Autor Tema: САВЕТОВАЊЕ ПЧЕЛАРА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА  (Pročitano 4098 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Pajic Dragan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 50
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zrenjanin 80
Данас је у организацији пчеларских друштава
„Акац“ из Мужље и „Миливој Бугарски“ из Зрењанина ,
организовано, сада већ традиционално:

VIII САВЕТОВАЊЕ ПЧЕЛАРА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА

Одржана су 4 добра предавања:

Иван Ивић,
Представник компаније“ МЕДИНО“  из Крњева.
• Информације о начину и условима откупа меда.

Доц. др Драган Ћирковић, Нови Пазар,
Ветеринар специјалиста за болести пчела и пчелињег легла.
• Болести пчела и пчелињег легла
(етиологија, епизоотологија, клиничка слика, дијагноза и диференцијална дијагностика, превентивне мере, сузбијање и лечење)

Дипл. екон. Ђоко Зечевић, Нова Варош,
 Дипломирани економиста и професор.
• Перга, значај, начини прикупљања, употреба и чување.

Доц. др Драган Ћирковић, Нови Пазар,
Ветеринар специјалиста за болести пчела и пчелињег легла.
• Мере за пролећни развој пчелињих друштава,
први (информативни, летимични) пролећни преглед, главни (основни) пролећни преглед и преглед пчелињих друштава, сужавање и утопљавање гнезда у ДБ и ЛР кошницама;

Дипл. екон. Ђоко Зечевић, Нова Варош,
 Дипломирани економиста и професор.
• Начини увећања пчелињака из сопствених ресурса.

... могло се купити нешто опреме, кошница,лекова и препарата.
Време је послужило, посећеност је била добра.

Ево пар фотографија:

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
Dva vrsna predavaca, pcelara i znalca. Obojicu sam slusao bar po 3-4 puta i ponovo rado cu uvek kada mi se ukaze prilika.

Obojica, predavanja na po 2 razlicite teme... sta reci... osim svaka cast.

Izuzetno postujem udruzenja pcelara koja organizuju savetovanja pcelara, a hvala Bogu ima ih sve vise u nasem okruzenju.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Borić Radenko

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Jan 2013
  • Starost: 64
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Banat, Lukićevo 72
  • Tip košnice: LR FR
  Da se zahvalim na  izuzetno upecatljivim predavanja koje su nam poklonili  Đoko Zečević i Dragan Ćirković.Iako su bila cetiri predavanja celo vreme su maksimalno drzala paznju nas prisutnih pcelara u prilicnom broju.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Zrenjanin je bio priličan izazov za mene kao predavača!
Pre svega impozantan broj prisutnih... preko 230 što dodatno obavezuje.
Pa onda kolege sa foruma, novi lično nepoznati, pa predsednik SPOV-a g. Anđelković, tu su i drugi značajni ljudi...predsednici Udruženja "Bugarski" i "Akac" (Milošević i Kovač), pa predsednici Udruženja iz bliže okoline...Lazarevo i dr.!
Beše tamo i Saša tatomirov, Dori, Borić, Pajić i dr.
Videh i člana IO Spos-a Evtića Miška iz Valjeva koji je snimao predavanja (osim moga oko Perge!)...
Nema improvizacije, nema preskakanja, mora biti sve u izlaganju potkrepljeno slajdovima i praktičnim primerima...
Jednom rečju, savetovanje u Zrenjaninu za poštovanje!
Zahvalnost predsednicima Kovaču i Mioševiću na srdačnom prijemu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
U Zrenanjinu na savetovanju sreo sam meni drage osobe i vrlo se obradovao što neke vidim ponovo a druge prvi put!
Tu je bila naša bivša urednica Pčelara, Aleksandra - Saška iz Zrenjanina...dadoh joj intervju za neki Vojvođanski časopis.
Tu je došao i naš glavni sistem administrator - kreator našeg foruma Damir sa kojim sam se najsrdačnije pozdravio a i dogovorio oko nekih daljih koraka kada je sam sajt foruma u pitanju.
Saša Tatomirov i Damir su zajedno došli i sliaksmo se za uspomenu na susrte, koji je bio srdačan i projateljski.
Tu su bili i Stojan Nićetin, profesor iz Zrenjanina pčelar, moj dugogodišnji prijatelj a član foruma Dragan Pajić...
Za sjećanje slikah se i sa predsednicima udruženja Kovačom i Miloševićem...
Jednom rečju mnogi su bili jako predusretljivi i ljubazni a žao mi je što je vrreme tako brzo letelo da ne stigoh da popričam i sa mnogim drugim koji su mi ruku pružili na kraju predavanja?

