Volio bih da malo prokomentarišemo predavanje pčelara iz Finske.
1)Da li je moguće da mu društvo prezimi i provede sedam mjeseci na jednom nastavku LR-a bez prihrane u tom periodu?
2) Za one koji nisu slušali da dodam da on dodaje do 15 septembra po oko 25 kg sirupa, pa ne znam da li je moguće da ostane i jedna ćelija prazna za zimovanje i klube.
3)Da li je moguće da se društvo ne uguši ispod onolike količine snijega?
4)Da se razvije za pašu u tako kratkom vremenu?
Kao i damu nukleusi borave po šest do sedam mjeseci u podrumu bez pročisnih letova?
Pozdrav iz Bijelog Polja.
1) oni izbegavaju da prihranjuju pčele tokom zime da ih ne uznemiravaju .Izime sa 8-12 kg meda .A zazime ih na 18-20 u jednom telu od toga su 4-5 kg prirodni med ostalo je šećerni med . Ali obavezno su prisutna 2-3 rama sa pergom .
2)18kg šećernog sirupa dodaju pčelama koje zimuju u jedno telo a do 25 koje zimuju u 2 tela .
3)Nemogu da se uguše zato što je podnjača otvorena i malo leto(češalj na letu zbog miševa). Ili je otvoreno dugačko leto i 3cm vazdušni prostor između utopljavajužeg sloja i poklopca .
4)razviju se jer oni imaju selektivne linije pčela koje imaju brz razvoj i mali % se roji (10-15%) to je Italijanska pčela (85%) Zazimljuju izuzetno jaka društva koja u avgustu imaju leglo na 8 ramova i zimuju dosta fiziološki mlade pčele .
-na šećernom medu ima mnogo malo nesvarenih ostataka u zadnjem crevu i pčele mogu mnogo dugo bez pročisnih letova ...
Ja nisam slušala predavanje zato što se radi o drugoj rasi pčela i drugačijim uslovima , ali eto toliko ja znam da ti ogovorim na pitanja ....