Autor Tema: Gorki pelin  (Pročitano 17163 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
Odg: Gorki pelin
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 06, 2016, 21:25:08 »
Verice, ja dajem jednu manju grančicu pelina u rakiju ( 1l) prije cvetanja ali neznam koliko je to grama..Evo Vam link.

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/49/pet.htm

Lep pozdrav
Hvala ti za informaciju , samo mi još kaži da  li je to pelin(beli) koji se preporučuje za KAS-81 ?
piše na linku  za rakiju treba  20-25gr lista , ali ne piše suvog ili svežeg ?!
« Poslednja izmena: Oktobar 06, 2016, 21:32:55 od strane Mihajlović Verica »

Van mreže Pavlović Radoslav

• Pčela
  • Član na forumu od: Dec 2015
  • Starost: 67
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Gozd nad Kamnikom 830 m/nv
  • Tip košnice: AŽ-NASTAVLJAČE 10S , LR
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 07, 2016, 00:36:01 »
Ta je  pravi, neznam dali se kaže sivi ili beli.Kolega Stevo je objavio slike pa mogu samo potvrdit da i kod mene raste ista vrsta koju upotrebljavam.Pošto ima svežeg pelina do zime za rakiju bi  upotrijebio svežeg a može i osušen samo će boja biti  malo drugčija.

Van mreže Tomicevic Blagomir-Grade

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Golija 1300M.
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 07, 2016, 20:33:57 »
Slika br.3. mi je sumljiva,br.4.je sigurno to,pelin je korovska biljka lako se razmnožava po obalama oko puteva i tamo gde se nekosi trava,iz jednog kore  raste 3-4god. zatim ugine,zato pilikom berbe uvek ostaviti nekoliko cvetnih grana da sazru i rasture seme,lako se raspoznaje zato što je jako gorak dok drugi nije,voli sunčana mesta,rastresita zemljišta nasipe,prve godine teško se primećuje u travi ali zato kad odraste presvoji teren.

Van mreže Koneski Blagoja

• Glavni urednik
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 68
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: s. Brest, Makedonski Brod, 775 mnv.
  • Tip košnice: LR, DB-12
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 08, 2016, 23:39:29 »
Evo i moj mali doprinos u ovoj temi.
Na slikama koje je postavio kolega Sveto jeste onaj pravi pelin (Artemisia absinthium L.)
Dakle i slika br.3 (o koje kolega Grade izrazio sumlje) je grančica rascvetanog pelina i na nje pčelica.
Tačno je da pelin je korovska biljka i sve što je o tome napisao kolega Grade, osim da jedan koren raste 3-4 godine a zatim ugine.
Moj pelin u bašti (na priloženih slika) posadila ga je moja baka (ja ne pamtim kada) i još je živ i raste. Za volju istine poneki deo korena osuši se, ali ja to okrojim tako da ostali dio koren još je živ.
Za razmnožavanje semenom ne mogu da pričam jer to do sada nisam radio, jer lakše i brže razmnožavanje mi je kada u proleće očepimpo neke grančice i zabodem je u zemlju (treba se povremeno zalivati) i uskoro ta grančica pusti koren i produžava da raste.
"Samo ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran" - (Albert Ajnštanj)

Van mreže Tomicevic Blagomir-Grade

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Golija 1300M.
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 10, 2016, 14:24:02 »
Tačno je Blagoja obnavlja se stari koren satrune kao kod jagode,ove cvettne krunice kod mene su sitnije,ili su ove uvećane,kod gorkog pelina izdanci su sada veliki,dok kod "sladkog ili metlice kako ga kod mene nizivaju"sada izdanaka i nema.