Autor Tema: Koja je definicija "malog pcelara"?  (Pročitano 7968 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ljubičić Ana

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Jan 2017
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Učenje pčelarstva
Koja je definicija "malog pcelara"?
« poslato: Februar 06, 2017, 21:22:38 »
Postovani, interesuje me sta se u Srbiji smatra malim proizvodjacem meda? Koliko kg meda prozivede "mali" pcelar pri optimalnim vremenskim uslovima tokom jedne sezone (prolece - jesen)?
A koliko bi po tom istom rezonu onda bio srednji ili veliki proizvodjac? Unapred hvala!

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Odg: Koja je definicija "malog pcelara"?
« Odgovor #1 poslato: Februar 06, 2017, 21:55:19 »
Interesantna tema! 
Samo u Srbiji nema ni malih ni srednjih, ima samo velikih pčelara.  ;)
A, sada sasvim ozbiljno....
Takve zvanične klasifikacije u Srbiji nema, iako znam da u nekim zapadnim zemljama postoje.
Ja mogi izneti samo neki svoj, privatni stav.
"Mali" su oni koji proizvedu do par stotina kilograma meda za sebe, svoje prijatelje i eventualno nešto za prodaju sa kućnog praga.
"Srednji" su oni koji proizvedu do oko 1000 kg i koji svoj med prodaju i sa kućnog praga, na pijacama i na pčelarskim izložbama.
"Veliki" su oni koji proizvedu više od 2-3 tone i koji su sem prodaje kao kod "srednjih" primorani da svoj med prodaju otkupljivačima po odprilke upola nižim cenma u odnosu na maloprodajne cene.
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #2 poslato: Februar 07, 2017, 00:21:31 »
Postovani, interesuje me sta se u Srbiji smatra malim proizvodjacem meda? Koliko kg meda prozivede "mali" pcelar pri optimalnim vremenskim uslovima tokom jedne sezone (prolece - jesen)?
A koliko bi po tom istom rezonu onda bio srednji ili veliki proizvodjac? Unapred hvala!

Draga Ana,
lepo pitanje ali i Žikin odgovor je na mestu!
U državi Srbiji nema bilo kakve oficijelne klasifikacije proizvođača meda a Žikinom odgovoru bih dodao jednu davnašnju sa mojih ranijih predavanja podelu pčelara na: hobiste, one što se uz posao uzgred bave pčelama i komercijalne (ili profesionalne),  pčelare!
Iz ove podele se može izvući zaključak koji proizvodi upravo podelu kakvu je Žika naveo!

Hvala ti na javljanju i pitanju a kako smo se već privatno dogovorili, slobodno pitaj jer si sama istakla da želiš da naučiš pčelarenje a ovaj naš forum ti može biti mentor jer ima izvanrednih tema, poruka i praktičnih saveta, tako da predstavlja jednu malu pčelarsku enciklopedju!

Uz dobrodošlicu, srdačan pozdrav,

Domaćin foruma

• Urednik
« Odgovor #3 poslato: Februar 07, 2017, 07:20:18 »
Hvala druže Đoko, mada je tvoja dodatna klasifikacija malo diskutabilna.  ;)
Zašto to kažem?
Pa evo: recimo osoba "A" je nezaposlena i ima 10 košnica, ona je po tebi profesionalac.
Druga osoba "B" je stalno zaposlena, ali ima 150-200 košnica i ona je hobista.
Da li to štima?
Ja bih rekao da ne....

Na ove teme pisao sam ovde skoro pre dve godine u izveštaju sa Pokrajinskog savetovanja u Novom Sadu i bilo je i ovo:
"...kategorizacija "malih" i "velikih pčelara". Mali su svi do 58 košnica, a iznad te brojke su "veliki". Veliki mogu da konkurišu za podsticaje za nabavku raznorazne tehničke opreme , a mali ne. To znači da pčelar kada počinje s pčelarstvom mora prvo da se razvije angažovanjem sopstvenih sredstava, a kasnije može računati na pomoć. I  druga kategorizacija na profesionalne ili neprofesionalne pčelare. Neprofesionalni su svi koji imaju u strukturi godišnjeg ukupnog prihoda do 52% od pčelasrtva."