Zrenjanin (21.02.2015. godine), ostaće mi u lepom sećanju, uostalom kao i mnoga druga mesta koja sam kroz dugogodišnju predavačku praksu posetio u Srbiji a i u okruženju!

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 76
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Čestitam Profesore i prijatelju!
Baš mi je drago stvarno!
Samo ... za snimatelja ... mogli ste naći i nekog časnijeg čoveka!  >:(
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Tatomirov Saša

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2013
  • Starost: 52
  • "Uvek budimo ljudi, nikada neljudi" Patrijarh Pavl
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Novo Miloševo, 74 m
U subotu u Zrenjaninu održalo se 8 savetovanje pčelara našeg srednjebanatskog okruga. Domaćini su pozvali dva izvrsna predavača profesora Đoka Zečevića i Doc. dr Dragana Ćirkovića.
Prisustvovalo je oko 230 pčelara od kojih je nas desetoro bilo i iz Novog Miloševa.
 Šta reći o predavanjima našeg uvaženog domaćina gospodina Zečevića.Dva izuzetno dobra predavanja u trajanju od više od dva sata, a moglo je da je bilo vremena i mnogo više koliko je predavač imao puno toga da kaže.
Prva tema koju je obradio naš dragi domaćin foruma bila je:Načini uvećanja pčelinjaka iz sopstvenih resursa ; bila je izuzetno korisna za mnoge pčelare. Čulo se zaista mnogo korisnih saveta po prvi put.
Kruna svih predavanja bilo je izlaganje profesora Zečevića na temu:"PERGA, značaj, načini prikupljanja, čuvanje i upotreba".
Više od jednog sata trajalo je upoznavanje nas prisutnih sa temom.
BOLJE PREDAVANJE NA TEMU PERGE ja , a koliko sam čuo i od drugih još nismo čuli.
Maksimalno iscrpno , stručno, a ujedno i vrlo praktično je objašnjeno sve što je potrebno.
Na kraju predavanja smo se i lično upoznali i razmenili mnogo lepih reči.
Izuzetno dobro druženje koje će svima ostati u lepom sećanju.
HVALA VELIKO PROFESORE na poklonjenom znanju i ljubaznosti!!!
Posetite moj web sajt Pčelinjak Tijana

Van mreže Pajic Dragan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 50
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zrenjanin 80
Након два дана, када су се утисци "сложили" може се рећи да је саветовање оставило одличан утисак, више пчелара који су били присутни су ми рекли да су им се предавања веома допала. Предавачи су дали све од себе, баш су били неуморни, као што рече Саша, мало им је било од 10:00 до 14:30 ч, имали су капацитет да причају три пута дуже, морали су чак да их опомињу на време, као у скупштини  :D
Данас је тешко хвалити неко предавање када је већ све речено по ко зна колико пута, самим тим предавачи имају много тежи задатак, ова предавања су заиста заслужила похвале.
Како ствари стоје, када су задовољни и гости и домаћини, извесно је да ће убудуће бити још сарадње.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
Poštovane Kolege,
Koristim priliku da se zahvalim Žiki, Saši i Draganu na lepom komentaru o predavanju u Zrenjaninu!

Zaista je Dragan u pravu kada su današnja predavanja (mislim na vreme i godine), u pitanju, jer skoro sve se ponavlja po više puta,
što poneki put pčelare koji prisustvuju predavanjima razočara jer su očekivali nešto novo, nešto teatralno u pčelarenju!?

Teško je bilo šta novoga reći jer je inetrenet učinio svoje i pčelari čitaju mnogo toga pa se trudim da ponešto iz same moje Tehnike rada sa košnicama prenesem kolegama a svako može da sebe "pretrese" kako radi i da li nešto što ja radim vredi primeniti?

Što se tiče teme Perga, ona je jedinstvena i unikatna (za sada) na listi Spos-ovih predavača koju ja jedini prezentiram pčelarima, pa otuda da ona i pobudi veliko inetresovanje.
Naravno, moja malenksot je profesinalno potkovana dikcijom i retorikom pa otuda i veoma "moćno" držim pažnju tokom predavanja pa ma koliko ono trajalo!
To mi je od Boga i onoga što sam skoro četiri decenije profesionalno radio!

Evo i jednog kraćeg video zapisa koji sam snimio iz izlaganja dr Dragana Ćirkovića.