, 2018, 11:59:48 »
Ne kažem da bih.  :) Ali moji ti postovi svedoče da ne žurim dok pišem, da pišem gramatički ispravno i da mi je sintaksa razumljiva. Važno je da se niko ne muči i ne zamara dok čita moj post. Pozdrav!

Kurt Lewin

Van mreže Čurlić Zoran

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 52
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kraljevo, Šumarice, Ušće Ibra u Z.Moravu 220m
« Odgovor #4 poslato: Februar 16, 2018, 19:26:56 »
Ово су правила која смо сви учили у шестом разреду основне школе и није на одмет поновити научено.Мене боле нова правила која лингвисти тумаче на начин да је исправно и једно и друго,нпр.
Био сам у Рашци или Био сам у Рашки.
Англицизам,, Вибер" или,, Вајбер".Пише се Вибер и по Вуку би тако требало да се чита.
Ово је само гласно размишљање па бих волео да чујем и друге коментаре.Интересантна тема.
Поздрав свима.

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #5 poslato: Februar 16, 2018, 20:02:26 »
Profesore, odlična tema, kako za članove sa Srpskog govornog područja, tako i za nas ostale.
Verujem, (a dosad na forumu nije bilo zamerki) da mi koji nismo sa tog govornog područja, možemo ponekad i da promašimo neki padež ili glagol, ali bitno je da se razumemo.

Mene ineresuje dali je pravopisno i govorno ispravno, kada se kaže: Mogu li?
Dok sam bio u JNA, jedan vojnik je pitao oficira, mogu li da uradim to i to ..., a ovaj mu odgovori, otkud znam dali možeš, ja ti dopuštam, pa ti probaj.
Dali je pravilno: Može li, dopuštate li, dozvoljavate li .....

Možda ovo nema veze, ali kad čujem to pitanje, i bukvalno ga prevedem na Makedonskom to je Možam li, što se nikad ne upotrebljava, već Može li?

Van mreže Mijatović Milun

• Pčela
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Starost: 74
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kosjerić - Ražana 520m
« Odgovor #6 poslato: Februar 18, 2018, 19:13:32 »

Profesore sta je ispravnije upotrebiti "ili" ili "iliti" ?

Van mreže Perić Predrag

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Sep 2014
  • Starost: 61
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Koceljeva 220m
« Odgovor #7 poslato: Februar 18, 2018, 19:40:30 »
 А шта ћемо са предавачима који имају по пет рама легла?

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #8 poslato: Februar 18, 2018, 23:45:52 »
А шта ћемо са предавачима који имају по пет рама легла?
Oni će u Albaniju kod Rame...ali tamo nema 5 rama...samo jedan! ;)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: Februar 18, 2018, 23:58:33 »
Profesore sta je ispravnije upotrebiti "ili" ili "iliti" ?
Milune, odavno sam bio direkrtor škole (Bogami podugo sam bio pedagoški rukovodilac), pa sam malo i zaboravio, nećeš mi zameriti?
Imao sam tri profesora književnosti i ciljano sam nametnuo na njihovom Aktivu zapravo pitanje suprotnog veznika:"ili" donsono "iliti"?
Sećam se da je najstarija profesorka (bila i meni profesor), Bedrija Imamović, govorila da je nekada bilo "iliti" ali se odvano izgubilo pa jezičari smatraju da je adekvatno pisati "ili"...
Ovaj prvi suprotni veznik se danas veoma retko upotrebljava a i ja ponekad napišem "iliti" i tu nema greške sasvim sigurno ali je ta reč bez značaja jer presvoio je veznik "ili".
Nadam se da si zadovoljan sa odgovorom?

Pozdrav Kolegama

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
  • Član na forumu od: Sep 2016
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pančevo oko 53m
« Odgovor #10 poslato: Februar 19, 2018, 00:49:38 »
Samo bih dopunio profu kod negacija.
Pored imenica i pridevi sa odrečnim oblikom se, za razliku od glagola (osim navedena 4 izuzetka) pišu zajedno.
Primeri:
Ne mogu --- nemoguć
ne želim ---- nepoželjan
ne znam ---- neznatno

I  imenice i glagoli, kovanice, pišu se spojeno, pa je u pitanju velepčelar, a ne vele pčelar, parafrazirati, a ne para frazirati.

Ne mora se previše proučavati pravopis, ali dovoljno je normalno izgovoriti reč, pa će se "videti" kako treba da bude napisano.

Van mreže Mijatović Milun

• Pčela
  • Član na forumu od: Okt 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kosjerić - Ražana 520m
« Odgovor #11 poslato: Februar 19, 2018, 16:36:54 »

U redu je Profo. Nego mi se vise smucilo " targetiranje , apliciranja ".

Van mreže Lazić Dušan

• Matica
  • Član na forumu od: Mar 2013
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Srem, Vojka 95m
  • Tip košnice: RV(BN)
« Odgovor #12 poslato: Februar 19, 2018, 18:13:36 »
Kako sa izgovara:"Kod Dula" ili "kod Duleta"?
(lično me zanima) ;)

• Matica
« Odgovor #13 poslato: Februar 19, 2018, 18:19:16 »
Izgovara se kod Dula. Ili kod Rada npr. Nepravilno je kod Duleta, Radeta i sl.
Pozdrav.

Kurt Lewin

Van mreže Tucakov Nenad

• Matica
  • Član na forumu od: Sep 2016
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pančevo oko 53m
« Odgovor #14 poslato: Februar 19, 2018, 18:35:46 »
Izgovara se kod Dula. Ili kod Rada npr. Nepravilno je kod Duleta, Radeta i sl.
Pozdrav.
Zasigurno?