Mislim da je ova austrijska klasifikacija koja se vezuje za ukupne prihode sasvim na mestu.
Da se razumemo: i po tvojoj i po ovoj austrijskoj klasifikaciji ja spadam u hobiste!  :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #4 poslato: Februar 07, 2017, 09:38:33 »
Aha, pa delimično si u pravu Prijatelju!
Ali nekada davno u Kamenovu na sastanku kome je prisustvovao i čika Boža Petrović bilo je govora o kategorizaciji pčelara!
Sećam se tog austrijskog modela koji nam je implementirao čika Boža!
Međutim, i ti i ja znamo da u Srbiji bilo koja uredba, zakonski akti ili drugo ne regulišu praktično takve kategorije pčelara (mali srednji, veliki...)!
Neće biti da je nezaposlen sa 10 košnica profesionalac!
To nigde ne napisah a zaposlen sa 200 društava "hobista", e to je vrlo diskutabilno jer kada zaposlen (privatni sektor, biznis, profit i dr.), ima taj broj kako da se bavi pčelarstvom!?
Davno je socijalizam prošao kada smo gledali svoja posla, uzimali bolovanja,kosili livade, eskivirali, radili kući svoja posla  (znaš onu priču, šta radiš...niša, a plata...Bogovska...!), i realno ova brojka ne odgovara zaposlenim pčelarima!

Uvek sam razmišljao da oko desetak društava po bilo kom osnovu je hobista, dvadesetak pa i do 50 uzgred uz posao a Bogami 100 i više teže ka komercijalnom pčelarenju!
To bi bilo po mom razmišljanju pravilno, ali samo mome razmišljanju!

A što se tiče kategorizacije po ukupnim prihodima, i ja se slažem sa tobom da je na mestu, ali to može u uređenim državama, za sada baš nikako kod nas!
Voleo bih da znam kako bi to bilo primenljivo kod nas, bez kanalisanog i uređenog pčelarenja?

Hvala na učešću u diskusiji, baš mi je drago zbog teme našeg novog člana gospođe Ane!
Uz nadu da će još neko diskutovati, pozdrav sa Zlatar planine gde trenutno sneg pada kao da nikada nije do sada!?

• Urednik
« Odgovor #5 poslato: Februar 07, 2017, 11:12:09 »
Druže sve se može kada se hoće...
U Mađarskoj i kada prodaješ med s kućnog praga, mora se izdati ... RAČUN.
Lako se na kraju godine svede račun i vidi se koliki je ukupni prihod...
Mislim da je ekonomska struktura prihoda merodavan faktor, a ne da li si zaposlen ili nisi....

Dragicevic Grujica

• Gost
« Odgovor #6 poslato: Februar 07, 2017, 14:12:08 »
Ja mislim da mnogo toga u pčelarstvu treba da osmisli i pomognu i SPOS I ministarstva poljoprivrede i trgovine.

Van mreže Đorđević Z Milan

• Matica
  • Starost: 42
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Selo Drenovci, Zaseok ORLOVICA, Opština Kosjerić, oko 750 m/nv
  • Tip košnice: LR telo (plodište) + polunastavci 155mm (medišta)
« Odgovor #7 poslato: Februar 07, 2017, 14:19:55 »
Lično mislim da samo broj košnica koje pčelar poseduje mogu klasifikovati pčelare. Radio, neradio onaj koji ima 100 košnica je svakako komercijalni pčelar i nikako ne može biti hobista. Sa druge strane onaj koji ima 10 društava ne može biti profesionalac makar se samo time bavio.
Mislim da je prihod varijabilna kategorija, nekad ga je više, nekad manje. Mada postoji korelacija prihoda i broja košnica, tako da je suština samo u broju košnica. Tako mi se čini.
Ne postoji ništa tako praktično kao dobra teorija.

Kurt Lewin

Van mreže Ljubičić Ana

• Gost
  • *
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Učenje pčelarstva
« Odgovor #8 poslato: Februar 07, 2017, 17:12:16 »
Mnogo hvala svima na odgovorima. I jos jednom hvala na prijemu u drustvo.

Nekako mi se cini najlogicnijim ona podela na male do 100 kg, srednje do 1 tone i velike preko toga.
Da li sam u pravu ako kazem da oni koji proizvode oko 100 kg godisnje nemaju vise od 4 kosnice (30+ kg po kosnici)?
Ako je ovo ispravno, onda znaci da ona podela na male do 58 kosnica nije zgodna jer po tom proracunu taj neko uspe da proizvede skoro 2 T godisnje? Puno radno vreme u sezoni a verovatno i van nje.... Ili se varam?

