Autor Tema: PCELARSKA SLAVA U OPARICU  (Pročitano 7352 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 69
  • Pol: Muškarac
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
PCELARSKA SLAVA U OPARICU
« poslato: Novembar 06, 2011, 08:38:44 »
U utorak 8. novembra 2011.g. Drustvo pcelara Rekovac, obelezava tradicionalno svoju pcelarsku slavu "Mitrovdan".

Rezanje slavkog kolaca i rucak obavice se u ckvenom domu u Oparicu.

Oparic danas sa pravom nosi naziv ''SELO PCELARA" jer u njemu zive pcelari koji poseduju oko 3.500 pcelinjih zajednica.

Na ovoj svecanosti levackih pcelara odrzace predavanje nas domacin Foruma Djoko Zecevic na temu 'STRUKTURA PCELINJE ZAJEDNICE".
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Starost: 79
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
Odg: PCELARSKA SLAVA U OPARICU
« Odgovor #1 poslato: Novembar 06, 2011, 22:08:33 »
Kolega Rade, tema se konkretno zove: "Poznavanje struktre pčelinje zajednice kao uslov dobre pčelarske prakse"
Moram biti iskren u razmišljanju.
Nije nimalo lako držati predavanje pred pravim, a čak bih rekao i najvećim profesionalcima u Srbiji?
Samo njih dva brata imaju 2.400 košnica a gde su ostali sa 800 pa 300 i tako redom...
No, nedavno sam video i posetio "poprište" gde je bio ovogodišnji čuveni sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", pa se nadam pre svega lepom druženju sa kolegama a ono što budem znao to ću na najbolji mogući način i izložiti.

Hvala kolega Rade na najavi ovog događaja.

Evo nekoliko sličica sa nedavnog proputovanja kroz Oparć gde sam uslikao i ćerku Milana Jevtića koja je kako Rade reče vrstan poznavalac rada sa maticama (presađivanje i dr.)!

Pozdrav Kolegama

Van mreže Stepanović Dejan

• Matica
  • Član na forumu od: Jul 2011
  • Starost: 51
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
  • Tip košnice: LR
« Odgovor #2 poslato: Novembar 08, 2011, 10:02:59 »
Domacin naseg foruma Djoko Zecevic je danas krenuo put Oparica
gde ce biti gost na pcelarskoj slavi.
vredni domacini ce danas ugostiti veliki broj pcelara iz Srbije i regiona ,a nas
kolega ce odrzati i predavanje na temu;Poznavanje struktre pčelinje zajednice kao uslov dobre pčelarske prakse"
Pcelarskoj slavi u Oparicu ce prisustvovati i Rade Kostadinovic.
Veliki pozdrav za obojicu a po povratku ocekujemo impresije i komentare.
Ko drugome jamu kopa fizicki je radnik.

Van mreže Fehratovic Izet - Zoi

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Sep 2011
  • Starost: 47
  • MED NA MEDU RODI
    • ZLATNA DOLINA
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Novi Pazar - Zlatna dolina 550
« Odgovor #3 poslato: Novembar 08, 2011, 15:14:08 »
Veliki pozdrav od brace Fehratovic  Jevticima i svima koji danas slave praznik

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #4 poslato: Novembar 08, 2011, 17:15:09 »
Drustvo pcelara  "Levac" iz Rekovca obelezilo je danas tradicionalno svoju pcelarsku slavu "Mitrovdan".
Posle bogosluzenja u sabornoj crkvi u Oparicu u sali ove crkve okupilo se pedesetak pcelara iz okolnih drustava, kao i drustava sa kojima levacki pcelari saradjuju.

Domacin ovog Foruma Djoko Zecevic odrzao je navedeno predavanje uz video prezentaciju.
Svi prisutni su sa velikom paznjom slusali predavanje uz konstataciju da mnogo sta od ovoga do sada nisu znali, iako se radi o velikom broju profesionalnih pcelara. U svakom slucaju predavanje, a potom i diskusija za nezaborav.

Slavska trpeza obilovala je raznovrsnom hranom i nadaleko poznatim vinom i rakijom (naravno i grejanom) levackog kraja.

Ovogodisnji kolacar bio je Ilic Rade, pcelar iz susednog sela Prevest, a kolac za iducu godinu preuzeo je Milan Jevtic iz Oparica.

