Tacno Dragane. U pitanju je Rodezijski ridzbek. Zovu ga jos i Grebenar , Africki lavlji pas i Lovac na lavove. Na slikama je moj pas Simba star dve godine. Vodim ga svuda sa sobom bez obzira gde idem . Njegovo mesto je na prednjem sedistu auta znas i sam tesko ga je ocistiti ali meni ne smeta. Radnim danima je u stanu u Beogradu a vikendom luduje u Radovanju.
Kod nas se uglavnom koristi za lov na divlje svinje. U Americi ga koriste i za lov na medvede.Zadnjih godina je u ekspanziji u Srbiji iako mu cena nije bas mala 500 - 1000 evra.
Mislim da je interesantan za lovce pa cu preneti deo zanimljivosti.
Rase pasa: Ridžbek [ridgeback]
Lovac na lavove
Smatra se da ridžbek potice iz Afrike. Jedinstvena odlika ovih pasa je da na ledima duž kicme imaju ivicu od dlake koja raste u suprotnom pravcu. Otud i ime - ridžbek [eng. ridge - ivica, rub, greben]. To su, inace, pripadnici drevne rase koja je sacuvana do danas. Godinama je ridžbek važio za najboljeg lovca - neustrašivo je hvatao plen i vešto izlazio na kraj s krupnom divljaci bez pomoci coveka.
Korišcen je u lovu na antilope, leoparde, lavove, cak i na slona, nosoroga i bivola.
Ovi psi, razvijeni u surovim uslovima, su pored lova imali i zadatak da cuvaju pustinjske logore, pa su se borili i sa hijenama i šakalima.
Ridžbek je veoma izdržljiv. Kod njega je i danas prisutan snažan lovacki instinkt,
a ima i odlican njuh i snagu. Najpoznatija je njihova sposobnost u lovu na lavove.
Samo perfektno razvijen pas može da izdrži teške uslove južnoafricke pustoši,
gde su velike temperaturne razlike, a ovaj pas je u stanju da izdrži bez vode i
više od 24 casa.
Po prirodi, ridžbek je miran, tih [retko laje] i uravnotežen. Druželjubiv je,
odlicno se slaže sa decom i ostalim clanovama porodice, cak i sa drugim ljubimcima.
Graciozan je uprkos snažnom i mišicavom telu. Lako se vaspitava i veoma je poslušan pa se odaziva na komandu i sa vece udaljenosti. Veoma je pouzdan cuvar i nije mu potrebna posebna obuka, jer ima veoma izražen instinkt za cuvanje `sopstvene` teritorije.
Teško se prilagodava gradskom životu i neophodno mu je dosta kretanja.