Van mreže Pavlov Dragi

• Matica
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 69
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Demir Kapija, Došnica, 174 mnv
« Odgovor #9 poslato: Februar 07, 2017, 18:48:57 »
Pa evo: recimo osoba "A" je nezaposlena i ima 10 košnica, ona je po tebi profesionalac.
Druga osoba "B" je stalno zaposlena, ali ima 150-200 košnica i ona je hobista.
Da li to štima?
Ja bih rekao da ne....
Žiko, u koju kategoriju spadam ja, i kako se moj status promenio, a da nisam promenio broj košnica oko 60-tak?
Do avgusta sam bio zaposlen, pa je fabrika otišla u stečaj a ja ostao bez posla.
Sada sam silom prilika postao profesionalni pčelar  ;D.

• Urednik
« Odgovor #10 poslato: Februar 07, 2017, 21:01:36 »
Druže ti si vankategornik, jer si moj drugar.  :)
Po Đoki i austrijancima do sada s bio hobista, a od sada si profesionalac.
Ipak, želim ti da ove godine  sa 60 pređeš na bar 180 košnica i da zvanje profisionalca potvrdiš u punoj meri.

Van mreže Stojanović D. Aleksandar

• Larva
  • Član na forumu od: Jan 2015
  • Starost: 45
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Čačak, Pridvorica 370 mnv
« Odgovor #11 poslato: Februar 08, 2017, 08:10:09 »
Slažem se sa čika Žikinom podelom i ako smem da dodam na sve to da su i godine provedene u pčelarstvu od značajne uloge.
Ja recimo imam 30-tak košnica i po Aninoj računici oko 1t meda bi trebalo da budu prinosi i već sam srednji pčelar  ;)ali sam ipak mali da manjeg nema a razloga je dosta.
Do broja 30 treba da prodje bar 3 godine da se prvo počne sa 5-10 rojeva pa sl godine uveća pčelinjak (onda kiša i nema paše)pa dok se izvuku medišni ramovi sledeće sezone za tih 10 društava,pa opet razrojavanje pa opet medišni ramovi za 20 društava,pa eto godine sa kišom pa  nema paše i nema te 1t meda za to veće zvanje,za ovo su primeri 2014 i 2015 god.ko je tada počeo da pčelari,a tu sam i ja znamo nikako da poraste,dzaba mi i 60 praznih sanduka kad nigde izvučenih ramova i meda :-).Znači moje razmišljanje za ovu prvu kategoriju MALOG PČELARA potrebno je 5-7 godina rada provedenog u pčelarstvu i naravno Žikin primer 1t meda.Druge dve kategorije su naravno u zavisnosti od proizvodnje meda kako familija pomenu,ali ipak da dodam kod ,,velikih pčelara,, :proizvodnju MATICA I MATIČNE MLEČI.Ja mislim da je to diplomski ispit u pčelarstvu.

• Urednik
« Odgovor #12 poslato: Februar 08, 2017, 09:40:48 »
Hvala familijo!
Ja imam poslednjih 10-tak godina proizvodnju od 2,5-5 t meda, po oko 350kg polena, oko 50 rojeva za prodaju, prodam i nekoliko desetina matica, nešto malo propolisa i matične mleči, ali se još uvek smatram ... HOBISTOM!
Ako se narednih godina podmladim, možda će biti i nešto više....  ;)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #13 poslato: Februar 08, 2017, 10:05:36 »
Nekada davno neki mudar čovek reče:
Kada vozač svojim kolima pređe 10.000 km može se reći da je još uvek početnik!
A u pčelarstvu reče da je i sa 15 godina staža (ma koliko društava imao), dobar početnik!
Možda je ovo samo rečeno...!
A početak pčelarenja i broj društava...diksutabilno jako!!!

• Urednik
« Odgovor #14 poslato: Februar 08, 2017, 10:12:13 »
Druže moj ima još jedna varijanta....
Otac našeg druga dr Stipe Kovačića iz Baranje je poodavno rekao:
"Pčelar ćeš postati, ako 3 puta padneš i 3 puta ustaneš!"
Ja sam do sada 2 puta pao, dakle još nisam pravi pčelar!!!!