Djoko Zecevic sutra ce postaviti fotografije sa ove manifestacije.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #5 poslato: Novembar 16, 2011, 22:31:35 »
Da, obećao sam da ću nastaviti sa prikazom druženja u Opariću a na to me večeras potestio kolega Boško.
Pa da idemo redom:
Prvi set slika je iz Crkve gde je osvećen Kolač a kolačar, kako Rade napisa, je ove godine bio pčelar Rade Ilić!
U Crkvi je predao kolač Milanu Jevtiću koji će iduće godine biti kolačar!

Evo nekoliko sličica o tom činu:

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: Novembar 16, 2011, 22:42:54 »
Evo sledećeg seta sličica sa druženja u sali (vruća rakija, predavanje, ručak...).
Posebnu brigu o tehnici za predavanje vodio je kolega Rade naš forumaš!
Na slikama su kolege, pre svih čika Stevo Galić, jedan od najstarijih pčelara u Šumadiji i Zoran Stojanović-Pčelica Kraljevo, zatim kolege prof. Boban Rajković, predsednik DP "Rekovac",  Boško Simić i dr. takođe prate izlaganje!

Pozdrav Kolegama

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: Novembar 16, 2011, 22:49:48 »
Ispred Crkve je načinjen zajednički snimak na kome je i Bata Petrović, član IO SPOS-a iz Kragujevca.
Dalje na slikama su Kolčari Milan i Rade, Stevo, Zoran i moja malenkost, Rade i ja.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: Novembar 16, 2011, 22:55:30 »
I na kraju sa druženja još četiri sličice!
Posebno mesto ima slepi pčelar iz Sekuriča, Žola sa suprugom koji poseduje preko 100 košnica!
Fenomen koji sam želeo da opišem je njegov način pronalaženja matice ali o tome ćemo ako sreće bude na proleće kada ga budem posetio u Sekuriču.

Hvala Kolegama na strpljenju

U drugoj temi ću ukratko opisati posete pčelinjacima Milana Jevtića (1.100 košnica).

Pozdrav

• Matica
« Odgovor #9 poslato: Novembar 08, 2015, 19:11:22 »
Danas na Mitrovdan DP Rekovac obelezilo je tradicionalno svoju pčelarsku slavu.
Po tradiciji rezanje slavskog kolaca obavlja se u mesnoj crkvi odakle je kolačar ili združeno kolačari.
Ove godine to je bilo u selu Sekurič,a kolačari su bili Pavlović Života i Pavlović Zoran iz Sekurića.
Kolač za iduću godinu preuzeo je Brašić Svetislav iz Oparića.

U uvodnoj reči predsednik DP Rekovac prof Boban je istakao da imaju 29 članova i ukupno 6000 košnica ili prosečno 200 po članu. A kako ne bi imali taj broj kada samo braća Dragan i Milan Jevtic imaju oko 2500, a i Ivan Arsic oko 700... takodje ima jos dosta pčelara koji imaju  po oko 400 košnica.
Na teritoriji ove opštine ima oko 8000 obeleženih košnica.

Bilo mi je čast i ogromno zadovoljstvo sto sam od poznatog pčelara Žoleta iz Sekuriča pozvan sa mojim sinom Milošem da budem gost na ovoj slavi. Taj poziv se ne odbija, a bio sam veoma počastvovan što sam pored kolačara, Dragana Jevtica, Bradića direktora "Roj" iz Medvedje sedeo u vrhu sofre.

Dočaraću vam deo atmosfere sa tog skupa fotografijama u narednom postu.

• Matica
« Odgovor #10 poslato: Novembar 08, 2015, 19:22:29 »
 8)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: Novembar 09, 2015, 07:55:40 »
Rade,
svaka čast na poruci kojom si opisao događaje u Levačkoj pitomini!
Tradicija koju levački pčelari nastavljaju je lepa i korisna.

Bio sam pozvan od dragog Žole da prisustvujem Slavi ali zbog obaveza nisam se mogao pozivu odazvati.
Levački pčelari su (iako je društvo maleno), sa impozantnim brojem društava i prosekom po članu, sasvim sigurno prvi u Srbiji!

Sećam se predavanja koje sam držao i mog bojažljivog nastupa...šta da pričam ljudima koji imaju od 400 pa do preko 1000 društava a koji su me skromnošću oduševili sa velikom pažnjom i komenatrima tokom i na kraju predavanja!
Neka im je sa srećom a nadam se da će biti vremena za još neku posetu Levču?

Lepi su ovakvi izveštaji!